Viser 24 svartråde
  • Forfatter
    Indlæg
    • #9785

      Andreas Nielsen
      Deltager

      Hej

      Hvad er jeres bedste metode til aflivning af de fisk i fanger, så de ikke skal lide unøddigt?

      Jeg selv bruger metoden at skære hovedet af fisken.

    • #9787

      Christian Topp
      Deltager

      Uden hoved kan det jo være lidt mere besværligt at have den på stringeren :)..

      Fik selv det fif her på forum at skære rygsøjlen over og det har virket super for mig lige siden..

    • #9789

      Mads Broe
      Deltager

      Hvad er jeres bedste metode til aflivning af de fisk i fanger, så de ikke skal lide unøddigt?

      Et stålspyd gennem hjernen… Det virker hver gang…

      Som et alternativ, på de dage hvor man har spist for lidt sigtebrød, plejer det at fungere at skære hovedpulsåren over med et snit op til rygraden lige bag gællerne.

    • #9790

      David H
      Moderator

      Med lidt større fisk i de varme lande (har ikke skudt meget i DK):

      Det her er hvad jeg gør i troperne:
      Efter at have skudt fisken sætter jeg kniven i dens hjerne. Dette dræber den omgående.
      Dernæst lægger jeg et snit øverst i gællerne. Fiskens hjerte arbejder videre i et par minutter og på denne måde bløder den ud og kødet holdes hvidt og uden blod, som angiveligt bliver bittert og fordærver fisken hurtigere.
      Et par minutter senere renser jeg den. Jeg ved ikke om det er rigtigt, men jeg har læst, at en del tropiske fisk har parasitter i tarmene, og når fisken dør søger de hurtigt ind i selve kødet – derfor renser jeg den stort set med det samme.
      Så snart jeg er på land kommer de på is. Hvis jeg er ude på en båd, som har is med, så kommer de på is så snart jeg er tilbage på båden.
      Det er i øvrigt meget lig den måde fisk, som skal bruges til sushi behandles.

      (Det svar var genbrug fra denne tråd, der er også andre gode tanker der:
      http://www.uvjaegeren.uvjaegeren.dk/forum/6-teknik-alt-der-kan-forbedre-dine-skills/3422-opbevaring-og-konservering-af-fisk#7000)

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #9796

      Christian Topp
      Deltager

      Mit bud med at skære rygsøjlen er mest if. flade…. Synes det er svært af ramme hjernen på dem og alligevel er der en masse irriterende nervespjæt. Det har jeg ikke oplevet siden jeg begyndte at skære rygsøjlen over…

    • #9798

      David H
      Moderator

      Mit bud med at skære rygsøjlen er mest if. flade…. Synes det er svært af ramme hjernen på dem og alligevel er der en masse irriterende nervespjæt. Det har jeg ikke oplevet siden jeg begyndte at skære rygsøjlen over…

      Jeg prøver rygsøjletricket næste gang, jeg er i DK. Du har nemlig ret mht. de flade.
      Det tog mig selv et stykke tid at finde ud af hvor, jeg skulle sigte efter hjernen. Og det er lidt overkill på de små af dem.
      Men jeg endte med at vende de flade på højkant og så skære ned samme sted, hvor jeg ville på en ikke-flad fisk. Det gjorde tricket.
      Så selvom jeg ikke aner det, så tror jeg hjernen ikke er rykket med rundt med mund og øjne.

      For at finde hjernens placering på større fisk såsom torsk og HØ, så forstiller man sig en ligesidet trekant (hedder det vist) hvor den ene side går fra øje til øje på fisken og de to andre går bagud og der hvor de mødes, derunder ligger hjernen.
      I praksis gør jeg det, at jeg kigger ret ned på hovedet af fisken fra oven og den afstand, der er mellem øjene følger jeg så bagud på hovedet og i det punkt stikker jeg kniven ned på langs.
      Nogle gange skal der lige lirkers en smule frem og tilbage. Men du ved, at når fisken giver et sidste stort spjæt og åbner munden, så er den død.

      Hjertet vil slå et par minutter endnu, så hvis du vil bleede fisken er det nu, du skal skære pulsåren i gællerne over.
      Og som nævnt, kan du også rense den, når du har blødt den ud.

      Det kan lyde barbarisk, men det er den mest humane og den bedste måde at sikre sig det bedste kød på.

      Når jeg endelig får taget HØ/torsk/multer i DK er det sådan, jeg vil gøre det.

      I øvrigt fedt at se, at der til konkurrencen skal indvejes renset. Så bliver det gjort.
      Da jeg var ude med Lamberto, gjorde han det som det sidste inden han gik op ad vandet.
      Meget smart at stå lige der i vand til hoften og få det overstået. Det tog ingen tid.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #9799

      David H
      Moderator

      Mit bud med at skære rygsøjlen er mest if. flade…. Synes det er svært af ramme hjernen på dem og alligevel er der en masse irriterende nervespjæt. Det har jeg ikke oplevet siden jeg begyndte at skære rygsøjlen over…

      Jeg prøver rygsøjletricket næste gang, jeg er i DK. Du har nemlig ret mht. de flade.
      Det tog mig selv et stykke tid at finde ud af hvor, jeg skulle sigte efter hjernen. Og det er lidt overkill på de små af dem.
      Men jeg endte med at vende de flade på højkant og så skære ned samme sted, hvor jeg ville på en ikke-flad fisk. Det gjorde tricket.
      Så selvom jeg ikke aner det, så tror jeg hjernen ikke er rykket med rundt med mund og øjne.

      For at finde hjernens placering på større fisk såsom torsk og HØ, så forstiller man sig en ligesidet trekant (hedder det vist) hvor den ene side går fra øje til øje på fisken og de to andre går bagud og der hvor de mødes, derunder ligger hjernen.
      I praksis gør jeg det, at jeg kigger ret ned på hovedet af fisken fra oven og den afstand, der er mellem øjene følger jeg så bagud på hovedet og i det punkt stikker jeg kniven ned på langs.
      Nogle gange skal der lige lirkers en smule frem og tilbage. Men du ved, at når fisken giver et sidste stort spjæt og åbner munden, så er den død.
      Pas på at du ikke stikker ned i den hånd, du holder fisken med. Det er ikke en helt unormal hændelse.

      Hjertet vil slå et par minutter endnu, så hvis du vil bleede fisken er det nu, du skal skære pulsåren i gællerne over.
      Og som nævnt, kan du også rense den, når du har blødt den ud.

      Det kan lyde barbarisk, men det er den mest humane og den bedste måde at sikre sig det bedste kød på.

      Når jeg endelig får taget HØ/torsk/multer i DK er det sådan, jeg vil gøre det.

      Der er også folk, som sætter kniven eller spydspisen i hjernen fra undersiden af fisken – op igennem gællerne.

      I øvrigt fedt at se, at der til konkurrencen skal indvejes renset. Så bliver det gjort.
      Da jeg var ude med Lamberto, gjorde han det som det sidste inden han gik op ad vandet.
      Meget smart at stå lige der i vand til hoften og få det overstået. Det tog ingen tid.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #9800

      thomas larsel
      Deltager

      Jeg har faktisk spekuleret i at lave en form for tang med 2 næb der hurtigt og effektivt kan klippe nakke over på torsk, ørreder og detslige.
      Ideen var at det skulle være nemmere end at ligge med en kniv om natten og skære i nakken på en fisk. jeg kommer iøvrigt altid hjem med snitsår efter en aften med gevinst og det gider man jo heller ikke, så derfor ideen med tang-tingen.

    • #9801

      Jesper
      Deltager

      Jeg har faktisk spekuleret i at lave en form for tang med 2 næb der hurtigt og effektivt kan klippe nakke over på torsk, ørreder og detslige.
      Ideen var at det skulle være nemmere end at ligge med en kniv om natten og skære i nakken på en fisk. jeg kommer iøvrigt altid hjem med snitsår efter en aften med gevinst og det gider man jo heller ikke, så derfor ideen med tang-tingen.

      Det er en super god ide. Jeg har endnu ikke skåret mig i fingrene, men det er sku ind imellem svært at se hvad faen man laver i mørket. Så risikoen for et snitsår er der hver gang.

    • #9803

      David H
      Moderator

      Jeg har faktisk spekuleret i at lave en form for tang med 2 næb der hurtigt og effektivt kan klippe nakke over på torsk, ørreder og detslige.
      Ideen var at det skulle være nemmere end at ligge med en kniv om natten og skære i nakken på en fisk. jeg kommer iøvrigt altid hjem med snitsår efter en aften med gevinst og det gider man jo heller ikke, så derfor ideen med tang-tingen.

      Ikke nogen dårlig ide overhovedet.
      Der er også en del spearos, der bruger ike jime, som er en japansk aflivningsmetode.
      Det er sådan set bare en syl istedet for en kniv, men teknikken er den samme.
      (Der er også den helt avancerede Ike Jime, vist retteligt kaldet taniguchi, hvor nervebanerne helt ned langs rygradden ødelægges – igen for at bevare kødet bedst muligt.)

