5 ting der gør dig til en bedre undervandsjæger

Undervandsjag når vejret er hårdt!

Store bølger og kraftig vind lyder ikke lige frem som en invitation til at tage ud at undervandsjage, men når du først har lært at snorkle i roligt vand, så skal du videre. Tag ud når bølgerne er høje og vælter dig rundt. Bølgerne giver andre muligheder for jagt, blandt andet kan man ofte snige sig meget tæt på havørreder og multer i hårdt vejr. Simpelthen fordi de ikke hører 
eller mærker du nærmer dig. En anden fordel ved at jage i dårligt vejr er at det giver dig langt flere mulige undervandsjagtdage på en sæson (der jo er kort nok i forvejen). Kan du undervandsjage i hårdt vejr, så kan du undervandsjage i al slags vejr – og med meget større overskud end hvis du kun er en magelig godt-vejrs-dykker.

Undervandsjag når sigten er dårlig! 

I dagene efter hårdt vejr kan der stadig være dårlig sigt, selvom vinden har lagt sig. Tag ud! At jage i dårlig sigt er virkelig godt til at få rykket sig ud af sin mentale komfortzone. Ofte er det en mental udfordring at jage i dårlig sigtbarhed. Men prøv. Dyk ned hvor du ikke kan se bunden. Bevar roen. Find en sten langs molen og hold fast i den mens du kigger op mod solen og venter på at silhuetten af en multe eller havørred svømmer forbi.  Kan du fange fisk i dårlig sigt – så kan du fange fisk i al slags sigt. 

Undervandsjag med nye teknikker!
 
Den mest almindelige teknik i Danmark er at ligge i overfladen og skyde nedad. Det næstmest almindelige er at dykke lidt ned og afdække et areal af bunden for fisk. Men prøv også at dykke ned og vent. Denne teknik kaldes aspetto og er velegnet på multer, torsk, havbars, lubber og aborrer (evt. havørred) Prøv at jage i huler (husk en lygte og kig helt ind i den dybeste krog). Prøv at snig dig henover bunden som et gulvtæppe helt stille på 0-2m vand efter multer og havørred (aguatto). Lav en tjek liste og udfordr dig selv. Torsk i hule. Tjek. Torsk ved aspetto. Tjek. Osv. hvor mange arter med hvor mange teknikker kan du nå på en sæson? Bliv aldrig ved med den samme teknik på den samme måde bare fordi det plejer at virke.
 
Undervandsjag mange timer – hver gang!
 
Jo mere du undervandsjager, jo bedre bliver du. Sørg derfor for at maksimere den tid du er i vandet, nu du alligevel har pakket al grejet og er kommet afsted. Prøv altid at 5 timer i stedet for 4 timer. På et år betyder det måske at du får 20-30 timer mere vandtid end ellers. Tag noget vand og en energibar med ud på bøjen så det ikke bremser dig. Hold dig skarp og fokuseret og bliv ved. Sådan opnår du den hurtigste udvikling og sådan fager du flest fisk.
 
Øv dig i at ramme!
Det er ikke kun fodboldspillere, golfspiller og basketballspillere der skal bruge mange timer på præcision. Det skal du også! Det er levende dyr vi undervandsjægere skyder efter, så vi har bare at tage os sammen og ramme dem godt, så de ikke lider unødvendigt. Find nogle muslingeskaller på bunden eller et stykke drivende tang og start med at sigte og skyde hvor du giver dig god tid. Gør det langsomt sværere for dig selv. Til sidst skal du helst kunne dreje hovedet og indstille kanonen og fyre af inden for et sekund også selv om målet til at starte med var uden for din synsvinkel. Giv dig selv en udfordring, øv dig, bliv skarp og lær at bedømme afstand til perfektion.

God jagt!

 
Morten Rosenvold Villadsen har været udtaget til landsholdet i fridykning og undervandsjagt flere gange de seneste år og har vundet DM i begge discipliner. Morten er ejer af http://undervandsitetet.dk hvor man kan læse flere artikler, se videoer og hører podcasts om fridykning og undervandsjagt.
 
 
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *