-
ForfatterIndlæg
-
-
juni 23, 2013 kl. 2:12 am #8192
Christian ToppDeltagerHej allesammen,
Jeg kan læse mig til, at flere lystfiskere har køletasker med ud, som de smider deres fisk i til turen hjem? Hvor vigtigt er det? Jeg er sjældent længere end en times kørsel væk – har det nogen betydning?
Jeg er igen lidt i tvivl, når jeg så kommer hjem. For det meste kommer jeg hjem efter spisetid og er ikke klar til at tilberede mad på det tidspunkt.
Jeg har lavet filetter og puttet dem i køleren til et spise indenfor et døgns tid. Eller hvis portionen har været for lille til familie på fire, så er filetterne røget i fryseren til der kommer lidt flere til.
I fredags var jeg så heldig at fange min første Pighvar, og den blev også filetteret og røg i fryseren. Efterfølgende læste jeg nogle opskrifter på dyret og mange steder stod der at filetter skulle tørres af inden tilberedning. Jeg havde givet filetterne et hurtigt skyl, men så direkte i fryseposen.
Så hvad gør i under transport og hvad gør i i forhold til opbevaring derhjemme? Og hvad med optøning?
P.S. Er også i tvivl om fisken helst skal renses med det samme, eller om jeg kan nøjes med at fjerne maveindhold og så klare resten dagen efter?
-
juni 23, 2013 kl. 3:35 am #8195
trawlerDeltagerJeg kan læse mig til, at flere lystfiskere har køletasker med ud, som de smider deres fisk i til turen hjem? Hvor vigtigt er det? Jeg er sjældent længere end en times kørsel væk – har det nogen betydning?
En times tid. Det er ikke til at sige om der sker nogen forringelse, det afhænger lige så meget af forholdene;
Sommer/varmt, skød du fisken i starten af en flere timers tur, er maven perforeret, sætter dig ind i en 40 graders varm bil der har stået i solen osv.
Fisk er letfordærveligt, så det gælder om at nedbringe tiden/varmen osv. Køletaske, fryselementer, rens fisken på stedet, hjælper alt sammen.Jeg har lavet filetter og puttet dem i køleren til et spise indenfor et døgns tid. Eller hvis portionen har været for lille til familie på fire, så er filetterne røget i fryseren til der kommer lidt flere til.
lyder da fint
I fredags var jeg så heldig at fange min første Pighvar, og den blev også filetteret og røg i fryseren. Efterfølgende læste jeg nogle opskrifter på dyret og mange steder stod der at filetter skulle tørres af inden tilberedning. Jeg havde givet filetterne et hurtigt skyl, men så direkte i fryseposen.
lyder også helt fint, fisken vil tabe noget vand pga. frysningen, så når du tør den op kan du jo “tørre” stykker af inden tilberedning.
Så hvad gør i under transport og hvad gør i i forhold til opbevaring derhjemme? Og hvad med optøning?
Kort tur / kort transport – ikke det store. Længere tur / varmt vejr – køleboks/fryseelementer, rensning på stedet.
Opbevaring i køleskab, hvis det skal spises maks ~2-3 dag efter, ellers fryser. Optøning i køleskab (tager en del timer, afhængig af mængden størrelse) er bedst. Kan speedes op ved at putte posen i vand / på køkkenbordet, men køleskab er som sagt bedre.P.S. Er også i tvivl om fisken helst skal renses med det samme, eller om jeg kan nøjes med at fjerne maveindhold og så klare resten dagen efter?
Du kan sagtens fjerne motoren, skylle og så have det liggende i køleskab, for senere tilberedning, fillettering , frysning.
Du kan også i en snæver vending smide det hele i køleskabet og rense senere, men det er jeg ikke stor tilhænger af, så skulle man nok have overvejet ikke at skyde så meget ;-), men man kan selvf. blive forhindret. De bør under alle omstændigheder ikke ligge der særligt længe.Fiskehandlerne mv., har fiskene liggende på is / maks et par grader, vores køleskabe ligger omkring de 5 grader, hvilket ikke er optimalt ift. fisk, så ~4 dage er absolut maks i køleskab syntes jeg.
