#5425

Tobias Dinesen
Deltager

Helt på linje med hvad der er beskrevet herover. Kan tilføje at det udover vinden, også er en god idé at være opmærksom på 1) bølger og 2) strøm. Og for alle tre ting gælder det, at det specielt er i dagene og timerne OP til dykket der er interessante at kigge på. Vinden danner (bl.a.) bølgerne, men der er gerne lidt forsinkelse på og omvendt tager det op til flere dage, før sigten bliver god i et område, hvor bølgerne har pisket bunden op i dagevis. Både bølger og strøm kan aflæses i vejrkortene som der henvises til ovenfor og begge har betydning for sigten. Specielt bølger. Strøm har desuden betydning for sikkerheden/komforten.

Jeg bruger rigtig meget iPhone app’en Sejladsudsigt (den der har et symbol som en vind der blæser), som gengiver farvandsvæsenets vejrkort på i en rimelig simpel og let tilgængelig måde. Og den er GRATIS.

Derudover bruger jeg også søkort i min planlægning af ture. Her er rigtig meget go’ viden om dybder, vragplaceringer, rev/skær m.m. Og så kan man også gøre sig nogle forestillinger om sigten. Hvis man f.eks. planlægger et dyk langs en given kyststrækning ovenpå nogle urolige dage, da vil et stort, lavvandet område (eksempelvis i en fjord) måske være længere om at falde til ro end hvis der hurtigt bliver dybt… Søkort fås i mange forskellige app-versioner til både iPad/iPhone for nogle hundrede kroner…

Som en slags tommelfingerregel plejer jeg at regne med, at der skal have være gunstige vind/bølge/strømforhold i min. 24 timer og optimalt set 48 timer før et dyk. Og selv det er nogle gange ikke nok…Så, du starter allerede planlægningen med at holde øje med vejrkortene 3-4 dage (eller mere) forinden og vurderer, hvor den bedste location er for de givne omstændigheder. Dvs. fralandsvind (og helst ik så meget vind i det hele taget), INGEN bølger i min. 24 timer, gerne mere, og helst heller ikke for meget strøm…

Dyk & Pløk!

/T 🙂