Viser 12 svartråde
  • Forfatter
    Indlæg
    • #3796

      Hej

      Først og fremmest tak for dette fantastiske site. Jeg er særligt glad for dets forum, hvor jeg synes der bliver diskuteret mange spændende aspekter af undervandsjagten.

      Jeg bor i Kbh og er for nyligt blevet mega-hooked efter at min ven har introduceret mig til sporten. Vi sætter tit kursen mod nordkysten, for at dykke efter fisk. Jeg synes turen er lang, men det er oplevelsen værd hver eneste gang. Vi har også dykket i fjordene en enkelt gang og Jeg har været i Øresund et par gange.

      Nu har jeg et simpelt spørgsmål, som jeg ikke har kunnet finde svar på ved søgning på nettet. Jeg vil gerne have hele fangsten med hjem med hoved på og når jeg har skudt havørred, så har jeg enten brækket nakken på dem eller brainet dem, men de teknikker virker jo ikke til flade. Hovedet kan jo også bruges til en god fond og jeg synes derfor det er synd at skære det af. Derfor: Hvordan afliver man flade uden af skære hovedet af dem?

      Mvh Bjørn

    • #3799

      Jeg ved ikke om der er en bedre teknik til det; den jeg bruger sviner lidt. Men jeg plejer bare at skære ind dér ved gællerne, til jeg når rygraden. Bruger evt. den savtakkede side af kniven, og saver lidt igennem. Så spræller de som regel ikke mere. Hovedet plejer at blive på.

      Skal lige siges, at jeg bruger et fangstnet under bøjen eller om livet, ikke en stringer. Hvis den skal hænge i en stringer, er det måske ikke smart at save så meget, at den kun hænger i kødet.

      /Amatør-fiske-slagteren 🙂

    • #3801

      Klaus Mulvad
      Deltager

      jeg skære rygraden over på dem og sætter dem på min stinger … jeg har endnu ikke tabt en flad
      men ved ikke om der er en endnu letter måde :cheer:

    • #3802

      Søren2750
      Deltager

      Jeg skyder dem naturligvis lige i panden dvs. de dør allererede ved skudet… :woohoo:

    • #3803

      Normalt synes jeg ikke at det er det store problem mere, lige at give de flade en hurtig kranie-piercing. I starten skød jeg dem – og gør det stadig hvis jeg ikke er sikker på jeg bare kan prikke dem med harpunen – men det er faktisk et par dyk eller 3 siden jeg sidst har ofret et egentligt skud på en fladfisk. Men det sker jo man ikke rammer helt som man troede. Og selv om man gør, så synes jeg stadig de spræller en del, hvis man ikke lige kapper forbindelsen dér…

    • #3804

      thomas larsel
      Deltager

      Hvis man vil undskylde at jeg lige bringer lidt etik ind i tråden.

      Jeg synes det er et fantastisk spørgsmål som fortjener svar som for oven.
      jeg har tit været på fisketure med kutter hvor folk ikke afliver deres fisk med lader dem ligge og gispe sig ihjel!
      Det værste jeg har prøvet var en gut der skulle demonstrere hvordan man fileterede en torsk, på en nyfanget torsk der ikke var gokket, torsken sprællede som besat da “Hannibal Lechter” fileterede den i levende live.

      Så husk at det er forbundet med et stort ansvar at skyde, aflive og håndtere vores byttefisk på en sober og etisk forsvarlig måde.

      Og det er endda gratis!!!!

    • #3806

      Hvor er det grimt at filtere en fisk levende.

    • #3807

      Mange tak for svarene. Jeg brunger stringer, så jeg tror jeg prøver Mulvads løsning med at skære rygraden over. Synes det er svært at vurdere hvor fiskens kranium sidder. Det lyder også som det der sviner mindst og så kan man stadig bruge hovedet og koblingen til indvoldene når man renser fisken.

    • #3809

      Rigtig fint emne du har taget op her Bjorn!

      Det er en essentiel del af vores hobby at opføre os etisk ordentligt ikke mindst overfor de ufrivillige statister vi river ind i billedet!

      Mht. De flade så skal de (som alle andre fangster) slås ihjel hurtigst muligt på mest humane måde.

      Heldigvis er det sådan at fladfiskene er udstyret med brugsvejledning på dem.
      (Hvad blabrer Morfar nu om…) på over og undersiden af fiskene er der en linje langsgående fra halespids til hoved. Det er ved denne linje rygraden løber under skindet og kødet.
      Jeg gør det at jeg jager min Stiletto ind i fisken i siden indvoldene sidder (for ikke at ødelægge kødet) og med savtakkerne saver jeg hurtigt rygraden over = fisken død! Derefter kan man smide stringeren gennem gællerne ud af munden uden fisken ryger af (pga. Det store stykke kød der fortsat sidder på fiskens “hals”.
      Den gode Thomas Rode har her nedenfor skitseret det meget godt plus at man lærer at filettere fiskene: http://youtu.be/jK8rejE4uq8
      /Morfar

    • #3810

      Bo Andersen
      Deltager

      Hej

      Ja når fisketegnet er betalt er det gratis

      Mvh Bo

    • #3813

      Rasmus
      Deltager

      Interessant topic. Gode fif.

      Bruger den samme med at skære med savside langs gælle til lige efter rygraden. Og stringer derefter skudhullet eller gællerne.

      MEN i den forbindelse (ikke kun flade), hvad er folks erfaringer med skud gennem galdeblæren eller på anden måde ødelægge den? Ødelægger det kødet så hurtigt? Og i så fald, renser i så bare fisken med det samme?

      Mvh
      Klaris

    • #3814

      thomas larsel
      Deltager

      Hej

      Ja når fisketegnet er betalt er det gratis

      Mvh Bo

      Jeg mente nu at det er gratis at håndtere og aflive fiskene hurtigt og effektivt.

      Men 140-180 kroner, jeg husker ikke det eksakte beløb, pr. år er jo også næsten gratis!

      Ihverttilfælde meget billigt.

    • #3815

      Galden siver langsomt fra blæren ud i kødet uanset om du har punkteret den eller ej. Jeg gør det at jeg flår “motoren” ud af fiskene efter endt dyk samt rykker skællende af fiskene – så slipper man for det svineri hjemme i køkkenet! Grunden til at man ikke skal lade fiskene ligge for længe med motoren i sig er, at fiskeormen ligger i indvoldene og dem vil man ikke have ud i kødet!
      Derudover er det en meget fed afslutning på dykket at man klargør sin fangst.

      /Morfar

Forum er sponseret af

Viser 12 svartråde
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.