-
ForfatterIndlæg
-
-
september 24, 2019 kl. 12:45 pm #62197
ChristianslothDeltagerHej,
Jeg overvejer at samle en harpun selv som inverted roller med carbon rør og en MVD inverted roller opsætning. Er der nogen der vil dele erfaringer om hvilke eksisterende håndtag der er gode (altså ikke slibe et ud af træ). Feks. er Pathos D’Angelo II verdens bedste håndtag?
Ideer og forslag modtages med tak.
MVH
Christian
Christian
-
september 24, 2019 kl. 1:13 pm #62198
AnonymMener du kun håndtag, altså det du griber om, eller mener du hele aftrækkerhuset inkl. kassette og håndtag?
-
september 24, 2019 kl. 1:20 pm #62199
David HModeratorFåk, jeg har lige mistet et langt indlæg. Prøver igen…:
Vær opmærksom på:
- ID af røret skal passe til håndtag. De fleste gør eller kan tilpasses med lidt arbejde, men tjek!
- Hvis der er et track på dit rør, så skal det passe i højden med både muzzle og håndtag
- Er der en nem måde at lave attachment points på håndtaget?
En amerikansk fyr har brugt samme muzzle her.
Pathos d’Angelo 2 – Verdens Bedste Håndtag?
Tillad mig at løbe med lidt “sladder”, men der er ved at være ret gode indikationer på, at hvis du smider en del power på det håndtag, kan triggerdelene udvikle ridser, som gør aftrækket meget svært at forudse og kan ødelægge din præcision. Ja, ja – masser af folk derude har ingen problemer og jeg har ikke selv brugt det håndtag, så det er ikke førstehåndsviden, men dog stadig fra en fyr, som jeg stoler på. Desuden er triggerafstanden ret høj, så tjek at du rent faktisk kan holde håndtaget i en komfortable position selv med tykke handsker.
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
september 24, 2019 kl. 4:00 pm #62205
-
september 24, 2019 kl. 4:16 pm #62207
ChristianslothDeltagerJeg har kigget på Sigalsub Nemesis Håndtag, som har indbygget attacment til invert set-up på undersiden. Lidt lig med MVDs
-
september 24, 2019 kl. 1:29 pm #62200
David HModeratorPathos Håndtag Triggerafstande
V1 er ca. 65mm mens V2 er 10mm længere.
Det gamle d’Angelo 1 håndtag ser mindre sexet ud men da triggeren er halv plastik er der ingen risiko for, at delene bliver ridsede. Du kan pimpe det med et customgreb, som det jeg har lavet her:
Flere ord omkring den proces her:
http://spearboard.com/showthread.php?t=192597
Attachments:
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
september 24, 2019 kl. 4:01 pm #62206
-
september 24, 2019 kl. 5:10 pm #62208
David HModeratorIngen hadere forhåbentligt, men her er en “lille” GT, jeg nappede med den pimpede Pathos. Der er sparket godt til kontrasten i det her korte klip. I virkeligheden var sigtbarheden ringe og som I måske lige kan se , så var jeg sekundet før ved at lægge an til at skyde en af de mørke surgeonfisk til vores middag, da GTen pludseligt kom ud af tågen:
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
september 24, 2019 kl. 5:12 pm #62210
AnonymOkay 🙂
Jeg har selv en Pathos carbon kanon, hvor jeg har skiftet “håndtaget” ud med et D’Angelo I. Jeg startede med at bruge det originale D’Angelo II med Pathos Universal greb og Ermes-Sub sear og aftrækker (link), men der var alt for langt frem til aftrækkeren, som David nævner. D’Angelo I er bedre, det fungerer og er billigt – men skulle jeg bygge en custom-kanon som dig, så ville jeg ikke starte med en Pathos platform. D’Angelo II er ude af de grunde David nævner, og D’Angelo I har stadig langt frem til aftrækkeren, ikke så lækkert aftræk, en højt placeret ladeplade, som stjæler udsynet, når du sigter og sidst men ikke mindst en line-release der er ret lille – den kan drille, især når du double-wrapper.
Pathos platformen har mange børnesygdomme og står stille. Jeg forstår ikke, den er blevet så populær, men nu har jeg vænnet mig til den og den virker OK – især til prisen.
Er det helt ude at få snittet eller 3d-printet dit eget håndtag og så smide fx en Ermes-Sub double-roller aftrækker i? Det vil give et langt bedre resultat.
Skal det være plug&play, så ville jeg nok kigge nærmere på Rob Allan. Kender desværre ikke Sigalsub Nemesis, som du nævner.
Husk at ligge billeder op af projektet 😉
-
september 24, 2019 kl. 5:19 pm #62212
David HModeratorHar RA endeligt fået lave sig en reverse trigger? Hvis ikke, så mister du måske 7cm band pull ifht til gode “Euro” håndtag.
Jeg kan se, at MVD har lavet en håndtag (Zeso), men det er ikke billigt.
Ifht. afstanden på et dAngelo 1 håndtag, så er der relavtivt meget gods i det. Man kan godt skære 3-5mm (måske mere) af det bagerst.
Jeg har rent faktisk skudt det der Sigalsub håndtag på en 90er men kun med to 13mm Primeline bands. Ved ikke hvordan den opfører sig med mere power, men det funkede godt med de to små elastikker på og sigtelinjen var ret ren. Det er nemlig sandt, at dAngelo 1 ladepladen er lidt for høj. Jeg har skåret lidt dybere ned i V-et og nu er min bedre.
Jeg har dog også smidt en lidt længere line release i den, så nu kan jeg have to wraps af 1.3mm line på den uden problem.
Hvis du ser en Epsealon med der som ligner en klon af et dAngelo 1 håndtag og metal trigger, så løb langt, langt væk. Jeg har været i en pool test med en spritny en i factory setup hvor den med to mediumhårde elastikker jammede… Det var det arveste crap. Min ven skrev til Epsealon og de sagde, at de ville se på det, men det betyder ikke, at de får det gjort eller at de første eksemplarer pludseligt alle bliver gode.
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
september 24, 2019 kl. 6:27 pm #62218
AnonymRA har ikke lavet en reverse trigger, men har udviklet på deres trigger over flere omgange og bruger en interessante testmetoder i deres produktudvikling (link). Pathos lader stå til, og det viser sig tydeligt, synes jeg 🙂 D’Angelo I virker, men man skal bare lige fikse det ene og det andet, dertil er deres finish og tolerancer ret ringe. Hvor lækkert synes du aftrækket er på D’Angelo I, David?
At man mister 7cm træk på en RA aftrækker, ser jeg ikke som et stort problem – især ikke under danske forhold, og slet ikke, når Christian vil lave en inverted roller. Men det kommer selvfølgelig an på, hvad den skal bruges til og hvor meget modding man orker 🙂
MVD´s ZESO håndtag har jeg prøvet. Det virker lidt mere lækkert end Pathos, men heller ikke fantastisk finish. Afstanden til aftrækkeren virker dog mindst lige så kort, som mit D’Angelo I, selvom der står 72mm på MVD´s hjemmeside.
-
september 24, 2019 kl. 7:56 pm #62221
David HModeratorJeg synes generelt, der altid er noget det skal forbedres på det meste gear… Men jeg må indrømme, at jeg egentligt ikke har skudt så mange forskellige elastikharpuner så kan ikke rigtigt lave en sammenligning. Måske er det en Abellan, som jeg bedst har kunnet lide aftrækket på. Fælles for Abellan, d’A 1 og RA triggerne er sjovt nok, at de alle er lavet af et miks af metal og plastik. Jeg er ved at være overbevist om at 100% metaltriggere er salgsbling da det begynder at se ud som om, at nogle af dem kan udvikle problemer.
Jeg har det fra en god kilde, at nogle af Salvi triggere fra et par år tilbage også kunne gå hen og blive umulige at trykke af med et normalt pres. Men det skulle vist være ordnet. Desværre ved jeg ikke helt hvilke modeller der var ringe og hvilke der holder. Men det er måske værd at tjekke for OPeren da de har gode priser på Salvimarhåndtag på store, stygge Scubastore.
Jeg ved dog, at hvis jeg personligt skulle bygge en gøb ville jeg gå meget langt for at smide en Ermes DR i den. Det kræver en del arbejde at gøre det i et d’A 1 håndtag men det er blevet gjort et par gange. Jeg har en bekendt som har en liggende til mig, skal bare lige finde ud af, hvad jeg skal sætte den i.
Mht. et 3D printet håndtag er jeg ikke sikker på, at det helt holder endnu. Ja til muzzles, men ikke sikker på, at jeg ville turde printe et håndtag endnu. Og jeg har endda printet dele til mine luftharpuner.
Det er sjovt med RA og de 7cm for det er rigtigt meget for mig og hvis jeg synes, der er nogle der ikke udvikler ifht performance så er det RA. Men de er nærmest umulige at slide op, er enkle og virker altid, så de har en stor plads i manges hjerter. Jeg driller min kinesiske ven, som sælger en masse af dem med, at han aldrig får mig til skyde en hvis han ikke slukker GoProen. Jeg har andet RA gear (våddragt og bøjer) og de har kanonservice og Rob skriver rent faktisk tilbage, hvis man har en klage eller et spørgsmål. Så jeg har masser af respekt for dem, deres harpuner er bare ikke mig.
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
september 25, 2019 kl. 7:09 am #62230
ChristianslothDeltagerTak for kommentarerne. Jeg tror ikke jeg vil springe ud i modifikationer af håndtag. Så leder efter det der kan anvendes umiddelbart.
-
september 25, 2019 kl. 4:19 pm #62270
AnonymDet kunne godt lyde til, at en blanding af metal og plastik er vejen at gå – i hvert fald som det ser ud lige nu 🙂
Hvor tænker du udfordringerne kan opstå ved at 3d-printe et greb, David? Det er ikke noget, jeg selv har den store erfaring med.
-
september 25, 2019 kl. 8:15 pm #62271
David HModerator3D print: Et greb er fint, men et helt håndtag, der måske skal kunne håndtere +80kg fra elastikkerne er nok på grænsen – i det mindste for mig. De gængse materialer, der er nemme at printe til OK priser er nok ikke helt stærke nok. Der skal i hvert fald testes meget på det, før jeg ville turde bruge et. Og nogle af dem ikke varmeresistente nok. Glem din harpun på en meget varm dag i bilen og du er på grænsen (med PLA). Desuden har de fleste materialer ikke den store styrke imellem lagene, men kan godt have det på tværs af dem, så der skal tænkes meget over hvordan et håndtag designes men også i hvilket retning, det bliver printet.
Men jeg tror, at det indenfor et par år blivere nemmere og meget billigere at printe mere high tech materialer, som er meget stærkere. Lige nu er materialerne stadig alt for dyre og kun ganske få printere kan håndtere dem. Vi taler printtemperaturer på 400C istedet for 250-290C, build plates der kan gå op til 200C og opvarmede enclosures. Det er et helt andet game end en 1500 dkr printer fra Kina.
Jeg begynder dog nok selv at eksperimentere med at printe i polycarbonate (PC) om et par måneder – skal opgradere min printer lidt før, jeg kan få det til at funke. Men det jeg har læst om det lyder lovende. Ikke så dyrt som de mere fancy materialer, som kræver endnu størrer opgraderinger, men stadig en god del stærkere end dem som, jeg bruger nu.
Når alt det er sagt, så går jeg med nogle tanker om, at kombinere 3D print med kulfiber;). Inden for et år tror jeg, der er en spearo, der har printet en cool skal eller blank og dernæst belagt den med kulfiber. Du vil kunne lave din egen C4lignende gøb på den måde og det er lidt overraskende, at det ikke er sket endnu. Jeg har lidt for mange andre projekter foran mig til at blive den første, men teknologien er der og det behøver ikke være specielt dyrt. Maks. 100 kroner i plastik og måske 300-400 kroner i kulfiber. Smid en Ermes DR trigger i, og Primelinelastik og et lækkert spyd på den og du har en hjemmelavet CFharpun;). Det vil selvfølgelig koste mere for de fleste, men jeg taler om, hvis man har printeren og alligevel har andre epoxyprojekter og kun skal købe en rulle plastik og noget kulfiber. Nåh jo, du skal også lige kunne designe bæstet i CAD og have styr på din printer, men giv det et år – maks to, så tror jeg, vi ser dem poppe op:).
Og det fede er, at 3D miljøet elsker at dele tegninger gratis. Eller sælg dem for 15-20 USD med en byggevejledning på en PDF og måske en youtube video, der viser prototypen bliver bygget.
Anyways, det var vist et thread drift af de større;)
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
september 25, 2019 kl. 8:25 pm #62273
-
september 25, 2019 kl. 8:58 pm #62274
ChristianslothDeltagerFedt at se diskussionen brede sig. Havde ikke lige tænkt på selv at printe og carbonificere et håndtag ☺️
-
september 26, 2019 kl. 3:44 am #62275
Mads BroeDeltagerNå, nu har jeg så også lige mistet et længere indlæg.
For at koge det ned – Min første kulfiber-roller fik et Imersion Concept greb, det kan indstilles i vinklen, tommelfingerstøtten kan indstilles i to positioner “høj” og “lav” (er ikke sikker på at dette er tiltænkt), og aftrækkeren kan via sikringen indstilles til to forskellige følsomheder. Det er et ganske fornuftigt greb, men bliver til et rigtig godt greb når man skiller det ad, filer lidt i sikringen så den slåes fra tidligere, og forlænger sikringsarmen som du flipper med tommelfingeren.
Der skulle gerne være et billede her:
Harpunen er på billedet afsikret, under normale omstændigheder skal sikringen drejes noget der ligner 180<span class=”st”>°</span> for at afsikre, men når du har skilt greb/aftrækkerhus ad, kan du se hvor der skal tage af med filen. Selve sikringsarmen er blevet forlænget med 2mm rustfrit stål og Milliput, bor et par huller i sikringen på langs af palen der går på tværs igenn harpunen, og fold en “krampe” af rustfrit, pynt den med Milliput og du har nu en bæredygtig, økologisk, svane- og nøglehulsmærket, bagt i ægte italiensk vestvendt stenovn og af samtlige klimaforskere godkendt sikring, som bare skal have et lille vip med tommelfingeren for at du er skudklar.
Jeg kan ikke huske dimensionerne, men grebet passer vist til et 26 eller 28mm IØ rør. Ved godt jeg kommer lidt sent til festen, men ville lige byde ind, og sige at du skal ikke lade dig afskrække af lidt “modding”, der er ikke noget farligt i det, og det er ikke svært.
PS, Hej Gecko, godt at se du holder skruen i vandet!:-)
-
september 26, 2019 kl. 9:09 am #62277
David HModeratorNå, nu har jeg så også lige mistet et længere indlæg. For at koge det ned – Min første kulfiber-roller fik et Imersion Concept greb, det kan indstilles i vinklen, tommelfingerstøtten kan indstilles i to positioner “høj” og “lav” (er ikke sikker på at dette er tiltænkt), og aftrækkeren kan via sikringen indstilles til to forskellige følsomheder. Det er et ganske fornuftigt greb, men bliver til et rigtig godt greb når man skiller det ad, filer lidt i sikringen så den slåes fra tidligere, og forlænger sikringsarmen som du flipper med tommelfingeren. Der skulle gerne være et billede her: https://s612.photobucket.com/user/Tec-Team/media/Contraptions/GripMod_2_zps91ab60e1.jpg.html?sort=3&o=57 Harpunen er på billedet afsikret, under normale omstændigheder skal sikringen drejes noget der ligner 180<span class=”st”>°</span> for at afsikre, men når du har skilt greb/aftrækkerhus ad, kan du se hvor der skal tage af med filen. Selve sikringsarmen er blevet forlænget med 2mm rustfrit stål og Milliput, bor et par huller i sikringen på langs af palen der går på tværs igenn harpunen, og fold en “krampe” af rustfrit, pynt den med Milliput og du har nu en bæredygtig, økologisk, svane- og nøglehulsmærket, bagt i ægte italiensk vestvendt stenovn og af samtlige klimaforskere godkendt sikring, som bare skal have et lille vip med tommelfingeren for at du er skudklar. Jeg kan ikke huske dimensionerne, men grebet passer vist til et 26 eller 28mm IØ rør. Ved godt jeg kommer lidt sent til festen, men ville lige byde ind, og sige at du skal ikke lade dig afskrække af lidt “modding”, der er ikke noget farligt i det, og det er ikke svært. PS, Hej Gecko, godt at se du holder skruen i vandet!:-)
Mace, for satan da:)! Håber alt er godt hos dig og bilerne.
Ja, du ved hvordan det er som freelancer. Jeg er i en rimelig hård periode lige nu, men skal nok poppe op igen og få økonomi til flere toys & tools;). Men sidst jeg holdt skruen i det turbulente Tinkerhav, endte jeg med en 15-siders build log om at 3D-printe dele til en delvist hjemmelavet Mirageluftgøb…;)
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
september 29, 2019 kl. 6:24 pm #62390
AndersDeltagerHej, Jeg overvejer at samle en harpun selv som inverted roller med carbon rør og en MVD inverted roller opsætning. Er der nogen der vil dele erfaringer om hvilke eksisterende håndtag der er gode (altså ikke slibe et ud af træ). Feks. er Pathos D’Angelo II verdens bedste håndtag? Ideer og forslag modtages med tak. MVH Christian Christian
Der er utroligt meget friktion (krafttab) i de inverted roller hoveder MVD har produceret. Jeg blev fælt skuffet.
Hvis du vil gå inverted roller-vejen, så bør du overveje roisub fremfor MVD. -
september 30, 2019 kl. 1:51 pm #62409
ChristianslothDeltagerDer er utroligt meget friktion (krafttab) i de inverted roller hoveder MVD har produceret. Jeg blev fælt skuffet. Hvis du vil gå inverted roller-vejen, så bør du overveje roisub fremfor MVD.[/quote].
Ok godt at vide. De har en version med kuglelejer, men har også kigget på Sigalsubs håndtag og nuzzle.
-
oktober 1, 2019 kl. 7:36 am #62421
AndersDeltagerOk godt at vide. De har en version med kuglelejer, men har også kigget på Sigalsubs håndtag og nuzzle.
Jeg har prøvet både med og uden kuglelejer – der var ingen forskel at spore.
Kuglerne er lavet i rustfri, så de har indkapslet dem ret godt for at beskytte dem. Det resulterer desværre bare også i en frygtelig masse friktion. Sætter du en finger på et roisub-leje, og sætter det i spind, vil det dreje nogle sekunder. Det er ikke tilfældet for MVD lejerne.Lamberto lavede en hastighedsmåling på begge systemer. Den kan du tage med i dine overvejelser: https://youtu.be/NvChOVWqfL0
-
oktober 1, 2019 kl. 10:04 am #62432
David HModeratorAnders, jeg siger, ikke at du ikke har ret men, medmindre Lambertos test er lavet med præcis det samme setup og kun muzzlen er skiftet ud, så er testen slet ikke kontrolleret nok til at udlede, at den ene muzzlen er bedre end den anden. Det var vist heller ikke formålet med den test.
Jeg er også blevet fortalt, at der, angiveligt, kan være stor forskel på static friction og dynamic friction. Og en “fingerulletest” tjekker vist mest det første. Jeg har selv lavet tests af friktion på et poleret airgun barrel og et upoloret – og forskellen mellem dem var stor og jeg var super op at køre over mine resultater, haha. Men jeg kunne kun måle static friction og jeg blev fortalt af nogle af de mere nørdede folk, at når først tingene ruller eller bevæger sig, er det en anden form for friktion og der er forskellen måske ikke videre stor imellem de to… Men det er desværre meget sværere at måle.
Når det er sagt, så vil jeg da også helst have åbne keramiske kuglerlejer. Og jeg skrev egentligt det her indlæg for at høre om, der er nogle ingenørtyper derude, der kan fortælle os om vi kan lave direkte sammenligninger mellem en rulletest med fingrene og så højhastighedsbrug?
Sidste år havde Roisub rent faktisk et Jule-Nytårstilbud, men ved ikke om han gør det igen i år.
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
oktober 1, 2019 kl. 10:59 am #62434
AndersDeltagerAnders, jeg siger, ikke at du ikke har ret men, medmindre Lambertos test er lavet med præcis det samme setup og kun muzzlen er skiftet ud, så er testen slet ikke kontrolleret nok til at udlede, at den ene muzzlen er bedre end den anden. Det var vist heller ikke formålet med den test. Jeg er også blevet fortalt, at der, angiveligt, kan være stor forskel på static friction og dynamic friction. Og en “fingerulletest” tjekker vist mest det første. Jeg har selv lavet tests af friktion på et poleret airgun barrel og et upoloret – og forskellen mellem dem var stor og jeg var super op at køre over mine resultater, haha. Men jeg kunne kun måle static friction og jeg blev fortalt af nogle af de mere nørdede folk, at når først tingene ruller eller bevæger sig, er det en anden form for friktion og der er forskellen måske ikke videre stor imellem de to… Men det er desværre meget sværere at måle. Når det er sagt, så vil jeg da også helst have åbne keramiske kuglerlejer. Og jeg skrev egentligt det her indlæg for at høre om, der er nogle ingenørtyper derude, der kan fortælle os om vi kan lave direkte sammenligninger mellem en rulletest med fingrene og så højhastighedsbrug? Sidste år havde Roisub rent faktisk et Jule-Nytårstilbud, men ved ikke om han gør det igen i år.
Enig i begge dine “kritikpunkter”. 🙂
Jeg har som sagt prøvet begge setups med mit G3 hoved fra MVD. Altså både med og uden kuglelejer. Før jeg udskiftede standardhjulene, trak spyddet 3-5cm line af hjulet – det ændrede sig ikke efter en udskiftning til hjul med lejer. Ikke pisse videnskabeligt – I know. 🙂
MVD setuppet bøvler dog også med stor friktion mellem trisser og rør – men det forklares næsten bedst med et billede.
-
oktober 1, 2019 kl. 12:32 pm #62437
carsten-haandbaekDeltagerUnder de hastigheder hjulene bevæger sig, vil jeg personligt mene at det ikke giver en målbar fordel at have kuglelejer. Skuddet bliver afviklet i løbet af milisekunder, og her vil jeg mene at vandmodstand er den mest betydelige faktor, fremfor kuglelejer.
Jeg bruger pt. en MVD predator zeso 90. Den er uden kuglelejer.
Min hypotese er at kuglelejer og friktion ikke er væsentlig i forhold til udgangshastiged, i forhold til vandmodstanden i de bevægelige dele.
Min baggrund for hypotesen er alm. sund fornuft fra en maskinmester.
Jeg vil ud fra den hypotese prioritere trisser med lavest vægt og bedst aquadynamisk udformning.
Mht. friktion mellem trisser og rør, så tror jeg kun det har betydning for slid på overfladen, som sagt ikke udgangshastigheden. -
oktober 1, 2019 kl. 12:49 pm #62438
AnonymUd fra den betragtning kunne det næsten være spændende at se, hvordan et hoved uden hjul vil klare sig. Hvor dynemaen blot gled henover en rund og glat front. Så er der ingen bevægelige dele udover selve linen.
-
oktober 1, 2019 kl. 12:57 pm #62439
AndersDeltagerUnder de hastigheder hjulene bevæger sig, vil jeg personligt mene at det ikke giver en målbar fordel at have kuglelejer.
Jeg går ud fra, at hjulene roterer lige mange omdrejninger for en given distance, uagtet hastigheden? Så friktionen mellem hjul og muzzle har vel intet at gøre med hastigheden?
Mht. friktion mellem trisser og rør, så tror jeg kun det har betydning for slid på overfladen, som sagt ikke udgangshastigheden.
Mange bække små.. 🙂
-
oktober 1, 2019 kl. 1:08 pm #62442
carsten-haandbaekDeltagerJeg går ud fra, at hjulene roterer lige mange omdrejninger for en given distance, uagtet hastigheden? Så friktionen mellem hjul og muzzle har vel intet at gøre med hastigheden?
Både ja og nej.
Friktion er et tab, i denne forbindelse er det energi fra elastikken der bliver omdannet til varme, frem for kinetisk energi (acceleration) i spydet. Min hypotese går på at dette tab er så lille at vi vil have svært ved at måle det.
Nu har du også prøvet begge, og det viser sig jo at være tilnærmelsesvis korrekt gennem din observation.
Der hvor trisser opføre sige forskelligt, vil være ved deres størrelse. En trisse med større radius/omkreds, vil skulle dreje færre omdrejninger på den samme længde line.
Dertil kommer også stivheden på linen, den kraft der kræves for at vikle linen fra lige til at snog sig om hjulet.
Dynema er typisk mere ‘stiv’ i det end andre lignende produkter.Mange bække små.. 🙂
Ja enig, og det er jo det samme med friktionen i hjulene.
Min personlige mening er dog, at et par mm mere ‘pre-stretch’ vil udligne en potentiel friktion.
Hvis jeg var ude i at bygge en harpun der var hyper effektiv på så lidt gummi som muligt. Så havde jeg også taget det i betragtning. Men ikke på min MVD. -
oktober 1, 2019 kl. 1:14 pm #62445
AndersDeltagerNu har du også prøvet begge, og det viser sig jo at være tilnærmelsesvis korrekt gennem din observation.
Min observation viser, at der er så stor friktion i MVD’s hjul med lejer, at der er ikke er noget at hente sammenlignet med hjul uden. Men jeg mener bestemt at der er noget at vinde med bedre lejer – fx fra roisub.
Det er vel også det Lambertos test forsøger at påvise.
Jeg er så tilgengæld heller ikke overbevist om, at der er en kraftfordel/højere mundingshastiged forbundet med inverted rollers. Men det er jo en helt anden snak. 🙂
-
oktober 1, 2019 kl. 1:18 pm #62446
David HModeratorUnder de hastigheder hjulene bevæger sig, vil jeg personligt mene at det ikke giver en målbar fordel at have kuglelejer. Skuddet bliver afviklet i løbet af milisekunder, og her vil jeg mene at vandmodstand er den mest betydelige faktor, fremfor kuglelejer. Jeg bruger pt. en MVD predator zeso 90. Den er uden kuglelejer. Min hypotese er at kuglelejer og friktion ikke er væsentlig i forhold til udgangshastiged, i forhold til vandmodstanden i de bevægelige dele. Min baggrund for hypotesen er alm. sund fornuft fra en maskinmester. Jeg vil ud fra den hypotese prioritere trisser med lavest vægt og bedst aquadynamisk udformning. Mht. friktion mellem trisser og rør, så tror jeg kun det har betydning for slid på overfladen, som sagt ikke udgangshastigheden.
Jeg ved ikke, om man kan stole på de her fyre, da de selv sælger gear, men de siger, at “test har vist”, at der 10-15% performancetab uden kuglelejer:
https://ultimatespearfishing.com/bearings-vs-bushing/
Chris Coates har lavet en tests med et par forskellige kuglelejer – også keramiske – men desværre ikke stillet op imod ingen kuglelejer:
http://spearguns.blogspot.com/2016/02/unrolling-roller-rollergun-test-and.html
(Jeg ved godt, at de ikke taler om inverted rollers på de to links, men jeg vil tro, at resultaterne, hvis man tager dem for gode varer, stadig kan overføres direkte)
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
oktober 1, 2019 kl. 1:52 pm #62448
carsten-haandbaekDeltagerJeg ved ikke, om man kan stole på de her fyre, da de selv sælger gear, men de siger, at “test har vist”, at der 10-15% performancetab uden kuglelejer:
Det er IMO meget tab. Hvis det er sandt, så er jeg i hvert fald villig til at skifte til keramiske lejer.
Jeg har dog min tvivl.
Umiddelbart vil jeg foretrække et mere ‘dumt’ system, som har færre dele der kan fejle.Hvis der skal sammenlignes korrekt er man nødt til lave en test på samme harpun. Man er nødt til at holde alle de variable så konstant som muligt. Derfor samme diameter på hjul samme line og samme kraft.
Mht. udgangs hastighed, så har vi beregnet den på henholdsvis min MVD Fusion ‘demu 2’ 90’er og en venindes Pathos open pro 90’er.
Hendes med begge elastikker, 14.5mm sigalsub reactive brun, ca. 19 m/s 360g 6.5mm spyd
Min med de røde pølser 14.5mm, alle tre sæt, ca. 22 m/s 365g 6.6mm spyd
Så jeg mener absolut man får højere udgangshastighed ved fusion harpuner sammenlignet med konventionelle harpuner af samme længde.
-
oktober 1, 2019 kl. 2:13 pm #62449
AndersDeltagerMht. udgangs hastighed, så har vi beregnet den på henholdsvis min MVD Fusion ‘demu 2’ 90’er og en venindes Pathos open pro 90’er. Hendes med begge elastikker, 14.5mm sigalsub reactive brun, ca. 19 m/s 360g 6.5mm spyd Min med de røde pølser 14.5mm, alle tre sæt, ca. 22 m/s 365g 6.6mm spyd Så jeg mener absolut man får højere udgangshastighed ved fusion harpuner sammenlignet med konventionelle harpuner af samme længde.
Hvordan har i beregnet de forskellige hastigheder?
Jeg tænker dog umiddelbart, at du selv er ude i at blande æbler og bananer her (2 par elastikker vs 3 par, % stretch osv..)?
-
oktober 1, 2019 kl. 2:28 pm #62452
David HModeratorMht. udgangs hastighed, så har vi beregnet den på henholdsvis min MVD Fusion ‘demu 2’ 90’er og en venindes Pathos open pro 90’er. Hendes med begge elastikker, 14.5mm sigalsub reactive brun, ca. 19 m/s 360g 6.5mm spyd Min med de røde pølser 14.5mm, alle tre sæt, ca. 22 m/s 365g 6.6mm spyd Så jeg mener absolut man får højere udgangshastighed ved fusion harpuner sammenlignet med konventionelle harpuner af samme længde.
Hvordan har i beregnet de forskellige hastigheder? Jeg tænker dog umiddelbart, at du selv er ude i at blande æbler og bananer her (2 par elastikker vs 3 par, % stretch osv..)?
Jeg synes tilmed, at tallene lyder laver. Og husk at hvis de der Sigalelastikker er small ID, så skal de skæres 360-380% for, at det giver mening, og så begynder jeg, at tror, at et 6.5mm spyd måske ikke kan holde sig stabilt. Jeg har 2 x 14.2mm (ca. 370%) Small ID Primeline på en Pathos 100 med et custom ergogreb og et 7mm spyd og det er lige på grænsen.
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
oktober 1, 2019 kl. 2:56 pm #62454
AnonymPathosspyddet var 7mm – jeg holdte kameraet i den test 🙂
-
oktober 1, 2019 kl. 3:03 pm #62456
carsten-haandbaekDeltagerMht. udgangs hastighed, så har vi beregnet den på henholdsvis min MVD Fusion ‘demu 2’ 90’er og en venindes Pathos open pro 90’er. Hendes med begge elastikker, 14.5mm sigalsub reactive brun, ca. 19 m/s 360g 6.5mm spyd Min med de røde pølser 14.5mm, alle tre sæt, ca. 22 m/s 365g 6.6mm spyd Så jeg mener absolut man får højere udgangshastighed ved fusion harpuner sammenlignet med konventionelle harpuner af samme længde.
Hvordan har i beregnet de forskellige hastigheder? Jeg tænker dog umiddelbart, at du selv er ude i at blande æbler og bananer her (2 par elastikker vs 3 par, % stretch osv..)?
Jeg synes tilmed, at tallene lyder laver. Og husk at hvis de der Sigalelastikker er small ID, så skal de skæres 360-380% for, at det giver mening, og så begynder jeg, at tror, at et 6.5mm spyd måske ikke kan holde sig stabilt. Jeg har 2 x 14.2mm (ca. 370%) Small ID Primeline på en Pathos 100 med et custom ergogreb og et 7mm spyd og det er lige på grænsen.
Jeg er først og fremmest enig i at sammenligning er lidt svært.
For at sammenligne korrekt er jeg helt sikkert nødt til at lave en struktureret test, med udgangspunkt i samme kraft, her tænker jeg på den potentielle energi lagret i elastikken, dvs. samme længde og samme stræk.Herfra er det jo bare at tilføje ekstra til tests ved at udskifte dele. @MartinJorgensen, det bliver vores næste projekt.
Ja det er small ID elastikker, jeg kan ikke huske længden men den burde være på 360%
De røde MVD elastikker aner jeg ikke hvad er, men med de tre og som den kom rigget fra fabrikken bliver de kun forlænget med i alt 280% med pre-stretch.Vi affyrede harpunerne i havnen og filmede dem oppefra med 240 fps, herefter interpolerede vi med frame/tid fra startskud til træk i bungee. Så ja jeg glemte faktisk at nævne det her er ikke “udgangshastighed”, men rettere gennemsnits hastigeden gennem hele skuddet.
-
-
oktober 1, 2019 kl. 2:53 pm #62453
AndersDeltagerMht. udgangs hastighed, så har vi beregnet den på henholdsvis min MVD Fusion ‘demu 2’ 90’er og en venindes Pathos open pro 90’er. Hendes med begge elastikker, 14.5mm sigalsub reactive brun, ca. 19 m/s 360g 6.5mm spyd Min med de røde pølser 14.5mm, alle tre sæt, ca. 22 m/s 365g 6.6mm spyd Så jeg mener absolut man får højere udgangshastighed ved fusion harpuner sammenlignet med konventionelle harpuner af samme længde.
Hvordan har i beregnet de forskellige hastigheder? Jeg tænker dog umiddelbart, at du selv er ude i at blande æbler og bananer her (2 par elastikker vs 3 par, % stretch osv..)?
Jeg synes tilmed, at tallene lyder laver. Og husk at hvis de der Sigalelastikker er small ID, så skal de skæres 360-380% for, at det giver mening, og så begynder jeg, at tror, at et 6.5mm spyd måske ikke kan holde sig stabilt. Jeg har 2 x 14.2mm (ca. 370%) Small ID Primeline på en Pathos 100 med et custom ergogreb og et 7mm spyd og det er lige på grænsen.
Enig.
Mon man kunne lokke spearq8 til at lave en “hastighedsmåling” af sit 82’er setup (snit hastighed over 3m)? Kunne være spændende at sammenligne med de hastigheder vi ser i lambertos video.
-
oktober 1, 2019 kl. 3:10 pm #62458
David HModerator[…]Mon man kunne lokke spearq8 til at lave en “hastighedsmåling” af sit 82’er setup (snit hastighed over 3m)? Kunne være spændende at sammenligne med de hastigheder vi ser i lambertos video.
Hej Anders,
Jeg taler med Majd i ny og næ og han har droslet væsentligt ned for testene på det seneste. Han gør det mest for hans egen nysgerrigheds skyld og for at dræbe nogle myter, og jeg tror, han føler, der ikke er så meget mere at komme med lige nu. Desuden har Spearboards medlemmer det med at behandle ham lidt som deres communitytester… Selv dem som er uenige med ham har i ny og næ nærmest insisteret på, at han skulle hoppe tilbage i poolen for at lave nogle tests til dem… Min pointe er, at jeg synes vi som fællesskab skal passe på med, at bede ham om for meget. Jeg er sikker på, at han nok skal få set dine to seneste anmodninger, og hvis han har lyst, skal han nok lave de tests.
Generelt ved folk ikke hvor længe de her tests tager at lave ordentligt men mit take away er, at han har demonstreret et rigtigt fint testregime og hvis man ellers kan overtale den lokale svømmehal, så er der masser af danske spearos, der ville kunne lave lignende tests.
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
oktober 1, 2019 kl. 3:13 pm #62459
AnonymLige lidt uddybende data fra den “test” som Carsten nævner.
Pathos 90´er med standard setup (2*14,5mm):
– Gennemsnitshastighed over en afstand på 3,94 meter: 18,7 m/s.
– Spyddets (7mm pathos original) vægt 360g = en “gennemsnitsenergi” på 63 joule.
Pathos 82´er med 2*14,5 SigalSub reactive 360%:
– Gennemsnitshastighed over en afstand på 3,6 meter: 18 m/s.
– Spyddets (7mm pathos original) vægt 330g = en “gennemsnitsenergi” på 53 joule.
MVD Fusion ‘demu 2’ 90’er standard setup:
– Gennemsnitshastighed over en afstand på 4,12 meter: 22 m/s.
– Spyddets (original, kender ikke diameter) vægt 365g = en “gennemsnitsenergi” på 88 joule.
Vi burde have målt over samme afstand, men det var en spontan test i Aalborg Havn, så det blev som det blev. Vi gentager den under lidt mere kontrollerede forhold når vi tager til Norge om 2 uger 🙂
-
oktober 1, 2019 kl. 3:16 pm #62460
David HModeratorMht. udgangs hastighed, så har vi beregnet den på henholdsvis min MVD Fusion ‘demu 2’ 90’er og en venindes Pathos open pro 90’er. Hendes med begge elastikker, 14.5mm sigalsub reactive brun, ca. 19 m/s 360g 6.5mm spyd Min med de røde pølser 14.5mm, alle tre sæt, ca. 22 m/s 365g 6.6mm spyd Så jeg mener absolut man får højere udgangshastighed ved fusion harpuner sammenlignet med konventionelle harpuner af samme længde.
Hvordan har i beregnet de forskellige hastigheder? Jeg tænker dog umiddelbart, at du selv er ude i at blande æbler og bananer her (2 par elastikker vs 3 par, % stretch osv..)?
Jeg synes tilmed, at tallene lyder laver. Og husk at hvis de der Sigalelastikker er small ID, så skal de skæres 360-380% for, at det giver mening, og så begynder jeg, at tror, at et 6.5mm spyd måske ikke kan holde sig stabilt. Jeg har 2 x 14.2mm (ca. 370%) Small ID Primeline på en Pathos 100 med et custom ergogreb og et 7mm spyd og det er lige på grænsen.
