Viser 27 svartråde
  • Forfatter
    Indlæg
    • #62621

      Jesper Nordin
      Deltager

      Jeg skal en tur på Ryggen kommende weekend, og tænker at eksperimentere lidt med variabel vægt, sammen med en buddy.
      Vi vil starte forsigtigt, for bare at få en fornemmelse af teknikken og hvad det gør ved vores neddyk.

      Tanken er for eksempel at medbringe en bly-vest eller lignende med f.eks. 5 kilo bly i, som selvfølgelig er forbundet til en bøje med et reb i den nødvendige længde. De 5 kilo tager man så med på sit neddyk, og slipper når man når bunden. Makker i overfladen hiver blyet op så det er klar til næste neddyk.

      I ens eget blybælte vil man så til gengæld kunne nøjes med måske 5-6 kilo, hvilket skulle være rigeligt til at holde én på bunden på 10 meter.

      Jeg tænker vi dykker på op til max 12 meter, og altid ‘one up, one down’. Især fordi det er nyt for os, og der vil være flere nye ting der skal læres.

      Her er mine betænkeligheder:

      1) Jeg har endnu ikke lært at trykudligne uden at klemme om næsen og bruge den traditionelle metode.
      Med harpunen i den ene hånd, og vores vægt ‘pendul’ i den anden hånd, hvordan skal jeg så bedst trykudligne? Kan det overhovedet lade sig gøre at dykke på den her måde, uden at lære Frenzel?

      2) Påvirker ‘pendulet’ neddykningshastigheden så meget, at det komplicerer tingene indtil man har mestret teknikken?

      3) Lyder det fornuftigt med 5 kilo på pendulet, og 5-6 kilo i bæltet? (Jeg bruger nu et sted mellem 8 og 10 kilo alt efter hvilken type jagt det er, og vejer 95kg)

      4) Hvordan påvirker det ens balance i overfladen at holde i en ‘klump’ bly. Vil man bruge en masse energi på at tumle rundt med den?

      Lad mig endelig høre jeres erfaringer og viden om variabel vægt teknikker.

       

    • #62622

      denmyos
      Deltager

      1. ) Jeg ville holde vægten i samme hånd som harpunen, i lille/ringfinger og harpunen imellem de 3 sidste. Lav et håndtag til veste som du kan holde i med 2 fingere, evt. noget tov værk.

    • #62623

      David H
      Moderator

      Jeg skal en tur på Ryggen kommende weekend, og tænker at eksperimentere lidt med variabel vægt, sammen med en buddy. Vi vil starte forsigtigt, for bare at få en fornemmelse af teknikken og hvad det gør ved vores neddyk. Tanken er for eksempel at medbringe en bly-vest eller lignende med f.eks. 5 kilo bly i, som selvfølgelig er forbundet til en bøje med et reb i den nødvendige længde. De 5 kilo tager man så med på sit neddyk, og slipper når man når bunden. Makker i overfladen hiver blyet op så det er klar til næste neddyk. I ens eget blybælte vil man så til gengæld kunne nøjes med måske 5-6 kilo, hvilket skulle være rigeligt til at holde én på bunden på 10 meter. Jeg tænker vi dykker på op til max 12 meter, og altid ‘one up, one down’. Især fordi det er nyt for os, og der vil være flere nye ting der skal læres. Her er mine betænkeligheder: 1) Jeg har endnu ikke lært at trykudligne uden at klemme om næsen og bruge den traditionelle metode. Med harpunen i den ene hånd, og vores vægt ‘pendul’ i den anden hånd, hvordan skal jeg så bedst trykudligne? Kan det overhovedet lade sig gøre at dykke på den her måde, uden at lære Frenzel? 2) Påvirker ‘pendulet’ neddykningshastigheden så meget, at det komplicerer tingene indtil man har mestret teknikken? 3) Lyder det fornuftigt med 5 kilo på pendulet, og 5-6 kilo i bæltet? (Jeg bruger nu et sted mellem 8 og 10 kilo alt efter hvilken type jagt det er, og vejer 95kg) 4) Hvordan påvirker det ens balance i overfladen at holde i en ‘klump’ bly. Vil man bruge en masse energi på at tumle rundt med den? Lad mig endelig høre jeres erfaringer og viden om variabel vægt teknikker.

       

      Der er altså ikke forfærdelig mange, der kan BTV/hands free-trykudligne. Hvis du tror, at det er standard ikke at klemme om næsen, tager du heldigvis fejl. Og mange af dem som rent faktisk kan BTV, kan ikke gøre det hele vejen ned (det kommer selvfølgelig an på hvor langt ned, vi taler). Det lyder dog lidt som om, at du blander tingene sammen. Selv med Frenzel, skal du stadig blokere for næsen enten med en næseklemme (svært med maske på) eller med fingrene. Jeg går ud fra, at du bruger Valsalva, hvor du presser med mellemgulvet/lungerne? Men ja, lær endelig Frenzel på et eller andet tidspunkt, da det er en mere effektiv måde at trykudligne på og bruger færre kræfter.

      Men lad være med at overtænke det. Trykudlign som du normalt gør og giv slip på dropvægten, hvis det går for hurtigt. Et lille råd, der dog måske kan hjælpe, trykudlign i overfladen lige inden duck divet, det køber dig noget tid. For mig er det bedst at trykudligne mere ofte med mindre “tryk” end det modsatte – det er frenzel fantastisk til.

      Jeg læste lige din post igen. Variabel ballast til et dyk på 12m…? Al ære til initiativet, men jeg ville personligt ikke bøvle med det. 12m er altså ikke dybt. Tror ikke rigtigt på, at det er det hele værd. Men hvis det er fordi, I vil øve jer på teknikken ifht til nogle dobbelt så dybe dyk senere, så måske. Det må andre, der har prøvet det kommentere på. Jeg har kun prøvet det for sjov på 30-40m på fridykningstræning for år tilbage. Det er ren luksus, men oss lidt pres for hvis ikke trykudligningen funker, er det ikke sjovt.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #62624

      Jesper Nordin
      Deltager

      Jeg er med på det måske virker fjollet på 12m, men det er jo fornuftigt at øve sig på al det bøvlede omkring det, inden vi farer ned på +20 tænker jeg 😉

      Jeg fik nok formuleret mig lidt kringlet måske, mener bestemt ikke at håndfri trykudligning skulle være standard på nogen måder. (Og ja, jeg fik blandet den håndfri metode og Frenzel sammen).

      Ved faktisk ikke om der overhovedrt er nogen herhjemme der bruger håndfri trykudligning til undervandsjagt?

    • #62626

      David H
      Moderator

      Ved faktisk ikke om der overhovedrt er nogen herhjemme der bruger håndfri trykudligning til undervandsjagt?

      Det er der helt sikkert. Jeg har dykket med to absolut nybegyndere i fridykning, som ikke anede, hvad de gjorde, men kunne BTVe fra allerførste gang, de dykkede på en line… Den ene til 10-12m, den anden kunne strække det til 15-16m. Begge kvinder, men det er jo måske nok et tilfælde – bortset fra, at de generelt er bedre til ikke at spille macho og dykke for dybt for hurtigt.

      Nogle kan det bare og andre kan måske lære det. Men hvor nemt det er at lære, er der meget blandede meninger om. Mange tror på, at kun et fåtal kan lære det og det kræver meget arbejde og jeg har vist kun hørt en enkelt instruktør sige, at han havde udvilket en metode hvorpå, de fleste kunne lære det på forholdsvis kort tid.

      Personligt er jeg for længst holdt op med at tænke på det som den Hellige Gral. Visse ting giver kun indvendig ro, når man accepterer, at det ikke er meningen, at man skal velsignes med dem;)

      Der circulerer måske et årevis gammelt dokument på nettet hvor, der angives nogle tørtræningsmetoder til at prøve at få det til at funke. Det kan være Morten har det i en version, han ikke har noget imod at dele. BTW, Morten husker jeg helt forkert eller kan jeg have set dig eller Johan BTVe i en video…?

       

      4) Hvordan påvirker det ens balance i overfladen at holde i en ‘klump’ bly. Vil man bruge en masse energi på at tumle rundt med den?

      Jeg ville prøve at holde den med begge hænder samlede. Så hænger den mere centreret under dig og du ligger mere balanceret i vandet, men jeg vil tro, det kan blive lidt svært at slappe ordenligt af. Du kan evt. binde den fast på en separat bøje med et slipstik (eller et snapsjækel), som du så trækker, når du vil starte dykket. Men måske er det allerbedst, hvis din makker holder vægten og rækker den til dig umiddelbart inden dykket – eller unclipper den fra bøjen for dig, hvis den er så tung, at det giver for meget postyr at række den over. Det hele afhænger af hvor meget vægt, der er tale om og om du kan lave dit breathe up ordentligt, hvis du holder vægten selv.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #62634

      Anders
      Deltager

      Så vidt jeg forstår, så er ideen med variabel vægt at man køber sig selv mere tid på even given dybde – men det er ikke en metode til at komme dybere end man ellers normalt ville kunne dykke. Er det forstået korrekt?

    • #62637

      Jesper Nordin
      Deltager

      Her er et skriv med nogle tips til Hands Free Equalization:

      Hands Free Equalization for the Beginner and the Curious – Therapy Stop

    • #62638

      Jesper Nordin
      Deltager

      Så vidt jeg forstår, så er ideen med variabel vægt at man køber sig selv mere tid på even given dybde – men det er ikke en metode til at komme dybere end man ellers normalt ville kunne dykke. Er det forstået korrekt?

      Jeg vil personligt ikke pludselig bruge en klump bly som en metode til at trække mig selv dybere ned end jeg har det godt med, det virker decideret dumt i hvert fald. Men tænker de to ting hænger sammen.

      Jeg kunne i hvert fald ikke finde ud af at udvide min dybde, før jeg fik mere ro på vejrtrækningen og derfor mere tid under vand. Den her metode kan udvide ens comfort zone tænker jeg – det er jo meget mentalt om man føler man kan klare en bestemt dybde eller ej, og hvis man oplever man har overskud dér hvor man før følte sig presset, så rykker man et skridt længere.

    • #62639

      denmyos
      Deltager

      Ang: No hands
      https://www.youtube.com/watch?v=osGPbM78STc

      Når jeg laver no-hands på land kan jeg få klik i mine øre, men jeg er ikke i nærheden til at få det til at virker i vandet.

    • #62640

      Anders
      Deltager

      Den her metode kan udvide ens comfort zone tænker jeg – det er jo meget mentalt om man føler man kan klare en bestemt dybde eller ej, og hvis man oplever man har overskud dér hvor man før følte sig presset, så rykker man et skridt længere.

      Det er vel lige netop det man ikke skal? Det skal give dig mere tid på en dybde du i forvejen er komfortabel på.

      Efter min mening er der flere herhjemme som leger med ilden når de dykker på 15-16m (vrag). Rykker du den grænse til 20-25m med variabel vægt, så både vil og skal det gå galt.

      Variabel ballast til et dyk på 12m…? Al ære til initiativet, men jeg ville personligt ikke bøvle med det. 12m er altså ikke dybt. Tror ikke rigtigt på, at det er det hele værd.

      15m er heller ikke dybt – men det er det altså bare når vandet er koldt, der er størm, sigten ligger på 3-5m og du er iført en klodset 7mm dragt med 7-8kg bly om maven.

    • #62644

      Jesper Nordin
      Deltager

      Det er vel lige netop det man ikke skal? Det skal give dig mere tid på en dybde du i forvejen er komfortabel på. Efter min mening er der flere herhjemme som leger med ilden når de dykker på 15-16m (vrag). Rykker du den grænse til 20-25m med variabel vægt, så både vil og skal det gå galt.

      Jeg har dykket til max 16, og min nuværende komfortzone, hvor jeg føler jeg har overskud og styr på tingene er de 10-12 meter. Jeg vil gerne have mere tid på de dybder , så jeg kan få rykket min komfort zone til 15-17m, hvilket vil åbne for en masse gode vragdyk.

      Hvordan skal men ellers udvide sin dybde, hvis ikke det er at rykke sin komfort zone skridt for skridt?
      Den variable vægt kan give mere tid i ens nuværende komfort zone, hvorefter man så kan rykke et skridt dybere.
      Det vigtigste må være at man har ro på sit åndedræt og har det mentale overskud, før man rykker videre, uanset om man bruger den variable vægt eller ej.

      Nu jeg tænker jeg ikke at rykke til 25 meter lige med det første, dertil er jeg slet ikke i god nok fysisk form, selvom jeg ville kunne overvinde det mentale.
      Jeg tænker jeg godt ville kunne dykke til 18-20m, men det ville ikke være en tryg og kontrolleret oplevelse hvilket er altafgørende for jeg overhovedet vil derned af.

    • #62650

      Anders
      Deltager

      Jeg har dykket til max 16, og min nuværende komfortzone, hvor jeg føler jeg har overskud og styr på tingene er de 10-12 meter. Jeg vil gerne have mere tid på de dybder , så jeg kan få rykket min komfort zone til 15-17m, hvilket vil åbne for en masse gode vragdyk.

      Hvis målet er at komme på vragjagt, vil jeg anbefale dig at starte i en fridykkerklub. Der vil du ha for mulighed for at udvikle dig som fridykker under kontrollerede forhold. At lege med dine grænser i havet er direkte livsfarligt.

       

    • #62651

      David H
      Moderator

      Den er svær for jeg vil jo ikke støde nogen, men jeg vil også sige, at hvis ens komfortable dybde er 10-12m, så skal man måske ikke lege med variabel vægt (VV) endnu. Jeg anser VV som et tool for de erfarne, avancerede, dybere spearos, der ved præcis, hvad de laver og ikke som et træningstrick til at “akklimatisere” sig eller længere bundtider. Jeg har prøvet det enkelte gange på fridykningstræning. Ikke kun fordi det er sjovt at prøve, men også fordi det giver mulighed for at arbejde på avanceret trykudligning uden at skulle koncentrere sig om andet. Og det var iøvrigt med medium-avancerede fridykkere, der alle kan dykke +40m på linen.

      Jeg er dog ikke helt sikker på, hvad det er, som holder dig tilbage nu? Du vil gerne have mere tid lidt dybere. Så det lyder lidt som om, at du synes dine dyk er alt for korte? Hvis de vitterligt er meget korte, så er VV ikke vejen frem. Så skal du have basis i orden først. Du spørger hvordan, du ellers skal finde mere dybde og tid? Well, ved at træne mere. Ved at slappe af. Ved at tage et kursus, hvis ikke du allerede har? Ved at have den bedst mulige teknik. Ved at dykke tæt med en buddy, så du har endnu mere ro i kroppen på dine dyk og… ved at dykke mere; være mere i vandet.

