Viser 21 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #4433

   Hej…

   Teak eller eg?

   Vil meget gerne igang med at lave en træ harpun! Har en del eg træ til at ligge. Dette var planen at bruge, men kan se de fleste laver dem af teak.

   Er der en helt speciel grund til det? Måske masse fylden på teak er højere end eg?

   Håber på lidt hjælp inden jeg går igang…

   Med venlig hilsen

   Mads

  • #4436

   Administrator
   Keymaster

   Hej Mads,

   Skal selv til at i gang med at bygge selv, og efter hvad jeg har læst kan du sagtens bruge eg.
   Bare du får lukket det af med enten lak eller olie.

   Det fleste bruger teak da det er meget “hårdt” træ og derfor form stabilt, vigtigt er det dog at få stykkerne limet sammen så man bryder årerne i træet.

   Glæder mig til at se hvad du får lavet.

   Se evt. denne blog, Lax har lavet noget super lækkert og lige smidt et par gode informative links ind i starten af den.

   https://www.uvjaegeren.dk/bloggen/selvbygger

   //Søren

  • #4439

   Eg har en del ulemper, som nok kan modvirkes på forskellig vis.
   Det suger vand – jeg ville ikke satse på at olie holder vandet ude, jeg tror du bliver nødt til at lakkere en ca. 3-5 lag. Hvis du vil være sikker skal du nok lakkere med epoxy.
   Massefylden – hjemmebygger harpuner har en tendens til at have for meget opdrift i spidsen. Denne tendens vil være mere udpræget med eg. Evt kan man lægge lidt vægt ind i det midterste laminat.
   Eg er hårdere at arbejde i end træk.
   Jeg er ikke sikker, men jeg tror eg slår sig mere end teak, dette jan modvirkes ved at lave mange lag laminat (5-7), og huske at vende hver anden 180 grader.

  • #4440

   Thomas
   Deltager

   Det betyder ikke det store om du bruger det ene eller andet, det der er vigtigt er hvor mange stykker du limer den op af (4-5 er nok)
   Overflade behandlingen kan være olie, skibslak eller epoxy, du skal under alle omstændighed give den flere lag med mellem slibninger mellem være behandling.
   jeg bruger tungolie og det virker godt og er nemt.
   Du skal ikke være bange for opdrift da du alligevel skal afbalancer den inden du tager den i brug og det er faktisk ganske nemt.

   du skal være velkommen til at ringe til mig, 40567714

   Thomas Linow
   Trænørd 😉

  • #4447

   Tak for tilbudet… Når jeg kommer lidt længere i projektet, så kan det godt være jeg tager imod et godt råd over telefon…

  • #4448

   Det var første fase i projektet…

   Træ. Tjek

   Men delene som aftrækker osv. Et sted i Århus omkring Århus i kan anbefale? Vil meget gerne se og føle dem inden jeg køber…

   Med venlig hilsen

   Mads

   Ps skal nok få lagt lidt billeder op når jeg kommer lidt længere i projektet og så lige finder ud af siden her 🙂

  • #4449

   Du skal ikke være bange for opdrift da du alligevel skal afbalancer den inden du tager den i brug og det er faktisk ganske nemt.

   Hej Linow

   Jeg kunne godt tænke mig at høre din metode til afballancering. Som sagt syntes jeg problemet plejer at være for meget opdrift, og det løser jeg så ved at tage noget teak af til det passer. Men der er jo en grænse for, hvor meget teak man kan fjerne før det svækker strukturen. Så kan man selvfølgelig indstøbe lidt vægt eller på anden måde montere lidt vægt i spidsen – men som regel er denne løsning hverken særlig pæn eller enkel.

  • #4457

   Thomas
   Deltager

   Der er flere måder at gøre det på, man kan bruge et længer spyd og der ved forskubbe tyngdepunktet
   Man kan bruge et lidt tunger spyd, spyd går typisk fra 6mm og springer så med 0,25mm ellers kan alt efter hvor dygtig man er bor et hul ude i den forreste del af harpunen og ligge lidt bly i, der skal så laves et låg og her er der flere muligheder, synligt, “ikke synligt” eller et der kan åbnes så man sener kan efter afbalancer i tilfælle af et andet spyd eller ved montering af linehjul.

   Håber det var svar nok ellers prøver vi bare igen 😉

  • #4459

   Hej Linow

   Tak for feedback, selv om jeg ikke syntes, at der kom den lette metode du havde lovet 😉
   Når jeg bygger en harpun, har jeg fra starten af besluttet, hvilke egenskaber jeg ønsker af harpunen, og således også hvor langt og hvor tykt et spyd jeg ønsker at anvende på harpunen. Det vil ikke være en løsning jeg vil være tilfreds med at skulle ændre på dette. Til standart brug vil jeg f.eks være ked af at skulle bytte et planlagt 6,75 mm spyd med et 7 mm, som vil give mit spyd mindre fart.

   Løsningen med indstøbning er jo den klassiske løsning, men det er da både elegant og arbejds ekstensivt, at gætte den blybelastning man har behov for, og så anbringe den i den midterste liste inden der limes. Evt. Kan der anvendes en magnet til vægt, således opnår man samtidigt lidt ekstra hold på spydet når harpunen ikke er ladt.

   Hvis nødvendigt kan den sidste afballancering laves ved at fjerne lidt teak i spidsen.

  • #4499

   thomas larsel
   Deltager

   Når man har en træharpun så må man også vedligeholde mere end en plastic/metalharpun.

   Epoxylak er en dårlig ide* den bliver meget hård og da træ arbejder, så vil den hurtigt sprække og løsne sig, det ved enhver der har haft træbåd.
   En skibslak af alkydtypen er nok bedre, den bliver knap så hård, og vil kunne følge bedre med i træets bevægelser nor det er varmt/koldt.

   Nummer 1 vil være en oliering , behandlingen tr;nger 5/10 mm ned i tr;et og man kan sagtens lakere bagefter hvis man ombestemmer sig. og allerbedst hvis man kan dyppe sin harpun nogle timer i olien, alternativt overhælde hvert 10 minut, så olien kan imprægnere træet dybt. herefter tørres alt, ja ALT olien af indtil harpunen føles tør, man lader den tørre nogle dage og så sliber man med en svamp, en af de her med sandpapir på begge sider og en svamp imellem, ganske let, kun til det hele f’les glat og rart, med kord 500 eller deromkring.. så dypper man den igen, tørrer af og så skulle den være klar til brug.
   Man kan med fordel bruge eks. trip trap køkkenbordsolie eller lignende.man frisker olien op med en klud en gang hvert halv[r eller noget, afh;ngig af hvor meget man bruger sit harpun.

   KLUDE SKAL AFBRÆNDES; ELLER BREDES UD OG T’RRES, HVIS MAN BARE SMIDER DEM I SKRALDESPANDEN, DE UDVIKLER DE VARME VED T’RRING OG KAN SELVANT;NDE!

  • #4503

   Hej Pløkkeguppy

   Jeg er enig med dig i at olie er nr. 1.

   Det behøver ikke tage lang tid at vedligeholde en træharpun – i virkeligheden behøver en teak harpun ingen vedligeholdelse. Men af af estetiske grunde giver jeg min et enkelt lag olie hver vinter, samtidig med at jeg skifter elastikker og snore. Olieringen tager vel ca. 15 minutters arbejde om året. Jeg vil indrømme, at når harpunen har været på en håndfuld ture, så har den ikke længere det lækre olierede look – men ser lidt mere “tør” i træet.

   Epoxylakering ville jeg kun overveje, hvis jeg skulle arbejde i en træsort der suger vand – som f. eks eg. Men generelt skal vi vel forsøge at anvende så lidt epoxy som overhoved muligt, både for miljøets skyld (harpunen skal jo bortskaffes en dag) og for ens egen sundheds skyld (imedens man arbejder med epoxyen).

   Epoxylak er en dårlig ide* den bliver meget hård og da træ arbejder, så vil den hurtigt sprække og løsne sig, det ved enhver der har haft træbåd.

   Det giver ikke mening at sammenligne en træbåd med en harpun – træbåden er designet til at kunne give sig – og bevæger sig hver gang båden rammer en bølge. Harpunen er designet til at være så stiv som overhoved muligt. Jeg har ikke hørt om problemer med harpuner hvor epoxylakken er sprukket, eller slår fra på træet – har du konkret erfaring med at det ikke virker på en harpun, eller er det teori?

   Her er et link til nogen der har erfaring med epoxylakering: http://forums.deeperblue.com/homemade-spearguns/62187-speargun-finishing.html
   Hovedårsagen til at de bruger epoxy, er for at lave en stærk overflade, så teaktræet ikke får skader når harpunen rammer mod sten og lignende.

  • #4504

   Nu snakker jeg bare, som jeg har forstand til hér:

   Harpuner af træ har da en hvis charme, og er sådan meget…back-to-basics agtige.

   Men kan man ikke lave dem selv af nogle lidt mere moderne materialer? Jeg synes det er fedt lavet, dem der har været ude og finde sig en klods teak selv, og har kælet for detaljerne på deres våben i lang tid, og har fået et lækkert resultat ud af det… men træ, der sprækker? Olie og lak, der måske/måske ikke revner/lukker vand ind?

   Jeg må indrømme, at så ville jeg hellere have min alu-harpun med i baljen. Om ikke andet, så af frygt for at træharpunen gik i stykker/var for skrøbelig.

   Men kan man ikke lave sin egen ud af en eller anden form for komposit materialer? Sådan glasfiber, eller kulfiber? Eller måske kombinere træ og glasfiber? Fræse et håndgreb i aluminium eller en eller anden form for plastik måske? Er der nogen der har erfaringer med dét?

  • #4505

   thomas larsel
   Deltager

   Vi taler ikke om mekaniske bevægelser i træet som når en båd giver sig, men mere om bevægelse med fugt og tørhed, varme og kulde.

   træ arbejder lige meget hvad og bygger du i eg eller mahogni, teak eller anden hård træsort, så tror jeg såmænd at udfordringerne er de samme.
   Epoxyen er såmænd ikke farligere end så meget andet når den er hærdet af, så det skal man såmænd ikke spekulere på.

   Mine erfaringer med lakeringer og oliebehandlinger strækker sig over 30 år og indbefatter teak, mahogni, eg på både, både dæk og sværd til joller og jeg skal gi`dig. og samtlige overfladebehandlinger du kan forestille dig. så jeg skulle mene at jeg ved hvad jeg taler om men det kan man jo vurdere med sig selv.
   Jeg ville ikke bruge epoxy af ovennævnte årsager, men igen det er jo et frit land.

  • #4506

   Vi taler ikke om mekaniske bevægelser i træet som når en båd giver sig, men mere om bevægelse med fugt og tørhed, varme og kulde.

   træ arbejder lige meget hvad og bygger du i eg eller mahogni, teak eller anden hård træsort, så tror jeg såmænd at udfordringerne er de samme.
   Epoxyen er såmænd ikke farligere end så meget andet når den er hærdet af, så det skal man såmænd ikke spekulere på.

   Mine erfaringer med lakeringer og oliebehandlinger strækker sig over 30 år og indbefatter teak, mahogni, eg på både, både dæk og sværd til joller og jeg skal gi`dig. og samtlige overfladebehandlinger du kan forestille dig. så jeg skulle mene at jeg ved hvad jeg taler om men det kan man jo vurdere med sig selv.
   Jeg ville ikke bruge epoxy af ovennævnte årsager, men igen det er jo et frit land.

   Nu var det jeg spurget om, om du havde konkret erfaring med epoxy på harpuner. Det svarede du ikke på, men jeg går ud fra at du ikke har en sådan erfaring.

   Det er klart at hvis et stykke træ bliver fugtigt, så vil det arbejde, men under 3 lag epoxy skulle det jo netop ikke blive fugtigt, det er jo det der er pointen med at bruge epoxyen.

   Så vidt jeg ved påvirker temperatur ikke træs form (ikke før det er så varmt at det brænder).

   Og med hensyn til at epoxy ikke er farligt når det er afhærdet – så skal harpunen vel bortskaffes en dag, og så bliver den med stor sandsynlighed brændt – jeg har en grim fornemmelse (uden dog at være specilaist i den slags ting), af at det ikke er specielt sundt, det der kommer ud af den forbrænding af epoxy, også selv om det sker ved høj temperatur. Det vil jo så måske ikke lige ramme ejeren af harpunen, men ramme alle dem der bor i nærheden af forbrændingsanlæget. En del af forbrændingsprodukterne vil måske deponere på vand – og vil være klar til at indgå i det marine økosystem….dejligt.

   Og så er der jo lige det med epoxyen inden den hærder…..3 gange epoxylak ikke lige noget jeg ville nyde, og det skulle jo helst være sjov og behageligt at lave sin egen harpun.

  • #4597

   Thomas
   Deltager

   Hej Linow

   Tak for feedback, selv om jeg ikke syntes, at der kom den lette metode du havde lovet 😉
   Når jeg bygger en harpun, har jeg fra starten af besluttet, hvilke egenskaber jeg ønsker af harpunen, og således også hvor langt og hvor tykt et spyd jeg ønsker at anvende på harpunen. Det vil ikke være en løsning jeg vil være tilfreds med at skulle ændre på dette. Til standart brug vil jeg f.eks være ked af at skulle bytte et planlagt 6,75 mm spyd med et 7 mm, som vil give mit spyd mindre fart.

   Løsningen med indstøbning er jo den klassiske løsning, men det er da både elegant og arbejds ekstensivt, at gætte den blybelastning man har behov for, og så anbringe den i den midterste liste inden der limes. Evt. Kan der anvendes en magnet til vægt, således opnår man samtidigt lidt ekstra hold på spydet når harpunen ikke er ladt.

   Hvis nødvendigt kan den sidste afballancering laves ved at fjerne lidt teak i spidsen.

   Hej Predator

   At begynde og ligge bly ind i op lamineringen, det har jeg sku respekt for. Det er mega svært at beregne mængde af bly der skal til for at dit design er afbalanceret, men der med ikke sagt det er umuligt 😉
   Der er selvfølgelig også forskellige måder at arbejde på, jeg bruger en masse tid på at tegne min harpun så alt er planlagt , jeg laver der en “drejebog” så når jeg går i gang følger jeg den skridt for skridt (Lidt lige som en koge bog) hvilket gøre arbejdet super nemt.
   Med henhold til afbalancering ser jeg ikke noget problem i at varierer i spydtykkelse, jeg startede selv ud med et 7mm og måtte gå ned til et 6.5mm, det kan sagtens gå den anden vej og det betyder ikke noget om det er det ene eller det andet vi er trods alt kun i Danmark og ikke BlueWaterHunting efter Marlin.
   Der findes nogen fine løsninger på afbalancering med bly på NakNemo både dem der er meget synlig og dem der mere skjulte.
   Det der er vigtigt er at man finder ud af hvad der virker bedst for en selv og så er retsten sku lige meget 😉

  • #4599

   Hej Linow

   Jeg tror vi er enige om, at der kun er en let metode, og det er den du skitserer, med at ændre på længden af spydet/længden af overhænget, diameteren af spydet, diameteren af elastikkerne eller antallet af elastikker. Som skrevet tidliger i tråden er det ikke en løsning for mig (måske en nødløsning), men sådan er vi som du skriver forskellige – det afspejler nok vores forskellige mål med at bygge harpuner. Jeg vil gerne bygge harpuner med et bestemt fiskeri for øje, og til det har jeg nogle ideer om, hvad der vil være den perfekte kombination af elastikker spyd osv., en af de ting der facinerer mig, er at få afprøvet om den kombination jeg havde udtænkt var den rigtige.

   Så for mig er der kun de svære løsninger tilbage, når der skal afballanceres: hvis jeg har givet indtryk af at indlejring af bly i laminatet var easyfix så er det forkert. Jeg har kun lille erfaring med den metode, og jeg kan sagtens se den helt store ulempe metoden har – hvis man får puttet for meget bly i laminatet. Jeg har forløblig brugt magneter som indlejring, men tænker at jeg vil anvende decidert vægt i fremtiden, hvis jeg har et design der passer til det. Jeg tænker det anvendt sammen med de andre løsninger – først gætter man hvor meget bly der er behov for (selvfølgelig taget harpunens konstruktion i betragtning – elastik tykkelse, spyd diameter, volumen af harpun og ikke mindst overhængets længde). Når man har lavet sit gæt skal man trække noget fra (hvor tæt man tør gå på sit gæt, må jo komme an på hvor stor erfaring man har med netop den konstruktion man skal lave).

   Hvis man har gættet rigtigt og tukket lidt fra, vil harpunen stadig være lidt for let i spidsen – det sidste ordnes med filen. Men måske er man heldig den sidder lige i skabet fra starten. Hvis hapunen stadig er alt for let i spidsen, må man kombinere med indlejring ved boring og træprop og der efter filen.

   Man kan helt sikker lave mange fine løsninger til at placere synlig vægt i spidsen af harpunen, men dem jeg har set er enten ikke særligt kønne eller ikke særligt lette at udføre.

  • #4668

   Lamberto Azzi
   Deltager

   Teak or eg??…. both good and heavy enough… teak is easier to work with a planner (less splinters) and oak is easier to find at the wood shop… Up to your taste!

   Epoxy or oil? Both good tested methods… epoxy is faster and more resilient if properly done, oil is nicer to the touch and easier to apply and maintain…. Oil do not require to consider the finish thickness when cutting the release mechanism openings and the spear rail (if you have the rail at all)

   Buoyancy… Try with the adhesive leads used by tire workshops, they work fine.