      Man kan selvfølgelig stadig stikke sig i hånden med en syl, men mon ikke risikoen er mindre.
      Man kan slibe en skruetrækker ned og lave en skede, så er den hjemme.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #9805

      trawler
      Deltager

      Ift. syl, så har man næsten én i form af nålen på stringeren, hvilken jeg af og til bruger, ellers er spyddet (der skal man lige vide hvad man laver…) en pæn lang syl, men der er selvf. risko for at punkere sig selv. Selv med et skrubbehoved hullet som en si, fatter de ikke altid det er slut, jeg er faktisk bange for at den omtalte hjerne slet ikke findes / ikke har den store indvirkning på spjætteriet, så kan man cutte ryggen over, så har man størst chance for at få den til at ligge stille.

    • #9812

      thomas larsel
      Deltager

      hovedideen med en tang er også at man hurtigt og humant kan aflive fisken istedet for mere eller mindre tilfældigt file den i nakken med kniven.

    • #9814

      Frans Schmidt
      Deltager

      Jeg har en enkelt gang på skåret mig rigtig grimt i fingeren ved håndtering af en skrubbe – det gør jeg ALDRIG igen. Fladfisk smider jeg stringeren gennem det hårdeste sted i hovedet, brækker rundt, og så er de færdige. Ørreder resulterer i 99% af tilfældene i ren kluddermor med harpunline viklet rundt over det hele og mig med en hånd/fingre gennem mund/gæller for at holde fast. Jeg går altid på land/virkelig lavt vand, og så en kniv gennem hovedet og på stringeren gennem det hul. Multer er jeg sjældent så heldig at møde, der er det det samme som ørreder. Iøvrigt er ørrederne så skrøbelige at de er “døde som sild” når jeg kommer i sikkerhed med dem, de får dog lige kniven alligevel.

    • #9816

      Kaspar Wendelin
      Deltager

      Langsgående strubesnit for at afbløde og så IKE JIME. Hvorfor ligge og fedte rundt med en kniv, når stringernålen er så super effektiv. Jeg ville ikke forsøge min kniv mod andet end blødt væv. Skære man rygraden over så har man også ødelagt fisken så meget at den senere under gåturen tilbage nemt falder af…

      Alle fisk i dk dør af ike jime, ok nogen arter af fladfisk er lidt svære, men jeg holder også på at det må være fordi de faktisk ikke har en hjerne.

    • #9825

      thomas larsel
      Deltager

      og IKE JIME er??

    • #9828

      David H
      Moderator

      Som nævnt tidligere i samme tråd, så er det er bruge en syl til at stikke i hjernen på en fisk…

      Ellers prøv nedenstående, avancerede researchmetode. (Vil dog indrømme, at hitsene også handler en del om den metode med at indføre wire/mono langs rygraden, men det er sylen, vi taler om her):

      http://lmgtfy.com/?q=ike+jime

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #9835

      trawler
      Deltager

      let me google that for you er altid en fantisk sviner 😛

      men det lyder sku’ fancy ike jime, bedre end “at bore en syl igennem bøtten”, jeg har ubevidst været chief of ikejime / ikejime Sensei i mange år, det må straks på CV’et og måske man skal overveje dette tool i bæltet, ikegun; http://www.ikigun.co.nz/ en – bolt pistol til fisk.

    • #9838

      Andreas Nielsen
      Deltager

      Rigtig godt med forklaringen på korrekt udførrelse af ike jime 🙂

    • #9845

      Jégwan Kaaber
      Deltager

      Jeg har en enkelt gang på skåret mig rigtig grimt i fingeren ved håndtering af en skrubbe – det gør jeg ALDRIG igen. Fladfisk smider jeg stringeren gennem det hårdeste sted i hovedet, brækker rundt, og så er de færdige. Ørreder resulterer i 99% af tilfældene i ren kluddermor med harpunline viklet rundt over det hele og mig med en hånd/fingre gennem mund/gæller for at holde fast. Jeg går altid på land/virkelig lavt vand, og så en kniv gennem hovedet og på stringeren gennem det hul. Multer er jeg sjældent så heldig at møde, der er det det samme som ørreder. Iøvrigt er ørrederne så skrøbelige at de er “døde som sild” når jeg kommer i sikkerhed med dem, de får dog lige kniven alligevel.

      Multens hoved er meget hårdt at stikke i, så her kan det godt smutte for en. De kan aflives effektivt ved at skære et snit i strengen mellem bug og gælder, (multens hals så at sige). Herefter kan man nemt brække nakken på den ved at placere en tomme i munden og en pejefinger på ryggen og brække hoved bagud. De dør på stedet når nakken brækkes.

      Davids metode med at skære (pulsåren) i gælderne – eller simpelthen flå gælderne ud ved at stikke fingrene ind i gælderne og trække dem ud er også særdeles effektiv til multer (og større fisk i det hele taget).

      Jégwan

    • #9850

      thomas larsel
      Deltager

      Man kan også bare hakke den sådan en med en mukkert lige i panden!!

      Det dør den krafstejleme også af!

      The vikingway or No way!

    • #9853

      David H
      Moderator

      let me google that for you er altid en fantisk sviner 😛

      men det lyder sku’ fancy ike jime, bedre end “at bore en syl igennem bøtten”, jeg har ubevidst været chief of ikejime / ikejime Sensei i mange år, det må straks på CV’et og måske man skal overveje dette tool i bæltet, ikegun; http://www.ikigun.co.nz/ en – bolt pistol til fisk.

      Hehe, det var nu ment med stort glimt i øjet, så strengt taget manglede der måske en smiley, men ville ikke gøre alt for meget for at ødelægge overraskelsen;-)

      Jeg synes oss’ Ike Jime Sensei er en af de bedste titler overhovedet! Hai!

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #9855

      David H
      Moderator

      [quote=”moktar” post=8327]Jeg har en enkelt gang på skåret mig rigtig grimt i fingeren ved håndtering af en skrubbe – det gør jeg ALDRIG igen. Fladfisk smider jeg stringeren gennem det hårdeste sted i hovedet, brækker rundt, og så er de færdige. Ørreder resulterer i 99% af tilfældene i ren kluddermor med harpunline viklet rundt over det hele og mig med en hånd/fingre gennem mund/gæller for at holde fast. Jeg går altid på land/virkelig lavt vand, og så en kniv gennem hovedet og på stringeren gennem det hul. Multer er jeg sjældent så heldig at møde, der er det det samme som ørreder. Iøvrigt er ørrederne så skrøbelige at de er “døde som sild” når jeg kommer i sikkerhed med dem, de får dog lige kniven alligevel.

      Multens hoved er meget hårdt at stikke i, så her kan det godt smutte for en. De kan aflives effektivt ved at skære et snit i strengen mellem bug og gælder, (multens hals så at sige). Herefter kan man nemt brække nakken på den ved at placere en tomme i munden og en pejefinger på ryggen og brække hoved bagud. De dør på stedet når nakken brækkes.

      Davids metode med at skære (pulsåren) i gælderne – eller simpelthen flå gælderne ud ved at stikke fingrene ind i gælderne og trække dem ud er også særdeles effektiv til multer (og større fisk i det hele taget).

      Jégwan[/quote]

      Jeg har en håndfuld gange også hevet gællerne ud på større fisk, men blev lidt påpasselig med det efter, at jeg rev mig på en Queenfish (samme som på min avatar). Den var ikke så stor, men måske er deres gæller bare mere standhaftige. De var ikke så bruskagtige, som på andre fisk, hvor jeg har gjort det men mere knoglede i det. Og så var de udtalt savtakkede på “gællebuen”.
      Men igen, måske bliver de bare sådan, når fiskene bliver lidt større.
      [Edit: Nu har jeg lige læst, at det jeg kalder gællebuen, hedder gælleskelettet, så måske burde jeg ikke være overrasket over, at det var “knoglet”…]

      Det er i øvrigt også sjovt, som større fisk ofte bliver helt pacificeret, når først man har fået pege og tommelfinger ind i gællerne – og gerne vendt den med ryggen nedad. Jeg ville have troet, at det virkelig ville få dem til at sprælle, men det er lige omvendt.
      Tag dem i halen, og de vil væk i en fart.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #9857

      Jégwan Kaaber
      Deltager

      🙂 av for pokker og nice med rygsvømmer pacificering. Den vil jeg prøve på en multe næste gang jeg har heldet med mig.
      Jégwan

    • #9864

      ike jime – en aflivningsmetode:

      http://www.youtube.com/watch?v=cBAzhUiJ4ys

    • #9882

      Kaspar Wendelin
      Deltager

      Meget fint beskrevet af trawler lidt længere oppe, men det er at føre en syl op i hjernen på dyret.

Forum er sponseret af

Viser 24 svartråde
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.