Viser 5 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #63806

   Frederiksen
   Deltager

   Hej

   Jeg har to polespears i aluminium fra Kingfish; Salvimar 165 cm og 195 cm.

   Den mindste er hurtig men stopper let, den største er lidt tungere at flytte rundt på, men den skyder en anelse længere og hårdere.

   Jeg kan se, at når jeg har skudt på en distance, der cirka matcher spydlængden, så går gassen mærkbart af. Jeg vil tro, at jeg kan ramme en fisk højst 2.5 meter fra spydspidsen – aller højst.

   Jeg har indtil nu kun skudt fladfisk oppefra, og de er ca. 75 cm under spidsen – no problema!!. Men nu er der ørreder i Holbæk fjord, og det er nok en noget større udfordring på skudvidden.

   Har et harpungevær længere distance og fart eller præcision?

   Hilsen Per 😉

    

    

    

   Per Frederiksen

  • #63811

   David H
   Moderator

   En harpun – medmindre den er ultrakort – vil skyde hurtigere og længere men ikke nødvendigvis mere præcist.

   Min Pathos 100 kan ret sikkert nedlægge en HØ ca. 3.5-4m fra spidsen af spyddet. Med lidt mere målskydning kan jeg måske endda ramme fra 4.5m. Men da jeg ikke laver penetrationstest, så ved jeg ikke hvor meget punch, der er tilbage i spyddet helt ude på den distance. I en jagtsituation er 4m ret langt og det siger jeg helt uden at have meget erfaring fra DK (jeg bor i Asien).

   Jeg synes personligt, at polespears er ultraseje og hvis du ender med at kunne tage HØ på et, så har du fået nogle stalking skills og en ro i vandet, som vil være til stor hjælp fremover.

   Du kunne evt. overveje at lave dit eget HØpolespear… Jeg tænker noget japanskinspireret. DVS. længere end det du har nu. Tanken er at få et spyd, der flyver hurtigt, men også har et meget større overhang, så selve spidsen er meget tættere på byttet. Angiveligt er fisk mindre angste ved det end ved at spearoen kommer tæt på. Måske noget ca. 3-3.5m langt. Prisen er at du ikke kan svinge spyddet så hurtigt men spyspidsen vil kunne komme meget tættere på fisken og din effektive rækkevidde vil stærkt forbedret – men vil stadig være kortere end for en harpun.

   Kig evt. på GatKu som inspiration til en front, som er lettere at manøvrere eller mit eget “japanske” spyd her:

   http://spearboard.com/showthread.php?t=189986

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

  • #63877

   Frederiksen
   Deltager

   Hej David

   Tak for dit svar.

   4 meter er seriøst langt under vandet. Det kan jeg næppe med mit spyd. Men her er jeg også på kanten af sigtbarhed mange måneder af året. Jeg tænker også på at lave et polespear selv af noget godt carbonrør m.m. Og som jeg ser det i mange videoklip, så er der noget at hente ved at tillægge noget rækkevidde på forhånd med et længere spyd. Bare en halv meter kan gøre en forskel. Det, der virkelig bremser, er elastikken, når jeg giver slip. En 40 cm lang bugtet elastik på 10 mm tykkelse er et rent drivanker igennem vandet. Jeg vil prøve at opfinde en elastik, der slipper spyddet lige som på et harpungevær. Vi vil næppe heller kunne skyde en harpun 4 meter ud, hvis den skal slæbe elastikken efter sig.

   Og du har ret, der er noget basic fedt ved et polespear, så jeg skal nok forfine min snigertaktik allerførst.

   Mange hilsener Per

   Per Frederiksen

  • #63878

   David H
   Moderator

   Jeg har skudt fisk fra +4m afstand og sikkert også tættere på de 5m, men det har været større “mål” og med min kraftigste lufharpun – og ikke i DK. Og, ja, det føles superlangt.

   Hvis jeg skulle gætte ville jeg sige, at størstedelen af fiskene derhjemme bliver taget 1.5-2.5m fra spydspidsen og så en mindre del op til måske 3.5m, men andre byder forhåbentligt ind. Så, helt sikkert stadig en mulighed med et hurtigt polespear.

   Jeg kan umiddelbart se en ret nem måde at få et polespear til at forlade elastikken på men så kan en stor fisk jo stikke af med det – men måske til de fleste DKfisk, er det ikke noget problem. Min umiddelbare tanke er at binde et kort stykke dyneema i enden af elastikken med en større stopperknude (eller måske en lille kugle på) og så lave en lille kanal i enden af spyddet, som stopperen glider ind i. Når du trækker i elastikken bliver stopperen siddende i kanalen, men som spyddet skydes frem og trækket på stopperen går rent bagud, falder stopperen (og elastikken) af spyddet.

   Mht. stalking-skills, så er mine endelig blevet en del bedre. Noget af det kommer sig af, at jeg har fridykket meget de seneste tre måneder og en del af det er mentalt – jeg er blevet bedre til at slappe af når, jeg ligger på bunden. Alle de garvede siger, at det ikke handler om pilen men om the indian. Jeg har jo dybest set altid vidst, at de har ret men jeg har længe jagtet en bedre pil. Båden for nørderiet i det men også fordi jeg vitterlig havde brug for længere rækkevidde end de bedre indianere derude. Hvorfor al den snak spørger du måske. Hmm… sagen er, at jeg de seneste 5-6 gange jeg har  været ude med harpun ikke har haft en dag uden fisk. I dag skød jeg fem gange og landede fem fisk. Og det er på filipinerne, på en ø jeg har været en del gange de seneste seks år hvor det altid har været svært at fange fisk – og hvor jeg aldrig nogensinde har haft dage som disse. Mine kammerater har det stadig svært og det havde jeg også for et par måneder tilbage, så pointen er, at jeg endelig er blevet bedre. En af de ting, jeg virkelig har lagt mærke til, er at jeg ikke længere har behov for at tage virkelig lange skud. Jeg vil tro, at jeg i snit er mindst en meter tættere på i de her dage og sikkert også mere. Og jeg tillader mig altså at tro, at det er mig, der har ændret adfærd og ikke fiskene. Jeg har rent faktisk mit polespear med på denne her tur, men der er et ret stort nemesispotentiale, hvis jeg begynder at tro, jeg kan tage fisk med det her…;-)

   Men da jeg nu er en harpunnørd, så vil jeg lige slutte af med lidt gearsnak. Min Pathos 100 har været min go-to harpun hernede men mest fordi jeg ikke har en luftharpun i en medium størrelse med mig, haha. Men Pathosen har været rigget med dyneemaskydeline fra en Indonesiestur, hvor man vitterlig kan rende ind i en 20kg GT på fem meter vand (bare et eksempel) og de spiser altså mono til morgenmad. Men jeg tror, at et 7mm x 130cm spyd er i underkanten af, hvad man skal have af masse for at trække en dyneemaskydeline – så jeg har ret meget shaft drop. Mit spyd falder ret meget fra f.eks 2-3.5m og det er noget, jeg skal justere for i skydøjeblikket.

   I dag havde jeg et andet spyd på med 1.25mm mono og selvom jeg lettere dumdristigt ikke havde testet det i poolen først havde jeg altså fem træffere ud af fem. Jeg tror, det hænger en smule sammen med, at harpunen nu skyder fladere ud på en længere distance så der er mere point & shoot og færre “ballistiske udregninger” involveret. Men jeg må jo lige komme i poolen og af- eller bekræftige den teori.

   Fra på mandag af er vi i fuld lock down her på Panglao og min veninde bliver nødt til at lukke dykkerbiksen helt ned. Hun har ikke haft en eneste betalende kunde i snart en måned og den eneste grund til, at hun ikke har lukket for flere uger siden er, at hun selv har dybdetrænet. Men jeg vil se om jeg kan hoppe i poolen i morgen efter endt træning og lave en sidste omgang målskydning. Måske tegner jeg en medium snapper på målskiven til sammenligning med de rigtige af dem og kan derefter måske give dig en bedre ide om, hvilke distancer jeg mest har skudt på under jagt de seneste uger:)

   OK, time to stop rambling:)

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

  • #63937

   David H
   Moderator

   2-2.5m…

   Jeg fik aldrig givet dig et klart svar på, hvor lange skud, jeg tager… Men var i poolen i går for at prøve at  finde ud af det. Men da fridykkerbiksen nærmest har været tømt for gæster i en måned, er poolfyren faldet lidt af på den og sigten var temmelig dårlig. Mit actioncam frøs også efter det første skud:(

   Men jeg prøvede så godt jeg kunne at sammenligne størrelsen af målet med de fisk, jeg har skudt på det seneste og jeg føler, jeg har taget de fleste af dem på ca. 2-2.5m afstand. Og jeg tror, de længste skud var 3-3.5m. Jeg har andetsteds beskrevet hvordan jeg en dag missede et par fisk simpelthen fordi de var for tæt på – det var måske ca. 1-1.5m (alle distancer er fra spydspidsen af min Pathos 100 elastikharpun).

   Mht. skydeline så fik jeg ikke testet de to spyd mod hinanden (det ene med 1.25mm mono, det andet med dyneema). Men på trods af at den dårlige sigt gjorde det svært at skyde på 4m og 5m, så konkluderede jeg, at den tynde mono gav meget mindre shaft drop. Og det gør det meget nemmere at skyde instiktivt uanset distancen.

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

  • #63938

   David H
   Moderator

   Hvis du begynder at skyde HØ med polespear så skal du overveje en slip tip.

   De fleste tænker, at slip tips kun er til store fisk og det er såmænd også rigtigt, hvis man taler om harpuner. Men forestil dig, at du skyder en “blød” fighter fisk som en HØ. Hvis den har et relativt kort spyd i sig, går det nok, men hvis der sidder et tre gange så tungt, to-tre meter langt polespear i fisken, så er det altså ret meget at slæbe på og den kan nemmere brække sig af spyddet.

   Selve spidsen behøver ikke været specielt lang og det er nok smart at finde en løsning, der ikke er for dyr, da du også kommer til at smadre den ind i revet nogle gange.

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

Forum er sponseret af

Viser 5 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.