Viser 3 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #63201

   Øster
   Deltager

   ——–  DETTE OPSLAG ER IKKE MENT FOR AT SÅRE NOGEN ELLER VÆRE NEGATIVT ———

   Som mange ved, skete der en forfærdelig hændelse til EM i Nyborg tilbage i September, hvor vi mistede en Portugisisk undervandsjærger.

   Efterfølgene kom “udtagelesstævnet” hvor man vælger dem som skal være på det Danske landshold.
   Der var en af reglerne bla. at man ikke måtte dykke dybere end 15 meter…

   Nu nærmer vi os år 2020, hvor der kommer en masse at se frem til: Point jagter, Scorpena cup, Langelands cup, DM osv osv
   Og da næsten alle kan stille op i diverse konkurrencer, begynder som øvet er reglerne til for vores egen skyld.

   Men hvor, hvordan, hvorledes gør vi…? -Hvad syntes folk derude? -Hvad tænker man?

   Det er en god regel at skulle have fæstnet sin bøjeline til dig selv, i tilfælde af man ikke kommer op, kan man altid finde personen for enden af linen, men mange begyndere(også mere erfarne) dykker med sin harpun i bøjeline. Hvem fortæller dem/jer at det måske kan være en god ide at træne med at have den i sig selv frem for harpunen….?

   Da mange ikke kan dykke dybere end 15 meter og man nogle steder skal virkelig langt fra land for at finde sådanne dybter, er det helt forståeligt at lave reglen om de 15 meter.
   Men hvad med de erfarne i faget som gerne vil på dybter for at hente feks torsk. Johan Nielsen fik de flotteste(og store) torsk med op fra et vrag på ca 25 meter til DM på Bornholm 2019. Dette vil ikke kunne lade sig gøre mere hvis reglen bliver lavet om til feks MAX: 10,15,20 meter.
   Og dette vil være synd for dem som kan finde ud af det, men er der sikkerhed nok.
   Div båd-konkurrencer er der sikkert også en masse som vil på vrag, og må de så have lov til at tage dem på 16, måske 17 meter…??

   Det er en svær sport og desværre til tider farlig. Så vi skal sørge for at passe på os selv og hinanden.

   Jeg vil til slut lige sige at jeg har INDET med regler at gøre, jeg er ikke i noget udvalg, så har INGEN indflydelse på hvordan fremtiden ser ud i forhold til konkurrencer. De regler jeg har omtalt i dette indlæg, er kun regel sæt jeg selv har været udsat for!

   Men jeg tænker det er et spænende emme at tage op/hul på og glæder mig til at se hvordan det går i 2020 🙂

   Mvh Claus Øster aka ~Øster~

  • #63202

   Det er et meget vigtigt emne.

   Uvjagt udvalget holder møde om det her i januar/februar.

   Jeg synes selv man bør overveje makkerdykning som et krav og at det skal være et krav at have bæltet koblet til bøjen.

   Alene de to regler vil gøre mange af de andre tiltag (max dybde ex) overflødige.

   I enkelte tilfælde er selve bøjelinen dog et selvstændigt risiko-element (vrag, huler mm) og der er jeg faktisk lidt på bar bund.

   Morten Rosenvold Villadsen
   Undervandsitetet.dk
   Uvjaegeren.dk

  • #63203

   David H
   Moderator

   Jeg er stadig ikke selv voldsomt interesseret i at konkurrencejage, men derfor kan man jo godt have en mening.

   Jeg synes, 15m-reglen lyder lidt som en panikhandling. Men jeg forstår også godt, hvorfor den kan blive vedtaget efter det tragiske EM. Hvis det er sådan en foreningsDanmarkting (og nej, det er ikke ment negativt) hvor vi skal være maks inklusive og alle skal kunne konkurrere, så synes, jeg det er at gå lidt galt i byen. Vi taler et udtagelsesstævne hvor formålet ikke kun er, at folk skal have det sjovt – der skal altså også findes et landshold. Og det landshold skal ofte ud i verden og dykke en del dybere end 15m. Så den regel giver altså ikke meget mening.

   Hvis man endelig vil have sådan en regel, så kan man overveje at splitte deltagerne op i to grupper. En “pro/avanceret” grupper uden max dybde og en “alle de andre” gruppe med en begrænsning.

   På den anden side er jeg tilhænger af, at I prøver at tvinge folk til at makkerdykke. I hvert fald et år eller to. Det kommer ikke naturligt til mange af os, men inderst inde ved vi godt, at det er smartere. Så måske skal der lidt tvang til for at give folk nogle successoplevelser og Morten har  personligt allerede nogle erfaringer, der lettere overraskende viser, at det måske endda er gavnligt for konkurrencefangsten.

   Som en sidebemærkning holder Terry Maas desværre op med at sælge FRV-vesten i civil udgave med udgangen af året. Det er stor skam, at det ikke lykkedes at få spearo-folket til at omfavne den opfindelse. Jeg har en og jeg er ikke spor ked af at jeg brugte pengene. Terry har lovet mindst fem års service og et stort reservedelslager, hvis det skulle blive nødvendigt. Det kommer måske til at lyde lidt kynisk og spekulativt nu hvor den ikke længere er til salg, men hvis man vitterligt vil reducere risikoen for dødsfald drastisk, så skulle man have gjort den obligatorisk i konkurrencer. Og jeg er vitterligt ked af at sige det men jeg er 95% sikker på, at det forgange EM havde været uden dødsfald, hvis der var tvungen brug af FRV. Folk ville stejle over, at de skulle ud at bruge penge, og der ville være nogle romantikere, der synes, at risikoen er en del af gamet. Men kig jer omkring, der er masser af “risikofyldte” sportsgrene, som har tekniske krav, der kun er til for at gøre sporten sikrere. Motorsport er et eksempel. Og hvis du vil krydse Atlanten i en kapsejlads er der også strenge krav til hvilket sikkerhedsgear, der skal være ombord.

   Hvis jeg havde en pose penge liggende og gik maks op i min sikkerhed ville jeg skrive til Terry og høre om, han kunne give en god pris på en vest velvidende, at om fem år bliver det måske sværere at servicere den… Når det er sagt, virker min fantastisk “bygget” og den kommer med på min kommende Indonesientur igen.

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

  • #63238

   Øster
   Deltager

   Nu var der kun udgangspunkt i udtagelsen, men var ment som med alle konkurrencer, hvor alle kan deltage

Forum er sponseret af

Viser 3 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.