• Forfatter
    Indlæg
  • #11701

    Klaus Mulvad
    Deltager

    Her er et par billede af det jeg regner med bliver til en blog om hvordan jeg koldrøger ørreder
    1. først skal dyret skydes (fisk smager bare bedre når den har et skudhul :whistle: )

    billedet er taget kl 02:42
    2. så kan man vælge at gøre 3 ting
    2,1 starte saltningen, røge ørreden og ligge den i fryseren i min. 8 dage.
    2,2 rense ørreden og smide det i fryseren i min. 8 dage.
    2,3 filetere ørreden og så i fryseren min. 8 dage

    2,2 er en rar ting hvis man kommer hjem kl lidt over røv om natten og skal noget dagen efter

    jeg valgter 2,3 selvom klokken var mange :pinch:

    billedet er taget kl 03:10
    og nu ligger de i fryseren og tæller dage fra natten til fredag
    så i næste weekend er de klar til weberen
    der kommer selvfølgelig flere billeder når jeg hiver dem op af deres vinter hi

  • #11703

    HansRolfG
    Deltager

    Ser frem til næst kapitel….

    Det ser ud til at du godt kan filetere, ser en del beder ud end når jeg skal…

  • #11708

    Hvorfor fryser man dem?

  • #11709

    Klaus Mulvad
    Deltager

    Hvorfor fryser man dem?

    lækkert med spørgsmål

    man fryser dem fordi at der kan være parasitter i kødet
    og fisken ikke bliver varmebehandlet, så for at slå dem ihjel fryser man dem

  • #11721

    Jesper
    Deltager

    Jeg glæder mig til flere instruktioner, billeder osv. af processen. Jeg har forsøgt mig med at ryge havørred på weberen med et ok resultat. Men jeg synes det er svært at holde lav temperatur hele vejen. Derudover synes jeg det er svært at vurdere hvor lang tid de skal have. Googler man det får man mange forskellige svar.

    Så keep it up:-)

  • #11748

    søren
    Deltager

    Er det en ørede på lidt over et kilo?? tænker bare at den ik ser ret stor ud når det er til koldrøgning tænker på svind efter saltning og så røg
    eller tager jeg helt fejl af størelsen.

  • #11749

    Klaus Mulvad
    Deltager

    Er det en ørede på lidt over et kilo?? tænker bare at den ik ser ret stor ud når det er til koldrøgning tænker på svind efter saltning og så røg
    eller tager jeg helt fejl af størelsen.

    nej det er ikke helt galt den var ca 50 cm og godt rund så vil gætte på at den har været 1,5 kg men fik den ikke lige på en vægt inden den blev flækket
    prøvede det med 2 HØ på ca 800g/stk (uden motor) sidste uge der blev 700g rigtig lækker koldrøget ørred ud af det så der var ca 50% spild/svind (hoved+rygrad+noget af bug fedet)

  • #11751

    [quote=”Munksgaard” post=10145]Hvorfor fryser man dem?

    man fryser dem fordi at der kan være parasitter i kødet
    og fisken ikke bliver varmebehandlet, så for at slå dem ihjel fryser man dem[/quote]
    Jeg undrede mig mest af alt over de 7 dage…
    Fødevarestyrelsen siger 24 timer – og hvis man skal stole på politikken, så er vi lidt ude i et randområde:
    http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE1113113/sushilaks-behoever-ikke-laengere-fryses/
    Må erkende jeg har lavet gravad havørred et par gange, og der fryser jeg altså ikke fisken først.

  • #11754

    Klaus Mulvad
    Deltager

    Jeg undrede mig mest af alt over de 7 dage…
    Fødevarestyrelsen siger 24 timer – og hvis man skal stole på politikken, så er vi lidt ude i et randområde:
    http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE1113113/sushilaks-behoever-ikke-laengere-fryses/
    Må erkende jeg har lavet gravad havørred et par gange, og der fryser jeg altså ikke fisken først.

    jeg må indrømme at jeg ikke har researched men på de sider jeg har fået min info det store www og på den ene side stod der 8 dage og på den anden stod der 10 dage
    og så tænkte jeg “better safe than sorry” især når det er guide til andre

  • #11771

    søren
    Deltager

    ok hvorlang tid røger du? jeg har prøvet og syntes det er lidt svært at få det helt godt med den str. mine blir lidt for faste kødet til min smag

  • #11775

    Klaus Mulvad
    Deltager

    de første 4 sider der blev til 700g færdig fisk fik først 9 timer den ene nat og så smagte jeg på den ene og syntes den skulle have lidt mere så de fik 3 timer mere og så var de bare lækre :cheer:

  • #11777

    Jesper
    Deltager

    de første 4 sider der blev til 700g færdig fisk fik først 9 timer den ene nat og så smagte jeg på den ene og syntes den skulle have lidt mere så de fik 3 timer mere og så var de bare lækre :cheer:

    Ved hvilken temperatur?

  • #11779

    trawler
    Deltager

    Jeg undrede mig mest af alt over de 7 dage…
    Fødevarestyrelsen siger 24 timer – og hvis man skal stole på politikken, så er vi lidt ude i et randområde:
    http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE1113113/sushilaks-behoever-ikke-laengere-fryses/
    Må erkende jeg har lavet gravad havørred et par gange, og der fryser jeg altså ikke fisken først.

    7 dage er en fin rettesnor. De 24 timer er ved -20 grader, som industri frysere kan, det er de færreste alm. frysere der kan det, de ligger gerne på maks -18, derved skal tiden forlænges. Om det er 3, 4 eller 5 dage der skal til, er svært at sige, men er vi oppe på 7 dage, så burde evt. parasitter være døde.

    Ved hvilken temperatur?

    Ved koldrøgning skal temperaturen helst ligge imellem ca. 5-25 grader. Man kan godt koldrøge i frostvejr, såfremt man får hævet temperaturen i ovnen til over frysepunktet, men netop temperaturen kan være lidt svær at styre, derfor er vejr som nu, perfekt. Ved 25+ skal der ikke meget til før at kødet ændrer karakter henimod varmrøgning, hvilket ikke er meningen, selv om det smager fint.

  • #11781

    Klaus Mulvad
    Deltager

    Ved hvilken temperatur?

    det var ved 16-18° i grillen

  • #11784

    Søren Seier
    Deltager

    Det ser virkelig godt ud, og det er helt sikkert det skal prøves, ligeså snart der en dag bliver skudt sådan en 🙂 Indtil videre er det kun de flade der har stået for skud :cheer:

Forum er sponseret af

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.