Undervandsjagt i Indonesien

En rejseberetning fra Rasmus – UV-jagt i Indonesien

Jeg har UV-jaget i ca. 11 år nu og 3 gange i Indonesien, ca. 5-6 ture til øen Nusa Penida sydøst for Bali i Lombokstrædet.

Rundrejse i 45 dage – en uges uv jagt

Jeg har rejst 6 uger sammen med min kæreste, det har været kombineret ferie på Bali og undervandsjagt.

Én uge blev dedikeret til undervandsjagt hver dag sammen med min makker fra Danmark Mathias og hans kæreste, alt i alt ca. 15 dage dedikeret til dykning.

Det er ikke muligt at dykke hver dag, da det er enormt krævende med op til 50-70 dyk pr dag dybere end 10-15m, kraftig strøm, svingende temperatur i vandet mellem 30 grader og 16 grader.

Dogtooth tuna!

Det primære mål har været Dogtooth tun (hugtands-tun), fordi de kæmper som intet andet. Vi så desværre ikke de helt store, jeg har dog skudt en enkelt på 5-6kg i år, men altså slet ikke i 50+ kg klassen som man kan være heldig at støde på.

Andre store fisk i Indonesien er Giant Trevally, en af de andre uv-jægere fik en rigtig flot en på ca. 25 kg, en af de andre dage vi var ude.

Dagen startede kl. 6:30 med en god kop kaffe på den lokale cafe og så af sted mod havnen. Det krævede lidt balance at køre med alt grejet på en scooter, men i forhold til de lokale, så er det ingenting.
Jeg har efterhånden været på mange ture hernede, så jeg kender hele besætningen, Putu, Wayan, Robin og Mario, alle er allerede på plads i havnen og båden er klargjort.

Stemningen er god alle er klar til at komme af sted. Der er to amerikanere og to japanere med, alle uden særlig erfaring, så der er ekstra mandskab med til at hjælpe dem.
Efter 40 minutter for fuldt drøn på åbent hav, er vi endelig fremme ved spottet. Vandet har ændret sig over de sidste uger og der er flere og flere steder med dårlig sigtbarhed, så vi må sejle lidt længere end normalt.

Klar! Giv mig en ekstra bøje

Alle gør sig klar og jeg rigger mit grej op – hernede bruger jeg break-away setup med 400kg dynema inde i et tyndt pvc rør som flyder. Harpunen har jeg købt lokalt, 150cm inverted roller med 8x18mm elastikker, spyd på 8,5mm med slip tip.

Følte at det kunne blive en rigtig god dag, så jeg bad om en ekstra 35L bøje som jeg forbandt med en bungee hvis nu der skulle komme en stor fisk forbi.

Vi hoppede i vandet og startede i dejlige 29 graders vand. Teknikken på de breddegrader er næsten udelukkende aspetto, dvs. at man dykker ned til bunden, en klippe eller et rev og så venter man på at fiskene kommer ind til en, typisk kommer de store fisk først efter længere ventetid.

Rolig opvarmning med 3-4 kilos fisk

Jeg varmede op med et par dyk på omkring 10-15m og skød en Unicorn fish på omkring 3-4kg, fantastisk fisk til Sashimi eller på grillen.

Grouper…

En af japanerne havde spottet en Grouper på lidt dybere vand. Jeg gjorde mig klar til et lidt dybere dyk. Efter en god forberedelse lagde jeg mig ned på en klippe på 18m vand og kiggede ud mod det blå.
Der kom ikke rigtig noget forbi og de mindre fisk virkede skræmte selvom jeg lå helt fladt mod bunden og holdt mig helt i ro.

Efter 30 sekunder uden held tænkte jeg at jeg lige ville tjekke under klippen inden jeg gik op. Bum – der stod en Grouper og kiggede mig lige i øjnene – Jeg vendte harpunen, fisken vendte siden til og svømmede dybere ind i hulen på ca. 22 meters dybde. Jeg tænkte shit nu skyder jeg bare og glemmer alt om at jeg kan miste mit dyre spyd og line.

Fint skud på kroppen og så stak fisken ellers afsted ind i hulen, jeg greb hurtigt linen og hev alt hvad jeg kunne for at holde tryk på fisken imens jeg svømmede mod overfladen.
Så startede 30 minutters fight, jeg kaldte straks på de andre da jeg hurtigt indså at den her fisk bare trak mig under vandet hele tiden.

Tovtrækkeri

Jeg lå lodret i overfladen og sparkede alt hvad jeg kunne men alligevel endte jeg flere gange 5-6 meter nede, inden jeg fik forkortet bøjelinen så der var tryk på bøjerne i stedet for mig.
Vi endte med at være 4 mand som skiftedes til at trække, og en til at svømme ned og prøve at løsne spyddet og hive fisken ud af hulen.

Til sidst lykkedes det endelig, fisken kom stille og roligt op mod overfladen, slip tippen var sikret på den anden side af fisken som endelig var blevet træt.
Jeg var så smadret bagefter at jeg måtte tage 1 times pause på båden, men først efter en god omgang billeder selvfølgelig – den flotte fisk vejede 34 kg.

Mario foreslog at jeg kunne sælge fisken på den lokale fiskeauktion og håbe på at de ikke ville lægge mærke til hullet fra spyddet.

Da vi kom i havn, kørte vi hen til auktionen hvor den japanske chef tog imod os i baglokalet, De brokkede sig ikke over hullet i fisken, måske kun fordi der var lidt mørkt, og købte den på stedet.
Således blev min tur til Sulawesi 3 dage senere betalt.

Om aftenen fejrede vi med hele besætningen med kolde bintang, grillede fisk og hummer som vi også havde fanget samme dag.

Udstyr til storvildtjagt i indonesien

På denne fantastiske tur brugte jeg følgende udstyr:

Maske fra Aqualung.
Snorkel fra Imersion.
3,5mm Salvimar dragt. (kan købes i Kingfish.dk)
3 kg bly.
Omer kniv.
Falcon carbon finner.
Suunto D4f ur.
Gopro hero 7, desværre var det ikke på harpunen eller masken denne tur.
Harpun 150cm inverted roller med 8x18mm elastikker, spyd på 8,5mm med slip tip.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *