#63729

David H
Moderator

hej alle jeg har skaffet og vil bruge linehjul på min harpun (cressi Geronimo 90 med cressi r30 linehjul) men jeg er kommet i tvivl om det bedste setup…. jeg har set at der nogle fange bruges en bungee mellem linen på hjulet og monofilen i spyddet. Dette setup giver mening ift at absorbere skuddets energi men virker måske lidt bøvlet. Den anden variant jeg har set, er monofilen på spyddet koblet direkte i nylonlinen på hjulet. Her må hjulets “bremse” have opgaven med at absorbere skuddets energi!? kan nogen opklare dette for mig? Og bonusspørgsmål: er der meget at vinde ved at udskifte monofilen i spyddet med dyneema? Håber på svar eller tips angående dette fra jer derude mvh Jesper dyk & pløk

 

Jeg har ikke brugt linehjul så forfærdelig meget så er måske ikke den bedste til at svare, men jeg ville dog stadig anbefale at droppe bungeen. Overvej også at droppe pig tail og bind istedet hjullinen fast til monoen med et slipstik (evt. en Rob Allen knot). Mindre tingel tangel, der kan rasle på gøbben.

Sæt bremsen så løst som du overhovedet kan uden at spyddet rasler af for nemt (hvis du har en open muzzle og ikke har enclosed track). Og ingen grund til at opgradere din nylon til dyneema på hjulet heller – Nylon er mere end stærkt nok og er desuden langt mere elastisk og jeg tror også det flyder bedre end dyneema.

Mht. skydeline, så har jeg selv dyneemaskydeline på en del af mine spyd, men jeg jager heller ikke i DK og ville nok ikke anbefale det til DK brug. For mig at se er Dyneema bedst egnet til et meget specifikt nichefiskeri, som måske ikke findes i DK. Det er f.eks. fantastisk til dogtooth tuna og GTere, som elsker at vikle al din line omkring den dybeste eller nærmeste store sten og så ellers trække alt hvad de kan. Det eneste brugsscenarie jeg lige kan forestile mig i DK er hvis du skyder monstertorsk på vrag og har haft problemer med at din mono bliver skåret over. Dyneema skydeline er udelukkende hvis du har brug for langt bedre abrasion resistance (undskyld, kan ikke lige huske hvad det hedder på dansk) og ikke er rolig ved tanken om at bruge stålwire. For at dyneema kan funke som skydeline skal du have en meget stiv en af slagsen og jeg ved ikke om du kan finde en, der er tynd nok til at det ikke koster dig en del spydhastighed. Desuden er der noget der tyder på, at på mange harpuner skal dyneema skydeline wrappes meget strammere end mono for ikke at få band tangles (ja, undskyld igen…). Og ikke alle triggere kan lide når, der er et hårdt træk på line releasen.

Generelt ville jeg endda sige, at flere spearos i DK skulle prøve at gå den helt anden vej og se, hvor meget det kan gøre for spydhastigheden og reducering af shaft drop hvis i skifter fra 1.6mm til 1.2mm mono;).

Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo