Uvjagt på havørreder om dagen

Mit navn er Anders Schondelmeier. Jeg er 31 år gammel og jeg bor i Haderslev, i et dejligt hus, direkte ned til vandet, imellem Haderslev fjordudmunding og Årøsund.

Her bor jeg sammen med min kone, og tre børn. Til dagligt arbejder jeg som leder, i logistikbranchen, hvor min arbejdsdag er meget hektisk.

Jeg har ikke tid til de store hobbies, men jeg elsker at lave mad og jeg finder det yderst tilfredsstillende, at jeg bare kan tilberede et lækkert måltid, men også skaffe friske råvare, til min familie. Samtidig bruger jeg også undervandsjagt som meditation. Afkobling fra ”trædemøllen,” så at sige. Arbejde, hverdag og familie. Det er en anden verden under vandet, og her er jeg bare mig selv. Fri for tanker.

Jeg begyndte, at undervandsjage for ca. 4 år siden, inspireret af min storebror. Han flyttede til Norge, for ca. 10 år siden og gik i gang med at undervandsjage, ud fra hans hus, i en lille ”ø-gruppe” der hedder Hvaler, lidt syd for Frederikstad.

Jeg købte mit grej, i starten af februar i 2015, og hoppede i vandet, for første gang, mens der stadig var sne udenfor, og en vandtemperatur på 1-3 grader! Men det var heldigvis ikke nok, til at afskrække mig, og siden, er det blevet til rigtig mange dyk, i stort set hele Danmark. Jeg ved faktisk ikke præcist hvor mange, men jeg vil tro, at det nærmere sig over de 500 dyk.

I starten, var det udelukkende dagsdyk. Jeg tror faktisk, at der gik et år inden, at jeg fik købt en dykkerlygte, og derved gik med på bølgen, med natjagt. Lygten gjorde, at jeg kunne øge antallet af dyk betragteligt, da jeg pludselig også kunne flettet nogle ture ind i hverdagene, hvor der typisk var for mørkt til at dykke, når jeg kom hjem fra arbejde.

Dog har dagsdyk altid været mit foretrukne, da jeg syntes, at naturoplevelsen er usammenlignelig med natdyk. Sollys gør noget ved bunden og farvespillet, som ikke kan gøres efter med en lygte.

Harpun forbudt om natten

Nu er der jo så blevet vedtaget, en lov, der gør det ulovligt at jage med harpun om natten. Min første reaktion, var at det var godt nok træls! Mest af alt fordi, at det automatisk også ville  betyde færre dyk, for mit vedkommende, pga. arbejde og et travlt små-børns-familie-liv.

Dog har jeg det sådan, at hvis det er politisk vedtaget, så er det altså vedtaget, og skal følges.

Havørreder om dagen – kan det være så svært?

Jeg tog derfor ret hurtigt skeen i den anden hånd, endda inden forbuddet trådte i kraft, og tænkte, nu skal det dagsjagt, efter havørreden altså læres.

Det skal siges, at jeg indtil det tidspunkt, måske har fanget 5 havørreder på dagsdyk, hvor i hvert fald de 4 af dem, har været rent held. Fx hvor jeg stødte ind i en ikke bevægende ørred i tang, eller imellem sten.

Min tilgang til det, var at jeg stillede mig selv, en masse spørgsmål..

Hvorfor så jeg normalt ikke havørreder, når jeg var ude på et dagsdyk? Hvordan kunne der være SÅ mange havørreder om natten og ingen om dagen?

Larmer jeg for meget, når jeg er ude? Er jeg på den forkerte dybde? Er det fordi, at man kun kan fange dem, ved rigtig god sigtbarhed, eller er det fordi, at de kan se én, før man kan se  dem? Hvorfor kommer de undervandsjægere, der jager multe, næsten altid hjem med havørreder som bifangst?

Jeg besluttede mig for, at starte med at finde svar, i mit sidste spørgsmål, og det var faktisk her, at jeg fandt svaret på alle de andre.

Jeg kiggede youtube igennem, og jeg erfarede, at her får man jo mange svar foræret! Jeg søgte på ”Hvor finder man multen?” og frem kom; Lavt vand! Brakvand! Masser af vegetation! Altså hvad der normalt for mig, er et total no-go! Jeg syntes, at det er drøn-kedeligt, at svømme rundt i den type terræn og jeg er personligt mere til noget dybde, stenrev, eller sandbund – steder med masser vandudskiftning.

Jeg valgte derfor, at tage ud til udmundingen af Haderslev fjord. Her gik jeg i vandet, og svømmede rundt imellem tang, og der gik ikke længe, før end den første havørred skød forbi mig. Jeg tænkte, at det var et heldigt tilfælde, men i løbet af min tur, blev det langt fra den første ørred jeg fik set. Jeg kom hjem, med to havørreder på stringeren, den 24 Juli 2019, en dejlig varm sommerdag!

Mere held end forstand?

Jeg var helt overbevist om, at det måtte være mere held end forstand, men gik alligevel i vandet igen, samme sted, dagen efter. Og igen, gik der ikke længe, før jeg så havørrederne. Der kom havørreder på stringeren igen. Jeg havde ferie på det her tidspunkt, og det blev udnyttet til fulde. I løbet af måneden, blev det til mange dyk, og rigtig mange af dem, var i brakvand. Jeg blev en masse oplevelser rigere, og efter kort tid, skød jeg faktisk ligeså mange havørreder på dagsdyk, som jeg tidligere gjorde på natdyk.

I mine øjne, er der fire vigtige ting du skal forholde dig til, når du går efter havørreden om dagen:

De 4 punkter du skal have styr på

1.

Dit guld-spot om natten, er bestemt ikke ensbetydende med, at det er et guld-spot om dagen! Her tror jeg, at der er rigtig mange der går galt i byen, så at sige. Havørreden ER ikke de samme steder om dagen, som de er om natten. Du skal derfor prøve noget forskelligt. Og hvis du ikke rigtig har set dem om dagen, så prøv de spot du ALDRIG ville tage normalt.. Måske det er lige præcis dér de er. Det var det i mit tilfælde. Jeg vil klart anbefale fjorde, udmundinger, og bugte/vige med lavt vand. Bunden skal gerne være lidt blød og med mange klumper af tang. Hvis du kan finde en bund, som ser ud som på billedet her, tør jeg godt garantere, at der er rigtig gode chancer for, at du også finder havørreder om dagen.

2.

Jeg vil anbefale, at bruge en harpun, der kan skyde langt og hårdt! De er meget mere aktive om dagen, og man møder dem meget sjælendt ”sovende,” som om natten. I bedste og heldigeste tilfælde er de langsomt svømmende om dagen. Jeg bruger selv en Rob Allen Mahi Carbon 90 cm, med dobbelt elastik. Har prøvet ufattelig mange harpuner efterhånden, og jeg vil anbefale denne til alle. Det er en all-rounder, med en enorm styrke og præcision.

3.

Brug svømmefødder – men brug dem ikke til fremdrift, men til stabilisering og balance. Brug i stedet, den hånd du ikke har harpunen i, til at trække dig frem. Grav hånden ned i sandet og så trækker du dig langsomt frem. Den optimale dybde, er den hvor du ligger og flyder på toppen, og kan nå bunden med din strakte arm (cirka. 50-80 cm) Det er også cirka den dybde, hvor tang kan ses, fra overfladen inde på det lave. Derudover kan man med fordel, tage et par ekstra kilo bly på, for at give endnu mere tyngde og stabilitet, så du kan bevæge dig langsomt og lydløst.

4.

Bevæg dig altid frem mod en tang-klump, og når du kommer frem til den, så finder du din næste tang klump at trække dig frem mod. På den måde, har du altid, cirka 30-90 graders blind vinkel for fiskene, på den anden side af tanget. Du vil opdage at det oftest er fisk der kommer fra denne blinde vinkel, som kommer ind for skudhold, og som oftest ikke er forberedt på en ladt harpun. Brug ikke for lang tid på at sigte, de reagere hurtigere om dagen, og hvis du har 6 sekunder om natten, har du max 2 sekunder om dagen. Så lad dit instinkt tage over, og skyd!

Video af en typisk situation, når man kommer forbi den tangklump man er svømmet imod, og der bagved står/svømmer en havørred, her ser man også hvor hurtigt den reagere, når du kommer ind i dens synsfelt.

Perfekt  mulighed for skud

Billedet illustrere igen, et typisk eksempel, hvor jeg lige er kommet igennem en klump tang. Man kan faktisk se, i højre side af billedet, at jeg ikke er kommet helt igennem tang endnu. Foran mig svømmede ikke bare én, men to flotte havørreder, i en perfekt vinkel fra mig, hvor de begge intet har opdaget, og ligger i perfekt skudhold. Her gælder det egentlig bare om, at trække sig langsomt frem, og vente på, at én af dem vender siden til. Det vil de gøre, så snart de fornemmer noget er bagved, inden de tager spurten væk fra dig. Her har man alle oddsene med sig.

Da jeg først fik knækket koden, her i 2019, havde jeg to pragtfulde måneder, Juli og August, hvor jeg aldrig havde en nul tur. Jeg kom sjælendt hjem, med under 2 havørreder per tur, og meget normalt 3-5 havørreder. Du vil opdage, at når teknikken og spottet først er der og spiller, så er det ikke unormalt, at du på en to timers tur, ser helt op mod 50 havørreder. Dog vil jeg sige, at dem man ofte ser, er mindre end dem man ser på natddyk. Det er mest 40-50 cm størrelsen man ser. Jeg fik dog 3 havørreder i løbet af Juli og August, på 60-65 cm. Billedet nedenfor viser en god, men slet ikke unormal fangst.

Så mit råd er – kom ud og prøv dig frem, måske du kan bruge nogle af mine erfaringer til at springe et par trin over i processen! Det vil jeg håbe for dig, for ørreden er en dejlig spisefisk, og det skal vi undervandsjægere ikke snydes for, bare fordi harpunen ikke må medbringes om natten. Knæk og bræk!

7 replies
 1. anders
  anders siger:

  Super artikel, tak for god inspiration, har du oplevet forskel mellem højvande/lavvande på dine dagsdyk og hvad der er bedst i forhold til ørreder ? vh Anders

  Svar
 2. Kristoffertrix
  Kristoffertrix siger:

  Super beskrivelse. Kan ikke vente med at komme i gang med havørredjagt! Skød min første i morges ved Snekkersten, men det var mere held end forstand.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *