#64052

David H
Moderator

Hmm, den er lidt svær da du jo allerede har prøvet en hel del… Men lad os starte med de tidlige kontraktioner som egentlig ikke er usædvanligt overhovedet. Jeg tror mine kommer inden 1:30 på dyk, men er jeg på en fridykkerline er jeg blevet ret cool med, at de er der. Her har jeg helt sikkert haft dyk med +50 af slagsen. Men på jagt er det mentalt meget svære for mig at presse så der stiger jeg op efter en lille håndfuld eller ti. Og det er vel bevis på, at det mest er et mentalt og afslapningsproblem.

Jeg vil også nævne at min veninde som nærmer sig de 80m vist har kontraktioner fra ca. 1.00-1.15, så hun har bare måtte blive venner med dem. På den anden side har jeg en spearobuddy, som siger, han aldrig rigtig har haft en kontraktion og hans PB er 55m på linen. Og der begynder vi at have fat i noget, som med mit vidensniveau er ren spekulation, men måske kan vi ikke flytte vores contraction onset voldsomt meget, men vi kan helt sikkert blive meget bedre til at leve med dem. Og dog, fra helt bar bund kan vi måske flytte dem 30-45 sekunder (?) men efter at have fundet vores reelle grundniveau, tror jeg de store fremskridt kommer af tilvænning. (Jeg kan prøve at kigge min gamle logs igennem, men jeg vil tro, at jeg i tabeller startet på bar bund og efter et par uger måske har flyttet første kontraktion 30-40 sek. Men jeg tjekker.)

Jeg har rent faktisk ikke lavet en eneste traditionel CO2-tabel de seneste tre måneder, jeg har trænet (og jeg har ikke trænet i flere år før denne her tur). Well, måske har jeg lavet en enkelt men jeg er skiftet til nogle såkaldte relaxation tables som kræver meget mindre disciplin og er meget rarere at lave. De går i al sin enkelthed ud på, at du kun holder til first urge to breathe eller evt. til den første kontraktion eller to. Derefter har du et 2min breathe up før du igen laver et relaxation hold til first urge to breathe. Fokuser max. på afslapning og på hvordan du kan slappe endnu mere af jo tættere du kommer på first urge to breathe. F.eks. kan jeg mærke, at jeg begynder at spænde i tungen, jo længere tid, der går men det giver mig et lille projekt at fokusere på og når jeg igen for slappet af i tungen, kommer der en positivitet ud af det som igen hjælper mig til at slappe mere af. Mentalt er det nemmere at slappe af på denne her slags tabeller da du ikke har i baghovedet at du skal igennem et langt kontraktionshelvede. De lyder måske lidt for lette til sådan en flagellant som dig, men de har hjulpet mig og en del andre her på skolen. Og så går man ikke kold i dem, som mange gør med traditionelle tabeller.

Måske kan du lave to-tre relaxation tables om ugen (med 6-8 holds hver) og så en enkelt CO2-classic og/eller måske en Apneawalk. Det tror jeg er en fin balance, hvor du får en hel masse mere positiv tid under breath hold samtidig med, at du stadig laver en enkelt eller to mere hardcore øvelser om ugen. Jeg tror, jeg prøver at sige, at du måske har bevæget dig ind i en lidt hardcore spiral, hvor det handler om tider og smerte, men det giver dig måske mere stress end reelle fremskridt. Du har prøvet så mange andre ting, så måske er to uger med relaxtion tables værd at prøve nu…

Jeg har rent faktisk heller ikke lavet nogle statics mens jeg har trænet her… For nogle år tilbage var det ellers “vigtigt” for mig at have en indikator på hvor gode mine fremskridt var. Men dry statics er vildt variable (nogle dage er kanontider, andre er ikke) og igen er de slet ikke behagelige. Så jeg tror pointen er, at på det her niveau er jeg kommet længere ved at lave rarere, mindre stressende øvelser. Jeg ved godt, at der er masser, der siger man skal træne hårdere end de virkelige dyk, men for mig har den roligere, mere positive approach altså virket meget bedre end at piske mig selv igennem øvelser, jeg inderst inde hader.

Nu hvor vi har talt side op og ned om kontraktioner så er det lettere mærkeligt at komme med det der Jedi-hippieråd om bare at lade være med at tænke for meget over det… Men det slår mig, at jeg i mange år altid talte om mine tidlige kontraktioner og altid spurgte alle mulige andre om hvornår deres kom. Og det gjorde lidt ondt hver gang, jeg mødte nogle for hvem de kom sent. Ubevidst har jeg nok gjort det til sådan en løbende test for om jeg overhovedet nogensinde ville blive god til det her. Men jeg har rent faktisk ikke rigtigt skænket det en tanke de seneste tre måneder – ikke været misundelig på andre eller ladet kontraktioner blive noget tungt og negativt. Jeg siger ikke, at du ikke skal spørge og lære og alt det der og jeg har selv gjort det i årevis, men jeg kan bare mærke at jeg endelig er ved at acceptere, at de kommer og bare må lære at leve med dem.

Nu bliver jeg egentligt selv ret skuffet når folk giver sådan lidt luftige svar når man håber på nogle uberkonkrete råd så lad mig prøve at komme fra “bare tænk positivt” tilbage til noget praktisk. Jeg har den seneste tid haft en røvfuld dyk med masser af kontraktioner, uden at det har føltes specielt negativt. Og jeg tror kimen til det blev lagt ved de simple warm up hangs som man laver på de fleste fridykkerskoler. Det tog mig et godt stykke tid ikke at hade dem, men nu har jeg det fint med dem og de har hjulpet sindsygt meget med at blive vant til følelsen af kontraktioner.

Jeg tror altså meget på, at repititioner er din ven. Forstået på den måde at jeg f.eks. har lavet opvarmingsdyk med et hæng på 15 kontraktioner i flere måneder, så nu skræmmer de mig ikke. Det samme med aspetto, selvom det stadig er early days. Men min nervøsitet ved at ligge på bunden bliver mindre og mindre jo mere jeg gør det.

Det er også værd at nævne, at du på dine dyk måske ikke helt når at sparke dykkerrefleksen fuldt igang. Mine første spearodyk på en dag er altid forfærdelige og det plejede gerne at tage mig 45min før jeg syntes, mine dyk begyndte at blive bare en smule behagelige. Her på det seneste prøver jeg istedet at presse mig selv lidt i tid og dybde på nogle af de allerførste dyk og det lader til at virke. På fridykkerlinen laver vi jo også warm up hangs af samme grund, så det giver god mening, at det også hjælper på jagt. Jeg har tit overvejet at spørge min spearo buddy om vi kan lave safety på hinanden på et opvarmningsdyk inden vi går i gang med jagten. Det tror jeg ville være gavnligt.

Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo