Viser 20 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #4042

   Henrik Jensen
   Deltager

   Hej Allesammen,

   Beklager men her kommer et begynder spørgsmål, så på forhånd sorry!

   Jeg har de sidste par år kigget meget på UV-jagt, og nu skal det være 🙂

   Jeg har kig på lidt af hvert og føler jeg snart har læst mig ihjel…..

   Er der nogle som har erfaringer med Sommap Sportline harpuner ?

   og hvad med str. ?
   Jeg overvejer en 75 pga. alt det jeg har læst 🙂

   På forhånd tak,
   Henrik

   (Kan ikke komme ind på de den tråd jeg oprettede som hed Harpun, str. osv. – så beklager hvis jeg har gjort noget forkert –> derfor opretter jeg denne)

  • #4044

   Asger
   Deltager

   Hej HJ.

   Der findes ingen dumme spørgsmål, så hellere spørg en gang for meget end en gang for lidt!!

   Sommap laver generelt ultra discount harpuner (derfor også den lave pris). Og de lider desværre af gennegående designfejl. Har selv haft en tidligere og er ikke imponeret. :unsure:

   Plejer at anbefale cayman 2000 str. 75 cm. til nye jægere. Den er robust, kan tage stort set alt du kommer til at møde i DK. (I hvert fald med ekstra elastik, men en er rigeligt til at starte med). Den er rimelig nem at håndtere, og bortset fra sikringsmekanisme, som er lidt lille og sidder spøjst, så er det en harpun du vil have glæde af i flere år. De ligger i en 800-900 kr. og er en markant bedre gun end Sommaps sportline.

   Mine egne erfaringer gør mig lidt biased, men håber du kan bruge svaret. 🙂

   /Frøsig

  • #4045

   Henrik Jensen
   Deltager

   Tak Frøsig, Det var nok netup det jeg var bange for med Sommap.
   Men da man ikke kender udstyret, mærker osv. så ved man jo aldrig 🙂

   Jeg har set flere der anbefaler Cayman 2000, så det lyder som om det er begynder “valget”

   Hvad med svømmeføder, maske osv. noget specielt man skal kigge efter ?
   Er bedst med finner som har rem eller hvordan ?

  • #4049

   Asger
   Deltager

   Hej HJ.
   Maske skal du prøve dig frem med… Dvs. smut i en dykkerforetning og prøv flere masker indtil du finder en der sidder godt.

   Mht. Fødder så start med et par der ikke er for stive. Fordi man er UV jæger behøver man ikke 2 meter lange stenhårde fridykkerfinner. Dine ankler bliver let overbelastet i starten. Bløde mellemlande finner er en god start.

   Hvis du vælger finner med hælrem, så vær obs på at du skal have neopren-sko til dem. Hvis du har neopren-sokker falder finnerne af… Bruger ikke selv rem, og kender heller ingen uv-jægerer der gør, men kan ikke se der er noget problem i det.

   /Frøsig

  • #4054

   Thomas Pedersen
   Deltager

   Tak Frøsig, Det var nok netup det jeg var bange for med Sommap.
   Men da man ikke kender udstyret, mærker osv. så ved man jo aldrig 🙂

   Jeg har set flere der anbefaler Cayman 2000, så det lyder som om det er begynder “valget”

   Hvad med svømmeføder, maske osv. noget specielt man skal kigge efter ?
   Er bedst med finner som har rem eller hvordan ?

   Hvis du går ind på en undervandsjagt webshop, tror jeg slet ikke du kan finde finner med hælrem. Køb nogle gode finner, næsten så bløde som du kan få dem. Hårdhed 2 er nok ideelt. Når du bliver mere erfaren og skal dykke dybere (dybere end 15 meter), kan du altid købe ekstra finner eller bare finneblade med mere hårdhed. Omer stingray er et godt og nogenlunde billigt valg.

   Mht harpun. Cayman er et rigtigt godt valg. De fungere bare, er præcise, hårdføre, simple og pålidelige. Det er ikke et “begyndervalg”, som du formulere det ;-). Et begyndervalg vil i rigtigt mange tilfælde være en alt for “smart”, kompliceret og dyr harpun! Jeg kører stadig med min 5-6 år gamle cayman 90 som suverent førstevalg og det vil jeg blive ved med til den falder fra hinanden, hvis den dag overhovedet kommer. Jo mere patina og skrammer den får, jo mere elsker jeg den.

  • #4055

   Henrik Jensen
   Deltager

   Takker for svarene.

   Jeg har dykket meget (med flaske) og ved at bly er vigtig.
   Kan man starte uden bly eller er det en must ?

   Går udfra at kniv, bøje er must have 🙂

   Shit jeg elsker gear 😛

  • #4056

   Thomas Pedersen
   Deltager

   Hmm prøver lige igen…

   Og jeg ville klart gå efter en 90’er. Jeg bruger kun 75’er til rendyrket mole- og hulejagt, hvor man skal have hele kroppen, armen eller bare harpunen ind i en hule. 90’eren giver større rækkevidde og ekstra kraft til at spyddet holder kursen, de dage hvor sigten er god. Du kan selvfølgeligt putte ekstra elastikker på en 75’er, men hvorfor gøre det mere kompliceret?

   Hvis du vil dyrke MEGET molejagt, skal det nok være en 75’er. Hvis du skal ud og prøve det hele, vinder 90’eren på sine allround-egenskaber.

  • #4057

   Thomas Pedersen
   Deltager

   Det er et must, hvis du vil ned til bunden i mere end 3 sekunder 😉

  • #4058

   Henrik Jensen
   Deltager

   Det er et must, hvis du vil ned til bunden i mere end 3 sekunder 😉

   He he tænkte jeg nok!

   Kan man dyrke “overflade” jagt som en start eller gør det sporten umuligt?

   Troede at str. gjorde det svære at styre som begynder – en lokal jagt butik snakkede om, at en 60 vil være optimalt som start . . . men har kun kunne læse det modsatte på fora.

  • #4059

   Thomas Pedersen
   Deltager

   Det kan du godt, men du ser ikke halvdelen af de fladfisk, som du ville se hvis du dykkede ned. Og det er alle de lækre fladfisk der er svære at få øje på. Kommer selvfølgeligt an på dybde sted og årstid. Der er ikke så meget at komme efter lige nu…

   Torskejagt kræver, især om dagen, at du kommer ned og kigger under sten og i huler.

   Multer, hø, hornfisk, makrel og lignende kan godt klares i overfladen. Men det er heller ikke rigtig sæson for dem nu.

  • #4061

   Henrik Jensen
   Deltager

   Nu kommer alle begynder spørgsmålene lige på en gang.

   Hvordan finder man ud af ca. vægt til UVjagt ?
   (185 og 85kg. i skrivende stund)

   De gange jeg har dykket har jeg ca. brugt 4 kg. men antager at det må være noget andet til UVjagt da man ikke har tank osv.

  • #4062

   du skal kunne hvile dig i overfladen, uden at du skal svømme fremad.man skal flyde som om du er vægtløs. Når du så går mod bunden aftager opdriften i din neoprendragt.og du bliver tunger,detter er en
   naturlov.Defor bruger dykker konstantvolumen dragter og opdriftsmidler.Saltindhold af vandet gør også sit.derfor kan du ikke bruge et råd fra Gedser i Skagen.

   hilsen Christian

  • #4063

   Thomas Pedersen
   Deltager

   Tror ikke saltindholdet har ret meget at sige. Jeg har dykket fra Øresund, Korsør, langeland, Djursland, Aggermolen og Hanstholm i år (ikke i et stræk) med præcis den sammme mængde bly, uden at mærke forskel. Det kommer helt an på hvilken tykkelse dragt du har og hvordan du er skruet sammen (fedt, muskler og knogler). Der er ikke nogen gylden regel eller standard. Du må prøve dig frem. Du skal dog nok regne med minimum 6 kg, start lavt og put mere på, hvis det ikke er nok.

  • #4064

   Rasmus
   Deltager

   hej

   jeg har en 7 mm Elios m hætte og longjohn buks er ca 180 cm / 86 kg jeg har 9 kr bly på. Dette gør er at jeg har en smule positiv opdrift i overfladen – hvilket du skal have med mindre du er meget erfaren og skal dybt..

   jeg har en Omer excalibur 2000 90 cm – harpun, har ikke prøvet andre men når man lige får prøvet at sætte line osv på, så er den super fed.

