Største fisk! – Torsk fanget af Mott ved Langeland

UV-jagttur til Langeland.
Da vejrudsigten viste forrygende vejr i weekenden besluttede jeg at spørge i klubben, om der var andre Havbasser, som ville med på tur. Jeg lokkede med et sted, hvor der kan være store torsk.
Søndag var vi så 3 Havbasser klar på tur, Tarek, Sigvard og Rune. Båden blev gjort klar og så gik den lange tur til Tårs havn, hvor vi sejlede ud fra. Vandet var mere uroligt end jeg lige havde regnet med, men absolut brugbart, så vi ankom til det første vrag efter planen.
Vi fandt hurtigt vraget, fik smidt anker, perfekt i forhold til vraget. Der var næsten ingen strøm og 3-5m sigt på bundet så perfekte forhold, måske lige bortset fra, at det var temmelig koldt, da det blæste mere end forventet. Tarek var lidt utilpas og blev i båden. Sigvard havde ikke været på vrag før, men var i god form af UV-rugby og Norgesture.
Vraget er mit yndlingsvrag og det var min 4. tur på vraget, så jeg kender det rimeligt godt. Så da vi havde smidt markeringen, viste jeg allerede, hvor på vraget vi var. Jeg viste også, at der ikke var så langt over til en hule, som jeg meget gerne ville undersøge. Så jeg gik i gang med at flytte markeringen i den retning. Sigvard var lidt utålmodig og tog harpunen med ned – og i første dyk med harpun, så han sin første vragtorsk – og det blev også den første vragtorsk, som han skød. En rigtig flot torsk på 4kg. Mens han baksede med den, fik jeg flyttet markeringen hen til hulen.
Hulen er ret vanskelig, fordi man skal have overkroppen ind i et hul i vraget. Herefter er der nogle stænger på tværs og en smal åbning til hulen i den ene side. Selve hulen er et rum med en højde på omkring en halv meter og den går ca. 5m ind og bliver ca. 4m bred forenden. De 3 gange tidligere jeg har været på vraget, har jeg besøgt hulen.
1. gang
Jeg var ret ny til vragdyk. Men fik kikket ind og så en torsk på omkring 10kg stå med fuld side til 1-2m inde i hulen. Desværre havde jeg ikke harpun med! Jeg hentede harpunen, men da jeg kikkede ind igen, mødte jeg en mindre torsk på vej ud, som hvirvlede hele hulen op, så der var nul sigt.
2. gang
På næste vragtur finder jeg hulen igen. Der står igen en torsk på omkring 10kg inde i hulen. Den står dog omkring 4m inde i hulen. Det er for langt til, at jeg kan lave et sikkert skud med min 60cm vragharpun. Jeg svømmer op og skifter til min 90er harpun. Torsken står stadig samme sted og jeg får skudt den. Jeg prøver med det samme at få den ud, men den sider lidt fast, så jeg beslutter at svømme til overfladen. Jeg kommer ud af hullet og vil løsne linehjulet og først der kommer jeg i tanke om, at jeg har skiftet til harpun uden linehjul. Jeg må slippe harpunen og svømme til overfladen. Mens jeg gør det, ser jeg harpunen blive trukket ned i hulen!!! Ved mit næste dyk ser jeg at harpunen heldigvis er stoppet, da den ramte kanten af hulen. Jeg kan ikke få linen fri og sigten i hulen er væk. Jeg giver det noget tid og dykker ned og kikker igen. Jeg kan desværre se, at torsken har viklet linen ind i vraget og vredet sig fri. Det sker heldigvis meget sjældent, men det er rigtig trist, når det sker – og især, når det er en så prægtig fisk, som det går ud over. Spyddet ligger langt inde i hulen og der er ikke andet at gøre end at kappe linen.
3. gang
Jeg havde skudt den ene torsk jeg måtte, så det var bare for at kikke. Jeg er ret overbevist om, at jeg finder det rigtige sted, men kan ikke se den brugbare indgang og konkludere at vraget må være faldet sammen. Jeg har måske haft den forkerte vinkel eller ikke kommet langt nok ind/ned i hullet.
4. gang
Tilbage til denne tur. Jeg lyser hurtigt ind i hulen og kan hurtigt se, at der står 2 torsk på omkring 10kg i modsatte hjørne med siden lidt skråt til. Op og hente 90er harpunen nu med linehjul og gøre klar til dykket. Jeg kommer fint ned og de to store torsk står der stadig. De er 4-5m væk, så jeg stikker harpunen og hele armen ind i hulen. Mens jeg gør det for jeg øje på en torsk mere, som står til venstre for de to. De 3 har ca. samme størrelse. Det er lidt svært at vurdere, for jeg kan ikke se hele fisken på nogen af dem. Men torsken til venstre står mere fri af vragdele og er formentlig nemmere at få ud. Jeg vælger derfor at gå efter den. Men når jeg rykker harpunen over mod den, er der ikke plads til den anden hånd med lygten. Men jeg ved, hvor torsken står og hvor jeg skal sigte. Jeg skyder og med det samme får jeg fat i linen og trækker. Der er rigtig dejlig kraftig men rolig modstand på linen. Jeg trækker den roligt men fast mod udgangen. Tæt på udgangen kan jeg se at spyddet sider perfekt. Det er gået igennem midt på fisken ved gælerne. Jeg får fat i spyddet på begge sider af fisken og tænker, så er den sikret. Men så kommer der pludselig liv i fisken. Den kunne tydeligvis godt tænke sig, at komme ned i vraget igen – og jeg kunne godt tænke mig at komme op og få luft. Det bliver en ret sej kamp hele vejen op, hvor jeg prøver at vende torsken, så den svømmer op ad, men den er stærk og ved godt hvilken vej den vil. Men jeg vandt heldigvis kampen.
Jeg var godt klar over, at det var en fin torsk på omkring 10kg. Men var det en måler? JA, min første torsk over 10kg med en vægt på 11,3kg fordelt på 105cm. Min største torsk og min største fisk som undervandsjager og en kæmpe oplevelse.
Vi havde været på vraget i omkring en halv time og allerede skudt en torsk hver. Der må kun fanges en torsk pr. dag. Så det var slut med at skyde torsk. Men vi brugte lidt mere tid på at kikke lidt rundt på vraget. Vi fandt også andre steder med store torsk, men de er der stadig.
Efter et stykke tid med sightseeing på vraget sejlede vi til Langelands kyst og snuppede lidt rødspætter og skrubber på lidt lavere vand. Men så var vi også godt brugte og besluttede at sejle tilbage. Tilbage til havnen med omklædning under den varmer bruser.
Rune

Flere billeder

Fangsten

Art

Torsk

Vægt 11300
Længde 105
Sted Langeland
Fangstdato 2023-11-12
Dag/Nat Dag
Samlet fangst (kg) 12

Klub

Klub Havbasserne


Se stillingen i konkurrencen: “Kingfish Sommercup 2022”

Se stillingen i konkurrencen: “Uvjægerens klubcup 2022”


Fangster er sponseret af

Forhold

Temperatur 10
Dybde 17

Stem på fangsten til årets fangst

1 svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *