Begynder guide til undervandsjagt

Nysgerrig, eller har du allerede besluttet dig for at kaste dig ud i undervandsjagt!? 
Du er sikkert vild med tanken om at ligne en rigtigt frømand og meget mandigt skaffe selvskudt mad på bordet til familien.  

 

Men som altid når man starter på noget nyt, er undervandsjagt også en jungle af udstyr, forskellige mærker, og uenighed blandt diverse jægere på hvad der er HOT og hvad der er NOT.
Det ganske enkelt umuligt som ny i denne verden, at danne sig et overblik over hvad man skal købe for at få det rigtige og nødvendige udstyr, og samtidig undgå at bruge penge på unødvendigt og ikke brugbart udstyr.
Jeg vil i denne artikel forsøge at besvare alle store spørgsmål, man som ny i uvjagt kan ligge inde med og derved skabe et godt fundament for at komme i gang med undervandsjagt i Danmark.
Lad det sjove begynde!

Masken 
Masken til undervandsjagt er noget af det mest vigtige, og nødvendingt for alle der vil kunne se noget under havets overflade. En maske der passer dårligt til dit ansigt, vil have større chance for at dugge og kan være virkeligt frustrerende og i yderste tilfælde direkte farligt. Evnen til at se i vandet er altafgørende i uvjagt.
Der findes mange mærker og  forskellige typer masker på markedet, men glem alt om mærket og vælg en der passer dit ansigt perfekt. Alle mennekser har forskellig ansigtsform, så den bedste måde at vælge en maske der passer dig, er ved at besøge din lokale dykkerforretning og prøve en masse forskellige.
Den nemmeste måde at teste masken på er ved at placere den på dit ansigt og mærk efter om den sidder godt og ikke irriterer eller trykker nogle steder. Sug forsigtigt luft ind gennem næsen så masken suger sig til dit ansigt, bøj hovedet fremover og kig ned i gulvet – hvis masken passer dig bliver den siddende selv med det mindste sug. HUSK at denne øvelse foretages UDEN at stroppen er rundt om dit hovede.
Vær opværksom på om området omkring næsen er komfortabelt og nem at komme til med fingrene under en nedstigning. Lån evt. En neopren handske og prøv at trykudligne med denne på.

Mange taler om det er godt at have en maske med at lavt volumen i undervandsjagt, da der er mindre kammer at trykudligne. Jeg vil vove at påstå det er uden betydning til dansk undervandsjagt, som for det meste foregår fra 0 til 10 meters dybde, og det derfor istedet er vigtigere at få en maske med et godt udsyn så det er muligt at spotte fiskene.
Da vi som undervandsjægere gerne vil så tæt på fiskene som muligt, bør du gå efter en sort eller mørk maske uden formeget der kan give genskær i vandet og skræmme fiskene bort.

Når du endelig har fået købt dig en maske, kan den godt dugge selvom den er af god kvalitet og passer dig perfekt. En hel ny maske har en helt tynde hinde af silicone på indersiden af masken hvorfor den dugger. Dette fjernes dog nemt ved at gnide glasset med lidt tandpasta og skylle efter med vand. Hver gang inden du hopper i vandet kan du med fordel spytte i masken og lige gnide det lidt rundt for derefter at skylde den i vandet. Synes du det erulækkert at spytte, kan man i alle dykkerforretninger købe noget væske til samme formål.
Snorkel 
Alt du har brug for er en simpem J-formet snorkel. Det er i de seneste år blevet udviklet mange nye slags snorkler med diverse ventiler og anti sprøjt, men disse anordninger går lettere i stykker og specielt når man mindst venter det. Så som dykker og uvjæger skal du holde dig til de helt enkelte og traditionelle modeller. Sørg for at tykkelsen på snorkelen ikke er for snæver og defor begrænser din vejrtrækning, samt at mundstykket er for hårdt og irriterende at have i munden, dette kan giver nemlig ømme tænder og er forstyrrende når du dykker.
Våddragt
Våddragten er vigtig del af dit uvjagt kit, og hele din undervandsjagt oplevelse vil være set i betragtning af hvor komfortabelt du har det mens du er i vandet. Specielt i Danmark hvor vandet for det meste er koldt, har det højeste prioritet at være varm når du dyrker uvjagt. En varm uvjæger vil få mere glæde ud sit dyk,have længere bundtider, kunne være længere tid i vandet og have fokus på jagten og teknik i stedet for at tænke at fryse.

Våddragter til uvjagt virker efter det simple concept at de kun tillader en lille smule vand inde i dragten, så kroppen hurtigt og nemt kan varme vandet op og du derfor nemmere kan holde varmen længere tid i vandet, end hvis der var stor vandudskillese.
Våddragter kommer i mange forskellige materialer og tykkelser. I Danmark er det mest almindelige fra 3mm om sommeren til 9mm om vinteren. De fleste køber dog en dragt omkring 7mm der sagtens kan bruges om vinteren og om sommeren er fin hvis bare man lukke lidt vand ind engang imellem. Som sagt, hellere have det varmt end ligge og fryse. 
En standard undervandsjagt våddragt er normal I to dele:
– Bukserne kan enten være med høj talje, eller som Long-John der er en lidt varmere version med seler der også dækker brystet.
– Jakken er ud i ét stykke, påsyet med hætte for at sikre minimalt vandudskillese.
Den vigtigeste ting med våddragten er at den passer til dig og din kropsbygning. Våddragter fåes i mange størrelser og har forskellige udformninger mærkerne iblandt, så det er vigtigt du måler dig selv og sammeligner med foreskrevet størresler inden du bestiller en ny dragt.
Har du en speciel kropsbygning eller er du bare interessert i det bedste, kan det være en god investering at betale lidt ekstra for en målsyet uvjagt våddragt.
Hvorfor vælge en open-cell våddragt!?
De fleste scuba dykkere har en normal closed-cell våddragt, de er stive og meget gummi agtige, de er som regel billigere og holder rigtigt længe. Deres dårlige egensskaber er at de ikke holder varmen særligt godt, er svære at få på og forhindrer bevægelse. Ved længerevarende dyk, kan en closed-cell dragt være årsag til ”brandsår” i knæhaser og på ryggen.
Open-cell dragten er derimod meget blødere og fleksibel. Man har brug for sæbevand eller olie for at få den på, men når først man har prøvet det én gang er det ingen sag. Samtidig glider den næsten af når man er færdig med dykket. Neoprenens blødhed og fleksibilitet gør at den sidder tættere til kroppen of derfor ikke irriterer huden samt holder dig varmere i længere tid.
Det dårlige ved open-cell er at prisen er lidt højere og holdbarheden lidt kortere. Passer man dog på sin dragt og altid skyller den i ferskvand efter dyk, forlænger man dragtens levetid markant.
Lige meget hvilken dragt du beslutter dig for at købe, er det en god ide at sørge for ekstra forstærkning/beskyttelse på knæ og albuer samt en ladeplade på brystet, da det er her dragten er mest udsat og du yderligere beskytter dig selv mod slag og blå mærker.

Finner (svømmefødder)
Der er efterhånden en del finner på markedet med langt blad. Gå efter en blød finne, den er mere skånsom mod anklerne og du slipper for krampe i læggen. Det vigtigeste ved finnerne er at de passer dig – prøv dem med din neoprensok på og vær opmærksom på de hverken er for store eller klemmer.
Vægtbælte
Våddragten til undervandsjagt er lavet at opel-cell neopren, hvilket har stor opdrift i vand. Du er derfor nødt til at have vægtbælte på hvis du skal have noget jordisk chance for at få mere end hovedet under vand.
Lige meget hvilke dybder du dykker på, bør du som nybegynder altid have positiv opdrift på alt under 6 meter. Dette er for at sikre du vil flyde op til overfladen, hvis du skulle opleve black-out eller sluge for meget vand. Pas på med aldrig at have for meget vægt på. Den ekstra tid/luft man vinder på vej ned fordi man synker hurtigere, er ingenting i forhold til den tid/luft man skal bruge for at svømme tilbage til overfladen. Det er meget lettere at dykke mod opdriften, end det er at svømme imod tyngdekræften og samtidig meget mere sikkert.
Når du ligger i overfladen og ånder helt ud, ska du stadig have positiv opdrift. 
De mest almindelige dykkerbælter laves I gummi eller nylon og har alle quick-release lukning.
Gummibælter er at foretrække da de kan stække sig og derfor kan spændes så de ikke glider rundt på dragten. På den måde har du altid dit quick-release på det samme sted og kan altid hurtigt komme til det.
På vej op fra et dybt dyk, kan det anbefales at du åbner bæltet mens du holder det fast med hånden. På den måde vil bæltet falde af hvis du skulle få black-out og du vil med din våddragts opdrift flyde op til overfladen.
 
Dykkerkniven
I modsætning til diverse film, skal din dykkerkniv ikke bruges til at forsvare dig i mod hajer.
Din dykkerkniv er derimod dit vigtigeste værktøj, din sikkerhed og redskabet til hurtigt og nænsomt aflive de fisk du måtte skyde.
Det vigtigeste ved dykkerknivens placering, er at du skal kunne komme til den hurtigt og nemt. De fleste har kniven placeret på benet eller armen.
Sørg altid for at holde din kniv skarp, i yderste tilfælde skal den kunne skære dig fri af fiskenet og lignende.
En mindre kniv med skarp spids at at foretrække, da store knive er uhandy og har tendens til at komme i kambolage med din line når du svømmer.
Handsker og sokker
Handsker er nødvendigt for at holde varmen i det kolde danske vand, men er samtidig med til at beskytte dig i mod skarpe genstande, spidse fiskefinner (aborrer) og hvad man ellers løber ind i under overfladen. I den kolde tid kan du klare dig med 5mm handsker, men de er ret upraktiske og du bør derfor gå over til 3mm eller mindre så snart vandet er varmt nok.
Det er ofte på fødderne man fryser først, så sokker er derfor nødvendige for at holde varmen, samtidig er det mere komfortabelt i dine finner.
Dykkerbøje
Af sikkerhedsmæssige grunde skal du altid have en dykkerbøje med når du dykker. Bøjen skal være påmonteret med dykkerflag og lys hvis du natdykker. På den måde advarer du omkring sejlende både, om der er dykkere i vandet og de holder sig på afstand. Det er ikke rart at blive sejlet over af en stor skibsskrue mens luften er ved at være opbrugt.
Bøjen er samtidig et godt sted at fasthægte din stringer til dagens fagst. 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *