Viser 21 svartråde
  • Forfatter
    Indlæg
    • #27037

      Schnack
      Deltager

      Hej Forum, jeg håber der er en venlig sjæl med der måske kan hjælpe med afklaring.

      De fleste der har fanget en stor fisk med et kranie de skulle “prikke” har sikkert som jeg, haft en smule svært ved at prikke og oftest med større chance for at få “prikket” sin tommeltotten i stedet for fisken.
      Så i mine overvejelser for en mulig løsning havde jeg forestillet mig at bygge en fiskeafliver i form af en bolt/spids der prikker fisken med fremdrift fra en fjeder (spidsen kommer ca. 7mm ud) så ikke nok til aflivning af meget andet end fisk.

      Så mit spørgsmål er –
      Vil det være fuldt lovlig med sådan en tingest til og fra fiskepladsen eller vil det kræve en tilladelse eller andet?

    • #27039

      David H
      Moderator

      Jeg elsker jo selv gode hjemmebyggerideer og man må vist ikke skyde ting ned, før man har prøvet at give dem fødselshjælp, men jeg er i det dystre hjørne i dag. Så tilgiv mig, men jeg synes, det er at gøre en stor ting ud af noget småt;)

      Jeg vil mene, uden at have det store DKfiskekendskab, at fisk som du har svært ved at aflive, ikke vil kunne stedes til hvile med en syl, der kun stikker 7mm ud. Og hvis ikke du har kraft til at stikke igennem en hovedskal, så skal det jo være en ret kraftig fjeder. Jeg vil slet ikke tænke på, hvad der kan ske hvis den beslutter sig for at gå af mens den hænger i dit bælte.

      Jeg vil istedet anbefale:
      – En smallere kniv, som der skal bruges mindre kraft på at stikke igennem en tyk hovedskal. Jeg har selv en Salvimar, nummeret støre end den lille grønne. Kun en enkelte gang har jeg skulle slå lidt på den for at få den igennem.

      – Du kan gå op i hjernen fra undersiden igennem gællerne. Det har jeg gjort på et par mellemstore groupere et par gange. Der er lidt længere, så de korte knive er måske ikke lange nok, men tit er kraniet blødere der.

      – Du laver en Iki Jime Spike istedet (også kaldet iki jimi, ikijime). Det kan gøres ved at file en rustfri skruetrækker til og lave en skede til den. Da arealet af spidsen er meget lille, skal der mindre kraft til at penetrere. De fiskefanatiske japanere bruger dem til alle størrelser fisk, så mon ikke det funker 😉
      Her er en fra Rob Allen, med en tri-cut spids, hvilket er lir:

      – Jeg brugte selv tid på at studere, hvor de forskellige fisks hjerner sidder. Der er en god tommelfingerregel: Kig på fisken oppefra og “tegn” en streg mellem dens øjne. Husk afstanden mellem øjnene og gå samme afstand bagud. Der vil hjernen være på de fleste fisk. Eller forestil dig en ligesidet trekant hvor to af spidserne er i hvert sit øje og den sidste peger mod halen. Hjernen sidder, som regel, under trekantens bagerste spids.
      Der er en hjemmeside som har røgtenfotograferet fiskekranier. Jeg ser om jeg kan finde den senere.

      Jeg tror en iki jime eller at gå ind fra undersiden er en bedre løsning end endnu mere mekanik i vandet.

      Men igen, jeg er bare i “skyde ned humør” i dag…;)

      PS. Når alt det her er sagt, så kan jeg stadig ikke finde ud af at aflive en fladfisk. Hvor er deres hjerner…?!

      Attachments:

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #27041

      David H
      Moderator

      Her er et par links til Iki Jimi-syle (men husk, at du selvfølgelig stadig skal have en kniv på dig):

      http://www.ikijime.com/
      (det er den der har grafik/billeder/x-rays af hvor hjernen sidder, men det er mest til fisk fra Oceanien)

      https://forums.deeperblue.com/threads/the-problem-with-spearo-daggers-sharpening-daggers.91720/#post-853766

      https://forums.deeperblue.com/threads/is-my-knife-long-enough.99203/#post-921409

      https://forums.deeperblue.com/threads/killing-fish-quickly.79444/

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #27042

      Kim C
      Deltager

      Hørt!

      Jeg har selv en lille kniv (omer mini laser) og ellers Iki Jime style med min stringer, specielt på fladfisk.

    • #27043

      Michael Povlsen
      Deltager

      Drop det med at prikke dem i hovedet, misser man hjernen (som er ret lille) så ender man med en ret levende fisk på stringeren. Jeg skærer altid et par gællestave. Det virker også på de flade som ellers er ret umulige at få til at “forblive døde” Det har også den positive sideeffekt at blodet render af fisken og ens filetter er fine hvide/klare uden sorte streger fra størknet blod fanget i div. blodårer i kødet!
      Om fisken dør lige så hurtigt som med det velplacerede hvide snit ned i hjernen skal jeg ikke helt kunne sige, men mine fisk er 100% døde og kødkvaliteten forbedres og jeg har ikke en kniv igennem hånden 🙂

    • #27047

      David H
      Moderator

      Gotcha, det giver mening med flade.
      Jeg bleeder i øvrigt altid mine fisk. OG renser dem gerne inden alt for længe efter.

