Viser 8 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #64614

   E.Juhl
   Deltager

   Hvordan markerer i jer på vandet? Nogen gode råd?

   Jeg var i vandet ved Agernæs syd for lystbådehavnen, og en båd kom alt for tæt. De kom sejlende langsomt med liner i vandet med retning direkte mod mig, men først omkring 75 meter fra mig løftede jeg harpunen ud af vandet og fik deres opmærksomhed, og første dér så de mig og drejede af… Det skal lige siges at jeg dykkede med svømmebøje og tilkøbt blåt flag sat på det røde der fulgte med.

   Jeg har nu givet en gammel 5-fods fiskestang nyt liv som flagstang – se vedhæftet billede – i håb om at blive set bedre.

  • #64657

   Jonathan
   Deltager

   Jeg synes altid det er en god ide at fremhæve det her emne! Måske vi er flere der går og knager lidt over det, men jeg vil i hvert fald gerne dele et par tanker og høre hvad i tænker. Håber ikke det er et hijack af tråden?

   Der er mange af os der har haft “tæt ved” oplevelser og det må også gå galt en gang i mellem (hører vi om det hvis det gør?).

   Personligt er der intet jeg frygter mere i vandet, end at blive sejlet ned og det kan ødelægge et dyk, hvis der er for mange speedbåde i nærheden, selvom jeg har bøje med. Det er helt klart for mig at bøjen ikke er en garanti for sikkerhed, men det er et virkeligt godt hjælpemiddel til at blive set. Cykellygter garanterer heller ikke at man ikke bliver kørt ned, men de mindsker risikoen betragteligt.

   Jeg har oplevet (som scubadykker) at blive hevet i bøjelinen fra fiskebåde og at de sejler forbi bøjen som var den en slalommærkning. Ikke fordi de er sure eller vil gøre skade, men fordi de ikke ved hvad det er, og ikke ved at de skal holde afstand til bøjen.

   Som jeg ser det, er der ved at ske en lille revolution i “retten til vejen” på vandet. Bådførerne har været forvænt med at have vandet for sig selv, 100-200 meter fra kysten, men sådan er virkeligheden ikke længere. Nu er vi der også, og jeg tænker det stiller krav til begge parter. Vi markerer os tydeligt, de holder bedre udsyn.

   Når det er sagt, så er det bare os der trækker det korteste strå når vi mødes på vandet. Derfor synes jeg til en hver tid at det er op til dykkeren at gøre sig synlig, uanset de principper man så må have om god bådfører skik osv. Så vil bådførerne med tiden også lægge mere mærke til os og være påpasselige.

   Jeg har samme flåde som dig, men flaget hænger bare fladt henover bøjen. Det skal jeg have gjort noget ved.

   De små svømmebøjer er fine til at markere i forhold til følgebåd, makker eller folk med kikkerter. Når det kommer til synlighed for sejlende, giver jeg ikke meget for dem. De er simpelthen for små og højden over vandet for lille.

   Det er vel uden for diskussion at uv-jagt og dykning i travle sejlrender, havnemundinger og lignende er totalt no-go…

   Dykkerinstruktør og fritidsharpuner

  • #64788

   Ja, jeg savner også en færdigkøbebar løsning der giver synlighed i kombination med funktionalitet.

   De små torpedo-bøjer er for små i mange situationer.

   Morten Rosenvold Villadsen
   Undervandsitetet.dk
   Uvjaegeren.dk

  • #64809

   Jonathan
   Deltager

   Her er eftermiddagsprojektet fra i dag. Ekstra høj flagstang giver indtil videre bedre synlighed. Jeg vil gerne holde flaget udspændt, så hvis nogen brænder inde med gode ideer, tager jeg gerne imod!

   Det er bare lavet af elektrikerrør fra Silvan og et par hjørnekoblinger til at stabilisere.

   Realistisk for mig bliver det her kun et setup til når jeg skal dykke steder med meget bådtrafik, og så bevarer jeg et quick and dirty setup til alt det andet.  Vi må se hvor upraktisk det bliver og hvor meget jeg så får det brugt.

   Dykkerinstruktør og fritidsharpuner

  • #64813

   Jonathan
   Deltager

   Her er mit eftermiddagsprojekt fra i dag. Ekstra høj flagstang giver umiddelbart bedre synlighed.

   Jeg vil gerne holde flaget udspændt, så hvis nogen brænder inde med gode ideer, tager jeg gerne imod!

   Det er bare lavet af elektrikerrør fra Silvan og et par hjørnekoblinger til at stabilisere.

   Realistisk for mig bliver det her kun et setup til når jeg skal dykke steder med meget bådtrafik, og så bevarer jeg et quick and dirty setup til alt det andet.  Vi må se hvor upraktisk det bliver og hvor meget jeg så får det brugt.

   Dykkerinstruktør og fritidsharpuner

  • #64817

   Jonathan
   Deltager

   Høj og lav model, så er der vel til husbehov.

   Dykkerinstruktør og fritidsharpuner

  • #64820

   Jonathan
   Deltager

   Flaget er monteret på spidsen af en gammel fiskestang og sat fast på “flagstangen” på en måde så den bliver klemt i og nemt kan tages af og på.

   Det bliver spændende at prøve det af i forhold til vind- og bølgestabilitet. Jeg må ud en dag hvor forholdende er helt elendige..

    

   Dykkerinstruktør og fritidsharpuner

  • #64787

   E.Juhl
   Deltager

   Tak for input! Det er på ingen måde et hijack af tråden, formålet var nærmere at starte en tråd hvor folk kunne finde/dele tips og erfaringer om emnet.

   Jeg mener personligt også at der bør skabes noget bredere viden om markeringer på vandet… Jeg lavede lidt research og fandt frem til at det faktisk ikke er så svært at færdes på vandet i båd uden nogen forudgående viden omkring noget… hvis din båd er under 4 meter og med en motor på under 25 heste så kan du bare køre den til vandet og sejle en tur. Det virker, synes jeg, lidt hovedløst ikke lige at orientere sig om regler og sikkerhed på forhånd… men da det ikke er et krav bliver det jo desværre ikke gjort af alle.

   https://marinelageret.dk/baadpleje-og-vedligeholdelse-285/tips-tricks-video-1185/hvornaar-skal-man-have-speedbaadscertifikat-1384/

   Og jeg kunne ikke være mere enig, dykning og undervandsjagt i højtrafik områder som sejlrender og udmundinger til lystbådehavne mm. er et selvsagt no-go.

   Jeg har testet min højere flagstang af i går med en dykkermakker hvor vi lå i bølger, og selvom jeg ikke altid kunne se ham (han brugte et flag på en kort stang), så var han aldrig i tvivl om hvor jeg lå. Så jeg vil kalde den længere flagstang af glasfiber en umiddelbar succes! 🙂

  • #65076

   Mads Broe
   Deltager

   Hmm, jeg markerer mig på vandet med et A-flag, som burde få alle sejlere til at sænke hastigheden og holde god afstand, og et Jolly Roger, som burde få alle sejlere til at fatte at jeg er klar på at borde dem hvis chancen byder sig, kapre deres last og sælge den på Jamaica, lade alle der sætter sig til modværge gå planken ud, og udover det kræve løsesum for dem der er tilbage når vi når Tortuga eller Port Royal, men sådan er der så meget. Indtil videre har det virket meget godt, jeg er ikke blevet sejlet ned, så et A-flag ser ud til at virke ret fint. Men skal vi være lidt mere seriøse omkring det, så kan en alm. torpedo-bøje blive en hel del mere synlig, hvis man vægter den ene ende så den står ret op og ned i vandet, det er hvis ikke jeg tager meget fejl en gammel diskussion det her, vi har i hvert fald haft den herinde før… Man kan ikke få de sejlende til at overholde gældende søfartsregler. Der er meget lidt eller ingen kontrol med området. I langt de fleste tilfælde har det ingen konsekvens for dem at sætte vores liv på spil, og slutteligt så er det mere sandsynligt at de sejler hen til din bøje og samler den op, fordi “det var da en skæg ting der ligger her og flyder rundt”, end det at de fatter hvad et A-flag betyder. Og husk på, vi er ikke forpligtet til at føre A-flag eller noget der blot minder om, men de sejlende er forpligtiget til at respekterer det.

Forum er sponseret af

Viser 8 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.