Viser 7 svartråde
  • Forfatter
    Indlæg
    • #7772

      Christian Topp
      Deltager

      Hej alle sammen,

      Jeg er i tvivl om hvordan jeg skal stikke kniven igennem en fladfisk, for at sikre mig at den er aflivet. Har også læst nogen, der siger at man ikke kan være sikker, med mindre man skærer hovedet af.

      Indtil videre har jeg prøvet er helgardere mig ved at stikke både mellem øjne og bag gællen. Synes dog alligevel, at jeg ind imellem ser mindre livstegn alligevel når den hænger på stringeren – muligvis bare nerver?

      Endeligt læser jeg, at flere lystfiskere lægger på mindre køl – uden at aflive og så afliver indenfor 6 timer efter fisken er fanget?? :unsure:

      Er der nogen, der kan giver endegyldigt løsningsforslag?

    • #7776

      Frans Schmidt
      Deltager

      Jeg stikker stringeren gennem nakken/hovedet på dem, der dør de ret hurtigt. Ihvertfald hurtigere end det ville tage mig at komme ind på land og sørge for at jeg i et snuptag får taget livet 100% af dem i et hug med kniven.

      Årsagen til, at jeg slet ikke bruger min kniv når jeg er ude er, at jeg en enkelt gang fik kludret i det med en ret stor skrubbe der bevægede sig, hvor jeg fik skåret gennem handsken og pænt langt ind i min finger. Det var sgu en lang tur ind til land og en endnu længere tur hjem og finde et stort nok plaster.

    • #7777

      Marc
      Deltager

      Skær rygsøjlen over lige under hovedet, så dør de. Det gælder sådan set for alle fisk (og hvirveldyr).

      Det kan faktisk være nemmest om natten, hvor man med modlys kan se hvor præcis den sidder, men ellers kræver det naturligvis at man kender arterne, hvilket kommer med erfaringen. I starten kan man godt komme til at skære hovedet af dem i iveren.

      Desuden vil jeg anbefale, at man afliver dyrene med det samme. Udover det åbenlyse etiske med at holde påskudte organismer i unødvendigt live, så har jeg tidligere læst (kan ikke huske hvor og har ingen kilde), at kødet kan tage smag pga paniktilstanden fisken vil være i når den ikke nakkes med det samme.

    • #7778

      Christian Topp
      Deltager

      Det har også altid været min plan. Jeg går efter rygsøjlen, Den er jo nem if fladfisk – Tak.

    • #7779

      trawler
      Deltager

      fladfisk har nu også en unik evne til ikke at fatte de er døde. Jeg fik så sent som igår et pænt chock da jeg tog en hovedløs skrubbe ud af køleskabet og da jeg skulle til at klargøre den til panden, sprællede den som en gal i 2-3 sek., der var det mange timer siden at den mistede hele bøtten. Det er nu det vist det længste jeg har oplevet, men ellers så spræller de af og til et pænt stykke tid efter jeg har givet dem dødstødet, som nu “blot” består i et stik i nakken med harpunen og derefter på stringer, jeg vil vove at påstå at de i 99% af tilfældene reelt er døde, men deres system er ikke altid enig.
      Jeg tvivler nu på at der er nogen smagsmæssig forskel ved fladfisk, hvis de ikke er døde prompte. Ellers burde garnfiskernes fladfisk smage anderledes, for det er da ren panik at sidde fast i flere timer, i et net til man bliver kvalt eller hevet op og det syntes jeg nu ikke at de gør. Men selvf. skal man ikke pine dem på nogen måde, respekt for byttet. Ved andre måske nok lidt højerestående dyr (hvis man kan tillade sig at kalde dem det, undskyld skrubbe), har stresshormoner helt sikkert en negativ indflydelse på kødkvaliteten.

    • #7798

      Tobias Bucher
      Deltager

      For mig virker det at sætte kniven ind lidt bag øjnene, og så dreje den en halv omgang. Det slukker motoren ret hurtigt og er samtidig nemt. Jeg holder om halen og spyddet så fisken er strukket langs spyddet med den ene hånd og har den anden fri til at stikke, Om natten holder jeg også lygten i den hånd jeg holder fisken, så kan man se hvad man laver.

      Jeg har også tit oplevet at de er helt livløse på stringeren og i bilen på vej hjem, for mange timer senere, nærmest at stikke af hen ad køkkenbordet. Det gir stadig et chok indimellem, hehe.

    • #7818

      Christian Topp
      Deltager

      Brugte anbefalingen med rygsøjlen på fangsten idag. Det giver god mening, da det jo er i rygmarven alle nerverne sidder samlet. Ingen uventede spjæt idag – men det skal nok testes over nogle gange :)..

      Tak.

    • #7872

      Mads Broe
      Deltager

      Hmm, jeg har aldrig rigtigt tænkt over hvordan jeg gør, men nu du spørger har jeg det frisk i hukommelsen fra lørdag nat.
      Jeg stikker igennem på “rygsiden” (siden modsat organerne) med den savtakkede æg vendt mod rygraden, og skærer så denne over.
      Det gør det nemmere at rense fisken senere da indvoldene ikke er skåret i stykker, og derfor følger med ud når man trækker hovedet af.

Forum er sponseret af

Viser 7 svartråde
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.