      Skrev om hvorfor på DeeperBlue, men er på vej i seng, så vi C+Per lige den relevante del her:

      Hey guys,

      Personally, I brain, bleed and gut fish. […]
      Last year, I was on a photo assignment in Japan and one night I was chatting to a local marine biologist in a sushi restaurant. He was from Kinki University which is one of two that are famous for the research into fish farming and his specialty was parasites in fish.
      I tell him about how I bleed and gut pretty fast after braining and he says, that it is indeed a very good practice. He said that studies have shown that parasites in a fish’s gut will migrate into the flesh of the fish in hopes of surviving longer, once their host is dead. He said, this is the reason, sashimi fish are gutted fast.

      Being given a more scientific reason to continue what I was already doing felt good:)

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #27054

      Tobias
      Deltager

      Jeg håber det er i orden, at jeg fortsætter ned af DG’s derail af tråden =)

      Jeg har nemlig i et stykke tid overvejet hvorvidt det er godt eller dårligt at rense fisken i vandet.
      det giver jo god mening i forbindelse med parasitter i tarmene, men hvad med parasitter i vandet? nu tænker jeg på at hvis man skyder en fisk i starten af en lang tur. kan kødet så ikke tage skade af at være så åbent i lang tid?
      Giver det nogen mening?

    • #27056

      David H
      Moderator

      Jeg håber det er i orden, at jeg fortsætter ned af DG’s derail af tråden =)

      Jeg har nemlig i et stykke tid overvejet hvorvidt det er godt eller dårligt at rense fisken i vandet.
      det giver jo god mening i forbindelse med parasitter i tarmene, men hvad med parasitter i vandet? nu tænker jeg på at hvis man skyder en fisk i starten af en lang tur. kan kødet så ikke tage skade af at være så åbent i lang tid?
      Giver det nogen mening?

      Jep, ovre på DB blue nævner jeg også, at jeg for har læst mig til at en del stangfiskere (på et Australsk forum, jeg snublede over) end ikke vil Iki Jime deres fisk – de vil ikke have nogle huller i dem, som bakterier og lignende kan gå i. De smider fisken uaflivet i et isbad til, de kommer tilbage på land.

      Det synes jeg personligt ikke spiller med den hurtige og humane aflivning vi bør tilstræbe, men Tobieb stiller et rigtigt godt spørgmål her. Uha, den er svær.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #27058

      Mads Broe
      Deltager

      Vil det være fuldt lovlig med sådan en tingest til og fra fiskepladsen eller vil det kræve en tilladelse eller andet?

      Jvf. Våbenlovens §1 Stk. 2d bør der ikke være noget problem, jeg ville i hvert fald ikke betænke mig før jeg byggede en, men jeg tror ikke 7mm er nok, på en Ikigun er spyddet noget længere.

      Selv bruger jeg en Salvimar ST. Den er spids som ba’r faen, og plejer ikke at give problemer når jeg “Iki’er” en fisk og da den modsat en traditionel Iki Jime jo også er skarp, behøver jeg ikke at skifte redskab for at bleede fisken i samme omgang.

      EDIT: Ang. parasitter i vandet, så opbevarer jeg mine aflivede fisk i en af trawler godkendt og certificeret kasse på min bøje.

    • #27069

      trawler
      Deltager

      bleede de fisk vi fanger herhjemme, forbedret kødkvalitet, bob bob… Hovedparten af blodet koagolerer langs rygradden + nyren, der sidder det meget fint til man skraber det ud ved rensning. Det er sku’ meget sjældent at fisken ikke smager fint ligegyldigt om man har udført et religiøst ritual med åreladning eller man bare har knækket nakken på dyret.

      Parasitter der borer sig ind i kødet efter værtens død, fisken skal hurtigt renses… Tjoh, det er primært sildeorm der har den egenskab og det er ikke så meget dens fortrukne værter vi skyder. Torskeorm eller leverorm kan ikke orme sig så hurtigt og belændelorm i f.eks. havørred stikker ud af bagvejen, såfremt den stikker nogen steder. Havlus uden på fisken, er ikke farlige og normalt uden betydning for den, er fisken voldsomt angrebet fejler den noget (andet).

      Parasitter i vandet, nah, nok nærmere mulighed for bakterier, er fisken renset uden de helt store bommerter, så går det fint. Men hel fisk er også fint, skind + bughule fungerer som en fin naturlig barriere. Er fisken kværnet til mos pga. skuddet, eller skudt lige igennem dunken, så overvej at rense den med det samme.