      Måske kan VV give dig f.eks. 20 sekunder mere på bunden men de 20 sekunder er jo ikke en form for base camp akklimatisering, som du har brug for at træne på bunden for så senere at kunne rykke dybere eller længere. Om du presser dig fra 20 sek til 30 sek bundtid på et normalt dyk eller fra 40 sek (normalt dyk + VV bonus) til 50 sek, tror jeg ikke giver dig noget fysisk.

      Det er sjældent, at folk der dykker mellemdybt og dybt bliver holdt tilbage dybdemæssigt pga “ikke at have nok luft” og hvis det er, det der sker for dig, så er der andre ting, der skal arbejdes på. Jeg ved godt, at du argumenterer for, at VV netop kan hjælpe dig, men jeg synes, det ville være at springe mere vigtige basisteknikker over.

      Jeg har haft masser af dage, hvor jeg har bandet det langt væk at jeg nærmest ikke kunne komme over 1:30 min og ikke føler mig rolig dybere end 15-17m. Og det er selvom, jeg kan dykke mere end dobbelt så dybt og dobbelt så lang tid under fridykning. Men som regel kommer det efter et håndfuld dage. Jeg vænner mig til at være i vandet igen, min EQ begynder at funke og jeg slapper fysisk og mentalt meget mere af under selve dykket. Så kommer dybden og tiden af sig selv. Når det er sagt, har jeg ganske få dyk over 2min. Men det giver dig altså stadig omtrent et minuts scouting tid på bunden på 15-17m og det er slet ikke dårligt.

      Ved ikke om ovenstående giver mening, det er altså svært at sætte ord på.

       

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #62652

      Jesper Nordin
      Deltager

      Hold stop. Du får det til at lyde lidt som om jeg kaster mig ud i vilde eksperimenter og pludseligt udvider min dybde voldsomt uden omtanke. Det er der slet ikke tale om. Det er netop derfor jeg lægger denne tråd op, for at få mulighed for at planlægge det her ordentligt og tage hul på at lære at dykke med variabel vægt, på netop den dybde jeg i forvejen er komfortabel med, og med en makker, som har samme interesse.

      Jeg har dykket lidt på vrag, og skal kun have mere erfaring med det, og derfor er jeg interesseret i at rykke min komfort zone, og det handler ikke om mit vejrhold, det handler om at opleve dybderne, følelsen, mørket, temperaturerne o.s.v. – alt det man ikke kan mærke i en svømmehal. Den variable vægt kan være et godt værktøj, og kan være med til at øge sikkerheden fordi den kan give mere overskud på bunden, så jeg kan kun se masser af ræson i at tage hul på at lære den teknik at kende still og roligt.

      Det kan sagtens kombineres med fridykkertrækning i en svømmehal, det er da klart.

    • #62653

      Anders
      Deltager

      Hold stop. Du får det til at lyde lidt som om jeg kaster mig ud i vilde eksperimenter og pludseligt udvider min dybde voldsomt uden omtanke. Det er der slet ikke tale om. Det er netop derfor jeg lægger denne tråd op, for at få mulighed for at planlægge det her ordentligt og tage hul på at lære at dykke med variabel vægt, på netop den dybde jeg i forvejen er komfortabel med, og med en makker, som har samme interesse. Jeg har dykket lidt på vrag, og skal kun have mere erfaring med det, og derfor er jeg interesseret i at rykke min komfort zone, og det handler ikke om mit vejrhold, det handler om at opleve dybderne, følelsen, mørket, temperaturerne o.s.v. – alt det man ikke kan mærke i en svømmehal. Den variable vægt kan være et godt værktøj, og kan være med til at øge sikkerheden fordi den kan give mere overskud på bunden, så jeg kan kun se masser af ræson i at tage hul på at lære den teknik at kende still og roligt. Det kan sagtens kombineres med fridykkertrækning i en svømmehal, det er da klart.

      Jeg synes du skal tænke på variabel vægt som et værktøj til engang når du for alvor kan dykke dybt. At skulle bøvle med at trække en 5-6 kilos blyklods op fra 15m efter hvert dyk, virker i hvert umiddelbart lidt fjollet.

    • #62656

      Jeg har selv dykket med VW i forbindelse med fridykning. Jeg har dog aldrig brugt det til Uvjagt og er lidt forbeholden.

      Dog er der blevet rykket lidt ved mit forbehold efter at italienerne til EM argumenterede for sikkerheden ved VW da man jo i høj grad er positiv og derfor i tilfælde af BO jo stiger til overfladen. Det gør dog ikke en uvjæger uafhængig af en sikkerhedsdykker i tilfælde af besvimelse. Han skal stadig have sikret luftvejene.

      VW er sjovt. Det er afgjort en måde at få mere bundtid og overskud på – og i fridykkersammenhænge bruges det også ofte til at lade folk vænne sig til dybden. Jeg overvejer selv om jeg vil bruge det fremover på vrag +20m.

      Betænkeligheder og NB

      Din trykudligning skal køre smooth ellers sprænger du meget nemt en trommehinde.

      Tænk igennem hvordan du gør dig fri på alle mulige måder når du dykker med en masse vægt – i allerværste tilfælde skal du svømme det hele op igen hvis du vikles ind og sidder fast.

      Brug vw til at få styr på kendte dybder, ikke til at nå nye.

      Som i al anden fridykning så er en langsom progression afgørende for at få succes.

      Når man prøver nye ting af så skal det være i gode forhold, mens man er frisk og når vejr, vind, sigt osv arter sig.

      Prøv det af og giv en rapport

      Morten

       

      Morten Rosenvold Villadsen
      Undervandsitetet.dk
      Uvjaegeren.dk

    • #62683

      Lamberto Azzi
      Deltager

      Hi.

      I had a chat with Giacomo De Mola after the Euroafrican and we spoke about variable weight in spearfishing… he came up with some interesting considerations and tips that may be interesting.

      I have also spoken with other friends that use VW (not the car…) regularly and i can summarize a few points:

      1) there is a trend between the spearos in downplaying the possibility offered by this method, too often connected with deeper dives.

      2) why VW? To increase safety and comfort at normal quotas or to reach quotas otherwise unreachable for you? This is the pivoting point and question that everyone has to answer before trying VW

      3) pendulum or 2nd belt? I don’t need nor want to fish at depth that I wouldn’t reach in constant weight, so the pendulum is a bit of an excessive solution… I’ll go for 2nd belt (can frenzel… no handsfree required).

      4) the acquisition of the correct techniques for a proper compensation of eardrums is given as granted for spearos that want to VW… if in doubt it is better concentrate on the basics before going for VW

      The 2nd belt method is easy and intuitive:

      – first wear a belt with the minimum weight you’ll need at the quota you want to fish at and right for you wetsuit thickness (trial and error… start with less and add weight step by step)

      – second, prepare a belt with just 1-2 kg extra than what you’ll need for the same dive in constant weight … don’t exaggerate because it may be bad for you ears! This belt has a D-ring where you attach your buoy line that, in this case, will be a rope thick enough to be comfortably recovered with gloves (is not an issue of strength but comfort… so 1.5mm dyneema is out of question)

      The rest is easy… you dive regularly and compensate regularly… when you reach the gliding quota you simply drop the second belt and carry on with your dive.

      Soms guys use a rope 5-7m shorter than the bottom (caduta) while others prefer to reach the bottom and then drop the belt to proceed in agguato or aspetto… you pick. Personally I think that the current conditions may choose for you: if the buoy is firmly anchored to the bottom and you resurface 30-40 meters downstream, you risk not to be able to recover it… also because you’ll float like a cork.

      Tomorrow I’ll be in italy and check out about quick lead options for easy setup of the weight… better to ask to the guys who already use it that to go guessing.

      On Facebook you can find the page of “Giacomo De Mola athlete” and there he just posted a picture of the dive profiles VW-CW at similar depths (2.5 minutes at -38m for him but it gives the idea of the difference)… I’m on a plane right now so I cannot post the picture so… DIY

      Cheers!

    • #62684

      Jesper Nordin
      Deltager

      Funny I just sent that same post from de Mola to Morten earlier in the day. It says a lot about the potential benefit, which is also why I would love to start practising it.

      I think it would be foolish to increase depth using this system, but to build up familliarity and increased bottom time on the usual depths will help in taking further steps down.

      An obvious benefit for us up here in cold who use 7mm suits that are so buoyant, is that it helps conserve energy on the initial submersion, which I guess takes a quite big chunk out of our total ‘battery’ for any given dive. Anywhere we can save resources for the dive is good.

    • #62685

      David H
      Moderator

      Funny I just sent that same post from de Mola to Morten earlier in the day. It says a lot about the potential benefit, which is also why I would love to start practising it. I think it would be foolish to increase depth using this system, but to build up familliarity and increased bottom time on the usual depths will help in taking further steps down. An obvious benefit for us up here in cold who use 7mm suits that are so buoyant, is that it helps conserve energy on the initial submersion, which I guess takes a quite big chunk out of our total ‘battery’ for any given dive. Anywhere we can save resources for the dive is good.

       

      Har du prøvet det endnu?

       

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #62686

      Jesper Nordin
      Deltager

      Funny I just sent that same post from de Mola to Morten earlier in the day. It says a lot about the potential benefit, which is also why I would love to start practising it. I think it would be foolish to increase depth using this system, but to build up familliarity and increased bottom time on the usual depths will help in taking further steps down. An obvious benefit for us up here in cold who use 7mm suits that are so buoyant, is that it helps conserve energy on the initial submersion, which I guess takes a quite big chunk out of our total ‘battery’ for any given dive. Anywhere we can save resources for the dive is good.

