Viser 16 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #63604

   Hej Uvjægere,

   Jeg tror at det der fiskelasso som er blevet udviklet på baggrund af forbuddet mod natjagt med harpuner har et potentiale til at blive ret stort.

   Jeg har selv bestilt en fiskelasso til test og shurtigt skrevet dette indlæg på undervandsitetet om hvad der er oå og ned med den der fiskelasso.

   Key take aways:

   Uvjægere kan bruge det om natten

   Flaskedykkerne kan bruge det på vrag

   Måske er det endda tilladt i Sverige?

   Det kan vende op og ned på en del da lovgivningen ikke har taget højde for nye opfindelser, og derfor følger der også et ansvar på de kommende og nuværende brugere om at tænke sig om.

   Tilbage til emnet. Hvem har hands on erfaringer som jeg kan nyde godt af inden jeg tager afsted om 1-2 uger når jeg har fået det i hænderne?

   Vh

   Morten

   Morten Rosenvold Villadsen

  • #63606

   David H
   Moderator

   Damn, det er sku en cool manifestation af nød lærer nøgen kvinde at spinde…!

   Jeg elsker, når folk tænker kreativt og opfinder ting som disse. Og det fedeste er at, Søren lader til at være OK med at folk bygger deres egne baseret på hans. Eller i hvert fald virker han med på ideen, da han bliver forelagt den i videoen her:

   Det er en ret simpel konstruktion, som kan laves i mange materialer og personligt ville jeg måske eksperimentere med en armbrøstaftrækker istedet for en harpuntrigger. En aftrækker som dem som bruges i en armbrøst burde kunne holde en dyneemaløkke istedet for at man skal lave en kulfiber spyddummy, som Søren har gjort. Det er også en fin, ud-af-boksen løsning, men måske er en armbrøsttrigger simplere. Dog ved jeg ikke, om de kan købes løst i saltvandsresistente materialer.

    

    

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

  • #63613

   Kan du forklare hvorfor en armbrøst trigger vil være at foretrække?

   – jeg kan vist ikke helt se det for mig.

   Det ville være cool hvis du også gik igang med at udvikle, David – du har før lavet nogle temmelig vilde løsninger.

   Men jeg er med på at du ikke har et problem du skal have løst (som os der er bosat i DK) og derfor er kreativiteten forståeligt nok rettet andre steder hen.

   Morten Rosenvold Villadsen

  • #63615

   David H
   Moderator

   Jeg ser sikkert bare et potentielt problem, der ikke er der i virkeligheden. Eller rettere, plads til en forbedring, som måske slet ikke er nødvendig:).

   Men i Sørens setup bruges en lille kulfiberstav, der indsættes i triggeren og som elastikkerne hookes på og når man skyder, farer denne stav fremad. Han forklarer, at kulfiberstaven er bedre end at bruge det bagerste af et spyd, da en metalstav har mere masse og du kan få et rap over nallerne, hvis du i skudøjeblikket har en hånd foran triggeren og staven kommer flyvende.

   Så jeg tænkte, at en armbrøsttrigger, som holder et dyneemaloop istedet for en stav/spyddummy måske ville være en smule sikrere. Men jeg har kigget lidt videre og kan ikke umiddelbart finde nogle billige, drop-in løsninger. Så medmindre man er ferm til at lave sine egne metaldele, er Sørens løsning nok stadig den nemmeste og måske derfor bedste.

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

  • #63618

   David H
   Moderator

   Jeg tog mig den frihed at undertekste to af Jens’ videoer om fiskelassoen til engelsk og “rippe” lidt baggrundsinfo fra Mortens hjemmeside og skrive om opfindelsen på to internationale fora:

   Deeperblue

   Og Spearboard

   (Der er links og credit til alle).

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

  • #63621

   God stil!

   – det kan potentielt blive ret stort

   Morten Rosenvold Villadsen

  • #63625

   David H
   Moderator

   Jeg må ærligt talt indrømme, at da jeg læste de første par linjer, tænkte jeg det måske var lidt gimmick-agtigt. Men så så jeg videoen og det er jo en kanonopfindelse. Jeg er fuld af respekt for det arbejde Søren har lagt i det og hvor godt resultatet er blevet.

   Og hvis man bliver ferm med et lasso, så må stalking skills’ene være så meget i maks, at når man tager en harpun med ud bliver det den rene leg;)

   Der er ikke overvældende meget interesse på de internationale tråde, jeg oprettede, men det kommer ikke bag på mig. Men det som der har været er udelukkende positivt. Og mht. Deeperblue, som er mere europæisk, hvor Spearboard er mere amerikansk, så lægger tråden også under “hjemmebyg”, som ikke er det mest aktive subforum.

   Morten, du kan jo evt. sende links til den skøre finne (som i en skør mand fra Finland) og mon ikke du kender nogle svenske spearos og måske endda en tysker? Det kunne være cool at komme lidt nærmere et svar på hvorvidt, de ville kunne bruge lassoer der.

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

  • #63678

   Så er den første havørred fanget med fiskelasso i Vintercuppen. Godt gået @fransboeris!

   Jeg har i mellemtiden skrevet til Sverige og de uvjægere jeg kender der vejret morgenluft

   Morten Rosenvold Villadsen

  • #63687

   Hanzii
   Deltager

   Enig David. Jeg har selv tænkt det samme, men manglede bare ideen til aftrækkermekanismen. Jeg har leget lidt med den fynske fiskelasso (kun på land) og der er ingen tvivl om, at Sørens oprindelige design er effektivt og virker som det skal … men jeg har netop også tænkt at brugen af en spydstump/attrap var en ekstra flagrende løsdel, som det ville være fint, hvis man kunne undgå. Oprindelig tænkte jeg, at det da måtte være upraktisk og kunne slå i alle mulige retninger, men det lader ikke til at være tilfældet. Og i carbon eller plastic er det heller ikke fordi det er tungt eller smækker rundt, men jo færre dele jo bedre er min tanke. Uden at jeg dog havde opfinderevnerne til at udtænke alternativet.
   Det ville også være cool med en model, hvor man “ladede” elastikken ved at trække den rigtige vej.

  • #63688

   Hanzii
   Deltager

   Et væsentligt argument for den valgte løsning er dog, at man nemt kan købe løse aftrækkere (til hjemmebyggede harpuner) – en armbrøstaftrækker ville man være nødt til at bygge helt selv fra bunden, da armbrøster kræver våbentilladelse (aktivt medlem af skydeklub og alt det der).

  • #63689

   David H
   Moderator

   Et væsentligt argument for den valgte løsning er dog, at man nemt kan købe løse aftrækkere (til hjemmebyggede harpuner) – en armbrøstaftrækker ville man være nødt til at bygge helt selv fra bunden, da armbrøster kræver våbentilladelse (aktivt medlem af skydeklub og alt det der).

   Ah, god pointe – det anede jeg ikke.

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

  • #63690

   Hanzii
   Deltager

   Nu kiggede jeg videre, fordi jeg stadig er glad for ideen og tænker, at det vil give en simplere konstruktion – og en elastik, der kan spændes den rigtige vej. Der er masser af opskrifter på, hvordan man laver sin egen armbrøstaftrækker i aluminium og masser af opskrifter på, hvordan man 3D-printer en eller et helt aftrækkerhus. Men det sidste tvivler jeg på, bliver holdbart nok. Og aluminium fungerer vist ikke så godt i saltvand.
   Så er vi der, hvor man skal lave det i rustfrit stål … og så kræver det en noget større maskinpark.
   Godt argument for bare at holde sig til hyldeløsningen.

  • #64010

   teit jensen
   Deltager

   Jeg tror sagtens at man kan bruge alu til det her formål. Jeg har da set både i alu uden nogen form for beskyttelse, så mon ikke en aftrækker kan holde til nogle timer i vandet ad gangen?

   Jeg er gået igang med at redesigne den lasso dér og er kommet op med nogle ideer som jeg tror virker. Jeg er bare i tvivl om de alurør jeg har liggende, kan holde til elastikkerne.

   Jeg kunne dog godt forestille mig at det kun bliver på papiret. for selvom det er coronatid er det sgu begrænset med tid jeg kan bruge i værkstedet… og hvis den bliver lavet, så kommer den nok ikke i vandet 😉

  • #64023

   David H
   Moderator

   Hmm, havde skrevet et langt nørdet indlæg men kom til at slette det.

   I kort form, så lav da den lasso med de materialer du har. Og giv den evt væk bagefter:)

   Det nørdede i indlægget handlede om, at alu ikke bare er alu. At der er visse typer marine grade, som klarer sig meget bedre i saltvand end andre. At de fleste aludele på en båd desuden er anodiserede for yderligere beskyttelse og at man også skal tænke over hvilke materialer, der kommer i berøring med andre. Men jeg tror da også sagtens, du kan lave en armbrøsttrigger i alu. I hvert fald som “proof of concept”. Og selv hvis den en dag fejler og skyder af sig selv, så kommer der jo ikke et spyd farende ud af en lasso:-)

    

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

  • #64024

   David H
   Moderator

   Så er den første havørred fanget med fiskelasso i Vintercuppen. Godt gået @fransboeris! Jeg har i mellemtiden skrevet til Sverige og de uvjægere jeg kender der vejret morgenluft

    

   Cool, tillykke til Frans!

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

  • #64030

   Hanzii
   Deltager

   Jeg må prøve. Jeg har lidt over 200 kilo bly liggende og ville alligevel lave et setup, så jeg kunne støbe mit eget – nu må jeg bare udvide med aluminiumstøberi.
   Og finde noget aluminium.

  • #64031

   teit jensen
   Deltager

   Nej det har du da helt ret i David.
   ærgeligt med dit nørdede indlæg der forsvandt. Det var sikkert interessant 😊

   men ja hvis jeg når så langt, så må jeg lave delene i alu og så skaffe noget rustfrit hvis det virker… og en røvfuld nedstrygerklinger.

Forum er sponseret af

Viser 16 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.