#20299

David H
Moderator

Super flot PB David. Hvordan gik det med din mouthfill? Teoretisk burde du vel kunne nå ca. 40 på ren frenzel.

Min mouthfill sidder stadig ikke i skabet. Den er nem nok at tage (jeg tager den ved 20m) og jeg får en enkelt “gratis” EQ når jeg trækker hagen ned igen og derved komprimerer luftvejene i halsen og svælget. Men overgangen til Frenzel derfra er ikke helt nem. I starten var det gerne der, at jeg slugte lidt eller hele mundfulden. Så var der en fase, hvor jeg sank lidt efter de første par Frenzler. I dag holdt jeg den hele vejen ned indtil en meters penge fra pladen, men det var stadig ikke nemt. (Min Frenzel ned til mouthfilldybde er derimod blevet ret god).
Jeg ved, at der er folk, der efter mouthfill’en først EQer ved at sænke hovedet igen, dernæst ved at lukke kæberne mod hinanden, derefter ved at trække kinderne sammen og til sidst ved at Frenzle. Jeg har slet ikke den kontrol over kinderne og min mouthfill er ikke så god, at jeg kan have lukkede læber, ballonkinder OG kæberne langt fra hinanden på en og samme gang. Så der er masser af plads til forbedring. Men det bliver på FRC hjemme i 15m-tanken i Kina.

Som et kuriosum kan jeg nævne, at jeg nogle gange laver delfinlyde under min frenzel – et lille, kort piv og kun hvis jeg har svært ved at cleare. Jeg tror endelig, at jeg har identificeret årsagen.
Jeg tror, at det sker når min Frenzel ikke er helt kraftig nok til et 100% pop og jeg så, utilsigtet, kommer til at give et lille Valsalvablæs. Men fordi jeg er i Frenzelmode så er min glottis lukket og pivet kommer når det lille ekstra Valsalvatryk åbner glottisen. Det er min teori lige nu i det mindste. Min instruktør siger, at det sker for hende en enkelt gang i mellem hvis hun er træt, ukoncentreret eller utilpas. Men så snart hun falder til ro igen bliver frenzlen ren og “uforurenet”. Roen falder som som regel over hende, så snart hun freefall’er.
Jeg er ikke videre bekymret så længe, at jeg er parat til at afbryde dykket, hvis ikke jeg er gået i ren Frenzel før midten af 20erne. Vi skal ikke lege med Valsava når vi nærmer os vores residual volume (RV).

Det med teorien kommer vist helt nørdeteknisk an på, ikke bare ens Frenzelteknik, men især hvor stor ens Residual Volumen er. Jeg ved ikke helt, hvor SSI har deres videnskabelige basis fra, men de siger, at den mindre øvede fridykkers RV ligger på 25% af den totale lungekapacitet og dem som har arbejdet mere med strækøvelser o.l. kan komme ned på 20%. Så den helt grove teori bør sige, at de første af slagsen kan frenzle ned til 30m og dem med lavere RV ned til 40m. Jeg mener ikke, at jeg mouthfill’ede sidst jeg var her og der kunne jeg lige akkurat knibe 33m ud af en normal frenzel.

Et generelt tip fra min side må nok være ikke at forcere trykudligningen. Ligesom at finnesparkene gerne skal være dovne og “lemmedasker”-agtige (uden dog at bøje i knæene), så oplever jeg ofte at når jeg udligner “blødt” og ofte, så går det langt bedre. Jeg udligner konstant på de første 15-18 meter og derefter går der længere og længere tid imellem da trykket jo også ændrer sig langsommere og langsommere jo dybere man kommer. Slap af i kroppen og halsområdet ved udligning.

Helt enig. Ro i kroppen, især overkroppen hjælper meget. Jeg er blevet bedre til den del af det. Især freefall’et fra ca. 15-35m er sweet;-). Bliver lidt mere besværligt efter da.
Efter at min frenzel er blevet bedre behøver jeg heller ikke det tidligere nævnte “omvendte psykologitrick” med at stige ned hurtigere end ideelt for tvinge mig selv til at udligne kraftigere. Mit seneste 40m dyk var 18 sek langsommere end det første. Stadig en smule for hurtigt, men meget bedre og med mere energi og luft tilbage på trods af den længere dyktid.

Et andet godt tip er at trykke hagen svagt mod brystet og tilte hovedet ind mod sin egen krop på ved nedad. Det hjælper udligningen lidt ved at de eustatiske rør ikke er vendt 180grader på hovedet, og den vinkel åbner faktisk også rørene lidt. Det allerværste man kan gøre er at kigge nedad imens man dykker, så blokerer man faktisk rørene til en vis grad.

Igen fuldstændig enig. Hagen ind:-)
Ikke helt ind, da det for mig lukker lidt til, men ret meget ind. Det kan ret nemt mærkes, hvor passagen er mest åben.
Og så er det fedt at have opnået så meget ro i vandet, at jeg dykker med åbne øjne stort set hele vejen – det er et fedt view man får når hagen er trykket ind og man ser kammeraterne på overfladen blive mindre og mindre og solen danse på undersiden af bølgerne. Underligt nok giver det en særlig ro 🙂

Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo