#62651

David H
Moderator

Den er svær for jeg vil jo ikke støde nogen, men jeg vil også sige, at hvis ens komfortable dybde er 10-12m, så skal man måske ikke lege med variabel vægt (VV) endnu. Jeg anser VV som et tool for de erfarne, avancerede, dybere spearos, der ved præcis, hvad de laver og ikke som et træningstrick til at “akklimatisere” sig eller længere bundtider. Jeg har prøvet det enkelte gange på fridykningstræning. Ikke kun fordi det er sjovt at prøve, men også fordi det giver mulighed for at arbejde på avanceret trykudligning uden at skulle koncentrere sig om andet. Og det var iøvrigt med medium-avancerede fridykkere, der alle kan dykke +40m på linen.

Jeg er dog ikke helt sikker på, hvad det er, som holder dig tilbage nu? Du vil gerne have mere tid lidt dybere. Så det lyder lidt som om, at du synes dine dyk er alt for korte? Hvis de vitterligt er meget korte, så er VV ikke vejen frem. Så skal du have basis i orden først. Du spørger hvordan, du ellers skal finde mere dybde og tid? Well, ved at træne mere. Ved at slappe af. Ved at tage et kursus, hvis ikke du allerede har? Ved at have den bedst mulige teknik. Ved at dykke tæt med en buddy, så du har endnu mere ro i kroppen på dine dyk og… ved at dykke mere; være mere i vandet.

Måske kan VV give dig f.eks. 20 sekunder mere på bunden men de 20 sekunder er jo ikke en form for base camp akklimatisering, som du har brug for at træne på bunden for så senere at kunne rykke dybere eller længere. Om du presser dig fra 20 sek til 30 sek bundtid på et normalt dyk eller fra 40 sek (normalt dyk + VV bonus) til 50 sek, tror jeg ikke giver dig noget fysisk.

Det er sjældent, at folk der dykker mellemdybt og dybt bliver holdt tilbage dybdemæssigt pga “ikke at have nok luft” og hvis det er, det der sker for dig, så er der andre ting, der skal arbejdes på. Jeg ved godt, at du argumenterer for, at VV netop kan hjælpe dig, men jeg synes, det ville være at springe mere vigtige basisteknikker over.

Jeg har haft masser af dage, hvor jeg har bandet det langt væk at jeg nærmest ikke kunne komme over 1:30 min og ikke føler mig rolig dybere end 15-17m. Og det er selvom, jeg kan dykke mere end dobbelt så dybt og dobbelt så lang tid under fridykning. Men som regel kommer det efter et håndfuld dage. Jeg vænner mig til at være i vandet igen, min EQ begynder at funke og jeg slapper fysisk og mentalt meget mere af under selve dykket. Så kommer dybden og tiden af sig selv. Når det er sagt, har jeg ganske få dyk over 2min. Men det giver dig altså stadig omtrent et minuts scouting tid på bunden på 15-17m og det er slet ikke dårligt.

Ved ikke om ovenstående giver mening, det er altså svært at sætte ord på.

 

Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo