Frdig2.JPG

Modificering af Riffe harpun til rollergun.

Frdig2.JPG

Jeg har længe jaget med min Riffe Competitor #34 og været ganske tilfreds over en bred kam. Nogle vil sikkert også kunne erindre at jeg har taget ganske fine fisk med den gennem tiderne. Dog synes jeg at den havde for meget rekyl og at den ved enkelte lejligheder, manglede lidt ”rammasjang”. Det gjorde sig naturligt nok mest gældende ved de lange skud efter større fisk. Det var som om jeg manglede kraften fra en længere harpun, men da jeg ikke ville bruge et kvarter på at vende harpunen i vandet efter fisk i jagten synes den mulighed bare at skifte den ud til noget større også død. Jeg prøvede at smide ekstra elastikker på og korte elastikkerne af den stakkels trægun, der nærmest våndede sig, som et fyrretræ i blæsevejr over belastningen. Jeg var faktisk nået så langt i mine overvejelser, at bytte den helt ud, med en helt anden type harpun. Det lignede mig dårligt, eftersom jeg elsker at bygge/optimere ting og jeg samtidig HADER at opgive noget på papiret lækkert grej. 

Men så skete der noget interessant. Jeg stødte ved tilfældighedernes spil på en halv gal italiener J – en vis Lamberto Azzi, som også er meget aktiv herinde på vores forum. Under vores første dyk viste han mig sine harpuner. De så pænt mærkelige ud, med hjul ude i spidsen af harpunen og elastikkerne gående på BEGGE sider af træet…tsk, tsk, tsk! Totalt italiensk må jeg indrømme jeg tænkte – jeg havde for første gang i mit liv fysisk støt på en “rollergun”. Lambertos var med trekants profil og altså nemme at køre fra side til side i vandet, men garanteret temmlig svære at flytte vertikalt. Jeg kiggede på min egen Riffe og tanken var født!

Jeg ville transformere min Riffe træ gun til en rollergun!

Når man går i gang med sådan et projekt er det vigtigt at tænke så mange af elementerne ind fra start (design, materialer, fremgangsmåde, etc.) Jeg vil sige at jeg havde tænkt ca. 80% af tingene igennem, resten skulle senere vise sig at blive come-as-you-go løsninger.

Jeg gjorde følgende:

1.Strippede min harpun for ALT andet end håndtaget så opmålingen kunne foretages. Jeg skulle vælge hvilken diameter mine elastikker skulle have og derved også støpå de “rollers” der skulle monteres ude på spidsen. Jeg besluttede mig for at bruge 16mm elastikker og gik på jagt efter egnede rollers. Undervejs var jeg i en del marine butikker rundt i landet, men fandt ikke heeeeelt det jeg havde forestillet mig. Da kom jeg til at tænke på at Bauhaus og de andre byggemarkeder er begyndt at have en del maritimt udstyr. Jeg susede ned i Glostrup afdelingen og der fandt jeg de fineste rollers jeg kunne tænke mig – eller det var en dobbelt model jeg fandt, så jeg savede den midt over og sleb dem til så de fik det rigtige look.

b2ap3_thumbnail_Roller.jpg

2.Dernæst borede jeg 2 stk. 5 mm huller (med en tårnboremaskine så jeg var sikker på hullerne var centrerede) Og via 2 styk 5 mm rustfri gevindjern og 4 små bolte kunne jeg montere de to rollers på

b2ap3_thumbnail_Huller.jpg

3.Via et par opringninger til Lamberto kunne jeg få oplyst hvor lange elastikkerne skulle være. Jeg endte med 27 cm lange elastikker, så det er ikke der jeg blev fattig. Det skal nævnes at jeg benyttede noget elastik på rulle jeg havde liggende. Jeg kunne ikke huske hvorfra jeg havde det, men i hvert fald var det noget skrammel. Når elastikker bliver strakt til tæt på deres max kommer det til udtryk hvilken kvalitet de er af. Disse elastikker jeg havde brugt var flere steder trukket helt flade (og var derved ubrugelige til formålet) På trods af at jeg intet skots blod har i årerne valgte jeg at genbruge de originale elastikker fra Riffen. De blev kortet ned og der blev påsat stof wishbones 2 og 2. For ikke at wishbonen når at klemme om spyddet ved affyring af kanonen lavede jeg, med hjælp fra Lamberto, 2 styks afstands stænger. De kom fra cykel eger, blev bøjet, der blev boret huller i træet og påført epoxy lim og voila så kunne de nemt blive trykket ned i hullerne.

b2ap3_thumbnail_ovenfra.jpg

4.Nu kom arbejder til forarbejdning af selve træstaven. Jeg besluttede mig for et design, hvor spyddet lå hhv. overpå den ene wishbone og under den anden. Således kan man få spændt elastikkerne både på under-og oversiden. MEN, det krævede at der blev skåret hakker i træet til wishbonen. Jeg må sige at de første tag med nedstrygeren gjorde lidt ondt – det fine teaktræ… Men afsted det gik, og wupti så var der 3 fine fuger i træet (i spyd randen) Disse, samt alle andre steder hvor træet var blottet af forarbejdning blev nu druknet i olie for at lukke træet.

b2ap3_thumbnail_Olie.jpg

5.Nu skulle det hele samles og små tingene finjusteres. Der gik en masse test skud og modifikationer forud for det færdige resultat. Blandt andet duede det ikke at selve roller delen var åben, så jeg laved en lille har som holder elestikkerne på plads når de bliver affyrede. Derudover viste den sig også en smule næstetung efter der blev smidt noget vægt på ude i snuden. Jeg købte et stykke kork til 20 kr. Og skar det til så det passede ind hvor de gamle elastikker har siddet før – det hjalp!

b2ap3_thumbnail_Top.jpg

6.Sådan så det færdige resultat ud – Resultatet af alle anstrengelserne er en lille kanon med smæk for skillingerne uden rekyl da: MS x VS = MG x VG

b2ap3_thumbnail_Frdig2.JPG

b2ap3_thumbnail_Helhed_20130513-195219_1.jpg

PS: Et lille fif – Hvis du synes din harpun virker lidt umanøvre dygtig i vandet og du får ømt håndled og træt underarm, så prøv at ”duppe” hvid montagelim på og lad det tørre – derved får håndtaget en ru overflade og du skulle bruge langt færre kræfter på at bruge harpunen. Det har også den fordel at man bedre kan se det nu hvide håndtag ved f.eks. hule jagt. Her kan man nu ligge sin harpun på bunden ud fra en hule man har set en torsk eller lignende og roligt søge til overfladen og få luft inden man returnerer til hullet og færdiggører jagten.

b2ap3_thumbnail_Hndtag.jpg

Et andet lille fif når ens foretrukne harpun er lavet af træ og ikke gider alt muligt hængende ud for synsfeltet men gerne vil optage med f.eks Gopro kameraer er, at slibe et spor i undersiden af træ skaftet til de originale klistermærke holdere der følger med. Det holder 100% og man skal bare flippe billedet 180 grader når du redigerer det bagefter.

b2ap3_thumbnail_Gopro-mount.jpg    

Hvordan ser Jeres kreationer ud og hvordan er de kommet til? 🙂

/Morfar

7 replies
  1. Lamberto Azzi
    Lamberto Azzi siger:

    GoPro cameras can be set upside-down so you don’t have to flip it with software editor:p

    I am surprised that you still have a camera and that has not been ripped off when the line get tangled to it…. or it has not happened YET? 😉

    Did you get the 5Kg trout with it?

    Svar
  2. Torben Heimbürger
    Torben Heimbürger siger:

    I have the old Gopro – I haven’t seen that option on it?

    The line lies between the camera and the speargun so no tangling there – and yes it was the gun I got the 5 kg trout with 🙂

    /Morfar

    Svar
  3. Mads Broe
    Mads Broe siger:

    Ikke nogen ringe modifikation Morfar, det ser jo nydeligt ud, og den skyder så vidt jeg kan forstå, som en fest.
    Men, hvis du skulle ønske at skifte elastikholderne ud med noget andet rustfrit end det de er lavet af, kan du godt få noget .5mm plade uden gevindmærker smidt ganske frit og gratis i nakken af mig.;)
    Nåh jo, og sig endelig til hvis du skal bruge rollers i en eller anden given dimension til et fremtidigt projekt, jeg købte en meter POM/Delrin rundstang i 36mm da jeg skulle lave min egen skyder – kan jeg ikke få min drejebænk til at løse opgaven, kan jeg et par tricks med min fræser.

    Svar
  4. Anders Kjær
    Anders Kjær siger:

    Må man spørge hvad du gav for dine rollers i Bauhaus?

    Dem jeg har set er temmelig dyre, eksempelvis på neptonics hjemmeside.

    Mvh Anders

    Svar
  5. Torben Heimbürger
    Torben Heimbürger siger:

    Hej Anders,

    Jeg mener det blev til 249,- for en dobbelt udgave (som jeg så delte i 2)
    Så det var til at klare 🙂

    /Morfar

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *