#28547

David H
Moderator

Det skal nok blive fint, og mon ikke I fanger noget. Den franske fyr var sikkert bare skuffet fordi det ikke længere var så nemt som i “gamle dage”.
Jeg har taget en del fisk i Asien på 5-8m men også ned til ca. 20m.

F.eks. er trevallyerne (jack fish) meget nysgerrige og kommer tit helt op til en jager næsten lige meget hvilken dybde han/hun er på. Nogle gange kan man også være heldig at finde dem på lavt vand nær kysten. Men hvis der er et fint drop off/en væg, så er det altid et godt sted at kigge efter dem.
Barracudaer har jeg taget på stort set alle dybder.
Longtom (crocodile needle fish) ligner en tynd barracuda med krokodillenæb, eller bare en forvokset hornfisk, og svømmer som regel rundt lige i overfladen eller en meter under. Der er også multer i Thailand og de står som regel også meget højt i vandet.
Rainbow runners, som er en af mine helt store favoritter, er jeg stødt på et par meter under overfladen og ned til ca. 8-10m. Nogle gange er de ikke til at komme i nærheden af, men andre gange er de lige så dumnysgerrige som trevallyerne 😛

Snappers og groupers kan også være på alle dybder, men er tit overfiskede. Grouperne kan godt lide at stå under stenene eller inde i huler i revet, mens snapperne ofte står lidt mere åbent men især har jeg set dem mellem større sten. Jeg har nogle gange spottet dem på 20-25m hvor de står og svæver lidt over bunden, men endnu ikke taget en på den dybde. Men jeg har også set dem på meget lavere.

Papegøjefisk er måske den af de bedre fisk I kommer til at se mest af men tjek med de lokale om, I må tage dem. For nogle år siden var det intet problem og det er en god spisefisk (selvom nogle siger det modsatte). Men jeg har hørt rygter om, at de måske ikke må jages i de her år.
Nogle steder er de ret nemme at tage, andre steder ikke. Nogle steder er der mange af dem, andre steder er der få. Det varierer meget. Lad dog under alle omstændigheder være med at gå amok – papegøjefisken er med til at holde koralrevene sunde.
En anden fisk, som ikke er forfærdelig svær at skyde er Sweetlips, som ligner en grouper med silikonelæber… Jeg har taget en lille håndfuld igennem tiderne, men synes stadig ikke det er en helt fantastisk spisefisk. Til en tom yam-suppe er den fin.

Spanish macks holder sig lidt længere ude fra revene og står gerne op imod strømmen. Den i min avatar er taget på ca. 16m efter rigtigt mange dyk ud for en strømfyldt pynt. Der var omtrent 22-25m dybt, sandbund og det var ca. 50m ude fra revet. Vi havde en formodning om, at de kunne være i det område, men det krævede noget vilje at ligge og lave alle de her dyk uden at se noget som helst andet end gold sandørken før en lille flok af dem kom forbi. Jeg nappede en enkelt, men den dag var vi omtrent fire mand i vandet efter samme slags fisk og jeg var den eneste, der var heldig nok – eller måske arbejdede jeg mest for det.

Jeg ser ingen grund til at skyde moray eels eller andre ål. De er svære at slå ihjel og vist også svære at tilberede ordentligt. Heller ingen grund til at tage rokker eller småhajer for den sags skyld.

Ah, husk også at blæksprutter og squid smager fantastisk. Det gør lidt ondt at skyde dem, da de er alt for nemme men igen, de smager godt. Det er altid god stil at give bådmanden en fisk eller to. Og hvis I bor på et lille, hyggeligt resort med en OK restaurant kan I altid invitere personalet til at spise med.

Et lille trick er at gå på det lokale fiskemarked og se, hvad de sælger og hvad der er dyrest – så ved man, hvad man skal kigge efter i vandet. Hos jer er det nok mere de fisk, der ligger på is foran seafood restauranterne I kan kigge på, men ideen er den samme.

Hvis I fanger noget, så få den lokale seafood restaurant til at tilberede fisken for jer. Måske smider de et lille cooking fee (100-200 bath) på regningen men nogle gange er de glade nok for bare at lave penge på drikkevarer og de andre retter, I bestiller.
Hvis I kommer hjem med en snapper eller en grouper, så vil jeg foreslå at lave dem enten som Pla Neung Manao (dampet i en lime sauce) eller som Pla Tub Tim Rad Prik (aka Pla Rad Prik), som er deep fried med en sweet and spicy sauce. Den første har lidt mere respekt for fiskens fine kød, den anden er god, hvis I har fanget fisk nok. Begge er fantastiske.
Jacks/trevallyer smider jeg som regel bare på grillen og det samme med papegøjefisk.

Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo