Moral og Etik

De enkle guidelines:

Undervandsjagt handler om oplevelser i naturen. Opfør dig derfor med respekt når du er under overfladen! Skyd ikke mere end du har brug for og kun fisk der er over mindstemålet!

Da undervandsjagt er en relativt ny sport i Danmark er der meget begrænset viden omkring det i den brede befolkning, hvilket allerede har medført mange uheldige antagelser og beskyldninger om jagtformen. UVJAEGEREN.DK søger at skabe et stærkt og respekteret fællesskab, hvor medlemmer opfører sig ordentligt og hvor vi kan være stolte af vores sport og de etiske retningslinjer vi står for.

 

Fredning og fredningsbælter:

Vær altid opmærksom på lokale fredningsregler, men som udgangspunkt er al fiskeri (Både med stang og harpun) forbudt i havet 500 m. på begge sider af å-udmundinger der har en bredde over 2 m.

Ligeledes er alle former for uv-jagt i Danmark forbudt i ferskvand. (Det er dog klart en oplevelse at tage en tur i den lokale sø, uden harpun, hvor man ofte kan komme helt tæt på spændende fisk).

Følgende link angiver mindstemål og fredningsperioder for de klassiske fisk, man som uv-jæger støder på under overfladen:

LINK TIL MINDSTEMÅL 

Under vandet:

Verden under overfladen er forunderlig og fyldt med liv, farver og oplevelser. Det er noget alle skal kunne have glæde af, så vær opmærksom på at du ikke er den eneste der er her.

Alt under vandet ser 25 % større ud, og virker 25 % tættere på. Dette kan føre til at mindre fisk kan se større ud end de egentligt er. Som jæger er det aldrig sjovt at dræbe dyr, som burde have haft tid til at vokse. UVJAEGEREN.DK går ind for +5 cm på fladfisk og +10 cm for pelagiske (frit svømmende) fisk, i forhold til gældende mindstemål. Hvis man har dette i baghovedet mindsker man risikoen for at komme op af havet med en undermåls-fisk.

Som ny uv-jæger er man selvfølgelig ivrig efter at få skudt sin første fisk, men det bør ikke være nogen undskyldning for ikke at overholde mindstemål. Fiskeri bør være bæredygtigt, så lad os som uv-jægere være foregangsfolk og vise hvordan det bør gøres!

Vis hensyn til andre der bruger naturen! Som uv-jæger vil man ofte støde på stangfiskere, og her er det vigtigt at begge parter viser hensyn. Hvis stangfiskeren var på pladsen først, holder man som dykker pænt afstand (100 m. er lovgældende), det samme er gældende for badegæster. Ligeså bør man som uv-jæger anvende markeringsbøje om dagen for tydeligt at vise stangfiskere at der en dykker i vandet (uanset hvem der kom først).

Er godt eksempel på forkert opførsel:

http://www.youtube.com/watch?v=1D3El0mutoE 

 

Sikkerhed generelt:

Når man er under overfladen, har man et moralsk ansvar overfor sine meddykkere. Husk at tjekke hinanden inden man går i vandet for at sikre blybælte er let at smide, svømmefødder sidder ordentligt og alle er enige om tegn/råb for hjælp. Undervandsjagt er sjovt og spændende, men man er stadigvæk under overfladen uden ilt og der skal skræmmende lidt til før man i bogstaveligste stand kommer ud hvor man ikke kan bunde!

 

Harpunen:

Harpunen er dit fangstredskab og et dødeligt våben hvis man ikke passer på. Selvom rækkevidden er begrænset under vand, er de fleste harpuner meget voldsomme hvis de affyres i luften.

 

En harpun må ALDRIG lades på land! Ikke før dykkeren er under vandet og spydspidsen ikke peger mod overfladen bør harpunen blive ladt. Ligeså gælder det at man bør afsikre sin harpun, hvis man lige skal hen for at snakke med makkeren, eller se hvilken fisk han/hun har skudt.

Dyk & Pløk
 

1 svar
 1. Mads Broe
  Mads Broe siger:

  -“Ligeså gælder det at man bør afsikre sin harpun, hvis man lige skal hen for at snakke med makkeren”

  *Sikre sin harpun.

  Når harpunen, ligesom alle andre skydevåben er afsikret, er den skudklar. Og i øvrigt bør man ikke lægge fingeren på aftrækkeren før man har en gangbart mål.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *