David H
Jeg synes at alle fisk man fanger på et eller andet tidspunkt efter dødsøjeblikket bliver “stive” – særligt i varmen. Jeg har lært som tommelfingeregel at hvis de forbliver stive er de ok, men at hvis de bliver bløde igen efter at have været stive så er de blevet dårlige (bakterievækst). Jeg tror ikke det er en slags rigor mortis. Men jeg er ikke ekspert. Jeg kan evt. høre min makker Johan om det…
Jeg har læst og tænkt videre og jeg tror egentlig, at din tommelfingerregel er… hmm… forkert;)
Jeg tror nu, med al min vægtige internetviden som makker, at alle fisk går i rigor, men vi lægger måske ikke altid mærke til det. Det kan ske på stringeren, i bilen eller i køleren derhjemme. Hvis fisken er lille kan det ske – og være ovre – lynhurtigt.
Jeg vil tro, at det som du beskriver som stivhed netop er rigor og derfor er det ikke dårligt, at fisken bliver blød igen – det er helt naturligt. Hvis ikke den bliver det relativt hutigt (et par timer), så kan det være det være fordi fisken var stor, ved godt helbred og havde masser af “energi” i sig.
Men ja, vend den da lige med Johan ved lejlighed:).
Her et link mere:
http://www.fao.org/3/x5914e/x5914e01.htm
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo