#62322

Anonym
Jeg vil gerne udfordre konsensussen om “det norske setup” med bøjen fæstnet i både bælte og harpun. Efter flere ture i Norge er jeg nu skiftet til selv at bruge det – også i Danmark. Det fungerer godt for mig (og rigtig mange nordmænd), især når der er gang i vandet. Jeg bruger det endda, når jeg jager i huler – skyder jeg spyddet fast, eller skal jeg op efter lidt O2 ind jeg mosler med en fisk, så kobler jeg mig nemt fri og stiger op. Det hele ligger fint og venter på mig, når jeg følger bøjelinjen ned igen. Der er mange flere fordele i min optik, men dem vil jeg ikke komme ind på her – for hvis vi kommer frem til, at det ikke er sikkert, så kan fordelene være ligegyldige – sikkerhed er det vigtigste.
Jeg satte mig fornylig ned og så meget af det der findes på bl.a. YouTube og Google, når man søger på “freediving blackout”, “freediving samba”, “spearfishing blackout”, “spearfishing samba” osv. Jeg kan ikke deducerede mig frem til generelle regler eller tendenser ud fra det materiale – folks kapaciteter varierer fra dag til dag. Hvad jeg dog tit så var, at folk skød en fisk og moslede med at få fisken og deres dyre harpun op til overfladen – og flere gange kæmpede de med hjulet, altså få det løsnet og rulle. Med “det norske setup” kan du skyde en fisk og slippe harpun og fisk (uden at miste det), hvis du føler, du er ved at komme i problemer. Du kan ovenikøbet fighte fisken via bøjelinjen på vej op, hvis du har overskud til det. Samtidig kan du trykke på den helt store røde knap og smide bæltet, hvis du fornemmer noget er helt galt – og stadig hale det op bagefter.
Den potentielle ulempe som der nævnes i tråden er, at spyddet/harpunen sidder fast, og man som konsekvens af dette også selv sidder fast, fordi man er koblet til harpunen. Her kan man dog 1. Koble sig fri, 2. Skære sig fri og 3. smide blybæltet.
Hypotese: Når prisen for at smide fisk og harpun er mindre – så har de fleste en tendens til at gøre det oftere –> Man sætter sig selv i færre situationer, hvor man er presset –> Risici mindskes –> Mere sikkert.