Viser 49 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #12787

   Frederik
   Deltager

   Nogle der ved noget om Omer Cayman ET? ( Enclosed Track) overvejer at købe en vil lige høre herinde om der er nogle der har hørt noget dårligt/godt om den?

  • #12788

   Jeg har den i 75. Fin precis gun

  • #12789

   Christian Topp
   Deltager

   Den er brugt af mange herinde inkl mig. Generelt er folk meget glade for den og det lader til at være et af de mest almindelige valg, når man vil opgradere fra sin begynder harpun..

   Mvh. Topper

  • #12792

   Michael Møller
   Deltager

   Jeg kan kun sige gode ting om min ET gun, og super nem at ladde, da spyddet bliver styrret af sporet :o)

  • #12793

   Michael Povlsen
   Deltager

   Jeg kan kun tilslutte mig ovenstående to poster. Cayman ET er en fin bøsse! Vær dog opmærksom på at rillen (track’et) spyddet ligger i kan give et bøjet spyd hvis du skyder på noget som er for tæt på (før spyddet har clearet rillen) Jeg har selv monteret en ekstra cirkulær elastik, som dog kun benyttes såfremt der er sigt til lange skud efter pelagiske fisk.
   Det er desuden den bedst afbalancerede harpun jeg endnu har haft (ikke perfekt, men tæt på) – vær opmærksom på at der ligger et par afbalancering/vægtklodser i næsen, de skal afmonteres.

  • #12794

   Frederik
   Deltager

   Super! den bliver bestilt hjem Siger Mange tak!

  • #12798

   Christian Topp
   Deltager
  • #12804

   Christian Topp
   Deltager

   Lige et tip.

   Toppen af mit enclosed track er ved at være skrællet godt af pga. de standard wishbones den er født med. Hvis jeg købte en forfra, så ville jeg som noget af det første bytte metal wishbones med dyneema wishbones. Det vil reducere en del af sliddet på harpunen…

  • #12814

   Michael Povlsen
   Deltager

   Godt tip, min Omer er også ved at være lidt hudløs!

  • #12818

   Jonas Earp
   Deltager

   Nu kan jeg læse, at ET modellen får store roser. Men er den de 1000 kr mere værd end cayman/excalibur 2000? Jeg har en excalibur 2000 – 90, har brugt den de sidste 2-3 år. Har egentlig været ok tilfreds med den, men den er forbandet næsetung, og det ender som regel med at give smerter i underarmen på længere ture.
   Jeg overvejer netop Cayman ET, dog i en 75’er denne gang. Af omtale skulle den være et prægtigt stykke værktøj, men er den 1000 kr mere værd end den almindelige cayman. Og hvis man endelig er i den prisklasse, kan det så betale sig at smide de sidste 400 og købe en ET roller?
   Jeg er lidt i vildrede. Jeg hælder mest til ET, men det forudsætter altså jeg får noget for de ekstra 1000 kr i forhold til caymanen.

  • #12820

   Nej og ja – måske!!!!
   Det er svært at påstå, at du får for 1000,- mere gun ved ET som ved 2000 modellen. Hvis du har været rigtigt glad for 2000 i 3 år, så er der vel ikke grund til, at købe en dyrere model?
   Medmindre du føler det være sjovt at få en harpun som er lidt mere gejlet?

   Hvis du rammer ok med 2000, rammer du ca ligeså godt med en ET.
   Og hvis du alligevel opgraderer til ET, så hvorfor ikke gå med en roller.
   FAN – det er da dine penge 🙂

  • #12821

   Jonas Earp
   Deltager

   Hehe, mer vil ha mer! Jeg er måske nok en smule udstyrs liderlig. Men jeg har længe overvejet at købe en mindre model end 90’eren. Men samtidig med man bliver udstyrs liderlig, så bliver man også lidt små nærig. Men sagen er den at jeg har en brugt ET camo 75 på hånden til 1000 kr. Jeg har haft kig på den før, men har affundet mig med min næsetunge excalibur.

  • #12823

   Jeg har også en ET 75’er og det er bestemt en god gun! I sommer købte jeg en billig (800kr) Cayman HF 110 som supplement til ET’en ved god sigt. Nu er jeg bare helt vild med HF’eren! Den er perfekt stabiliseret og skyder virkeligt godt. Jeg sigter med den på samme måde som med min ET.
   ET’eren er rigtigt nok nemmere at lade, og derfor handy om natten, men man lærer hurtigt at håndtere en open muzzle.
   På den baggrund vil jeg sige, at har du 1000,- til at købe harpun for, ja så skal du gå efter en almindelig Cayman eller HF modellen. Har du 1500 kr ekstra ville jeg købe ET rolleren for at få yderligere fleksibilitet. Men jeg ville ikke købe en almindelig ET igen, når prisforskellen til rollerudgaven er så lille.

  • #12824

   Lars Henrik
   Deltager

   Meget god tråd for os nye der gerne vil have en ordentlig gun, men hvilken længde ? Er en 75’er nok ? Jeg trode man skulle op i en 95’er for at kunne håndtere HØ og multe også ? Hvad siger I ?

  • #12829

   Jonas Earp
   Deltager

   Hvad taler for roller 75 kontra et 75 (med 2 elastikker)

  • #12845

   En 85cm er ret allround, og kan tage både flade og pelagiske fisk. Bare de 10cm mere strækker elastikken ekstra (samme elastik på 75 og 85 nemlig 56cm). Det gør at der er mere smæk på skuddet.

   Der er masser af gode guns på markedet, jeg kender så bedst Omers og Beuchats, og her vil jeg helt klart foretrække Omers. Cressis modeller er også spændende synes jeg.
   Der er også dem som er mega glade for SEACS modeller. Jeg har selv haft en Hunter, og mener den er ok til prisen, men jeg blev alligevel hurtigt træt af den (læs giv lidt mere og få en bedre model).

   Til jagt ved sten og huler er 75 mere manøvredygtig, og vælger man så roller udgaven, kommer der mere smæk på igen. 2 elastikker giver også mere smæk, og er også en god løsning.

   Fordel ved ET: spyddet bliver styret hele vejen ud, altså teoretisk mere præcists skud.
   På de lange modeller kræver det noget tilvænning at lade. Især om natten, når man skal have spyddet
   proppet ind i sporet.. (men natladning er altid bøvlet, om man ikke har en pandelampe)

   En ulempe ved ET er, når man stikker flade, kan spyddet løfte sig op og sætte sig fast i sporet. Det kan blive noget bøvlet at få spyddet ned igen(læs pænt umuligt). Så er løsningen at rive spyddet opad sporet til det kommer fri.
   Jeg har en HF 75. Den er jeg glad for. Jeg har en 85 ET, og det er den jeg bruger mest. Jeg kan anbefale begge modeller HF og ET.

  • #12846

   Det som taler for Rolleren er, at man ikke skal trække 2 elastikker op. Og en roller siger de har mindre rekyl….??
   OG – så er det sidste nye skrig inden for SKYD-EN-FISK-MED-EN-PIND 😛

  • #12847

   Christian Topp
   Deltager

   Min 75’er (med to elastikker) kan fint skyde igennem både havørred og multe.

   Jeg vil sige, at den ene ikke er bedre end den anden, men afhængende af forholdene der fiskes under.

   Kortere harpun (75) = Nemmere at håndtere i vandet, nemmere at lade, nemmere ved dårlig plads (huler, huller), mindre præcis på længere skud, kortere rækkevidde, nogen ville mene at den kræver to elastikker – hvilket igen gør den lidt mere bøvlet at lade.

   Længere harpun (90-95) = Mere kraft, mere præcis på længere skud, længere rækkevidde. For at kunne udnyttes fuldt skal sigten være minimum dens rækkevidde – og det er langt fra altid tilfældet.

   Mit bud ville være, at for de fleste, ville 85 versionen være det bedste all round valg, hvis man generelt kun har den ene harpun med på jagt :)…

  • #12849

   Jonas Earp
   Deltager

   Ok, jamen tak for svarene. Jeg tror jeg snupper den ET, det er svært at lade være når den er så billig. Så kan jeg jo bruge vinteren på at skrabe sammen til en roller til foråret 😉
   Og har jeg så både en excalibur 90 og en Cayman et 75, så tager jeg sgu da bare en i hver hånd 😉

  • #12854

   Super ide med en gun i hver hånd – du kommer nok til at øve længe på, med snorkel i mund at sige: “Hasta la vista, baby!” og “I´ll be back”

  • #13080

   Jonas Earp
   Deltager

   Nu bumper jeg lige den tråd her, i håb om at kunne lokke folk herind igen.
   Jeg har ikke kunnet få fat i sælger af ET 75’eren. Jeg giver ham lige en uge mere, ellers må jeg købe en brand new one! Men, hvis det så skal være en helt ny, så er jeg i tvivl om, om jeg skal gå efter rolleren, eller ET. Det er et MUST den er afbalanceret, da det er en af de primære årsager til skiftet. Jeg synes at have læst på nogle engelse fora, at rolleren er meget næsetung? Ligeledes har jeg læst, både på danske og udenlandske fora, at ET’en er mere eller mindre perfekt balanceret, når bare man fjerne lodderne i snuden på den.
   Og så er det lige størrelsen på dyret. Jeg vil gerne have noget jeg både kan tage multer, bars og HØ med. Går 75’eren hen og bliver for lille? Jeg har lidt en idé om at ville til Norge til forsommer 2014, og der vil jeg også gerne kunne bruge den til torsk, lubber og what not.
   Jeg vil ikke have noget imod at købe en ny i 90/95, forudsat den er afbalanceret. Jeg er virkelig i vildrede. Jeg og ved hvor irriteret jeg bliver på mig selv, hvis jeg får købt noget, jeg ikke bliver tilfreds med.

   Og, de der dyneema wishbones der omtales i tråden, hvor forhandles de? Eller er det noget man selv fabrikerer, i så fald, hvordan? Og kræver det et andet elastik, end det der følger med?

   Tak! Og beklager den lange smørre!

  • #13083

   Martin Andersen
   Deltager

   Kan kun sige af ET Rolleren er noget næsetung og jeg er hurtigt træt i håndled og irriteret over af svømme rundt med den.Den er meget nem af lade men så det vist også det efter min mening.

  • #13092

   Mads Broe
   Deltager

   Og så er det lige størrelsen på dyret. Jeg vil gerne have noget jeg både kan tage multer, bars og HØ med. Går 75’eren hen og bliver for lille?

   Tjah, jeg har skudt både havørred og multe med min gamle TRB 77’er, så mon ikke det kan lade sig gøre med en 75’er også…
   Ok, jeg smed så også et ekstra sæt elastikker på senere, og endte med at bygge en rollergun, men det ændrer ikke på at jeg skød de nævnte arter med noget der kommer meget tæt på en 75’er.

   Og, de der dyneema wishbones der omtales i tråden, hvor forhandles de? Eller er det noget man selv fabrikerer, i så fald, hvordan? Og kræver det et andet elastik, end det der følger med?

   Det kræver bare lidt Dyneema line (jeg bruger 2.6mm), lidt kraftigt nylonsnor (ikke mono), en spidstang, og en lighter.
   Jeg har lavet et par Dyneema-løkker som sidder permanent i mine elastikker, og det gør at jeg kan nøjes med at skifte sliddelen når den trænger.
   Det er lidt omstændigt at forklare, men jeg kigger lige efter en billedserie så du har lidt at se på.

   Tak! Og beklager den lange smørre!

   Det går nok, så skulle du bare se når jeg folder mig ud.;)

   EDIT: Vær s’artig,

  • #13093

   Michael Povlsen
   Deltager

   Et hurtigt tillægsspørgsmål fra sidelinjen. De “perler” der låser dynema løkken inde i elastikken – where to buy? Jeg tænker at et egnet produkt må kunne findes i den lokale Panduro hobby???

   Mvh Michael

  • #13098

   De kan købes i langt de fleste butikker der handler med UVjagt grej. Dog vil jeg ikke udelade at Panduro har noget brugbart 🙂

   Kommer lige Mace i forkøbet og smider et par billeder i rette rækkefølge op her.

   1.

   2.

   3.

   4.

   Så er det bare afsted! :

   /Morfar

  • #13100

   Jonas Earp
   Deltager

   Tak for det gutter! Så er det sgu serveret på et sølvfad!
   Morfar – har du et link til de beads du smider dyneemaen igennem? Synes ikke jeg kan finde dem, der hvor jeg plejer at handle.
   Er der nogen der ved, om man kan bruge den elastik OMER ET kommer med? Eller er man ude i skulle have en anden fra start af? I så fald, hvilken tykkelse, og længde er anbefalet? Til 85’eren evt?

  • #13101

   Jeg bruger disse:
   http://www.scubastore.com/scuba-diving/omer-wishbone-sphere/31642/p
   Hvis du bruger linket i toppen af uvjægeren.dk til Scubastore hiver du lidt ekstra procenter. Jeg kan nu også godt lide dem af messing der findes – det er lidt mindre og derfor lettere af får elastikken udenover.

   /Morfar

  • #13104

   Jonas Earp
   Deltager

   Super, tak for det. Jeg må lige prøve at høre i butikken med den elastik

  • #13109

   martin
   Deltager

   Hvis du vil slippe for næse tunge harpuner. så skal du gå uden om en i alu, og finde en i carbon eller træ. Og så bide den lille merpris i sig. Kig på en picasso, rob allen, beuchat, ell ligende.

  • #13110

   Søren Neubert
   Deltager

   Materialet der benyttes til produktionen af harpunen har ingen betydning overhoved for afbalanceringen. Det er hvordan harpunen er valgt afbalanceret fra producentens side alene, som har betydning. Du kan finde næstetunge harpuner lavet i alle materialer uanset producent.

  • #13114

   Marc
   Deltager

   Jeg har sat dynema line i min ET, dog uden at skifte elastikkerne. Det kræver blot en fin lille metalfil og lidt fingerspidshed.

   Jeg tog et par billeder af det da jeg gjorde det, så jeg kan vel godt lave en hurtig guide – når jeg bliver rask. Ligger pt. med en god gang madforgiftning efter et par dage med østers, knivmuslinger og hummer.

  • #13184

   Christian Topp
   Deltager

   God guide Morfar..

   Nu skal jeg 100 procent have lavet de wishbones ordentligt. Der er dog en ting jeg mangler, for at være fuldt rustet til at gøre kaste mig ud i det.. Der hvor morfars billede slutter, skal jeg bruge et “T” værktøj til at presse den ind i elastikken – tjek..

   Når det så er klaret, så skal jeg binde den “Omer Wishbone Sphere” fast, så den bliver nede i elastikken.

   Så spørgsmålet er, hvad for noget snor/tråd (gerne link) binde jeg den med og med hvilket knob?

   Tak.

  • #13185

   Marc
   Deltager

   God guide Morfar..

   Nu skal jeg 100 procent have lavet de wishbones ordentligt. Der er dog en ting jeg mangler, for at være fuldt rustet til at gøre kaste mig ud i det.. Der hvor morfars billede slutter, skal jeg bruge et “T” værktøj til at presse den ind i elastikken – tjek..

   Når det så er klaret, så skal jeg binde den “Omer Wishbone Sphere” fast, så den bliver nede i elastikken.

   Så spørgsmålet er, hvad for noget snor/tråd (gerne link) binde jeg den med og med hvilket knob?

   Tak.

   Du kan bruge en skruetrækker til at proppe dem ned med, måske smøre dem med lidt silikonefedt. Desuden vender jeg “perlerne” om, så den smalle ende er nedad. Det ser måske ikke så pænt ud, men det hjælper ved at gøre det nemmere at få dem ned i elastikken plus når man skal lave et dobbelt halvstik (som er knobet man laver, efterfulgt af et råbåndsknob til at sikre den) er der er større modstand.

   Hvis det er til en Cayman ET, så er det dog slet ikke nødvendigt at gøre alt det der. Check den guide jeg lige har lavet, der skal du kun bruge din dynemaline og en metalfil.

  • #13186

   Christian Topp
   Deltager

   Tak for svaret Marc, men den del var jeg helt med på.. Har også set din guide.

   Spørgsmålet gik på, den line/snøre som jeg skal binde cirkulært omkring elastikken for at sikre at wishbonen bliver nede i elastikken, hvad der det for noget line/snøre?

  • #13189

   Christian Topp
   Deltager

   De her kunne også være rigtig smarte. Så er det nemt at skifte dyneema’en ud, men ved ikke hvor de kan købes – nogen bud?

  • #13196

   David H
   Moderator

   Det ligner til forveksling stifterne fra et sjækel.

   Men ellers har Salvimar og Omer begge præcis en lignende løsning.

   Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

  • #13197

   Christian Topp
   Deltager

   Har du et link til en forhandler?

  • #13198

   Marc
   Deltager

   Tak for svaret Marc, men den del var jeg helt med på.. Har også set din guide.

   Spørgsmålet gik på, den line/snøre som jeg skal binde cirkulært omkring elastikken for at sikre at wishbonen bliver nede i elastikken, hvad der det for noget line/snøre?

   Det er ikke så vigtigt, det skal bare være en holdbar lille snor, personligt har jeg brugt linen fra mit hjul til det. Det vigtigste er at dit dobbelt halvstik bliver stram, hvilket du fx kan bruge to pinde, eller, som jeg gjorde i sommerhuset sidst, et sæt spisebestik til, så du kan stramme linen helt ud. Knobet spænder på sig selv, så når det er tilstrækkeligt stramt, sikrer du det med en knude eller et råbåndsknob.

  • #13199

   Christian Topp
   Deltager

   En ting mere – den dyneema morfar linker til er 2,4mm….. betyder det at 1,8mm ikke kan bruges? Eller er det lige meget?

  • #13201

   Mads Broe
   Deltager

   Lige lidt småting som kan være rart at vide.

   Man behøver ikke et specialværktøj for at få wishbonelinen ind i elastikkerne, en lille spidstang virker fint.
   Hvis du lige spytter på den før du drøner den i, glider det hele lidt nemmere (skrev stodderen virkelig det?).

   Man behøver ikke de der perler som stopklodser, hvis man bruger en 2mm+ line og lave separate løkker så sliddelen kan skiftes, kan et 8-talsstik bundet på begge tampe sammen, gøre det ud for perler, og det koster gratis.
   Jeg vil mene at et kastelineknob på en tyndere line også ville kunne bruges.

   Når besnøringen lægges om elastikkerne, holder det hele bedst hvis man som Marc siger bruger et dobbelt halvstik, og vil man være ekstra sikker på at det hele holder fører man den ene tamp rundt om den anden efter at man har lavet et almindeligt dobbelt halvstik, så der opstå et overhåndsknob nærmest elastikken. Derefter fører man begge tampe, hver sin vej, tilbage om på den anden side af elastikken, slutter af med et råbåndsknob, og smelter enderne til så de ikke kan løbe.
   Vælg en snor du ikke kan rive over, og stram den så meget du kan, de her besnøringer skal være stramme.

