Pjattet med røg…

Efter utallige opfordringer følger her en inspirations guide til hvis man ønsker at prøve kræfter med en, efter min mening, undervurderet tilberednings metode af fisk – nemlig røgning!!


Husk, at dette kun er en inspirations guide og kan derfor således naturligvis modificeres, så den passer til egne smagsløg. Jeg kan godt lide en medium røgsmag af det færdige produkt, hvor andre måske gerne vil have med tjæresmag ind over – Do it your own way!

Se også opskrift på røgning fra Lystfiskerguiden.dk

Til selve røgningen kan man bruge en kuglegrill (har ingen erfaring med det selv) og man kan gå all in og anskaffe sig en røgeovn. Jeg har selv købt mig en “Kasper Røghat” (Det hedder mærket sgu’) og naturligvis træflis – HUSK AT MAN IKKE KAN BRUGE TRÆFLIS SOM KOMMER FRA SAVNING AF KÆDESAV – DET ER OLIE BLANDET I DET!!

Man starter med at finde nogle ofre til røgningen:

Start med at lede i vand – det er som regel der man finder fiskene

Dette gøres ved at snige sig ind på de intet anende fisk og plante et spyd i nakken på dem, så de ligger stille nok til at kunne blive tilberedt. Man renser derefter sine fisk grundigt, fjerne skællene og tørrer så meget slim af dem man orker.

Så tager man sin morter og diverse kryderier frem. Jeg kan godt lide at bruge, hel sort peber, laurbærblade, lidt ingefær, allehånde, lidt hel fennikel, nelliker og chille forståes J . Dette kværner man fint.

Herefter blander man ca. 200 g. Salt op med koldt vand, blander kryderierne i og ligger fiskene i så de bliver dækket. Her bliver de liggende i 4 timer og får en let saltning, samt tilført smag.

Fiskene skylles igen fri for lagen samt slim og ligges på viskestykke til at tørre i et par timer.

Herefter starter man sin Røgeovn op – Her er det efter min mening det sværeste er. Man vil gerne røge fisken i så lav temperatur i så langt tid som muligt – dvs. Kan man holde den på ca. 40 g. Er man god og så skal fisken have ca. 1 times tid eller måske mere. Jeg kan holde min Røgeovn på de ca. 55 g. Og så skal en stor fisk have 25 minutter.

Det er super vigtigt at fisken ikke får for meget – så bliver den tør og trist! Du kan se at din fisk har fået for meget hvis der træder en hvid masse ud mellem kødlagene – det er proteinet der bliver trukket ud af kødet = tør og kedelig fisk. Jeg tager fisken af mens den endnu er lidt blød i den, da den har det med at varme videre indeni selv efter du har taget den af!

Når fisken er som du synes den skal være tages den af og stilles til køling… Eller spises med det samme med en Creme fraice dressing med forårsløg i – det smager bare mums!!

Bon Appetite !!

/Morfar

5 replies
  1. Mikkel
    Mikkel siger:

    Vil lige komme med et par andre fif 🙂 En tørsaltning er også super til fisk. Faktisk vil jeg mene den er bedre en lage saltning. en blanding med 4 salt og 1 sukker og få drysset det godt ud over fisken og lad den stå natten over.. Mindre tid kan også gøre det men har eksperimenteret lidt med det og har fået det bedste resultat på denne måde. Dagen efter hældre du væden fra fisken dupper dem så tøre du kan og lader dem tøre 2-3 timer.. Jeg bruger kuglegrill og røgesmuld fra slagteren. Får en store pose for 30kr, det er billigt taget butikkernes priser i betragtning. Herefter starter jeg grill starteren op med halvt kul, og når de er gode er det ned i grillen og 4-5 håndfulde smuld på. 20 minutter efter har du de lækreste røgede fisk. Røger fladfisk, torsk, ørred osv.. Alt smager godt med lidt røg 🙂 Dette er en varmrøgning som sikrer dig fra parasitter og diverse andet.. Husk ved kold røgning at fryse fisken 24 timer, så er du på den sikre side 🙂

    Svar
  2. Mikkel
    Mikkel siger:

    Lige lidt billeder 🙂

    [img]https://www.uvjaegeren.dk/index.php/lektor/røgning/photos#photoid=149[/img]
    [img]https://www.uvjaegeren.dk/index.php/lektor/røgning/photos#photoid=150[/img]
    [img]https://www.uvjaegeren.dk/index.php/lektor/røgning/photos#photoid=151[/img]

    Svar
  3. Mikkel
    Mikkel siger:

    Nej kan ikke få dem til at virke, har uploadet dem til min profil og sat dem ind her som picture. Men den viser dem ik 🙂

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *