Viser 15 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #4637

   jan
   Deltager

   Hejsa alle
   Jeg er havnet med et spørgsmål igen :dry:
   Giver 2 stk 16 mm. Elastikker et kraftigere skud end 1 stk 18 mm. Elastik??
   Og hvis en 18 mm. Elastik er monteret som std. Og der kan sættes en ekstra
   Elastik på er den bedste løsning så 2 stk 18 mm. Eller 2 stk. 16 mm. ??
   Hilsen
   Jan

  • #4642

   Jeg vil starte med at spørge dig om hvor du skal jage henne ?

   Grunden: Ja 2 x 18 mm til dansk farvand er måske lige i overkanten og unødvendigt. Jeg bruge på dagsdyk hvor sigten er bedst en 100 cm Omer T20 carbon som er monteret med en 18 mm elastik. Med den har jeg ikke problemer med at ramme fisk på 3-4 meters afstand og spydet går også gennem
   den uden problemer.
   Til natjagt bruger jeg en 90’er omer excalibur 2000 med en standard 16 mm elastik. om natten er jeg stort set altid meget tættere på fiskene ind jeg skyder, så her er en enkelt 16 mm alt rigeligt.

   Så med mindre du skal på blue water jagt eller til norge og jager 20 kg torsk, så et det slet ikke nødvendigt med en masse elastikker.

  • #4644

   Hej Jan

   Svaret på dit spørgsmål er “Ja”, to 16 giver markant mere kraft end at gå op i elastiktykkelse. Elastiktykkelse giver ikke ret meget.

   Der kan være flere problemer ved at montere 2 elastikker på en harpun der fra producenten er optimeret til en. Den ene er at det ændrer harpunens afballancering, den anden er at den kraftpåvirkning der er på harpunens løb og på spydet måske får spyd eller harpunløb til at flexe – begge dele vil give upræcise skud.

   @ Claus. Det er lidt svært at forholde sig til din post, når man ikke ved hvor du regner fra – er det fra dit ansigt eller fra spidsen af harpunen – der vil jo typisk være op til 2 meters forskel (længde af arm + længde af harpun) på de to måder at anskue det på.

   Jeg har været med til et par konkurrencer i præcisionsskydning med harpun, og det har været lærerigt på mange måder. Her regner man skudlængden fra muzzel til skiven. En af gangene blev der skudt på en skive der var 3 meter væk. Det føltes som en meget lang afstand – og var nok lidt længere end de længste skud jeg har taget i DK. Der blev kun skudt med harpuner med enkelt elastikke. Det var deltagernes opfattelse, at der med en 90-er skulle sigtes ca. 12 cm over det punkt man ville ramme og med en 100 6-8 cm over det punkt man vil ramme. Faldet af spydet stiger markant efter 3 meter, med andre ord bliver det svært at ramme selv faste mål på 4 meters afstand. Her er et par kommentarer fra en af konkurrencerne: http://forum.deeperdiving.net/showthread.php?2007-Resultater-fra-DM-i-præcisionsskydning&highlight=pr%E6cisionsskydning
   Se evt. også kommentarerne fra næste præcisionsskydning her er der også en der undrer sig over hvor meget spydet falder: http://forum.deeperdiving.net/showthread.php?2319-Præcisionsskydning-i-svømmehal-Søndag-d-22-3-2009/page3&highlight=pr%E6cisionsskydning

   Man kan selvfølgelig indøve at tage højde for fallet, men det kræver mange skud. Men så mange skud får vi jo heller ikke på så stor afstand (jeg gør i hvert fald ikke), så de par gange om året jeg skyder en pelagisk fisk på et langt skud, har jeg brug for en harpun der er så kraftig, at spydet ikke har ret meget fald – en 100 med 2 elastikker vil kunne klare jobbet med et ganske lille fald.

   Forudsat at den harpun man rigger er stiv nok, til at bære elastikkerne, så syntes jeg det er en fin ide, det giver mulighed for at have en kort harpun med stor kraft, hvilket der er mange der efterspørger. Det kan også være en mulighed for at undgå at købe endnu en harpun – at man lægger en ekstra elastik på, når man skal ud og skyde langt. På den anden side skal man heller ikke anvende en harpun med overdreven meget kraft, da det vil give en kraftigere rekyl og dermed en mere upræcist skud.

  • #4645

   Mads Broe
   Deltager

   Hejsa alle
   Jeg er havnet med et spørgsmål igen :dry:
   Giver 2 stk 16 mm. Elastikker et kraftigere skud end 1 stk 18 mm. Elastik??