      Har du prøvet det endnu?

      Nej ikke endnu.
      Sidste weekend var planen, men den makker jeg har snakket med det om blev syg og  kom ikke med på turen, og så ville jeg ikke involvere andre i det sådan ud af det blå, så det blev dyk ‘the old fashioned way’.
      Var ude i går, men det var også med en helt anden gruppe.
      No rush, det bliver når lejligheden byder sig 🙂

    • #65058

      David H
      Moderator

      En melding fra Filipinerne hvor jeg er “fanget”. Det har været OK, da jeg har kunnet træne og UVjage det meste af tiden, men nu er fridykkerskolen lukket ned og en del af vores jagtspots er også. Men jeg har da tid til at nørde og jeg lavede et helt enkelt VV-system med 3kg bæltevægte for enden af noget 5mm polypropylenreb (det flyder, kan splejes og er billigt). Vægten hænger på min RA 11l bøje og jeg ville gerne have haft et snapsjækel til udløsning men istedet må jeg nøjes med et slipstik.

      Den korte konklusion er, at det ikke er helt nemt. Det tager tilvænning og når du samtidig dykker med en bøjeline er der meget at holde styr på. Og det siger jeg som gammel sejler, der ellers er ret god til at holde styr på reb, liner osv;-). Når det er sagt, så er det ret fedt at ramme +25m som om intet var hændt og have masser af overskud på bunden. Men jeg droppede det alligevel hurtigt for det var for besværligt. For knudret at skulle binde og hive i slipstik. For stressende at skulle holde øje med VV-linen ikke tanglede.

      Hvis jeg skulle gøre det igen, så vil jeg nok gå væk fra det her “eksterne” system, hvor vægten hænger på bøjen og istedet have et ekstra bælte på. Alternativt, kunne jeg støbe mig en lille 3kgs (ca). dropvægt som kunne klemmes i mit bælte og hives af, når jeg var nået ned. Evt. kunne det have lidt bøjet stål til at holde det på plads i bæltet (som de “rigtige” dropvægte).

      Fordelen ved at have VV-vægten hængende på bøjen er, at du ikke bliver tynget ned under din breathe up og især under dit exhale. Så jeg vil tro, at man med det eksterne VV-system kan have en lidt tungere vægt. Hvis du har vægten på dit bælte så er begrænsningen, at du ikke skal synke under dit exhale. Men fordelen er, at det er meget simplere og personligt tror jeg, det vil passe mig bedre. Det er måske også nemmere at svømme rundt med det system. Og som Lamberto har nævnt, så har du stadig begge hænder frie under dykket, så du skal ikke holde i en vægt, din harpun og samtidig finde en fri hånd til din trykudligning.

      Hvis man har en super makker med nærmest telepatisk kommunikation, er det eksterne system værd at overveje. Så kan han hive vægten op, klippe den på bøjen, kvejle reb op og endda unclippe vægten, når du giver tegn.

      Og hvis du endda dykker et sted med kanonsigt – og igen med en lige så kanon makker – så kan du måske droppe din bøjeline… Jeg føler, at bøjelinen var det som gjorde det mest besværligt, men på den anden side, så skal jeg ikke rådgive nogen til at dykke uden, så den er lidt svær.

      Jeg synes personligt, at VV ikke er for begyndere eller de mellemøvede og ikke kun pga af de større dybder, højere EQ-krav eller de længere bundtider, som tidligere nævnt men simpelthen fordi VV-dykning fungerer bedst og er nemmest at udføre helt uden bøjeline.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #65059

      Fedt du fortsat kan dykke i de her tider. (Corona, til fremtidens læsere).

      VW har jeg altid været lidt nervøs for i forbindelse med uvjagt (uden sikkerhedssdykker). Giacomo (lyt til uvpodcast 54 og 55) dykkede med 2 bælter og det lyder som det bedste set-up, og det er jo en stor sikkerhedsfaktor at være enormt positiv på vej opad igen (også i tilfælde af bo).

      Med dobbelt bælte tror jeg man har det bedste kompromis når man er uden båd.

      Med båd bruger de et system i Strædet (gib) og vor båden sejler vægten op igen der klikker ind i bøjen og udløses med en eller anden form for snap når man dykker. (Ekstern vægt).

      På vrag i dk ville jeg gerne dyrke ved noget mere for at kunne nyde mine dyk mere og have overskud til at tage alt det visuelle ind samtidig med at have fokus på at finde og fange fisk.

      Morten Rosenvold Villadsen
      Undervandsitetet.dk
      Uvjaegeren.dk

    • #65061

      David H
      Moderator

      Her er tre videoer af Giacomo, hvor han bruger to variationer af at have VVvægten på kroppen og altså ikke hængende separat på en bøje.

      I de to første her ser vi ham have en ordentlig klods bly i hans “normale” bælte. Du ser ham hive klodsen ud af bæltet på vej ned:

      Og her ser vi ham bruge et ekstra bælte. Det ses først og sidst i videoen hvordan han skyder en fisk i en hule, wrestler den ud og derefter smider bæltet på sandet (heldigvis får han ikke kameramandes bælte i hovedet, da sidstnævnte dropper sit…):

       

      Læg mærke til at Giacomo på intet tidspunkt har en “rigtig” bøjeline på sig. På alle hans opstigninger er han “untethered” og det tror jeg er gældende for nærmest alle der dykker med det her system. Da jeg prøvede det, var ideen at dykke med både bøjeline og VV-vægten, men det er altså besværligt. Så tillad mig at gentage, hvad jeg konkluderede lidt tidligere:

      Jeg synes personligt ikke, at VV er for begyndere eller de mellemøvede og ikke kun pga af de større dybder, højere EQ-krav eller de længere bundtider, som tidligere nævnt, men simpelthen fordi VV-dykning fungerer bedst og er nemmest at udføre helt uden bøjeline.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #65071

      Lamberto Azzi
      Deltager

      Hi David,

      I am going to follow the new online course proposed by Giacomo…. have a look here: it includes variable weight training.

      I have used the of the double belt and is very comfortable and safe, but the main problem is the current… or you drop your weights to the bottom or you need a boat to pick them up downstream… so here in DK it looks a fine system for wreck fishing but not so much for other techniques that require a silent planing in the last few meters to the bottom.

      Have a look here: http://professionalspearos.com/school/

    • #65676

      David H
      Moderator

      Hi David, I am going to follow the new online course proposed by Giacomo…. have a look here: it includes variable weight training. I have used the of the double belt and is very comfortable and safe, but the main problem is the current… or you drop your weights to the bottom or you need a boat to pick them up downstream… so here in DK it looks a fine system for wreck fishing but not so much for other techniques that require a silent planing in the last few meters to the bottom. Have a look here: http://professionalspearos.com/school/

       

      Being a freelancer stuck in a country with zero clients, I wont be signing up for any courses any time soon;(. But great to have the link here for others:)

      Speaking of VW, about a week ago on a new spot, I saw some big snapper and grouper around 30m. But they are very vary so I could do with a bit of help and thus, I have decided to give VW another go. The last time around (which was my first attempt) I admittedly used both a VW line and a float line and it’s messy. It was obvious that I needed a simpler setup. I opted for the belt mounted drop weight but it’s not exactly something you can buy, so I set out to make one the easiest, fastest way I could.

      I used a cheap, readily available leche flan mold (leche flan is the Filipino version of creme brulee) and put in a crudely fashioned stainless steel frame which serves as a belt clip and an attachment point for the line:

      I had sourced some discarded wheel balancing weights from a local auto mechanic/tire shop and topped up with some lead sinkers from a fishing supply shop. Then all that was left to do was to chuck it all in an old pot never to be used for food again, melt and pour:

      Out came pretty much exactly a 3kg lead brulee…:

      This is just a teaser – I have yet to actually try it in the water, but will report back here once I have had it out a few times:)

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #65717

      David H
      Moderator

      Det Virker – En Uku på VW;-)

      Man skal jo snyde med perspektivet i de her Instatider, så her er min kun anden Jobfish nogensinde (eller Uku, som de kalder den på Hawaii, hvor den er virkelig er værdsat) og min første fisk taget på VW:

      Men… jeg kunnet have skudt den med normale bæltevægte også da det “kun” var et 22m dyk og jeg har taget en del fisk de seneste par måneder på den dybde. Men da det var min første dag med systemet, så ville ikke presse for meget i hverken dydbe eller tid. Og jeg kunne også mærke, at kroppen og hukommelsen ikke helt havde forstået, at turen op næsten er gratis, så det vil tage lidt tid at vænne sig til, at jeg kan blive nede lidt længere.

      Selvom dropvægten kun er 3kg så hev jeg den op 21 gange fra 18-22m og det kunne jeg egentligt godt mærke i armene og min overfladeintervaller var også længere end normalt. Så mine tanker lige nu er, at VW (for mig) nok er bedre til 30m-dykkene end til at skaffe en smule mere bundtid på dybder jeg allerede er OK på. Sagen er, at når jeg ligger og dykker med normale vægte på 15-20m så er jeg blevet super effektiv ifht til mine surface intervaller vs. dyk og der er meget lidt spildtid. Men idag skulle jeg bruge længere tid på at falde til ro igen efter at have trukket vægten op end hvis jeg var svømmet op normalt. Måske bliver det bedre når jeg vænner mig til at bruge armene, haha.

      Jeg giver det 1-2 dages tilvænning mere med systemet før, jeg begynder at bruge det til 30m-dykkene. Men det var egentlig meget ukompliceret at have med at gøre. Der var ingen tangles overhovedet og det var nemt at hive vægten ud af bæltet så snart linen begyndte at stramme lidt til. Hvis jeg havde nået bunden inden linen blev stram, så tog jeg bare vægten ud og lagde den på sandet. Men hvis linen strammede til inden, jeg var nået helt ned, så trak jeg bare vægten ud og gled videre ned – jeg har 600g bly tilbage på bæltet plus et bæltehjul og det virkede som en god balance.

      Lad os slutte med et mere retvisende billede mere af min første filipinske Jobfish. Glæder mig til at finde ud af om det er så god en sashimifisk, som den har ry for:

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #65719

      Flot fisk!

      (Jeg har kun skudt 1 jobfish, så du fører på antal, tror dog jeg fører på kilo)

      Jeg kom til at tænke på om man kunne lave en form for trisse, så man ikke skulle arbejde så hårdt?

      Det giver god mening med dine overvejelser omkring kun at bruge det på dybere dyk, men det må bidrage til din sikkerhed uanset at være så let vægtet.

      Morten Rosenvold Villadsen
      Undervandsitetet.dk
      Uvjaegeren.dk

    • #65720

      David H
      Moderator

      Flot fisk! (Jeg har kun skudt 1 jobfish, så du fører på antal, tror dog jeg fører på kilo).

      Ja da, to Jobfish på fem år, det er jo helt vildt! Men du fører helt sikkert på størrelsen. På denne her ø, som så mange andre steder i Filipinerne, er begrebet “en stor fisk” meget relativt. Da den kom ind mod mig, efter måneder i vandet her, tænkte jeg netop “Wow, en stor Jobfish!”. Jeg vil tro, at den er helt oppe at ringe på de 2.5-2.8kg;)

      Det var i øvrigt et dyk lige efter bogen: Ned at ligge på bunden, finnerne helt ned så de ikke flaprer rundt, slå en smule sand op, et par grouper grynt og så ellers vente. Ud af det mælkede blå kommer han lige imod mig, men stopper op lidt for langt ude. Kunne se, han stadig var nysgerrig, så drejede langsomt hovedet væk fra ham, gav et par små grynt og så kunne han ikke holde sig væk. Skød, men i den halvdårlige sigt, var jeg ikke sikker på hvor godt den sad, men linehjulet hvinede afsted, men så lige pludselig intet. Line var slap, så da jeg nåede overfladen sagde jeg til men veninde: “BIG fish, but I f%&#€ lost it!”. Uku’ ere er kendt for at fighte og da jeg ikke havde stonet ham, var jeg sikker på, at han havde revet sig løs. Men da jeg hev linen op, hang han der. Jeg havde skudt ham lige hvor gælletlåget ender, en smule over midten, så har nok ramt en stor blodåre eller måske det øverste af leveren eller hjertet. Desværre har jeg ikke haft kamera med ude i lang tid, så ingen video.

      Min veninde, som jeg byggede/samlede en harpun til for tre år siden, var ude for kun anden gang nogensinde og hun var himmelhenrykt over at se fisken blive halet op. Tror sku hun er ved at blive hooked:)

      Jeg kom til at tænke på om man kunne lave en form for trisse, så man ikke skulle arbejde så hårdt?

      Som gammel sejler er jeg stor tilhænger af trisser og “udveksling”. Jeg har endda lavet en lader til min BW-luftharpun, der netop benytter sig af udveksling:

      Men jeg tror ikke, det er sagen til VW. Prisen man betaler for at halvere kraften, der skal bruges for at hale vægten op er, at man fordobler linens længde. Og det tror jeg kan blive et problem. 50-60m line i vandet tænker jeg forøger risikoen for tangles en hel del. Når det er sagt, så har Tropiske David jo den store fordel, at jeg max dykker i en 3mm dragt og 3kg dropvægt lader til at funke fint for mig. Jeg har bare sådan nogle små, pjevsede T-rex-arme, men med et par dage mere i vandet bliver det helt sikkert bedre. Hvor tung jeres bør være tør jeg ikke gætte på, men måske kan Lamberto eller du spørge Giacomo. På fridykkersessionerne hiver vi jo gerne 8kg bottom weight plus en super draggy bundplade op fra “kæmpe” dybder.

      Efter et dyk, med mine recovery breaths taget og en smule afslapning før jeg hev vægten op, tog det ca. 2min fra jeg var surface’t til vægten var oppe og sat i bæltet. Så værre er det ikke. Og hvis jeg netop begynder at bruge den til ca. 30m-dyk, så vil jeg alligevel have 1-2min længere overfladeinterval end jeg har nu.

      Det giver god mening med dine overvejelser omkring kun at bruge det på dybere dyk, men det må bidrage til din sikkerhed uanset at være så let vægtet.

      Jepper, 100% enig. Jeg må lige lave en buoyancy test næste gang jeg er ude, bare så nørden i mig kan fortælle dig mere præcist hvor jeg begynder at blive positiv.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

Forum er sponseret af

Viser 27 svartråde
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.