  • #13209

   Søren Neubert
   Deltager

   Hermed link til dynema wishbone indsatser til hurtig udskiftning af slidline

   http://sportsbutikken.dk/catalog/product_info.php?cPath=28_191_299&products_id=3530

  • #13263

   Christian Topp
   Deltager

   Hej Alle,

   Når vi nu snakker om denne harpun, så har jeg et problem med min, som jeg vil høre om andre deler.

   Mit spyd har det med sætte sig fast i sit track. Enten bliver det værre, eller også bliver jeg mere og mere irriteret over det. I går nat skete det igen og jeg kunne død og pine ikke ved håndkraft få det ned igen. Jeg måtte dykke ned og hente en sten og banke det ned flere steder, før det hoppede tilbage i slidsken.. Hvis jeg synes den wishbone havde lavet skrammer på harpunen, så er det lige prikken over I’et med ridser og banke mærker fra sten..

   Andre der har lignende oplevelser?

  • #13264

   Ronni madsen
   Deltager

   Jeg har haft samme problem
   Har bare lært efter man har prikket en flad
   Lige at kontrollere spydet sidder rigtigt
   Har mistet nogen pæne fisk pga spydet sætter sig

  • #13265

   Ronni madsen
   Deltager

   Men er stadig glad for harpunen

  • #13270

   søren bernburg
   Deltager

   Lyder ikke som en harpun der holdt længe i min grejbalje 😆

  • #13272

   Søren Neubert
   Deltager

   Alle semi closed harpuner har dette problem. Derfor bør man altid sikre sig at spyddet kan komme helt ud inden det evt. Rammer en forhindring ( som f.eks. Bund eller sten). Man bør heller ikke stikke flade med en semiclosed, da spyddet kan bukke udad og sætte sig fast. Men en sten er aldrig løsningen 🙁

  • #13273

   Marc
   Deltager

   Hej Alle,

   Når vi nu snakker om denne harpun, så har jeg et problem med min, som jeg vil høre om andre deler.

   Mit spyd har det med sætte sig fast i sit track. Enten bliver det værre, eller også bliver jeg mere og mere irriteret over det. I går nat skete det igen og jeg kunne død og pine ikke ved håndkraft få det ned igen. Jeg måtte dykke ned og hente en sten og banke det ned flere steder, før det hoppede tilbage i slidsken.. Hvis jeg synes den wishbone havde lavet skrammer på harpunen, så er det lige prikken over I’et med ridser og banke mærker fra sten..

   Andre der har lignende oplevelser?

   Jeg oplever det samme og er også mit bud på det umiddelbare største problem med denne harpun. Jeg har løst det ved at have min line spændt over spyddet, ligesom man gør på almindelige open-muzzles, og jeg har ikke haft problemet siden. Det irriterer mig dog lidt, da løsningen føles som det “defeats the purpose”.

  • #13279

   Christian Topp
   Deltager

   For så vidt er jeg enig i, at en sten ikke er en god løsning, faktisk kan vi roligt kalde det en nødløsning. Men der er begræsede handle muligheder, når man ligger langt ude i bølgen blå.. Men jeg tager yderst gerne imod gode ideer til alternativer i løsningsforslag – da jeg desværre er sikker på at komme i situationen igen..

  • #13281

   Søren Neubert
   Deltager

   Brug håndfladen og tryk spyddet på plads. Evt. brug skæftet på kniven. Du kan også gå en tykkelse op i spyd til 6,75 mm, så smutter det ikke så nemt ud. Men det virker nok bedst hvis man ikke allerede har ødelagt tracket.

  • #13287

   Christian Topp
   Deltager

   Som sagt var alt prøvet – Håndfladen kunne ikke rokke den (på trods at et over middel hångrebsstyrke). Omer minilaser skaft er der sku mindre kraft i end hånden, for ikke at snakke om risiko fra at skære sig selv i smadder..

   6,75 spyd var faktisk allerede bestilt inden jeg beskrev problemet, nu må vi se om det virker..

Forum er sponseret af

Viser 49 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.