Frysning springer celler i kødet og udtørrer det i længden, man kan med fordel nedfryse fisken (gennemfrossen), tage den ud og dybbe den hurtigt i vand og så tilbage i fryseren igen, så der derved sker en is-glasering. Kan gentages et par gange mere, derved er overfladen bedre lukket og kødet holder sig bedre / udtørrer ikke lige så hurtigt.
-
juni 23, 2013 kl. 2:15 pm #8211
Per HerandDeltagerNu har jeg jo lige lavet project omkring fordævelse processer i fisk, så vil da lige dele ud af min viden 🙂
Vi lavede dog prøver af indkøbte filet og så er det ikke til at vide hvor længe de har ligget i kølemontre.
Helt optimalt er det at have køletaske med med fryse elemeter i, men ikke nødvendigt, hvis de bliver renset når man kommer hjem. Trawler er inde på de helt rigtige ting.Desuden er fiskekød helt eller næsten helt kimfrie ved infangning, dog skal man være opmærksom på at man helst skal gøre så lidt skade på fisken som muligt, nå vi skyder dem, da holdbarheden vil dale.
Da der er bakterier i fiskens mund,ved gællerne, skinnet og tarm. Skal fisken helst renses så hurtigt som muligt når man kommer hjem.Bakterierne vil dog først være i skadelige mængder ca 1 million . ( fisken vil være ildelugtene og slimet før) omkrig 4 dage med fersk fisk på køl vil jeg stadig kalde fisken frisk og stadig energi rig. Hvis man ved at fisken ikke skal spise inden 2 dage så lig den på frys, så holder den sig min 1 månede og helst på frys på første dagen.
3 dag efter vi havde inkøbt fiskene var de på grænsen til at vi ville spise dem.Vi havde også om triethylamine som er et stof som gør fisken lygter i fordævelse processen
og om Histamin som kan give Histamin forgiftning i fordævet fisk. Men er først relavant når man konserver sine fisk. -
juni 29, 2013 kl. 2:07 am #8439
-
juni 29, 2013 kl. 1:27 pm #8452
David HModeratorDet her har ikke så meget med selve opbevaringen at gøre, men mere skridtet før. Men her er lidt af den viden, som jeg har samlet på andre fora (og derfor er den måske ikke videre videnskabeligt underbygget… ;)).
Det her er hvad jeg gør i troperne:
Efter at have skudt fisken sætter jeg kniven i dens hjerne. Dette dræber den omgående.
Dernæst lægger jeg et snit øverst i gællerne. Fiskens hjerte arbejder videre i et par minutter og på denne måde bløder den ud og kødet holdes hvidt og uden blod, som angiveligt bliver bittert og fordærver fisken hurtigere.
Et par minutter senere renser jeg den. Jeg ved ikke om det er rigtigt, men jeg har læst, at en del tropiske fisk har parasitter i tarmene, og når fisken dør søger de hurtigt ind i selve kødet – derfor renser jeg den stort set med det samme.
Så snart jeg er på land kommer de på is. Hvis jeg er ude på en båd, som har is med, så kommer de på is så snart jeg er tilbage på båden.
Det er i øvrigt meget lig den måde fisk, som skal bruges til sushi behandles.Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
juni 30, 2013 kl. 12:41 am #8463
-
juni 30, 2013 kl. 3:07 pm #8475
Per HerandDeltagerMinimum en månede 🙂
Gravet og røget frisk skal helst ikke ligge længerer
Fed fisk op til ca. 3 måneder og mager fisk op til 6 måneder.
Kilde : http://leksikon.arla.dk/Opbevaring/Holdbarhed-i-fryser—oversigtsskema
-
juni 30, 2013 kl. 3:43 pm #8479
Mikkel MunksgaardDeltagerNår fiskekutterne tager ud, smider de vel bare lidt is ud mellem fiskene, så holder de sig fint.
Før i tiden var de vel ude på 2 og 3 ugers togter, det ved jeg ikke om de er mere, men de “friskfangede” fisk fra båden, har da ihvertilfald holdt sig nogenlunde…
-
-
ForfatterIndlæg
Forum er sponseret af
- Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.