  • #4065

   Asger
   Deltager

   Mht bly:
   Som der bliver skrevet så start lavt, og prøv dig frem. Du skal gerne have positiv opdrift ved overfladen. SPecielt i starten hvor man godt kan bruge lidt tid på at hive en fisk af spyddet osv.
   Bruger selv 5 kg. om livet og 2×750 gr. om anklerne med en 7 mm. højtalje-dragt.. dette er meget lavt i forhold til normalen, men det viser blot at det er meget individuelt (hvis jeg har mere bly på synker jeg.)

   Mht. til mere bly hvis man skal dykke dybt er det i min optik ikke verdens bedste ide.. kan godt ske man kommer en smule lettere ned, men man har til gengæld markant sværere ved at komme op igen!

   Harpunlængde: En 75 cm. har kraft til at tage stort set alt i DK. Man skal støde ind i en virkelig grov havørred/torsk/multe for at mere er nødvendigt (har taget alle slags i +5 kg. med en 75 cm gun uden problemer), og en 90’er er sku noget mindre manøvredygtig! Har selv kun en enkelt bekendt der bruger over 77 cm… Men igen er det smag og behag.
   Det skal dog tilføjes at hvis man er meget mindre end 180 cm. kan en 90 cm. harpun være svær at lade. Så har man T-Rex arme skal det tages ind i overvejelserne. :dry:

   Godt nytår til alle! :cheer:

  • #4067

   Thomas Pedersen
   Deltager

   Så de UV-jægere der bruger 120’er eller endnu længere harpuner, må være 210 cm høje? 😉 Det er et spørgsmål om teknik. Tjek you-tube.

   Jeg ville ikke være tryg ved at skyde efter 5+ kg fisk med en 75’er med 1 elastik. Og det er ikke kun et spørgsmål om kraf. Det handler også om præcision og rækkevidde. Et længere og tungere spyd har større kraft og præcision på lang afstand. Og dermed større chance for ikke at anskyde fisk. Samt du har et længere “sigtekorn”.

   Så har vi ikke de samme bekendte 😉

   Man ved man har en lille baby, når man sidder kl 00.25 d. 1 januar og skriver i dette forum 😉

  • #4068

   Haha, ja for hvad skulle man ellers foretage sig 🙂

   Har selv tvillinger, drenge på 6 år, så jo jeg kender sgu godt til det 🙂

   /Morfar

  • #4070

   Nu ved jeg ikke om du har været ude og købe maske, men gør dig selv den tjeneste at gå i en foretning hvor du kan prøve dem på. Masken skal kunne suge fast til ansigtet uden der slipper luft ind.

   Jeg kender flere der jager uden bly, de fanger både flade, torsk og HØ uden problemer – personligt foretrækker jeg bly om maven, men det er altså ikke livsnødvendigt.

   Hold din snorkel enkel – den kan godt have en bundventil, men jo mere fancyhat der er, jo flre ting kan gå i stykker og jo mere irriterende har de det med at være.

   Jeg jager med 75cm harpun, og har taget HØ og torsk uden problemer. De flade kan tages med alt fra hænderne, til kniven og sætter ingen krav til din harpun.

   Finnerne – jeg købte et par giga – dem der er 1 meter lange – skulle jeg gøre det igen, ville jeg nøjes med 70-80 cm, de er mildest talt uhåndterlige, og man kan ikke holde ud at svømme særlig langt.

   …det var vist mit besyv

  • #4073

   Henrik Jensen
   Deltager

   Fedt at denne sport er omgivet af lige så meget “religion” som alle andre. (tag det fra en der har surfet i 8 år 😛 )

   Tak for alle de gode tips, det er altsammen brugbart.

   Kan udlede at mine tanker om udstyr er nogenlunde korrekte 🙂

   Hvis der er flere kommentar så bring it on!

   Ser man overhovet nogle fisk på 1- 2 meters vand på denne årstid ?

   Tak for modtagelsen og godt nytår.
   Henrik

  • #4076

   Henrik Jensen
   Deltager

   Ekstra spørgsmål – bruger man poliester eller nylon liner til pilen eller hvordan ?

  • #4079

   Jeg var i pytten d. 30. december, og så massere af flade i badekarret – der er så også op til 3 meters dybde på mit site.
   Ingen pelagiske djævle i den time jeg pløppede rundt…!

Forum er sponseret af

Viser 20 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.