Dogtooth tuna i Stillehavet

Rejsebrev

Makemo, Fransk Polynesien – Sydlige Stillehav

Det er mandag den 19. november 2018. Langturssejlerbåden Moana besøger for tredje gang atollen
Makemo. En atol er en vulkanø, der er sunket ned i havet og i denne proces omkranset af et koralrev. En
atol består typisk af en cirkelform af land, der omkranser en lagune med relativt lavt vand, typisk maks. 30 meter. I mange af atollerne er der ét eller flere pas, en åbning gennem revet. I takt med at tidevandet ca. hver 6. time stiger og falder, strømmer der vand ind og ud af passene med stor kraft. Typisk 4-6 knob (7,4-11,1 km/t).

Dette fænomen resulterer i et utroligt næringsrigt vand i og omkring passene, der tiltrækker dyreliv i stor stil. Det er forskelligt, hvilke dyr der vælger de forskellige pas. Der er fx bottlenose dolphins på
Rangiroa og verdens største koncentration af grå revhajer i sydpasset på Fakarava. Her på Makemo er der en strækning af passet. hvor bunden er dækket af små makreller. Hvis der er nogen, som elsker makreller, er det tun! I særdeleshed ”Dogtooth Tuna” (forkortes DT) som er en art, der ofte findes omkring koralrev på relativt lavt vand.

En DT kan blive op til 2,2 meter og betragtes som en af de stærkeste fisk i verden og er utroligt velsmagende – en kombination der gør dem meget attraktive for spearfishing-entusiaster!
Ombord er 8 dykkerglade gaster og jeg, skipper, der også har en kærlighed for fridykning og især UV-jagt. Som nævnt er det tredje gang, vi besøger atollen. De to forrige gange har jeg mistet hhv. et og to spyd i jagten på en DT. Fejlene jeg begik sidst (nylon line på hjulet, fabriksmonteret klemmer til monolinen og et dårligt knob) er blevet rettet, så denne gang spiller udstyret 100%!

Mit setup er: Beuchat 105 med 2x14mm elastikker, 160cm 7mm spyd med ”sharkfins”, 40 meter dynema
line. Jeg bruger en standard scuba dragt, hvilket ikke er optimalt, men det fungerer.

Spearfishing-revanche i østpasset

Vi har været her i et døgns tid og jeg glæder mig helt vildt til at komme ud og få skudt en fisk igen. Ugen før fik jeg krydset en ny art af: en ”Rainbow Runner”, 101cm, så selvtilliden fejler ikke noget!

Jeg kikker i tidevandstabellen og planlægger min tur, således at jeg starter ca. en time før højvande, hvilket betyder at jeg starter i mild strøm, der så aftager helt og begynder at vende efter ca. to timer. Jeg ved fra tidligere at tunene står på ca. 19 meter, hvilket er lige omkring min effektive maksdybde, når jeg jæger.

Hvis der samtidig er 4-5 knobs strøm, så kan det pludselig blive en større udfordring, hvis jeg har en fisk der trækker modsat. Jeg tager af samme grund 2 kg af mit blybælte, så jeg har lettere ved at komme op.
Ved middagstid bliver jeg sejlet ud af Mathilde, en af gasterne, og hopper i baljen. Timingen med strømmen er perfekt og solen står højt på himmelen, hvilket giver et rigtigt godt lys. Jeg kan tydeligt se bunden, så der er 20+ meters sigtbarhed. Jeg ligger helt stille i overfladen og blive langsomt trukket længere ind i lagunen.

Efter få minutter får jeg øje på makrellerne. Jeg tømmer lungerne, tager en dyb indånding og sætter kurs
mod bunden. Jeg bliver vægtløs ved ca. 14 meter. ”Perfekt” tænker jeg. Jeg kommer ned på bunden, hvor jeg ligger lige i kanten af makrelstimen, kikker på uret og læser 21 meter. Jeg peger min harpun lige imod stimen, men kikker ca. 90 grader væk, da min erfaring viser at DT’en kommer meget tættere på, hvis de ikke kan se mine øjne. Efter 15-20 sekunder vender jeg langsomt hovedet og får øje på 4 store fede DT, der cruiser stille og roligt rundt over makrellerne. De holder sig dog uden for rækkevidde og jeg må op og have luft.

Dette gentager sig et par gange. Sidste gang jeg går ned, bruger jeg nøjagtig samme fremgangsmåde.
Lægger mig på bunden (denne gang 17m) lige i kanten af makrellerne og peger harpunen ind mod stimen med hovedet drejet væk. Da jeg efter ca. 20 sekunder langsomt drejer hovedet er der 3 DT’er, der har kurs mod mig. De brækker dog af og svømmer væk inden, de når inden for rækkevidde. Jeg skal lige til at gå op, da den mellemste af dem pludselige finder mig interessant. ”FEDT” tænker jeg! Den svømmer zig-zag mod mig med først den ene side til, så den anden. Da den er inde for rækkevidde og vender siden til, tager jeg sigte og trykker af. Jeg ser at skuddet sidder ret godt, men det er desværre ikke kill-shot, hvilket betyder at der stadig er langt til sejr!

Fisken, jeg skyder til ca 7 kg og 60-70cm, tager flugten og linen på mit hjul bliver hastigt kørt ud, mens jeg svømmer mod overfladen. Jeg prøver at sætte hånden på linen for at bremse lidt,
men brænder fingrene en smule og må fumle mig frem til bremsen på hjulet og spænder lidt. Der bliver
hevet rigtigt godt til i den anden ende, men da jeg kommer op omkring 10-7 meter kan jeg mærke den
begynder at slappe lidt af. Da jeg når overfladen, kikker jeg efter Mathilde i gummibåden og giver signal til at jeg har fisk. Mathilde sejler mod mig, mens jeg haler line ind som en gal! Der er tit mange hajer og de kan ikke stå for en fisk i nød, så det er bare med at få halet tunen ind, inden den bliver til hajfoder.

Båden ankommer, jeg springer op og hiver fortsat som en gal, mens jeg siger: ”please bliv siddende, please bliv siddende” højt, da det ville være en slem skuffelse at miste fisken nu. Tunen bliver siddende og jeg får landet fisken. Jeg smider den op i den alt for lille kasse, jeg havde med, hvor den hurtigt bliver aflivet. Jeg jubler; det er en klar personlig rekord og den fedeste følelse at få landet så lækker en fisk!

Da vi kommer tilbage på Moana er der også stor jubel og klapsalve, da alle elsker friskfanget tun! Vi måler den til 102 cm og skyder vægten til 10-12 kilo. Den er 25 cm bred og MEGA fed!

En hurtig filetering og så er der klar til ceviche og lynstegte marinerede tunbøffer, MUMS!
Jeg glæder mig som et lille barn til at komme i vandet igen!

FAKTA:
Moana er en dansk Langturssejlerbåd. En 39 fods katamaran med plads til 10 mennesker. Vi sejlede fra
Danmark i sommeren 2016 og ankom året efter i Fransk Polynesien, hvor vi nu har været i 1,5 år. Er du vild med eventyr og dykning (eller gerne vil lære det) så kik forbi:

Hjemmesiden:http://wishitdreamitdoit.com/da_DK/vil-du-med/
Facebook: https://www.facebook.com/sejlereventyr/
Instagram: moana_sailing

4 replies
  1. David H
    David H siger:

    Cool write up!
    Det er jo min egen drøm, I lever. Og er endeligt begyndt at spare op til en båd, men min branche lider lidt trange kår i de her år, så det går lidt langsomt med pengedelen af drømmen.

    Tillykke med doggien! God størrelse og hvis de er meget større ville jeg ikke selv turde skyde dem på linehjul, men hellere breakaway med en kort line, så der straks kommer modtryk på fisken. Så har du også en bøje, hvilket er rart hvis strømmen løber fem knob og din spotter ikke lige kan få startet påhængsmotoren med det samme.
    Når det er sagt, er min største doggie indtil videre stadig mindre end din;).
    Jeg håber dog, at jeg møder lidt større eksemplarer på min næste tur til Indonesien en gang i det nye år. Men måske skal jeg lægge penge til side til en Moanatur…

    Også tillykke med din rainbow, det er satme en stor en af slagsen. Personligt er det en af mine favoritfisk og tit en dybt undervurderet fisk, men den er også fantastisk til ceviche. Og så er de jo smukke og nysgerrige;-)

    Jeg er også nysgerrig – Hvad er det for en båd, du har? Fra siden og med “styrepultene” helt agter ligner den lidt en Baltic men dem er der jo ikke ret mange af, så måske noget fransk?

    Alt det bedste og tillykke med fisken og livet derude,
    David

    Svar
    • Mikael
      Mikael siger:

      Hej David

      Tak! Det er også boarderline hvad der kan lade sig gøre, men med 40m line kan man nå ret langt op 🙂

      Ja Rainbow Runner er meget undervurderet! En super lækker fisk, men den er tit svær at få fat på, især i god størrelse.

      Du har helt ret, båden er fransk, men det er de fleste katamaraner efterhånden 😅🙈

      Det er en Nautitech 395 bygget på Dufour 👌

      Du er meget velkommen til at søge et togt og komme og pløkke et par doggier med mig 😉

      Svar
      • David H
        David H siger:

        Well, i det mindste er det ikke en Lagoon, haha. Det er jo fedt, at jeg ikke kunne spotte hvad det var;)
        Og selvom man sikkert steger vildt ved dine rorstationer, er det da federe at kunne mærke elementerne end at gemme sig I de der polstrede sofaer som condomaranfolkene sidder i nu om dage.

        Det er sjovt som den samme fisk opfører sig forskelligt alt efter hvor man er. I Asien har jeg haft god success med rainbows – men de har oså været mindre, så måske stadig ikke så smarte endnu… Mht. størrelsen er de gode i alle strørrelser, men jeg har jo heller ikke ni sultne gaster, der alle vil have ceviche;-)

        Jeg går ud fra, at I kommer vestover? Så Asien, evt. PNG, og Indo er vel på ruteplanen, eller bliver du i Polynesien i et par år?

        Svar
        • Mikael
          Mikael siger:

          Vi er kun ved roret i max to timer, så det går rigtigt fint i solen 😀

          Ja næste år skal vi vestover. Vi sejler fra Tahiti i maj, og så hedder den Cook, Nuie, Tonga, Fiji, Chuuk, Palau og Filippinerne 🙂

          Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *