Sild-frdig-p-grill.jpg

Røget sild!

Sild-frdig-p-grill.jpg

 

Hej med Jer,

Forleden skiftede jeg harpunen ud med en fiskestang og blev således, for en kort stund stangsvinger.

Vejret var fantastisk og det var faktisk helt rart ikke at være i vandet, i stedet var jeg oven vande og nød godt selskab.

Udbyttet gjorde dog ikke at jeg med et piskesmæld hoppede over på ”the dark side” og skiftede hobby derimod…

Helt tomhændet kom jeg dog ikke hjem. Lige for tiden er den en MASSE STORE fede sild i Øresund og dem kunne jeg ikke undgå at få nogen af på krogen.

Idet jeg stolt kom hjem til fruen og viste min fangst frem, var hendes respons meget prompte – hvad skal vi gøre med dem??

Jeg var ikke på det tidspunkt helt skarp på mit svar, men proklamerede at jeg lige ville tænke over det.

Og det jeg kom frem til var – de skal sgu da røges!!

Saltning, tørring og røgning af fisk er de ældste konserveringsmetoder, der kendes. I dag bruger man ikke i så høj grad disse metoder, for at fiskene kan holde sig frisk længere (spiselige), som det blev anvendt i gamle dage, men for selve smagens skyld. Man behøver derfor hellere ikke bekymre sig unødigt, når man køber røgede eller saltede fisk. En røget fisk kan sagtens holde sig 1 uge i køleskab og også tit længere endnu.

Og det er det min blog nedenfor omhandler, for hold nu kæft de blev lækre!

Sild er som oftest ret små (i forhold til det man ellers river med hjem fra havet når man har husket det rigtige grej), der går derfor ret mange til før det batter noget. Derfor er det vigtigt man væbner sig med tålmodighed.

Man starter naturligvis med at rense fiskene og hive skællene af dem. Et lille fif til skællene er at man under rindende vand skrubber fiskene med en stiv børste, så går de af J

Derefter tørrer man dem godt i et viskestykke og salter dem let i bugen. De har godt af at ligge en times tid i salt, da det trækker væske ud af fisken så de bliver dejlig faste efter endt røgning.

b2ap3_thumbnail_Sild-fersk.jpg

Så skal ovnen ”lades”. Jeg har bare en lille Kasper røghat med spritbrændere. Den er ikke særlig stor, men pakket tæt kan den holde 12 fede sild, ganske udmærket.

b2ap3_thumbnail_Sild-prep.jpg

Jeg bruger bøgesmuld med et skvæt god rom. det giver en dejlig krydret sødme til fisken. I og med sild er en fed fisk godt kan klare en del tilberedningsvarme skal du være rundhåndet med smulden da den ellers bliver for hurtigt opbrugt.

Jeg gav mine sild ca. 30 minutter hvor varmen kom godt op – i omegnen af 90 grader. Og undlod at løfte låget før da de var færdige. Og hvordan ved jeg nu hvordan de er færdige? Det er klart det sværeste, jeg lyttede på da den sydede og lugtede efter at det ikke lugtede brændt. Men ellers kan man godt løfte låget i ny og næ – bare tænkt på at det tager noget tid for at den får varmen op igen.

b2ap3_thumbnail_Sild-frdig-p-grill.jpg

Nu kom den sjove del – der skulle spises!

Jeg valgte (grundet en generel overbevisning om at palæo er sagen) at servere fiskene i fad med flere typer salater og en fiske salat af ørred fanget en anden dag, men det er en helt anden sag J

Alt i alt en super lækker ret, der er meget nem at lave – nuvel, det tager lidt tid at lave, men svært er det ikke.

Som afsluttende bemærkning vil jeg sige at man kan røge de fleste fisk, men det er de fede der er mest velegnede.

Bon appetit madames et monsieurs!

Morfar  

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *