Viser 10 svartråde
  • Forfatter
    Indlæg
    • #5417

      Jimmy
      Deltager

      Jeg har været ude et par gange her i starten af foråret, hvor sigtbarheden har været ringe pga. vinden.
      Nogle gange kan man kun se en halv til en hel meter frem foran sig.

      Kan man jage i vandet med dårlig sigbarhed?
      Jeg har de seneste par gange ikke fået forfærdeligt meget ud af mine dyk, udover at øve min vejrtræknings teknik.

      Jimmy 🙂

    • #5419

      Marc
      Deltager

      Dårlig sigt er dårlig sigt. Du kan ikke ændre på det, men du kan gøre dit forarbejde ordentligt så du minimerer risikoen for at dykke et sted med dårlig sigt.

      Det primære du skal holde øje med er vindretningen, både på dagen, men ikke mindst dagene før dykket. Generelt vil man opleve dårlig sigt ved pålandsvind, da sediment og andet bliver skyllet ind mod kysten og gør vandet mudret og uklart. Jo længere tid der har været pålandsvind, desto værre vil det typisk være. Hold derfor øje med dmi.dk og farvandsdirektoratet (www.frv.dk) og se hvordan vinden er i det område du vil dykke.
      Det samme er gældende for strømmen, omend den typisk vil følge vinden i mindre farvande, mens den i Øresund og ved bælterne ofte har retning efter vandstanden i Østersøen – altså om vandet løber ind eler ud, hvilket igen afhænger af vindens skub af overfladevandet. Det skal du også kikke på http://www.frv.dk for.

      Dernæst er der bundtypografien, men det er mere relevant for ikke-kystdyk, da fx muslingebanker er yndet for god sigt, da muslinger på bunden filtrerer vandet og dermed fjerne det plankton, der kan ødelægge sigten.

      Sidst kan du holde øje med algekoncentrationen, som en bruger også har nævnt i anden tråd, (http://marcoast.dmi.dk/chlorophyll_rr.php) men her skal du kun bekymre dig hvis koncentrationen bliver meget høj, for man altså ikke kan undgå algerne (og dermed klorofylen), da de (heldigvis) altid er til stedet i vandet.

    • #5421

      Anonym

      Nogen gange kan det også betale sig at søge længere ud fra kysten, hvis det er en kyst med pålandsvind. Når man når en vis dybde kan bølgerne ikke nå bunden, og der er måske mere vegetation der holder lidt på grumset. Men det er også i høj grad noget med at lære sit fiskevand at kende under givne strøm og vindforhold, og så kan det være en god ting at lave en logbog over sine dyk både hvad fangst, vejr,strøm sigt angår. Det er lidt frustrerende at bruge sine sparsomme dykkerture i ringe sigt og der kan en logbog hjælpe.

      Knæk og bræk

    • #5425

      Tobias Dinesen
      Deltager

      Helt på linje med hvad der er beskrevet herover. Kan tilføje at det udover vinden, også er en god idé at være opmærksom på 1) bølger og 2) strøm. Og for alle tre ting gælder det, at det specielt er i dagene og timerne OP til dykket der er interessante at kigge på. Vinden danner (bl.a.) bølgerne, men der er gerne lidt forsinkelse på og omvendt tager det op til flere dage, før sigten bliver god i et område, hvor bølgerne har pisket bunden op i dagevis. Både bølger og strøm kan aflæses i vejrkortene som der henvises til ovenfor og begge har betydning for sigten. Specielt bølger. Strøm har desuden betydning for sikkerheden/komforten.

      Jeg bruger rigtig meget iPhone app’en Sejladsudsigt (den der har et symbol som en vind der blæser), som gengiver farvandsvæsenets vejrkort på i en rimelig simpel og let tilgængelig måde. Og den er GRATIS.

      Derudover bruger jeg også søkort i min planlægning af ture. Her er rigtig meget go’ viden om dybder, vragplaceringer, rev/skær m.m. Og så kan man også gøre sig nogle forestillinger om sigten. Hvis man f.eks. planlægger et dyk langs en given kyststrækning ovenpå nogle urolige dage, da vil et stort, lavvandet område (eksempelvis i en fjord) måske være længere om at falde til ro end hvis der hurtigt bliver dybt… Søkort fås i mange forskellige app-versioner til både iPad/iPhone for nogle hundrede kroner…

      Som en slags tommelfingerregel plejer jeg at regne med, at der skal have være gunstige vind/bølge/strømforhold i min. 24 timer og optimalt set 48 timer før et dyk. Og selv det er nogle gange ikke nok…Så, du starter allerede planlægningen med at holde øje med vejrkortene 3-4 dage (eller mere) forinden og vurderer, hvor den bedste location er for de givne omstændigheder. Dvs. fralandsvind (og helst ik så meget vind i det hele taget), INGEN bølger i min. 24 timer, gerne mere, og helst heller ikke for meget strøm…

      Dyk & Pløk!

      /T 🙂

    • #5428

      Peter Dreier
      Deltager

      Mht søkort så findes der en gratis udgave på krak.dk

      Det er en lækker måde at scoute sit spot hjemme fra sofaen(det slår selvfølgelig ikke en tur i vandet).

    • #5430

      Kraks søkort findes også som app til iPad – også gratis. Det er dog ikke lykkedes mig at finde en signaturforklaring til den indtil nu, hvilket er lidt irriterende med alle de forkortelser der bruges…

    • #5434

      Jimmy Jensen
      Deltager
    • #5440

      hej med jer
      signatuforklaring i et søkort står i kort 1 (INT1) (tidligere hed det kort A)
      dette kan gratis downlodes på http://ftp.kms/download/pdf /Kort 1.pdf
      og alle andere undervisningsbøger er skrevet efter denne lille bog.

      hilsen Christian

    • #5444

      Jamen, hvor svært kan det være – det er helt perfekt. Tak for det :0)

    • #5455

      Lamberto Azzi
      Deltager

      Back to “can you hunt in poor visibility”… absolutely yes.

      When the water will be warmer and mullets start to came back, poor visibility is the best condition for sea bass and mullets around piers.

      In the Med, I often use to make “aspetto” like fishing just before the surf-line near rivers or points: that is hunting ground for sea bass and you can easily spot them if you lay at the bottom and look up… their silhouette will be shown against the light sky much further than your visibility limits.

      Last summer i got my first daytime trout near Hornbaek harbor just 2m out of the surf line on one meter of water. To try this you will need plenty of leads: i carry always a second belt with 6 additional Kg just in case i need to fish in water less than 2m deep.

      Cheers!

    • #5461

      Jimmy
      Deltager

      Tak for de mange gode svar! Jeg har fået nogle redskaber nu der gør det lidt nemmere og læse vind og vejr.

      – Thanks Lamberto! I definitely gonna try catching mullets in terms of poor visibility.

Forum er sponseret af

Viser 10 svartråde
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.