En synlig bøje til undervandsjagt

Er du UV jæger? … Så kender du helt sikkert den sitrende lyd fra propellen af en båd som nærmer sig.

Så er det om at være ekstra på vagt, og helst få ”Vinke kontakt” med bådføreren så han vinker tilbage, og man derfor er helt sikker på at han har set en ….. og ellers afbryde sin UV Jagt, så man er klar til at nød dykke, hvis ikke båden stopper eller drejer af.

Før ulykken rammer undervandsjagt

Alt for ofte bliver UV jægere ikke set, eller set for sent og så har man situationer som på disse billeder, der taler deres tydelige og meget ubehagelige sprog… i hvert fald for UV Jægeren.

 

Så vidt jeg ved, har vi i Danmark heldigvis ikke haft nogen alvorlige eller dødelige ulykker endnu med påsejling af UV Jægere, men som alle ved er 2020 et specielt år bl.a. på grund af COVID-19, og hvor man de seneste år har set en pæn stigning i antallet af nye UV jægere, så er det bare eksploderet i 2020.

Det samme er gældende for nye bådejere, og Jetski ejere, der er aldrig før været så mange ”nye folk” på vandet som der er nu i 2020, og det betyder jo desværre at risikoen for at vi ser den første alvorlige ulykke er højere end nogen sinde før.

I har sikkert alle set videoen fra de 2 store UV mestre Morten og Johan som starter med at sige “Min største frygt er at blive sejlet ned af en båd…”

Mit navn er Carsten Lau, og jeg deler denne frygt – endda i dobbelt forstand – da jeg har været lystfisker i over 40 år, de seneste 10 år fra egen båd, og nu også som UV Jæger, hvor jeg fik jeg min debut for 3 år siden.

Jeg sejler og UV jæger mest i Øresund og omkring Sjællands Odde og er altid super opmærksom når jeg sejler, men sidste sommer var jeg alligevel måske kun ½ m fra at påsejle en UV Jæger som svømmede uden synlig bøje i indsejling til vores lille natur havn – rent mareridt hvis jeg havde ramt ham.

I foråret blev jeg som så mange andre grebet af ”Pighvar feber” og tog både til Køgebugt, hvor jeg blev chokeret over at se flere både som planede for fuld fart tæt på kysten og tæt på flere UV jægere som var på vej ud.

Jeg besluttede derfor at jeg ville forsøge at starte en kampagne, med formål at gøre UV jægere mere synlige når de er ude at jage, men også den måske mere vanskelige opgave at nå ud til ”Båd folket” og gøre opmærksom på at de skal vise hensyn og holde afstand til UV jægere når de ser vores bøjer … og her i ligger min første opfordring til UV Folket;

 

”Sørg nu for at blive set der ude – dvs. brug bøje med højt og tydeligt flag, så bådene reelt har en fair chance for at se os ….. og lad være med at UV jage i og foran havne eller andre ”befærdede” steder.”

 

Det mest synlige er stor flåde med et ekstra stort flag sat ekstra højt (se vejledning herunder)

Næstbedst er en almindelige flåde eller torpedobøje med forstørret/forhøjet flag

Derefter kommer en mindre flåde eller en almindelig torpedobøje

Den mindst synlige bøje er en flad bøje med lommer

Det værste du kan gøre er at ikke have nogen bøje på overhovedet.

Se de forskellige bøjetyper her

En kampagne for mere sikkerhed

Siden jeg startede kampagnen, har jeg fået en fantastisk opbakning fra mange søde UV jægere som delte deres mange gode tips & tricks og andre kreative forslag til hvordan man kan montere højt flag på vores UV bøjer, nogen har endda oprettet videoer på Youtube som viser hvordan det kan gøres.  Alt dette har jeg samlet ind og omsat til nogle prototyper som så jeg testede og udviklede hen over forsommeren og fik hjælp til afprøvningen bl.a. ved vores Junior dyk med Jernlungerne fra Herlev, men også den erfarne UV Jager Martin Skytte-Olesen hjalp mig med gode ideer til udvikling samt afprøvning af bøjerne. Resultatet er blevet 2 vejledninger som giver tips & tricks og trin for trin viser hvordan man kan opgradere enten sin Torpedo eller flåde bøje til højt flag. Begge vejledninger er delt på Facebook bl.a. i de landsdækkende UV grupper … der er nok flere af jer, som har set mine opslag før sommerferien 😉

Når det kommer til synlighed og sikkerhed, er det vigtigt, at få et stort og ”selv stående” flag (med indbygget ståltråd) så højt op som muligt – og efter min mening minimum 1,0 – 1,5 m over overfladen.

Man kan forstærke synligheden ved at øge kontrasten til Alfa flaget, ved fx at sætte et sort flag lige neden under som fx Lamberto Azzi viser os i sin video.

Der er en række smarte måder man kan montere højt flag på sin bøje, og jeg håber mine 2 vejledninger vil få så mange som muligt til at opgradere deres bøjer og derigennem øge synligheden når der UV jages i Danmark.

Det er mit håb, at vi gennem øget synlighed, men også øget opmærksomhed blandt både UV- og Båd folk kan sikre, at alle kan færdes i og på vandet på en god måde, og at vi aldrig i Danmark skal opleve en alvorlig påsejlingsulykke.

Dyk & Pløk 😊

 

Med venlig hilsen

Carsten Lau


Links til vejledninger herunder.

Vejledning-til-UV-Flåde-opgradering-med-højt-flag

Vejledning-til-Torpedo-bøje-flag-kit

 

 

 

 

 

 

2 replies
 1. Martin Skytte-Olesen
  Martin Skytte-Olesen siger:

  En rigtig vigtig artikel, som er dejlig informativ med gode budskaber og meget hands-on….lige til at tage i brug idag eller i morgen.
  Sikkerhed frem for alt, som dernæst også giver større glæde ved dykket.

  Svar
 2. Peter Nørgaard
  Peter Nørgaard siger:

  Super vigtig emne. Mange tak for de gode vejledninger – jeg har ikke kunnet få det til at fungere med de store flag.
  Langs Øresundskysten nord for Kbh. oplever vi efterhånden så mange planende både helt tæt under land, at det, som du skriver, formentlig kun er et spørgsmål om tid førend der sker en alvorlig ulykke, enten med en UV-jæger eller en åbentvand svømmer. Tanken er ikke til at holde ud, og det er svært at acceptere. Heldigvis mindskes fjolsernes lyst til at sejle ulovligt når fiskesæsonen sætter ind til efteråret.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *