Log ind med Facebook

UVJægeren's Blog

 • Hjem
  Hjem Det er her du kan finde alle blogindlæggene fra hele siden.
 • Kategorier
  Kategorier Viser en liste af kategorier fra bloggen.
 • Bloggere
  Bloggere Søg efter din favorit blogger på denne hjemmeside.

Omer Cayman Roller ET 85

Skrevet af - i Gear test og anmeldelser
 • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
 • Visninger: 5560
 • Tilmeld indlæg

Omer Cayman E.T. Roller er navnet på Omers nyeste skud på harpunstammen i 2013 og kulminationen af deres cayman aluminiumharpun serie. Det er, naturligvis fristes man til at sige, en rollergun, som pt. er trenden inden for harpuner, selvom disse har eksisteret i ganske lang tid.

b2ap3_thumbnail_OmerETRoller.png

Men det er der faktisk en god grund til, for med en rollergun får man mulighed for at indstille harpunen yderligere i forhold til en almindelig elastikharpun (her kan man normalt kun indstille elastikken i de 2-3 hakker eller sharkfins, hvor man fæstner wishbonen på spyddet). De ekstra indstillinger kommer ved at der for enden af harpunen er et lille hjul, så den lettere modificerede elastik også kan indstilles i flere hak på undersiden af harpunen. På Omer Cayman E.T. Roller er der derfor mulighed for at lade harpunen med 6 forskellige skudstyrker. Yderligere, så muliggør det en markant længere udtrukket elastik, hvilket kan gøre selv korte harpuner meget kraftige, og giver et markant længere træk i spyddet. Det er dog ikke helt problemfrit at lade harpunen, hvilket de mange indstillinger kunne indikere. Før kræves det at man lader elastikken på undersidens yderste hak, så man kan lade oversiden, hvorefter man så skal lade undersiden igen. Derfor er det lidt mere besværligt, og tager længere tid, end en almindelig elastikharpun. Det skal dog siges at med de 14mm elastikker, der fulgte med, var det super nemt at lade selve elastikkerne, selvom det kom til at efterlade mig med tanken om at man måske kunne få lidt mere kraft ved at påføre 16mm i stedet. Uanset, så var det dog en fornøjelse at skyde med harpunen, da rollergun opsætningen gør skuddet næsten rekylløst.

Harpunen er lavet i E.T.-modellens ’cuttlefish’ form, der gør det nem at bevæge sidelens i vandet, ligesom det indebærer at det er en railgun (E.T. står for ”Enclosed Track”, og er Omers railgunserie). Det er en open-muzzle railgun, hvor spyddet føres igennem et løb, der kun er åbent foroven til line og sharkfins. Dette betyder dog at man er tvunget til et spyd med sharkfins, hvilket, alt afhængig af præferencer, kan være godt eller dårligt. Jeg kan dog personligt tilføje at nu hvor Omer har valgt at lasersvejse deres sharkfins fast, så holder de bedre (jeg har selv byttet et ældre spyd ud, hvor den var kun var limet på).

b2ap3_thumbnail_prefix51bf6f5f5deee1371500383Cayman-ET-Roller_omer.jpg

Men sharkfins gør det dog oplagt at bruge dynema (meget kraftig snor) som wishbones, hvilket heldigvis også følger med som standard, og i modsætning til en almindelig E.T., der har små wishbones af stål. Alt i alt, er det en lækker harpun, med mange gode detaljer, men et lille kritikpunkt, som dog gælder for alle Omers Cayman harpuner, er at udover selve røret, så er stort set alt andet lavet i plastik. Jeg modtog min model ’opsat’, så jeg kan ikke fortælle med sikkerhed hvad der fulgte med, men det ser ud til at instruktionerne nu kommer på en DVD, at der medfølger specielle greb til begge hænder, længere ladeknob og noget line.

 

b2ap3_thumbnail_ROLLER_02.jpg

Med hensyn til ladeknobben, så har Omer med denne model valgt at påføre gummi på det yderste af denne – noget som der før i tiden var en ekstra del, hvilket i mine øjne er en kærkommen, og oplagt, modificering, der gør livet lidt lettere under ladningen. En anden ”nyhed” i forhold til andre Omer Caymans, er at spyddets barb nu peger nedad. Denne drejning kan jeg ikke helt fatte, ikke at det gør den store forskel, men nu kræves der fx en lille o-ring for at holde barben på plads, hvilket det lykkedes mig at smide væk lynhurtig. Ligesom den ved gennemskydning af fisk, kan komme til at sætte sig bag en af de tre sharkfins, hvorefter det er tæt på umuligt at få den tilbage til spidsen med tykke neoprenhandsker på.

Der har været skrevet lidt om at harpunen kan være næsetung, men det var ikke noget jeg lagde mærke til i høj grad. Personligt svømmer jeg med harpunen omvendt (det er lidt svært at beskrive), så det generede ikke mig. Muligheden for at blylodderne i næsen var blevet fjernet, er jo bestemt også muligt – det skal jeg ikke kunne sige.

Hvis man skal fremhæve nogle lidt kedelige sider af Cayman Roller ET, er det første, og mest oplagte, at det er en Cayman Roller ET. For ikke nok med det er en railgun, hvor spyddet kan sætte sig fast i railen, blive slidt osv., så er det tilmed en rollergun. Altså, den vil rigtig meget og bliver derfor også temmelig kompleks. Vi har altså med en harpun at gøre, der er meget langt fra det simple og funktionelle. Det simple som fungerer skide godt. Mest udtalt er dette i lineføringen, som kræver små slisker og holdere, mens linen sidder fast på spyddet i en lille ring. Dette fungerer okay, men det er bare besværligt i forhold til en almindelig europa-closed-muzzle-elastik-harpun.

b2ap3_thumbnail_IMG_7757.jpg

Alt i alt, er Cayman Roller ET en rigtig fin rollergun, og har man lyst til at prøve sådan et, er det et helt fint køb, om end den ikke er helt billig. Er man forstået med at man får Omers plastik-domineret design, er harpunen et samspil mellem deres ET-railgun og en rollergun, som på trods af lidt besværligheder, faktisk spiller helt okay under vandet. Man får god kraft og mange muligheder for at indstille harpunen løbende mens man jager.

Plus:
Railgun
Super nem at lade
Mange indstillinger
Reduceret rekyl
Dynemawishbone

Minus:
Pris
Railgun
Meget plastik
Lineføring

 

Slutnote: Hvis man er nysgerrig efter yderlig diskussion og test af rollerguns, kan jeg anbefale Ultimate Spearfishing Magazines meget aktuelle artikel, hvor de sammenligner rollergun og almindelige (bluewater) harpuner. Det er altså ikke noget der umiidelbart har interesse for os herhjemme, men den giver nogle fine vinkler til emnet.
http://ultimatespearfishing.com/site/ultimate-guides/view/401/56/2013/10/16/The_Ultimate_Rollergun_Test

 

Skriv din kommentar

Post comment as a guest

0
betingelser og vilkår.

Kommentarer (8)

 • Super fin anmeldelse Marc!
  Synes altid det er rart med lidt perspektivering...
  Mange tak :)
  /Morfar

 • Den har vi ventet længe på, når det så er sagt, fin anmeldelse... Tak for den.

  Mvh. Topper

 • Rigtig god anmeldelse :) - læste (via Google translate) på en italiensk hjemmeside, at den ikke egnede sig til jagt fra kysten, pga. Kraften. Hvad er din mening om det??

 • Det synes jeg ikke var gældende for 85eren, der fuldt optrukket ikke var kraftigere end min egen ET 95 med dobbelt elastik.

  Når man kommer over 100 cm kan der være noget om snakken, men så giver det heller ikke mening at bruge så lange harpuner, rollergun eller ej, når man er nær kysten.

 • Okay, det lyder jo fornuftigt :) - igen tak for fin anmeldelse.

 • Spændende læsning, det lyder ikke som noget for mig. Tak for info.

 • Gæst - Aaron

  http://cannagrower.org/author/tamagu/ Taking the herb Gotu Kola can create wonders for ones skin! It to reduce cellulite and allows antioxidants that promote elasticity and tightening of the skin, since it is skin incredibly soft and supple. Could also utilized for the cure for varicose veins and spider arteries. Despite its name, Gotu Kola contains no caffeine.

 • Gæst - Dereck

  Bóle stawów - przyczyny nieprzyjemnego uczucia Jak leczyć zapalenie prostaty? – Zdrowa prostata