   Epoxy recipe for a good, deep lamination:

   1st coat EPOXY – get a proper epoxy (West Systems, SP, etc.) / mix component A-B for 3-4 minutes caring to reach all corners of the mixing pot / add “Husholdning spirit” 5-20% to reduce viscosity / Brush the wood in a cold room and let it absorb the resin for few minutes / sponge-out the excess resin to avoid dripping and let it harden 24-36 hours until the resin is crystalline and easy to sand. Sand to finish with P180-220 sandpaper. Tinned epoxy take longer to crystallize than a pure mix.

   2nd coat EPOXY – clean the wood with an anti-dust cloth or a cotton cloth dump with spirit / mix component A-B for 3-4 minutes caring to reach all corners of the mixing pot / use a “mohair” 4″ roller and a small brush to coat the gun taking care to avoid running drops / let it harden 24-36 hours until the resin is crystalline and easier to sand. Sand to finish with P180-220 sandpaper.

   3rd coat PU – clean the wood with an anti-dust cloth or a cotton cloth dump with spirit / varnish the gun with a good quality PU for exteriors or for floors. Chose a varnish with UV screen.. Continue to varnish/sanding till you are tired of it….

   In any case… enjoy your new gun!! 😆

  • #4676

   Hej Lamberto

   Tak for opskriften, dejligt med lidt opbakning.

  • #4678

   thomas larsel
   Deltager

   Jo, jeg har faktisk direkte erfaring med at lakere både et par harpuner men også så meget andet der skal have kontakt med vand.
   Og jo, træ bevæger sig skam med varme, forskelligt træsorter bevæger sig selvfølgelig forskelligt, men bevæger sig det gør de.
   Du vil også få svært ved at holde din harpun helt tør, du skal jo håndtere den ikke? den skal ind i bilen, den ligger måske på nogle sten, dit spyd river måske lidt lak af når du skyder der er skruer i harpunen ved aftrækker der måske også gnubber lidt lak af.

   Så jo, hvis du sørger for at den ikke får skrammer, ikke ligger i sten, transporterer den på noget blødt,lader være med at tabe den, ja så har du en harpun der er er pæn længe, ellers ikke, men det mindste hak, så er løbet kørt og fugten på vej ind i træet…..

   Hvis det var så nemt, så var der jo nok ikke så mange træbådsejere der lakerede deres både i tide og utide og hvis Epoxy var så godt til træ der er i kontakt med saltvand, ja så var der jo nok flere træbådsejere der brugte det ikke?

   Men tro mig, jeg er helt og aldeles ligeglad med om du lakerer din harpun, olierer den, for min skyld kan du smøre den ind i smeltet plantemargarine og spraymale den lyserød bagefter og skrive “radio rosa” på skæftet.

   Det er jo ikke noget jeg griber ud af luften dette her, og jeg synes ærlig talt at det er lidt flabet at skrive sådan her, Jeg troede ikke at det var en paneldiskussion jeg deltog i.

   “:Nu var det jeg spurget om, om du havde konkret erfaring med epoxy på harpuner. Det svarede du ikke på, men jeg går ud fra at du ikke har en sådan erfaring”.

   Og så svarer Du hr. lamberto

   “Hej Lamberto

   Tak for opskriften, dejligt med lidt opbakning.”

   Det vil sige at du egentlig ikke gik efter et godt råd, men efter hvem der ville give dig ret og så er det jo ligemeget med at spørge, ikke lille mand?

   Så god fornøjelse med harpunbyggeriet, jeg håber at det lykkes for dig, det er sjovt at lave sit eget grej.

   Og dermed ender denne debat for mig, god weekend.

  • #4679

   Hej Pløkenguppy

   ”:Nu var det jeg spurget om, om du havde konkret erfaring med epoxy på harpuner. Det svarede du ikke på, men jeg går ud fra at du ikke har en sådan erfaring”.

   Jo, du har ret, jeg var er en lille smule flabet, og men det skal ses i lyset af, du svarede uden om et ganske relevant spørgsmål, og ses i forhold til at det virkede absurd, at du uden reel erfaring med at larkere harpuner med epoxy skriver, at “epoxylak er en dårlig ide…..det ved en hver der har lavet en træbåd”, til trods for at det er an almindeligt anvendt teknik af harpunentusiaster over hele verden – tusindvis af harpuner larkeres med epoxy, uden at det giver anledning til klager på diverse fora.

   Det var oprigtigt talt ikke min mening at tale ned til dig, eller på anden vis genere dig, og jeg er ked hvis du har opfattet det sådan. Men at jeg har været flabet, berettiger på ingen måde, den måde du skriver på i din post – jeg tror, at det siger om hvem der er “lille” af os to.

   At jeg blot skulle være intresseret i at “vinde” en debat, det kan jeg afvise, jeg er primært på det her forum for at hjælpe og oplyse folk, men jeg er kraftigt i tvivl om jeg gider blive ved.

   Men god weekend til dig også.

  • #4685

   Henrik Hansen
   Deltager

   Hej Harpundrenge
   Jeg har læst igennem tråden og der er godt nok meget information i spredt orden 🙂 hvis jeg var ny harpunbygger ville jeg nok være mere forvirret end informeret. Skibsbyggere, snedkere, biologer og andre byder ind med et væld af info. Nogen driller, nogen bliver sure – det er ikke særlig konstruktivt…?
   Jeg synes lidt i blander pærer og bananer – skibe og harpuner har jo forskellig brug – noget er konstant i vand og noget er kortvarigt i vand med lange tørreperioder imellem.
   Det oprindelige spørgsmål lød på træsort – du kan godt bruge egetræ. (det er dog ikke så ofte brugt)
   Nogle træarter er mere oplagte at bruge end andre, teak er kongen da den er olieholdig og modstår marint brug ret godt. Teak har en god densitet og den er let at forarbejde (men den sløver dit værktøj).
   Men teak er dyr! Brug det træ du vil, men beskyt det så godt som muligt. Hvis du vil blande træsorter, så vælg nogle med så ens densitet/ekspansionsrate som muligt. Fx. Du beder om problemer hvis du blander balsa med wenge.

   Så er der en opdriftsdiskussion… jeg vil gerne slå fast: Det er nemmere at gøre en harpun tungere end at gøre den lettere! (hvilket diskvalificerer nogle af de helt tunge træarter til harpunbyg hvis du tilstræber neutral opdrift)
   Når jeg bygger harpuner , kan jeg ikke gætte hvordan opdriften/balancen vil være. Jeg kan måske lave et kvalificeret gæt, men afvejer ALTID når harpunen er færdig, med al hardware monteret.
   I denne overvejelse er også balance. Du kan godt have en harpun i neutral opdrift som er ude af balance.
   Jeg vil altid gå efter en svag “næsetung” harpun – hvis jeg slipper den i vandet skal den ikke dreje rundt og sigte på mig.
   Så er der overfladebehandling – det er til dels et smagsspørgsmål. Nogle elsker træoverfladen som en oliebehandling giver, andre synes om epoxyoverfladen som gør træet glasagtigt.
   Formålet er at forhindre vandindtrængning, men det er kun et spørgsmål om tid – der er altid lige en skramme man har overset eller noget som gnaver hul. Bare vær opmærksom på det og stop det.
   Olie/epoxy/lak?
   Olie: Let at gå til. Træagtig overflade. Ugiftig. Let at reparere, men det skal gøres ofte.
   Epoxy: Svært at få et pænt resultat. Glasagtig overflade. Dyrt. Giftig. Svært at reparere. Det tætteste du kommer vandtæt. Det er meget udbredt og jeg har ikke hørt om at det flækker, som er nævnt i tråden. (Pærer og bananer.) Epoxy skal efterfølgende lakeres med PU lak med UV filter, for at forhindre blegning af epoxy.
   Lak: Jeg har brugt Tonkin lak, som er en elastisk lak lavet af kogt tungolie. Den er ugiftig. Men kræver mange lag (jeg skal op på 12 lag for at være tilfreds.) Fremhæver de gyldne toner i træet.

   Håber at ovenstående afklarer lidt. Der er ikke ET klart svar.

   mvh
   Henrik

  • #4688

   Hej onkelhedde,

   Tak for dit gode indlæg, det rummer mange gode elementer omkring emnet.

   Og ja, der er nogengange “tænding” på når emnerne diskuteres – i en vis udstrækning er det ok, dog synes jeg heller ikke at indlæggene skal indeholde personlige angreb. Det kommer der ikke noget godt ud af og er i bund og grund ikke særlig interessant at sidde og læse om.

   Men tilbage på sporet – vi er meget flade for meningsforskelle og opfordrer til at vi holder den gode kammeratlige tone så vi kan lære af hinanden.

   Dyk & pløk.

   /Morfar

Forum er sponseret af

Viser 21 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.