Mads Broe
Har du nogle gode tips til fangst af fjæsinger? 🙂 Tænker særligt på sikkerheden…
Mit nye hjemmevand hedder nu djurs, og der skulle vist være gode muligheder for, at nakke en fjæsing eller to. 😉
Jeg har bunker!
Natjagt er mest effektivt, men den havde du nok regnet ud.
Gå efter sandfladerne der ligger de tættest, jeg har set dem helt inde på 25cm vand, men som regel skal man ud på 1-3m vand før der rigtigt begynder at ske noget. Det kan sjældent betale sig at følge efter en fritsvømmende, med mindre du kan få den til at gå på bunden sådan rimelig hurtigt. Du bør gå efter at få spyddet igennem lige oppefra hver gang, da du så er sikret at du altid har et sted at holde, hvor piggene ikke kan nå dig. Eller, det er det jeg gør, og det virker fint.
I omkring en tredjedel af tilfældene når jeg spotter dem, ligger de oven på sandet, ellers ligger de nedgravede så kun øjnene stikker op. Som regel spotter jeg dem på at der er en aflang fordybning i sandet, med en lille “knold” (øjnene) i den bredeste ende af fordybningen. Det kan godt være svært at bedømme hvor stor fisken er ved kun at se på fordybningen, da fisken som regel er noget længere – halen efterlader ikke noget videre af spor.
Hvis de ligger frit, så dril dem lidt med lygten indtil de graver sig ned, derefter kan de stikkes som fladfisk. Sørg for at ramme dem ned gennem kraniet, evt. lige bag øjnene. En fritliggende fjæsing man forsøger at stikke, får man kun ram på i 5% af tilfældene eller deromkring, de er særdeles hurtige til at komme af vejen. Hvis du skyder dem, så husk at lade med så lidt elastik som muligt, og så langt fremme på spyddet som du kan. Det sker i sjældne tilfælde at de graver sig helt ned så intet rager op, og der kan du som regel forsigtigt mærke dig frem til hvor de ligger, med spyddet. Forvent at de kommer op af sandet fulde af kamp når du stikker, jeg har set en video hvor det ser ud som om fjæsingen forsøger at banke en gællelågspig ind i fyren der filmer, det er lidt samme opførsel jeg oplever når jeg får sat spyddet lidt for yderligt, jeg har dog aldrig stukket mig i suppen.
Nu tager jeg dem jo på polespear med en kortnæset dobbletflopperspids, hvis du tager dem med et almindeligt langnæset enkeltflopperspyd, så vil jeg mene at den sikreste måde at gøre det på, er at have spyddet løst med en stump line i bagenden og komme inde lige oppe fra. Hvis ikke du stoner fisken, og den spræller rundt over det hele, så grib spyddet på udgangssiden så du er fri af piggene i rygfinnen. Jo mere vinkelret og centreret du kan sætte spyddet i fisken, jo bedre beskyttet er du mod piggene på gællelågene, når du griber spyddet under fisken. Dernæst skubber du fisken op til bagenden af spyddet, lægger linestumpen ned over fisken, og griber så om både spyd og line. Fisken er nu fastholdt uden at du har nallerne i farezonen, og den kan aflives.
Et andet alternativ, er at vente på at den får vendt sig rigtigt, og så lynhurtigt gribe den om hovedet med venstre hånds tommel og pegefinger, så pegefingeren er bukket og kontakter fisken under hovedet, og tommelfingeren ligger ca. mellem øjnene. Fjæsingen har en række små bagudrettede pigge over øjnene, hvis du trækker tommelfingeren lidt til dig når du har fat, kan du få piggene til at tygge sig ind i din handske, og så får du bedre fat. Derefter afliver du som sædvanlig. Du kan også gribe den om gællelågene så du får presset piggene ind langs fisken, men det kan godt være en lidt langhåret oplevelse når fisken spræller.
Jeg plejer at stikke pegefingeren i gabet på dem når de hænger på spyddet, så tænderne får fat i min handske, og så lave samme nummer med tommelfingeren fra foregående eksempel, så piggene over øjnene også får fat, så løber den ingen steder og jeg kommer ikke i kontakt med giftpiggene.
En fjerde mulighed er at stikke så dybt, at du maser hovedet fladt på fisken med din muzzle, det er den metode min makker plejede at bruge, dengang han stadig gik efter fjæsinger.
Ud fra et hensyn til maksimal effektivitet vil jeg anbefale at ta’ dem med polespear, det er uendeligt meget hurtigere end hvis man skal til at genlade en harpun, og du kan stadig ta’ andet bytte der måtte vise sig. Hvis du er frisk på lidt DIY kunne du overveje at lave en savlyster, jeg har et design liggende til en savlyster-gevindspids du skal være velkommen til at nappe. Modsat af hvad de fleste formentlig tror, er savlysteren ikke ulovlig at bruge i danske farvande, der er dog nogle lokale regler om hvor stor afstand der skal være mellem “flænerne” som er de arme tænderne sidder på. Hvis du har en afstand på 13mm er det lovligt at anvende hvor andet ikke er oplyst. Du bør dog stadig gå efter hovedet, det er synd og skam at ventilere en fjæsingefilet. Et andet alternativ, som dog kræver at du er ligeså præcis som med en standardspis, er at gøre som Søren (og hans vilde harpuner), og bruge en spids uden flopper. Endnu et alternativ er at rulletere en flopperløs spids for at få lidt bedre retention, om det er nok ved jeg ikke, men det er da værd at prøve. Ja, jeg skal nok gi’ en hånd.;)
Øhm, til sidst tror jeg kun der er tilbage at sige, at du skal huske på at der er 6 pigge i rygfinnen, og at den bagerste ligger i en fure i ryggen så den er meget nem at overse når du renser, det er som regel den der får ram på mig. Piggene på gællelågene er ikke helt så spidse som de andre, og giften er aktiv længe efter fisken er død. Stik evt. nallerne under den varme hane hvis du stikker dig.
D&P