   Det vil jeg mene, ikke at jeg har testet men jeg arbejder til dagligt med gummi i div. afskygninger og under forskellige forhold, så noget fornemmelse for hvordan det opfører sig har jeg da.
   Skal der regnes på det er det en noget kompliceret affære, men hvis vi tager udgangspunkt i slangebøsser burde det bedre kunne betale sig at bruge flere tynde elastikker, end færre men tykkere.
   Ja, jeg ved godt at slangebøsser er ulovlige, og arbejder ikke med dem, men det gør en vis Herr Sprave aus Deutschland som nærmest ikke laver andet, og iflg. hans erfaringer trækker gummi sig sammen hurtigere i små dimensioner, end i store, jeg har gjort mig de samme erfaringer, dog i andre forbindelser.
   Jeg kan forestille mig at det er fordi der er mindre masse at flytte pr elastik, da elastikken også skal flytte sig selv, og ikke kun spyddet.
   Udover det, kan man vel sige at tværsnittet af 2X16mm trods alt er større en tværsnittet af 1X18mm, så det sku’ da være mærkeligt hvis du fik mindre energi ud af det i sidste ende.

   Og hvis en 18 mm. Elastik er monteret som std. Og der kan sættes en ekstra
   Elastik på er den bedste løsning så 2 stk 18 mm. Eller 2 stk. 16 mm. ??

   Hvis harpunen er lavet til det og kan klare presset, så må man vel formode at 2X18mm vil give en højere hastighed på spyddet end 2X16mm. Det er sådan rimeligt cut and dry, men det er også hårdere at genlade…
   Jeg vil mene at hvis producenten allerede har klargjort harpunen til at kunne tage 2X18mm, må de også have testet for om præcisionen bliver smadret pga. “shaft whip”, rekyl, osv, så i sidste ende handler det nok om hvad der virker bedst for dig.

   Personligt har jeg det fint med 2X16mm, jeg synes ikke rigtig at min rækkevidde er blevet forbedret nævneværdigt efter jeg opgraderede fra 1X16mm, men spyddet når hurtigere frem, og da jeg allerede har effektiv rækkevidde nok inden for mit synsfelt har jeg ikke brug for mere, indtil vi får noget klarere vand at jage i.

   Håber du ka’ bruge det.

  • #4648

   jan
   Deltager

   når jeg blev da lide klogere 🙂
   min harpun er en forstærket udgave af cayman 2000 nemlig en cayman ET. 75
   som jeg har nævt for i andre tråde, og den er forberedt til 2 elastikker og skaftet er forstærket
   i forhold til den “gamle” cayman 2000 så der skulle komme mindre flex ved skudet,
   deres 105 cm modeller er monteger std. med 2 elastikker og et 7mm. spyd i stedet for 75érens 6,5 mm. spyd så tænker at 2 x 16mm. elastikker til de dage hvor man skal jage i klart vand, og evt ved at man kan havde behov for at skyde lidt længere end normalt kunne man smide de 2 16 mm. på i stedet for den org. 18 mm.
   på den måde kan jeg vel nøjes med en 75ér i stedet for at købe en harpun mere i 95 el 105
   som jo er noget større at manorere rundt for en noooob end en 75ér

   lyder det helt ude i hampen??

  • #4649

   Det lyder helt igennem fornuftigt. Jeg tror ikke at du får problemer med dit nuværende spyd der sikkert er et 6.75 mm. Men det er jo altid fint at tage et par testskud når man har ændret på rigningen. Prøv evt. også et par 3meter skud for at få en fornemmelse for spydets fald.

  • #4650

   jan
   Deltager

   Takker det gør jeg så 🙂

  • #4651

   Marc
   Deltager

   Jeg har selv en ET 95’er hvor jeg til denne sæson har monteret en 18mm elastik fra en 105’er til det ekstra hul. Måske er det overkill, men det vil tiden vise – de er jo heldigvis ret simple at afmontere, så man kan variere det efter dyk og sigt.

   Jeg overvejede slet ikke at sætte 16mm på, da harpunen er lavet til 18mm, og givet at spydet ikke skydes fri fra linen og crimps, så kan lidt ekstra power vel aldrig gøre skade 🙂
   Desuden er det min erfaring fra sidste sæson at rekylen på ET ikke er særlig voldsom, så jeg er egentlig ikke så bekymret mht dette…

  • #4653

   jan
   Deltager

   Så jeg skal bruge en 18 mm. Elastik til en 85’er til min 75’er som sættes yderste
   Hul på spidsenaf harpunen og lades til bagerste hak på spydet er det korekt
   Forstået??

  • #4656

   Så jeg skal bruge en 18 mm. Elastik til en 85’er til min 75’er som sættes yderste
   Hul på spidsenaf harpunen og lades til bagerste hak på spydet er det korekt
   Forstået??

   Ja den nederste elastik til den bagerste nocht/hak i spydet.