      Mace’s mælkekasse er fin, han hælder knust is i og blå batterier, så byttes hver dåse ud med en skudt fisk, skål! Han kigger vist efter en større pontonbåd, han er tørstig.

      det er sku’ ikke så svært, færre ting med ud i vandet, færre ting at pryde vores havbund med? 7mm fiske-boltpistol, hah.

    • #27076

      Mads Broe
      Deltager

      Mace’s mælkekasse er fin, han hælder knust is i og blå batterier, så byttes hver dåse ud med en skudt fisk, skål! Han kigger vist efter en større pontonbåd, han er tørstig.

      Ja, jeg kigger faktisk på en opgradering, der skal jo også være plads til Fernet Branca’en.:)

    • #27080

      Schnack
      Deltager

      Fedt med så mange svar. Tak
      ejer selv en mini laser, så det er ikke kniv tykkelsen men min kniv paranoia der er problemet, det var måske nok lidt overgearet med en boltpistol, til jeres fisk. Men så har i ikke set de fisk jeg fanger 😆 😛

    • #27081

      Mads Broe
      Deltager

      “Overgearet”? Hmm, i min verden er der ikke mange undskyldninger jeg ikke ville bruge for at bygge noget nyt grej, jeg købte f.eks en Asso 30 og custom-byggede et nyt spyd+spids til den fra bunden, udelukkende til fjæsingejagt. I praksis fungerede den til fjæsinger som en trykluftdrevet boltpistol, men viste sig også at kunne bruges til mindre torsk på omkring en meters afstand. Men så byggede jeg et polespear så nu får luftgøppen lov at blive hjemme.

      Mht. kniv-paranoia, så kan man som regel stikke et par naller i kæften på fisken så man har ordentlig fat, og samtidig ikke risikerer at stikke huller i sig selv og sine handsker.

    • #27084

      Tobias
      Deltager

      Skide fedt trawler
      det var lige sådan jeg gerne ville have det forklaret
      jeg fortsætter som jeg hidtil har gjort, rense fiskene på stranden inden man spankulere hjem =)

      @shcnack
      Nu har jeg dykket i 6 år uden at stikke mig på kniven. Men jeg kender godt din tanke. Bare man er opmærksom på hvad man laver går det nok i sidste ende 😉

    • #27085

      Kenneth lund
      Deltager

      jeg plejer at ta rigtig godt i fisken også brække nakken på den, virker hvert gang, også bare virkelig brække til så man mener det, nogle gange skal man lægge mange kræfter i
      Så jeg tar fat i “struben” der hvor der er huller ind under munden også med samme hånd putter jeg tommelfinger ind i munden på fisken, også med den anden hånd brækker hovedet bagover,, noget nemmere end at ligge med kniv og sprællende stor fisk samtidig,, også kan man altid skærer gællerne over bagefter stille og rolig hvis man føler for dette.

    • #27087

      Schnack
      Deltager

      @Macdaddy: flot fisk, brugte du også tommelfinger metoden på den ? 😛 ha ha ha
      nej, den er squ godkendt den fisk ..

    • #27090

      Zakariyah
      Deltager

      Ja @schnack, jeg kunne heller ikke slippe øjnene fra den HØ-krabat på dit profilbillede @macdaddy. Lavede du også ninja-grebet på den? Gad vanvittigt godt høre hele historien; hvor, kg, osv. ??? Så meget du orker ;D

    • #27095

      Kenneth lund
      Deltager

      Billedet snyder da jeg holder den ud i strækt arm,. har jeg hørt af andre lystfiskere man skal :)) det var en 3.7 kgs men stadig en super flot Hø,,kg mæssigt ligner det meget mere på billedet 🙂 også da jeg skulle tilpasse billedet til min profil blev det trykket sammen så den ser mere tyk ud ellers kunne jeg ikke få billedet ind.

      Jeg spottede den nede i tanget, men den blev lidt bange og svømmede stille og rolig videre til næste tang klæse hvor jeg kunne gi mig rigtig go til at sigte efter nakken, men den kæmpet stadig, selvom spyddet røg lige igennem Men Ja jeg brugte ninja tricket, men skulle bruge 2 forsøg til at brække nakken på den , da jeg åbenbart ikke lagde nok kræfter i første gang,, også stringet jeg den et par gange igennem begge gæller også øjene til sidst så jeg var sikker på den ikke ville ryge af og endelig kunne jeg slappe af
      Stedet er på fyn deromkring 🙂

    • #27128

      Schnack
      Deltager

      Ja fyn er fin og fyldt med … store flotte lakse fisk 😆
      Tillykke med den !!!

    • #27247

      Martin Hjortø
      Deltager

      (Kill-shot reconstructed) Når vi nu taler om hurtig aflivning 😉

      Attachments:
    • #27255

      Tom
      Deltager

      Jeg stikker dem i nakken. Hvis de er store får havørreder et ekstra stik op i hjernen gennem ganen !

    • #59894

      Virkelig god tråd. Meget godt her!

      Morten Rosenvold Villadsen
      Undervandsitetet.dk
      Uvjaegeren.dk

Forum er sponseret af

Viser 21 svartråde
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.