Jeg er først og fremmest enig i at sammenligning er lidt svært. For at sammenligne korrekt er jeg helt sikkert nødt til at lave en struktureret test, med udgangspunkt i samme kraft, her tænker jeg på den potentielle energi lagret i elastikken, dvs. samme længde og samme stræk. Herfra er det jo bare at tilføje ekstra til tests ved at udskifte dele. @martinjorgensen, det bliver vores næste projekt. Ja det er small ID elastikker, jeg kan ikke huske længden men den burde være på 360% De røde MVD elastikker aner jeg ikke hvad er, men med de tre og som den kom rigget fra fabrikken bliver de kun forlænget med i alt 280% med pre-stretch. Vi affyrede harpunerne i havnen og filmede dem oppefra med 240 fps, herefter interpolerede vi med frame/tid fra startskud til træk i bungee. Så ja jeg glemte faktisk at nævne det her er ikke “udgangshastighed”, men rettere gennemsnits hastigeden gennem hele skuddet.
Ah, det giver meget bedre mening, at vi taler gennemsnitshastighed. Jeg går ud fra, at I har to wraps skydeline på – ved du hvor lang den målte skuddistance var? Mono? Hvilken tykkelse? Det er blevet bevist en lille håndfuld steder, at tykkelsen af skydelinen har ret stor indvirkning på hastigheden – især på de små, lette spyd. Jeg ville personligt, i DK, nok aldrig rigge med mere end 1.2mm mono. Undtagelsen ville nok være ved vragdyk.
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
oktober 1, 2019 kl. 3:29 pm #62461
AnonymDet var 1,7mm mono fra OMER.
-
oktober 1, 2019 kl. 3:32 pm #62462
carsten-haandbaekDeltagerMht. udgangs hastighed, så har vi beregnet den på henholdsvis min MVD Fusion ‘demu 2’ 90’er og en venindes Pathos open pro 90’er. Hendes med begge elastikker, 14.5mm sigalsub reactive brun, ca. 19 m/s 360g 6.5mm spyd Min med de røde pølser 14.5mm, alle tre sæt, ca. 22 m/s 365g 6.6mm spyd Så jeg mener absolut man får højere udgangshastighed ved fusion harpuner sammenlignet med konventionelle harpuner af samme længde.
Hvordan har i beregnet de forskellige hastigheder? Jeg tænker dog umiddelbart, at du selv er ude i at blande æbler og bananer her (2 par elastikker vs 3 par, % stretch osv..)?
Jeg synes tilmed, at tallene lyder laver. Og husk at hvis de der Sigalelastikker er small ID, så skal de skæres 360-380% for, at det giver mening, og så begynder jeg, at tror, at et 6.5mm spyd måske ikke kan holde sig stabilt. Jeg har 2 x 14.2mm (ca. 370%) Small ID Primeline på en Pathos 100 med et custom ergogreb og et 7mm spyd og det er lige på grænsen.
Jeg er først og fremmest enig i at sammenligning er lidt svært. For at sammenligne korrekt er jeg helt sikkert nødt til at lave en struktureret test, med udgangspunkt i samme kraft, her tænker jeg på den potentielle energi lagret i elastikken, dvs. samme længde og samme stræk. Herfra er det jo bare at tilføje ekstra til tests ved at udskifte dele. @martinjorgensen, det bliver vores næste projekt. Ja det er small ID elastikker, jeg kan ikke huske længden men den burde være på 360% De røde MVD elastikker aner jeg ikke hvad er, men med de tre og som den kom rigget fra fabrikken bliver de kun forlænget med i alt 280% med pre-stretch. Vi affyrede harpunerne i havnen og filmede dem oppefra med 240 fps, herefter interpolerede vi med frame/tid fra startskud til træk i bungee. Så ja jeg glemte faktisk at nævne det her er ikke “udgangshastighed”, men rettere gennemsnits hastigeden gennem hele skuddet.
Ah, det giver meget bedre mening, at vi taler gennemsnitshastighed. Jeg går ud fra, at I har to wraps skydeline på – ved du hvor lang den målte skuddistance var? Mono? Hvilken tykkelse? Det er blevet bevist en lille håndfuld steder, at tykkelsen af skydelinen har ret stor indvirkning på hastigheden – især på de små, lette spyd. Jeg ville personligt, i DK, nok aldrig rigge med mere end 1.2mm mono. Undtagelsen ville nok være ved vragdyk.
Min monofil er netop 1.2mm. Jeg var ikke klar over at det havde særlig betydning.
Jeg tænker nok at @MartinJorgensen og jeg kan nørde det hele lidt mere i detaljer.
Vi er i hvert fald interesseret i at forsøge med nogle noget mere kontrollerede test, netop fordi det er noget vi mener mangler.Har du/I kendskab til bedre metoder at måle spydets hastighed med. Evt. en chrononograf? Eller er det bare med kamera og ‘stopur’?
-
oktober 1, 2019 kl. 3:32 pm #62463
David HModeratorLige lidt uddybende data fra den “test” som Carsten nævner. Pathos 90´er med standard setup (2*14,5mm): – Gennemsnitshastighed over en afstand på 3,94 meter: 18,7 m/s. – Spyddets (7mm pathos original) vægt 360g = en “gennemsnitsenergi” på 63 joule. Pathos 82´er med 2*14,5 SigalSub reactive 360%: – Gennemsnitshastighed over en afstand på 3,6 meter: 18 m/s. – Spyddets (7mm pathos original) vægt 330g = en “gennemsnitsenergi” på 53 joule. MVD Fusion ‘demu 2’ 90’er standard setup: – Gennemsnitshastighed over en afstand på 4,12 meter: 22 m/s. – Spyddets (original, kender ikke diameter) vægt 365g = en “gennemsnitsenergi” på 88 joule. Vi burde have målt over samme afstand, men det var en spontan test i Aalborg Havn, så det blev som det blev. Vi gentager den under lidt mere kontrollerede forhold når vi tager til Norge om 2 uger 🙂
Måske skulle du/I/nogen lave en test tråd hvor vi kan tale om et testsetup, vi alle kan kopiere. F.eks. en hastighedstest, men om den skal være på tre eller fire meter ved jeg ikke. Men hvis vi som fællesskab lægger os fast på noget, får vi nemmere ved at sammenligne i fremtiden.
SpearQ8 tester altid både præcision og penetrering. Tanken bag er enkel. Det er relativt nemt at få de fleste harpuner til at skyde præcist – bare reducer poweren… Det et derfor jeg ikke længere bliver imponeret over en eller anden youtube test, som viser et bullseye skud på x-antal-mange meter. Vi aner ikke hvor meget hold over, der er sigtet med, og vi aner ikke, om der overhovedet er noget punch tilbage i spyddet. Han tester iøvrigt på flere forskellige distancer, men holder det samme “sigtepunkt” – dvs.at han i tests ikke kompenserer ved at sigte højere på de lange distancer end på de korte. Ideen bag det er at finde ud af præcist hvor meget shaft drop, der er på forskellige distancer.
Mht. kronografer, tænker jeg over det i ny og næ, men har endnu ikke set en til undervandsbrug og har ikke lyst til at bygge en. Jeg har endda nørdet med tanken om at bruge en loadcell og noget Arduinosjov til at lave en impact tester, men det er overkill. Et GoPro på 240fps på en standarddistance og noget XPSskum til penetrering kan give os gode, sammenlignelige resultater en hel del nemmere:)
På den anden side behøver man måske ikke maks power i DK…? Sålænge der er nok power til en 5-10kg fisk er absolut præcision – endda på bekostning af noget power – måske mere vigtig? For at understrege den pointe, så har jeg dykket med en Sigal 90er med 2 x 13mm Primeline Small ID, som vi tog masser af 1-3kg fisk og en +10kg GT på. Det er uden tvivl den harpun, jeg har skudt, der har været nemmest at skyde præcist.
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
oktober 2, 2019 kl. 12:25 pm #62468
ChristianslothDeltager<p style=”text-align: left;”>Nu hvor tråden er gået i den retning, har i så nogle meninger om elastik set up på en fusion demo 2. Forskel på reactive vs proactive… Tykkelse på main og auxillary?</p>
Første del er ankommet 🙏Attachments:
-
oktober 2, 2019 kl. 12:50 pm #62470
David HModeratorLige lidt uddybende data fra den “test” som Carsten nævner. Pathos 90´er med standard setup (2*14,5mm): – Gennemsnitshastighed over en afstand på 3,94 meter: 18,7 m/s. – Spyddets (7mm pathos original) vægt 360g = en “gennemsnitsenergi” på 63 joule. Pathos 82´er med 2*14,5 SigalSub reactive 360%: – Gennemsnitshastighed over en afstand på 3,6 meter: 18 m/s. – Spyddets (7mm pathos original) vægt 330g = en “gennemsnitsenergi” på 53 joule. MVD Fusion ‘demu 2’ 90’er standard setup: – Gennemsnitshastighed over en afstand på 4,12 meter: 22 m/s. – Spyddets (original, kender ikke diameter) vægt 365g = en “gennemsnitsenergi” på 88 joule. Vi burde have målt over samme afstand, men det var en spontan test i Aalborg Havn, så det blev som det blev. Vi gentager den under lidt mere kontrollerede forhold når vi tager til Norge om 2 uger 🙂
Cool, fedt at se nogle tørre tal. Og det her er ikke en “min politimandsfar er mere cool end din brandmandsonkel”, eller for at stjæle tråden, men jeg blev helt varm indeni, da jeg så, at rolleren ligger på ca. 22m/sek for 4m. Jeg har brugt lidt tid på at gå igennem en kroatisk spearos tests af vacuum muzzled luftgøbbe og de lader til at ligge på 22-26m/sek alt efter hvor pimpede, de er, hvilket spyd, der bliver skudt og hvor tynd skydelinen er. Men det er for traditionelle single stage loading luftharpuner, dvs. kun en enkelt ladeproces, hvor spyddet hives ned til den ladte position i et go. Så holdt op imod en 2-elastik harpun eller en roller, der tager tre hiv(?) at lade, er det gode nyheder for mig. Især fordi jeg arbejder på at designe og bygge en luftharpun, hvor den totale ladningskraft kan deles op i en række mindre operationer – som I gør på jeres rollere og multielastikgøbbe – så jeg i sidste ende får mere power end i en traditionel luftharpun.
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
oktober 4, 2019 kl. 11:14 am #62482
AndersDeltagerMåske skulle du/I/nogen lave en test tråd hvor vi kan tale om et testsetup, vi alle kan kopiere. F.eks. en hastighedstest, men om den skal være på tre eller fire meter ved jeg ikke. Men hvis vi som fællesskab lægger os fast på noget, får vi nemmere ved at sammenligne i fremtiden.
Jeg tænker det giver mest mening at distancen er proportional med længden af harpunen. fx 2,5-3m for en 75’er osv. Men det kæver vel næsten, at man kigger på længden af elastikkerne/stretch, frem for den længde producenten har angivet.
-
oktober 4, 2019 kl. 11:23 am #62485
David HModeratoringen grund til at gøre det mere kompliceret end som så. Men selvfølgelig er det unfair for en kort harpun at skulle måles på en lang distance, da spyddet taber meget hastighed til sidst (tror jeg). Måske skal vi bare sige 3m for alt op til 75cm. 4m for dem over.
Jeg tror ikke producenterne “snyder”, gør de? En Pathos 100 har et stretch på 100 på trods af at den har en reverse trigger. Eller husker jeg forkert – er det 107cm? Under alle omstændigheder ville jeg ikke tage forbehold for elastikkerne og deres stretch faktor. Ideen kunne jo blandt andet være at se, om f.eks. en Pathos 90er skyder bedre med 2x14mm small ID end den gør med fabrikssetup.
Og personligt ville jeg nok opdele “klasserne” efter spydlængde/masse eller måske efter totallængde af harpunen.
Hvis man virkelig vil nørde med hastighed og f.eks. tilnærmet mundingshastighed og ikke “bare” gennemsnitshastighed, så tjek hvad den kroatiske ingeniør Tomi har fundet på her (de sidste par sider er de bedste):
https://forums.deeperblue.com/threads/measuring-speed-of-the-shaft.91007/
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
oktober 4, 2019 kl. 11:32 am #62486
AndersDeltageringen grund til at gøre det mere kompliceret end som så. Men selvfølgelig er det unfair for en kort harpun at skulle måles på en lang distance, da spyddet taber meget hastighed til sidst (tror jeg). Måske skal vi bare sige 3m for alt op til 90cm. 4m for dem over. Jeg tror ikke producenterne snyder, gør de? En Pathos 100 har et stretch på 100 på trods af at den har en reverse trigger. Eller husker jeg forkert – er det 107cm? Under alle omstændigheder ville jeg ikke tage forbehold for elastikkerne og deres stretch faktor. Ideen kunne jo blandt andet være at se, om f.eks. en Pathos 90er skyder bedre med 2x14mm small ID end den gør med fabrikssetup. Hvis I virkelig vil nørde med hastighed og f.eks. tilnærmet mundingshastighed og ikke “bare” gennemsnitshastighed, så tjek hvad den kroatiske ingeniør Tomi har fundet på her (de sidste par sider er de bedste): https://forums.deeperblue.com/threads/measuring-speed-of-the-shaft.91007/
Tænker ikke at de snyder som sådan, men tit er der ret stor forskel i størrelserne mellem mærkerne.
Nogle mærker angiver størrelsen efter rørets længde, og andre efter stretch (det virker det i hvert fald til)
Her kan du fx se hvor stor forskel der er på en mares viper pro ds 75, og en omer cayman 2000 75 (og en cryano evo hf 90’er nederst). -
oktober 6, 2019 kl. 4:50 am #62548
Mads BroeDeltagerMht. kronografer, tænker jeg over det i ny og næ, men har endnu ikke set en til undervandsbrug og har ikke lyst til at bygge en.
Tjah, det kan vel ikke være så svært, jeg tænker at i yderste konsekvens kan man vel bruge en (mere eller mindre) billig chrono lavet til at teste luftvåben og airsoftguns på, og så bare “remote” sensorene til et vandtættet rør der kan nedsænkes for enden af et kosteskaft af en hjælper på land. På den måde behøver man ikke at skulle vandtætne hele apparatet. Som jeg ser det, er det eneste man skal være opmærksom på for at være sikker på at man får et retvisende resultat, at afstanden mellem sensor #1 og sensor #2 er den samme som apparatet er født med, for der er sgu sikkert noget elektronik indeni som er tilpasset sensorafstanden for at kunne give den korrekte beregning.
Formentlig vil en sådan chrono ikke også kunne give anslagsenergi hverken ved mundingen eller ved målet, da den er lavet til væsentligt lettere projektiler, så man kan nok ikke indtaste spydvægt, men den burde kunne fortælle noget om udgangshastighed, og derfra kan man så selv beregene anslagsenergi, hvis man gider lave regnestykket.
Som jeg ser det, er proceduren ikke meget andet end at skille en chrono ad, lodde 4 komponenter af, kyle et par meter ledninger ind imellem dem og apparatet, og så gøre sensorene vandtætte. Det kan gøres med varmlim eller silikone, den eneste vigtige del er den inderste del af røret man drøner spyddet igennem, det skal helst være lavet af optisk rent plast for at være sikker på man ikke får et forkert resultat, men jeg tror nok jeg har en svoger der ligger inde med sådan noget, ellers bør han kunne lave det, så hvis nogen er friske på at donere en chrono, skal jeg gerne give en hånd med at ombygge den til undervandsbrug.
-
oktober 6, 2019 kl. 8:54 am #62550
David HModeratorMht. kronografer, tænker jeg over det i ny og næ, men har endnu ikke set en til undervandsbrug og har ikke lyst til at bygge en.
Tjah, det kan vel ikke være så svært, jeg tænker at i yderste konsekvens kan man vel bruge en (mere eller mindre) billig chrono lavet til at teste luftvåben og airsoftguns på, og så bare “remote” sensorene til et vandtættet rør der kan nedsænkes for enden af et kosteskaft af en hjælper på land. På den måde behøver man ikke at skulle vandtætne hele apparatet. Som jeg ser det, er det eneste man skal være opmærksom på for at være sikker på at man får et retvisende resultat, at afstanden mellem sensor #1 og sensor #2 er den samme som apparatet er født med, for der er sgu sikkert noget elektronik indeni som er tilpasset sensorafstanden for at kunne give den korrekte beregning. Formentlig vil en sådan chrono ikke også kunne give anslagsenergi hverken ved mundingen eller ved målet, da den er lavet til væsentligt lettere projektiler, så man kan nok ikke indtaste spydvægt, men den burde kunne fortælle noget om udgangshastighed, og derfra kan man så selv beregene anslagsenergi, hvis man gider lave regnestykket. Som jeg ser det, er proceduren ikke meget andet end at skille en chrono ad, lodde 4 komponenter af, kyle et par meter ledninger ind imellem dem og apparatet, og så gøre sensorene vandtætte. Det kan gøres med varmlim eller silikone, den eneste vigtige del er den inderste del af røret man drøner spyddet igennem, det skal helst være lavet af optisk rent plast for at være sikker på man ikke får et forkert resultat, men jeg tror nok jeg har en svoger der ligger inde med sådan noget, ellers bør han kunne lave det, så hvis nogen er friske på at donere en chrono, skal jeg gerne give en hånd med at ombygge den til undervandsbrug.
Den går nok desværre ikke, Mace. Det jeg har læst mig frem til er, at indtil for gansk nylig var sensorerne i de fleste kronografer optiske. Oftest IR, nogle gange laser, men begge klarer sig efter signende ikke godt i vand. Måske noget med at IRs bølgelængder ikke rejser langt i vand? Og der sker alverdens bøjninger af laserstrålen (Og vel også af IR)? Og reflektioner kan snyde sensorerne.
Men en elektromagnetisk sensor kan måske funke.
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
oktober 7, 2019 kl. 9:26 am #62606
David HModeratorspearq
Wow, der er virkelig stor forskel på den Viper og Caymanen. Jeg læste engang en længere tråd om, hvordan eurobrands havde målt forskelligt igennem tiderne, men har glemt pointerne. Jeg troede egentligt, at de fleste nu havde lagt sig fast på, at “model-målet” var fra elastikken i muzzlen til agterste sharfin/notch.
Luftharpuner har altid være målt anderledes og selvom jeg er ret nørdet med luftgøbbe, må jeg indrømme, at jeg egentlig ikke rigtigt ved, hvilket mål de bruger til deres “model-mål”.
[EDIT]
Hmm, jeg huskede forkert mht. bandstretch på en Pathos… En model 100 har et stretch på ca. 107cm. Samme med f.eks. Abellan hvor en model 100 har et stretch på hele 112cm. Det kommer sig vist af, at køberne stadig mest sammenligner overaltlængden på en harpun til en anden og en Abellan 100 har omtrent samme overaltlængde som de fleste ældre 100-harpuner. Men man får så 12% bonus i stretch.
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
oktober 7, 2019 kl. 10:36 am #62608
AndersDeltagerspearq
Wow, der er virkelig stor forskel på den Viper og Caymanen. Jeg læste engang en længere tråd om, hvordan eurobrands havde målt forskelligt igennem tiderne, men har glemt pointerne. Jeg troede egentligt, at de fleste nu havde lagt sig fast på, at “model-målet” var fra elastikken i muzzlen til agterste sharfin/notch. Luftharpuner har altid være målt anderledes og selvom jeg er ret nørdet med luftgøbbe, må jeg indrømme, at jeg egentlig ikke rigtigt ved, hvilket mål de bruger til deres “model-mål”. [EDIT] Hmm, jeg huskede forkert mht. bandstretch på en Pathos… En model 100 har et stretch på ca. 107cm. Samme med f.eks. Abellan hvor en model 100 har et stretch på hele 112cm. Det kommer sig vist af, at køberne stadig mest sammenligner overaltlængden på en harpun til en anden og en Abellan 100 har omtrent samme overaltlængde som de fleste ældre 100-harpuner. Men man får så 12% bonus i stretch.
Det er derfor jeg mener, at det giver mest mening at kigge på stretch. At det så også kan variere efter placering af sharkfins på spyddet, gør det selvfølgelig ikke nemmere. 🙂
-
oktober 8, 2019 kl. 9:41 am #62619
David HModeratorJa… måske… Både og. Jeg er egentlig mest på din side – men størrelsen af harpunen har også en del at sige, når man dykker og jager med den. F.eks. er en “gammel” Riffe 120 voldsomt meget længere end en Abellan 120 selvom sidstnævnte har længere stretch. Selv hvis de havde samme stretch, ville jeg langt hellere dykke med den kortere harpun.
Der er stadig mange spearos, der køber harpun efter hvor lang den “føles” i vandet. De kan godt lidt at svømme rundt med, hvad der ca. er en 75er f.eks. Så med en optimeret 75er med elastikhuller helt fremme i muzzlen og en revesetrigger vinder man noget performance mens harpunens samlede “pakke” forbliver den samme.
Det er også en af grundene til, at jeg stadig mest er til luftharpuner. Jeg får mere power i en mindre pakke end de fleste harpuner med to elastikker.
Men jeg kan godt forstå din tankegang hvis man vil kigge på hvor stabilt og hurtigt et givent spyd kastes afsted. Men det er lidt “uretfærdigt” ifht til de fabrikanter, som faktisk har gjort meget for at lave den mest effektive harpun ifht dens længde.
Hvis man vil isolere platformen (harpunen) i tests giver det måske endnu mere mening at sammenligne spydmasse.
Men for at surmule lidt, så er jeg ved at lave samme fejl som et utal af gange før. Jeg taler tit om at teste – og hvordan det skal gøres – men får det aldrig gjort. Ligesom langt de fleste andre. Så vil prøve noget nyt for en gangs skyld og prøve ikke at snakke mere om det for nu, medmindre jeg rent faktisk har nogle praktisk poolresultater at byde ind med;). Når det er sagt, er der en lille mulighed for at jeg kan hoppe i en pool og hastighedsteste to harpuner om et par uger. Men det er en pool condo, så ved ikke helt om beboerne vil stejle over det…
Under alle omstændigheder, synes jeg vi skal lave en decideret testtråd, hvor vi kan dele tanker og resultater.
Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo
-
oktober 9, 2019 kl. 9:45 am #62635
AndersDeltagerStørrelsen af harpunen har også en del at sige, når man dykker og jager med den. F.eks. er en “gammel” Riffe 120 voldsomt meget længere end en Abellan 120 selvom sidstnævnte har længere stretch. Selv hvis de havde samme stretch, ville jeg langt hellere dykke med den kortere harpun.
Enig, og det er netop derfor jeg er så spændt på at se hvor meget power der kan klemmes ud af en tunet 75’er, kontra en “out-of-the-factory” 75-90’er.
Men jeg kan godt forstå din tankegang hvis man vil kigge på hvor stabilt og hurtigt et givent spyd kastes afsted. Men det er lidt “uretfærdigt” ifht til de fabrikanter, som faktisk har gjort meget for at lave den mest effektive harpun ifht dens længde.
Men det ville vel netop sætte spotligt på de fabrikanter som gør det godt? Man kan jo sagtens kigge på både mulig stretch + længde fra muzzle til bagkanten af håndtaget.
Hvis man vil isolere platformen (harpunen) i tests giver det måske endnu mere mening at sammenligne spydmasse.
Enig.
Under alle omstændigheder, synes jeg vi skal lave en decideret testtråd, hvor vi kan dele tanker og resultater.
Det kræver en primus motor, David. 😉
-
-
ForfatterIndlæg
Forum er sponseret af
- Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.