  • #4657

   Marc
   Deltager

   Så jeg skal bruge en 18 mm. Elastik til en 85’er til min 75’er som sættes yderste
   Hul på spidsenaf harpunen og lades til bagerste hak på spydet er det korekt
   Forstået??

   Det er ihvertfald sådan jeg har tænkt mig at have mit setup – og klart også det nemmeste mht til køb, da du derved ikke behøver at skulle lave din egen elastik.

  • #4658

   Hej Jan

   @ Claus. Det er lidt svært at forholde sig til din post, når man ikke ved hvor du regner fra – er det fra dit ansigt eller fra spidsen af harpunen – der vil jo typisk være op til 2 meters forskel (længde af arm + længde af harpun) på de to måder at anskue det på.

   Jeg regner som udgangspunkt afstanden fra mig selv, dvs hovedet når jeg ligger i vandet. Andet er jo variabelt alt efter hvilken harpun jeg har med ude. Men fra mit ansigt og ud på 4 meter er jeg altid sikker på at spyddet går gennem fisken går gennem fisken.

  • #4661

   Jeg har skudt HØ på 2 meters afstand (Muzzle->target), med min sure 65CM SEAC-harpun der er totalt umodificeret, og spydet har penetreret ørreden og er kommet cirka halvvejs igennem fisken.

   Hvis den eneste grund til at gå fra 65cm til 100cm og dobbeltelastik er at spyddet kommer ud på den anden side af fisken…så har jeg måske et rpbolem med at se det fede ved den store harpun…?!??

  • #4663

   jan
   Deltager

   Ok mange tak en ekstra elastik er her med bestilt
   Så må jeg prøve mig lidt frem når jeg skal ud i næste uge

   Hvis man har 2 elastikker på kan man så nøjes med at bruge den
   Ene ??

  • #4673

   Jeg regner som udgangspunkt afstanden fra mig selv, dvs hovedet når jeg ligger i vandet. Andet er jo variabelt alt efter hvilken harpun jeg har med ude. Men fra mit ansigt og ud på 4 meter er jeg altid sikker på at spyddet går gennem fisken går gennem fisken.

   Hej Claus

   Men når vi ikke ved hvor lang en arm du har, om din arm var bøjet eller strakt eller hvor lang en harpun du skød med (du skriver jo godt nok i en anden post at du har en 85 men det fremgår ikke helt tydeligt at de er den du kan genneskyde alt med), så er det jo til gengæld svært for os at få meget mening ud af det. Det virker da også lidt mærkeligt at sige at man skød en fisk på 1½ meters afstand, hvis den stod lige foan spidsen af harpunen. Hvis vi skal sammenligen de ting der indvirker på et spyds kraft, så må det primære være at vi taler om hvor langt et spyd bevæger sig – som ret præcist svarer til den definition jeg anvender (bortset fra at man skal trække udhænget fra, men lad nu det ligge).

   Uanset hvad, så er det jo vigtigt, at det fremgår hvordan det er man regner – og helst at vi bliver enige om en måde at beskrive det på. For 2 meters forskel på de to regnemetoder er jo en del!

   Det du skriver er, at efter min måde at opgive skud på, at du med en 85er kan gennemskyde alle fisk på 1-2 meters afstand. Det lyder meget rimeligt, hvis du ikke anvender den når vandet er meget koldt.

  • #4675

   Jeg har skudt HØ på 2 meters afstand (Muzzle->target), med min sure 65CM SEAC-harpun der er totalt umodificeret, og spydet har penetreret ørreden og er kommet cirka halvvejs igennem fisken.

   Hvis den eneste grund til at gå fra 65cm til 100cm og dobbeltelastik er at spyddet kommer ud på den anden side af fisken…så har jeg måske et rpbolem med at se det fede ved den store harpun…?!??

   Det er vidst ikke nogen der har anbefalet en 100 med dobbelt elastik til et 2 meter skud på en havørred.

   Vi har jo skrevet langt og længe nu om harpunlængder – hvis du læser trådene igen og ikke mindst de henvisninger jeg har lavet til deeperdiving, så tror jeg du vil se neuancerne i diskussionen, som blandt andet omhandler hvilke arter du skyder efter (havørreden er jo en af de taknemmelige da den er let at penetrere og har en langsom cruising hastighed), hvor koldt vandet er, hvor stort faldet på spydet er, hvor stor rekylen er, hvor tit du udskifter dine elastikker, hvilket mærke elastikker du bruger, hvilken diamet, og hvor mange.

   Men det er i mine øjen vigtigt at have kraft nok til at lave en fuld gennemskydning (jeg ved godt at der er mulighed for kebabskud og lignende, men det kræver ca. samme kraft), fordi det minimere anskydningerne – og så må man anvende den længde/kraft der nu skal til.

Forum er sponseret af

Viser 15 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.