Viser 13 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #3200

   Carl Lyn
   Deltager

   Hej alle,

   Var ude ved på natdyk Kysing Næs, Norsminde i går – på en ellers stille aften med perfekte forhold

   Desværre var sigtbarheden helt vildt ringe – kunne knap se min harpun spids. Det skyldes en hvid mælkeagtig grøde som var overalt i vandet
   .
   Er der nogen som ved hvad dette skyldes?
   tænker selv at det enten skyldes parringstid for krabber eller andre dyr?
   eller et nær liggende hav-dambrug.

   Så i en anden tråd en film fra Lektor fra samme dag 04-10-12 fra Ajstrup godt 2km nord for mit spot, og kan se at du havde hel fin sigt så altså et lokalt fænomen.
   Prøvede selv at skifte plads til Kysing Strand godt 1,5km syd, men samme ringe sigt desværre.

   Er der nogen som ved hvad denne mælkehvide grøde i vandet stammer fra?

   Hilsen
   Carl

  • #3204

   Mikkel
   Deltager

   du får den også lige her 🙂 Var ude ved kysing for ikke så længe siden der var også rigtig dårlig sigt. Ved ikke hvad det kan være men da jeg kom til Kysing strand var der fin sigt. Tror det kommer lidt an på vind. Har lagt mærke til bunden nogen steder er lidt kalket, så går ud fra det er kalk der gør vandet hvidt uden at være sikker

  • #3206

   Whales fap too… :cheer:

  • #3207

   Carl Lyn
   Deltager

   @Lektor:
   kalk kunne godt være forklaring, men så vidt jeg har orienteret mig, har vejret været rimelig rolig i 2 dage, hvorfor det er overraskende at kalklaget er hvirvlet så meget op.

   Men næste gang jeg er ved Kysing Næs, og der er dårlig sigt, så ved jeg da at man istedet skal hoppe i ved Ajstrup.

   Tak for svar,
   Carl

  • #3212

   Søren
   Deltager

   Jeg tror nærmere at det er ler som bliver skyllet ud af regnen, det kan så transporteres op og ned af kysten og det kan tage flere dage evt. 1 uge før det lægger sig da partiklerne er så små.

   /Søren

  • #3213

   Mikkel
   Deltager

   Tror det kalk 🙂 Men en ting ved jeg det er den ene dag kan det være klart som glas og dagen efter kan det ligne en sump. Har fisket der i mange år og har aldrig rigtig kunne finde ud af det med sigten. Det behøver ikke engang ha regnet for at der er dårlig sigt 🙂

  • #3234

   Mikkel
   Deltager

   Har lige fået svar fra nogen der ved lidt om det, det skulle efter sigende være svovl så havde ikke helt ret hehe. Se side 83 her http://www2.dmu.dk/Pub/MB10.pdf

  • #3236

   Carl Lyn
   Deltager

   Det er en række gode årsagsforklaringer.

   @Lektor
   : spændende artikel du linker til.
   Jeg synes nu ikke at det hvide mælkelag var udpræget ved bunden, men snarere i hele vandsøjlen.
   Desuden skulle jeg ikke tro at Kysing Næs skulle være speciel ilt-svag.

   Derudover er der en række undergrundskilder som løber ud langs Kysing Strand hvorfor ler indholdet kunne være en god årsagsforklaring. Eller om det er kalklaget på havbunden som er hvirvlet op.

   Besøgte Ajstrup i går, fint sted men ingen ørreder over mål.
   hilsen
   Carl

  • #3237

   jens
   Deltager

   Som Carl er lidt inde på, kan det kun være svovl, hvis der er iltsvind. Så med mindre alt var dødt ved bunden og et stykke op, er det ikke svovl. Hvis det er frit svovl i vandet, er det sidste stadie, før der kan komme bundvending, hvilket lugter forfærdligt på lavt vand.

   Stadier ved iltsvind:

   1 Der er en for stor tilførsel af næringssalte (gødning) til vandet.
   2 Næringssaltene bevirker at der kommer meget planton.
   3 Der falder meget dødt planton ned på bunden.
   4 Bakterierne på bunden bruger ilten fra vandet, til at nedbryde det døde planton.
   5 Der er ikke mere ilt på bunden, så sulfatåndende bakterier overtager nedbrydningen af planton. Herved danner de svovlbrinte (det som lugter i prut).
   6 Der dannes et hvidt lag på bunden af svovlbakterier (liglagn). Svovlbakterierne får energi ved at omdanne svovlbrinten til frit svovl, hvilket giver et mælkeagtigt lag over bunden.
   7 Der dannes nu så meget svovlbrinte, at bunden bliver “blæst” op. Dette kaldes bundvending, og lugter forfærdeligt af svovlbrinte/prut.

   Så hvis der er et hvidt lag på bunden, og alt er dødt, er det sandsynligvis svovl. Ellers tror jeg mere på den med at regnvandet hvivler kridt eller ler op.

  • #3240

   Jeg er meget enig her Jens C.

   Iltsvind forekommer oftest i fjorde og bugter med stillestående hav. Det kan man ikke sige er tilfældet oppe ved plantagen 🙂

   Hvis I ser i Nordhavnen for tiden, så er den fuldstændig hvidlig/mudret hvilket jeg tilskriver den ekstreme bygge aktivitet ude i vandet med nedbankning af bundpiller etc. som hvirvler den lerede bund op.

   /Morfar

  • #3242

   Mikkel
   Deltager

   Det vidst Kysing der bliver snakket om Morfar hehe 🙂 Eller har jeg læst forkert haha..

  • #3243

   Mikkel
   Deltager

   Tænker bare Norsminde fjord ligger jo lige rundt om hjørnet og den har været plaget af iltsvind og alt muligt mærkeligt. Men så ville det selvfølgelig også være ringe ved Ajstrup på den anden side..

  • #3263

   Allan Udsen
   Deltager

   Jeg oplever umiddelbart det samme fænomen herovre på østfalster, uden egentlig at vide hvorfor. :huh: Sigtbarheden er lig nul på 2. uge i træk nu, øv…

   Allan

  • #3272

   Carl Lyn
   Deltager

   Var ude 2 dage senere ved Nordsminde, og sigtbarheden væsentlig bedre uden at være fantastisk.
   Så desværre intet over mål.

   Men erfaringen blev at den dårlige sigte var meget lokal og jeg kunne på den måde flytte plads (et par kilometer) til god sigte. Konklusion må være kalklaget (som der er rigtig meget af) eller ler fra nogen af de mange kilder som løber i i vandet på strækningen.

   hilsen
   Carl

Forum er sponseret af

Viser 13 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.