Første dagsørred – Havørred fanget af Michael Frederiksen ved Østjylland

Nu hvor forbuddet mod natjagt med harpun officielt er udskudt til 14. august skulle et normalt sikkert ørredspot prøves. Men for at prøve noget nyt ville jeg time jagten i forhold til solopgangen, så jeg også kunne opleve spottet i dagslys og få fornemmet dagsaktiviteten. Oven i ville der være stigende vandstand som kulminerer ved solopgang, let vind og næsten ingen strøm.
Lidt før kl 4 er jeg ved spottet og går i vandet. Efter kort tid ser jeg den første HØ på ca 35 cm og en torsk på 25 cm. Jeg syntes tit jeg oplever, at er der mindre fisk af forskellige arter tilstede, er de større fisk der også. Så forhåbningerne er store 😀
Jeg fisker videre ned ad kysten og leder både fra yder- og indersiden af tangskoven. Men jeg finder kun få mindre HØ under mål, ud over en hær af havkarrusser, yngel og en enkelt ål. Lygten bliver også mindre og mindre anvendelig med det snigende dagslys der så småt er på vej.
Lige før solopgang kl. 5 går jeg i land for at lade vandet. Ca. 100 m ude kommer en lille flok marsvin svømmende og i det samme ser jeg to mindre fisk springe ud af vandet, som om de er klar over at de er omringet at rovdyr, både fra vandsiden og landsiden.
Jeg fortsætter fiskeriet tilbage langs kysten, skiftevis på det lave og det lidt dybere vand. Sigten er på den gode side af 4, nogen steder 5-6 m. Jeg sniger mig frem, både i overfladen ved tangskoven og langs bunden på det lidt dybere. På et tidspunk ser jeg endelig en mindre ørred, men den er væk næsten før jeg opdager den. Under en “snigende gulvtæppe” manøvre på 1,5 m vand, hvor jeg trækker mig frem fra tangtue til tangtue står der pludselig en ørred med halen mod mig 3-4 m fremme – ergo har den ikke set mig endnu. Skudvinklen er håbløs og min luft er brugt op, så jeg slipper bunden og lader mig stille flyde til overfladen. Men ørreden ser mig straks og er væk 😬 Jeg begynder så småt at forberede mig på en nul-tur.
Jeg har ikke helt nok bly på til at kunne ligge stille på 1,5 m vand så jeg søger ud på det lidt dybere. Her finder jeg dækning bag noget strengetang med fronten ud mod havet.
Og så sker det pludselig, en stime på 4 ørreder, måske flere det går så hurtigt at jeg ikke når at tælle, kommer crusende fra venstre lige ind foran mig en meters penge over bunden i 2-3 meters afstand fra mig. Jeg har gået og tænkt på denne situation og jeg har set videoer på youtube – ville jeg kunne nå at reagere og få sat et skud. Udvælge, sigte, aftræk og bang, stimen forsvinder. Et kort øjeblik er jeg i tvivl om jeg har ramt, men så mærker jeg trækket i linen. Jeg sætter efter og finder en stor fisk for enden af linen. Men til min skræk ser jeg, at spyddet sidder i fisken med spidsen kun 10 cm ud på den anden side. Heldigvis har jeg ramt den lige under rygsøjlen på det bredeste sted, hvor kødet er fast. Fisken lægger sig endelig på bunden, men da jeg nærmer mig svømmer den afsted igen. Jeg får løsnet bremsen på linehjulet og fortsætter efter den. Anden gang fisken lægger sig lykkes det mig at få trukket spyddet igennem og får hold på fisken. En lækker sølvblank krabat, der med det samme bliver aflivet med kniven i skallen og afblødt ved rive gællestavene over.
Det er så fedt! Min første dagsørred taget ved aspetto kl 06:03 efter ca. 50 sekunder på bunden og endda en rigtig flot fisk. Kom bare an harpun natforbud, jeg er klar 😀

Flere billeder

Fangsten

Art

Havørred

Vægt 3350
Længde 62
Sted Østjylland
Fangstdato 2019-07-25
Dag/Nat Dag
Samlet fangst (kg) 3.35

Udstyr

Harpun Omer Excalibur 2000, 75 cm
Våddragt Epsealon Shadow
Dykkermaske Cressi F1
Snorkel IST
Svømmefødder Cressi Gara Modular
Bøje Imersion Eskwad Board
Bøjeline Hjemmelavet flydeline
Dykkerur Suunto D4F
Dykkerlygte Bifrost 1000
Dykkerkniv Cressi
Handsker Salvimar HT 5 mm
Sokker Seac Sub 5 mm
Bøjeline fæstnet i blybæltet
Antal kg bly i alt 11


Se stillingen i konkurrencen: “Kingfish Sommercup 2024”

Se stillingen i konkurrencen: “Uvjægerens klubcup 2024”


Fangster er sponseret af

Forhold

Sigtbarhed i meter 5
Temperatur 20
Dybde 2.5
Hvordan var strømmen? Ingen strøm
Vind Svag fra syd-øst
Hvor lang tid varede dykket? 2,5 time

Hvad skal du evt huske til næste gang?

Måske en kraftigere harpun til dagsjagt?

Så du andet spændende eller værd at bemærke?

Masser af nysgerrige havkarrusser, en flok marsvin og ikke mindre end 7 stangfiskere. Men der var rigelig plads til os alle 🙂


Stem på fangsten til årets fangst

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *