Viser 9 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #7547

   Michael Møller
   Deltager

   Hej alle

   Lige et par spørgsmål ang vores Guns

   Da der findes så mange størrelser, er jeg meget i tvivl om hvad man skal gøre, jeg har selv en Omer 65er som egentligt opfylder mit novice behov, Men hvilken Kombi skal man have, Ser dog ud dom om at man Kan klare sig med en go 75er Gun her i damark (hø, multe, Torsk m.m)
   Og så er der lige den med line hjul hvor og hvornår er det nødvendigt

   På forhånd tak for jeres råd

  • #7549

   David H
   Moderator

   Jeg kan ikke sige så meget om længderne, da jeg ikke jager meget herhjemme, men mest i troperne.
   Linehjulet dækker grundlæggende to behov. Hvis du skyder fisk, som er store og stærke, så kan du lade dem løbe med linen og lade dem trætte sig på den vis – ellers kan du risikere, at de flår harpunen ud af hånden på dig.
   Det andet formål, og det som nok er mere passende herhjemme, er hvis man dykker dybt efter fiskene. Lad os sige at du skyder en torks på 15-20 meters dybde mens, den står i en lille hule så er det rart, at du stadig kan svømme op med din harpun i hånden hvis nu, fisken ikke lige vil med dig op med det samme. Så kan du enten trække fisken forsigtigt op mens, du ligger i overfladen eller dykke ned igen og hive den ud ved at tage fat i selve spyddet.
   Så medmindre du dykker dybt, kan linehjulet nok godt vente.
   (Mange harpuner har jo en skinne til at sætte linehjulet på, så man kan også have et linehjul til de dage, hvor man dykker dybt og så bare tage det af og bruge en normal bungee til jagt på lavere vand.)

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

  • #7578

   Marc
   Deltager

   Gecko synes jeg fint kommer omkring hvordan og hvorledes med et linehjul, og så kan jeg tilføje, hvordan du skal tolke harpunlængder.

   Du kan starte med at læse den her tråd igennem: https://www.uvjaegeren.dk/forum/3-gear-snak-her-snakker-vi-om-alt-vores-udstyr/3092-nyt-gear-til-saeson-3

   Og så kan jeg paste, hvad jeg selv synes er det vigtigeste mht. længde:

   Det afhænger af hvilke fisk man ønsker at skyde og hvor og hvordan man jager. Hvis størrelse var underordnet, så ville samtlige jægere da vælge de små harpuner, der nemt kan håndteres og som kan vendes og drejes i vandet uden problemer.

   Det er jo ikke tilfældet, og skal man derfor tage sig selv seriøs som en uv-jæger med respekt for de dyr man skyder, så kræver det et våben, der er egnet til situationen. Og her vil langt de fleste erfarne og øvede uv-jægere påstå at størrelsen på harpunen skal op i nærheden af en meter før man bør skyde mod ørred, torsk og multer. Dette er ikke til diskussion, da det er et spørgsmål om spyddets fart, vægt og rækkevidde, der er essentielle faktorer og som afgør afstanden og dødeligheden af skuddet.

   Ja, det kan måske lade sig gøre med en mindre størrelse, men ligesom det ville medføre et ramaskrig om man skød vildt med salonrifler (et rigtig placeret skud, fra den rigtige afstand er også dødeligt med mindre kaliber), så kræver det også den rigtige harpun at jage store fisk. Og jeg synes vi, os der undervandsjager, og som er et mindretal blandt fiskere, burde vise den rette respekt og forståelse for den jagt vi udfører. Det gør vi blandt andet med at vælge de rigtige våben, selvom der jo egentlig ikke er et lovkrav om dette.

   En 75er er, med andre ord, ikke fint nok til HØ og da slet ikke til multer (rollerguns er en anden sag).

  • #7587

   Jeg har skudt HØ med en 65’er – enkelt elastik og uden hjul. Bevares, man skal tæt på, men det skal jeg også med min 85’er. Ikke på grund af kraften i skuddet, men hvis jeg skal være nogenlunde sikker på fangsten, så kræver det kort afstand.

   De kystnære torsk jeg har mødt har enten svømmet så roligt eller gemt sig i en hule, så hvis jeg spise torsk ville den gamle 65’er sagtens kunne have sikret mig et eksemplarer i fin størrelse.

   Med hensyn til multen har jeg den stadig tilgode – men de videoer jeg har set og med den smule kendskab jeg har til fisken, er den sky og kræver derfor skud på en vis afstand – desuden er den stærk og fighter godt, så her kommer min 65’er sikkert til kort.

   Min 65’er er blevet skiftet ud med en 85’er, og ja, den er mere uhåndterlig og tung at svømme med – umiddelbart kommer jeg ikke foreløbig til at skifte til en større pistol.

   Min 85’er er med linehjul, og selv en HØ over den halve meter trækker ikke snor af hjulet. Jeg har overvejet at skifte til bungee, da det er nemmere at have med at gøre.

   …som slutkommentar, min makker har en 75’er, og han kommer hjem med de samme fisk som jeg gør – jeg har endnu ikke oplevet at mine 10cm har givet mig noget egentlig forspring. Ingen af os har iøvrigt mistet de fisk vi har skudt.

   Så, riv gerne hovedet af mig, det vil ikke være første gang – men i min optik er størrelse ikke alt!

  • #7590

   Marc
   Deltager

   Munksgaard, jeg tror du overser den underliggende pointe i mit oprindelige indlæg:

   Ja, det kan sagtens lade sig gøre at skyde både multe, ørred og naturligvis torsk med en 75er, en 65er eller et håndspyd med en elastik i. Sagtens! Det er bare mere kompliceret og kræver at man er en mere erfaren uvjæger, og at man har sat sine harpuner op til det med tilstrækkelig line, rette elastikker i rette længde osv.

   Man kan dog gøre det lettere for sig selv ved blot at købe en længere harpun. Det rette våben til den rette situation – du får fx fluks revet dit jagttegn fra dig hvis du tropper op til en krondyrs jagt med et haglbøsse. Jovist, man kan sagtens slå et kronhjort ihjel hvis man kan placere skuddet lige i øjet på den, så haglet fortsætter gennem hjernen. Sagtens! Kan du se hvor jeg vil hen?

   Ved jordjagt er der opsat klare regler for med hvad der jages med hvilke våben, mens det er op til os selv at bestemme det i vandet. Derfor synes jeg også man skal rådgive ordenligt – selv den bedste buejæger (Hej Søren!), anbefaler jo næppe nye jægere om bare at købe en langbue og hoppe ud i skoven, selv om personen selv synes at det sagtens kan lade sig gøre.

   Så at fortælle at en 75er er fint til multer og ørred gavner hverken personen eller fiskene.

  • #7591

   Michael Møller
   Deltager

   Puhaaa, håber da ikke jeg der rystede med et hvepse bo.

   Jeg har nu valgt en 75ET, med option )2 x elastikker på), så må vi jo se hvorlangt det bringer mig.

   Hvis jeg nu lige skal ryste den lidt mere, så kunne man jo godt læse svarene på mit spørgsmål, som at jo større gun jo større chanche for at bringe fangsten med hjem, så man skulle må ska have sig en 15oer, og så få makkeren til at hjælpe med at lade den :o) , nej det var bare en joke.

   Alt med måde :o)

  • #7592

   Kisweb:
   Der bliver diskueret gear, så er vi alle eksperter og de andre nogle uvidende fjolser. 🙂
   Marc og jeg har før diskuteret og han har ofte nogle gode pointer (Please don’t tell him, det stiger ham bare til hovedet), så jeg har faktisk lært noget af snakken.

   Jeg tror du skal konkludere:
   – jo længere din harpun er, jo længere væk kan du skyde din fisk og jo mere præcis er dit skud – til gengæld er harpunen mere uhåndterlig hvilket igen indfører længere reaktionstid eller mere upræcise skud.
   Jo kraftigere elastik, eller flere elastikker du har bundet omkring harpunen, jo længere rækkevidde – til gengæld bliver spyddet lettere smadret hvis du skyder ned i bunden.

   Personligt har jeg en 85’er med 2 elastikker – jeg bruger meget sjældent begge elastikker og har ofte den bagerste elastik påhæftet den forreste sharkfin, altså mindst mulig kraft.

   Marc:
   Jeg er ikke enig, men gider ikke den store debat.
   Min første HØ blev taget på 4. dyk, med en umodificeret 65’er med en enkelt elastik – omvendt er jeg jo heller ikke som Morfar der slæber kæmpelaks, svaner, multer og småhajer med op efter hvert eneste dyk – jeg har faktisk overvejende nulture.
   Du kan ikke umiddelbart sammenligne halggevære med rifler, så din anekdote er måske en smule fjollet. Jeg tvivler desuden på du kan komme ned i en jagtklub, hvor der ikke vil blive diskuteret kaliber, og det endelig valg af våben og patron lander på personlig præferencer indenfor lovgivningen.

  • #7593

   Min erfaring er at
   90cm er optimalt til stort set alle fisk i DK.
   75cm går fint hvis man er tæt nok på. Især havørreder er jo nemme at gennemskyde.
   +100cm kan være en fordel hvis der er god nok sigt
   Jeg har skrevet en guide med mit syn på sagen her http://undervandsitetet.dk/udstyr-til-undervandsjagt-og-fridykning/harpun/
   Men folk er jo forskellige og foretrækker forskellige set-ups…
   God jagt,
   Morten

   Morten Rosenvold Villadsen
   Undervandsitetet.dk
   Uvjaegeren.dk

  • #7595

   jan
   Deltager

   Puhhaaa sikke en debat.

   Jeg vil holde min mening for mig selv men vil dog sige at hvad der virker for mig ikke nødvendigvis virker for en anden og omvendt.

   God debat
   Jeg tager en tur i vandet mens i debatere videre for på det her emne bliver der aldrig enighed og derfor en debat der aldrig vil slutte.

  • #7605

   Jesper
   Deltager

   Hvis man mener at man hurtigere kan vende sig/flytte harpunen fra side til side med en 75er, så skal man også være sikker på at kunne tage et hurtigt og ordentligt sigte for at kunne lave et killshot. Ellers ender det med at det går så hurtigt, at man måske ikke får ramt fisken godt nok, med skamskudt fisk til følge.

Forum er sponseret af

Viser 9 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.