Harpun Hjemmelavet Guide

Hej? 
På opfordring af Morfar og Lektor, laver jeg nu en Blog. 
Jeg har aldrig prøvet det før, og vil måske sige at jeg ikke er den rette til det her, så hvis der er nogle der har nogle indslag så ret mig straks.

 

Nu kommer det:

Jeg har bygget min egen harpun, sidste vinter, jeg havde aldrig prøvet det før, min far havde eksperimenteret lidt med det. Og så kastede jeg mig ud i det, pr. opfordring vil jeg nu fortælle hvordan og hvorledes det skal gøres, så bedst jeg nu husker det.

Knyttet kommentar: Jeg har brugt power tools til alt :/
 

det første man gør er at finde den træsort man vil bruge, ask, bøg teak osv. teak er klar at fortrække. Farven på sorten er med til at bestemme hvor ledes din harpun vil udtage sig, og man kan jo som jeg, blande flere nuancer og få lidt farvespil.

Men det man gør er at tage nogle pinde og brædder og lækter af den sort man har valgt, og lime det sammen, det er vigtig at orene ikke vender samme vej i to lag, altså hele tiden skiftevis, da det er med til at styrke harpunen.

 

så udgangspunktet er som her:

så tegner man sit design på, og man kan gøre det man laver harpun og greb ud i et, som jeg har valgt, eller man kan tage og lave harpunen og så påmontere greb og hæl.

min hæl kiksede lidt og måtte påføre en bag efter.

Det jeg så gjorde var at jeg savede min harpun ud med stiksav, og så begyndte slibearbejdet, vel og mærket efter man fræset rillen til spydet, og lavet hul til trikker. så det hele sidder lige på midten, når man så sliber er det vigtig at man gør det ens på begge sider, så grebet og rillen ikke ligger skævt.

Jeg valgte så at jeg ville have nogle bløde runge greb med en uddybning til tomlen. og derfor valgte jeg at bruge noget lysere træ, jeg savede det ud, og limede dem på, hvor efter det hele blev slæb til.

 

 

Her ses den efter udskæring.

det jeg så gjorde var at jeg spændte en boremaskine med rund sandpapirhoved på, op på mit bord, og så formede jeg min harpun som jeg nu ville have den. resultatet blev ikke helt som forventet, men da det var første gang er jeg nu stadig stolt.

Det man kan, og bør gøre efter min overbevisning, er at gå old scool, og det vil jeg helt klart gøre til vinter når jeg får grejet til det. og med det mener jeg, snittebænk, massevis af høvle, og en båndkniv, og metervis af sandpapir, så får man et vidunderlig resultat, men det tager dobbelt så lang tid, og man skal vide hvad man laver.

når den er skåret ud og formet som man ønsker den, så går man igang med sandpapir, først noget groft, og med tiden går man op i korn, til den til sidst er helt glat og blød, sørg for at få alt lim osv helt væk fra overfladen.

 

så får man helt rent resultat som den her under.

 

Husk at holde tungen lige i munden når i laver huller til elastikker. designet er helt op til en selv, og der er ikke noget der er rigtig eller forkert.

Når den ser sådan her ud, skal den behandles. dette sker med skibslak, kan ikke huske hvilken, og der er helt sikkert flere man kan bruge.

Men det jeg gjorde var at jeg lagde en lak, da den var tør, sleb jeg det ned med rigtig fint sandpapir, det gjorde jeg 3 gange, og der efter skulle den bare have lak, i alt 10 lag.

man kan male og gøre ved, inden man giver lak, som sagt er designet helt op til en selv.

 

Man kan bruge flere forskellige tricks til at designe harpunen, her har jeg valgt kork på min hæl, man kan også købe plastic hæle, det er helt op til en selv.

efter lak, skal den bare samles, og der skal laves elastikker til den. Og så er man klar til at pløkke løs.

 

 

 

 

Som nævnt er min viden ikke helt vildt stor, og der er rigtig mange der ved meget mere end mig, men her min blog, pr. opfordring, håber det kan bruges. ret mig gerne.

Og stil gerne spørgsmål, og se flere billeder på min profil 😀

God bygge lyst 😀

 

MVH

6 replies
 1. Rasmus Skovbo
  Rasmus Skovbo siger:

  DU køber en aftrækker hos, evt sportsbutikken, og så måler du den i str, og derefter tegner du den over på din harpun, og saver hullet, bor et lille hul og så i med stiksaven, eller en mejsel. der efter måler du hvor langt nede dine skuehuller vil komme til at sidde når du nedsænker trækkeren, og så forbore du to huller i harpunen og undersænker dem, sørg for at “teppen” til linen går fri, hvis du har den på din højre side.

  Jeg skal nok tage nogle bedre billeder, og mere uddybet tekst næste gang, det er trods alt også min første harpun, og blog 😀

  Svar
 2. Torben Heimbürger
  Torben Heimbürger siger:

  Fin blog Skovbo 😉

  Jeg er personligt rigtig interesseret i selve limningen af stavene.

  Kan du ikke uploade lidt billeder fra den process? Materialevalg, tørretider -kort sagt ned i de små nørdede detaljer?

  /Morfar

  Svar
 3. Rasmus Skovbo
  Rasmus Skovbo siger:

  jeg har desværre ingen billeder af limningen pt, men skal nok lave en ny blog, når jeg går igang med den nye harpun.

  men det er meget vigtig at der ikke er én åre i træet der ligger samme vej som den der ligger oven på. så du kan fx, ikke tage en bjælke og lave harpun af, den vil være for svag.
  tag nogle bradder og små “pinde” og lim det sammen med trælim, og lad det tøre i et par dage. det med årene er det vigtigste.

  det jeg gjorde var at tage et bradde, og lagde så en masse pinde på bræddet, hvor jeg vendte alle pindene forskellige i forhold til den der ligger ved siden af den, og så lage jeg et bradde oven på igen, som ikke vender ens med det nederste. så gør at når du høvler top og bund kan det godt drille, men det er den bedste måde at gøre det på.

  Svar
 4. Rene christensen
  Rene christensen siger:

  super blog, kunne være rigtig godt hvis du kunne lave en slags liste over hvilken lim og lak mm. du har brugt og hvor du fandt/købte de forskellige ting, vil selv gerne vide hvilken lak du har brugt (0; skal selv igang her til vinter.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *