#24642

Lars Nielsen
Deltager

Det kræver vist lige lidt uddybelse da det er utroligt vigtigt for alle uv-jægere specielt alle dem som i disse dage skaffer sig en harpun uden først at have fået en masse dykketeori i forbindelse med flaskedykkercertificering.

Du får ikke mere ilt i lunger/blodet ved at hyperventilere. Du skyller ganske rigtig CO2 ud af blodet ved at hyperventilere og derved går der længere tid før kroppen gennem CO2 ophobning tvinges til at trække vejret. Og derved kan du holde vejret længere. Men samtidigt forskyder du en naturlig balance, en fysiologisk sikkerhedsbuffer, således at du risikerer at hjernen løber tør for ilt førend at du tvinges til at trække vejret.
Det som er så pisse farligt og mange undervurderer er at der ikke er nogen forudgående advarsel fra lights on til lights out når hjernen ikke får ilt nok. Og så får du et blackout på trods af at du følte at du godt kunne holde vejret yderligere, hvilket i vand er ensbetydende med drukning fordi kroppen instinktivt derefter hiver vand ned i lungerne.

Shallow water blackout rammer ved hyperventilation hvis man undertrykker impulsen til at trække vejret længe nok. Det kan du gøre i sofaen derhjemme og snorklende på 0,5 meter vand. Det sidste kan være fatalt.

Deep water blackout er en lignende mekanisme der kommer i spil ved fridyk fra ca 2 meter og ned, hvor partialtrykket af ilt i lunger og derved i blodet falder når du dykker ud. Hvis du har undertrykt impulsen til at trække vejret længe nok på dybden kommer blackout (ilt-mangel i hjernen) uden varsel når du nærmer dig overfladen. Kombineres dybe fridyk med hyperventilation øger du risikoen for blackout markant.

Så generelt: ALDRIG hyperventilere. Og når du er alene så nøjes med overfladejagt på 0,5-2 meter og lad være med at presse dig selv unødigt når du dykker ned. Så er du rimelig sikker. Hermed underforstået at du selvfølgelig kender strømforhold, har en iøjenfaldende bøje til at undgå at blive sejlet ned af motorbåde og har øjenkontakt til land.

Og lær førstehjælp. Hvis ulykken er ude, når I er flere afsted, så er det på kysten/båden at liv bliver reddet. Hvis der ikke bliver ydet basal genoplivning hurtigst muligt, så er løbet kørt længe før en evt ambulance dukker op. Og det giver en langt bedre smag i munden at man har forsøgt selv om man måske ikke har kunne bjærge makkeren hurtigt nok til at han/hun kan reddes.