Viser 67 svartråde
  • Forfatter
    Indlæg
    • #16617

      David H
      Moderator

      Hej alle,
      Efter at vi begyndte at tale om besvær med at trykudligne på en anden tråd, tænkte jeg, at det var på tide, at vi startede en tråd om emnet.
      Det sker på andre fora, at dem som har nemt ved at trykudligne ikke har meget forståelse for dem som har problemer. Så lad os som altid her holde os til de hjælpende indlæg;-)

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16618

      David H
      Moderator

      Jeg startede med at snorkle som 12-13-årig og selv om jeg fik god og dygtig instruktion af en ven af familien har jeg altid haft svært ved at trykudligne.
      (Vi kommer til at bruge det lange ord så meget, så lad os tillade os bare kalde det ”EQ” fra engelsk ”equalization”).

      Der gik siden mange år før, at jeg begyndte at fridykke, men i 2008 var jeg på kursus og har siden harpunfisket og fotograferet som fridykker 1-2 uger i snit hvert år siden.

      Problemerne fortsatte. Nogle gange kunne jeg dykke til 15-18 meter uden problemer, andre dage var mine ører blokeret på 4-7 meter. Jeg blev mere og mere frustreret og begyndte at overveje om jeg bare skulle give op.

      Jeg har læst stort set alt, jeg kunne om emnet og har talt med masser af dygtige fridykkere om mine problemer men så for nylig på et kursus på Filippinerne begyndte der endeligt at komme lidt styr på det.
      Mit håb var at begynde at kunne dykke 20-25 meter uden de store problemer og rimeligt konstant, så da jeg efter 12 dage nåede 34m var jeg en meget glad, lille fridykkerdreng.

      I de næste posts vil jeg prøve at beskrive, hvad der har hjulpet mig.
      Som altid, bliver det langt. Undskyld, men håber enkelte af jer kan bruge det.

      (Jeg vil understrege, at jeg ikke er instruktør, jeg betragter mig stadig som begynder. Men jeg er en af dem, som har haft problemer og nu har færre og det vil jeg gerne dele.
      De dygtige fridykkere og instruktører som vi har på forummet skal endeli byde ind med rettelser eller endnu flere gode tips.)

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16619

      David H
      Moderator

      Fysiologien vs. potentielle undskyldninger…
      Vi trykudligner vores indre ører fra mundhulen igennem nogle små rør, som kaldes eustachianrørene (E-rør). Hos nogle er de meget snævre og det kan have indflydelse på, hvor nemt vi har ved at udligne.

      Jeg var selv begyndt at tro, at jeg på det punkt var lettere handicappet. Det ville give god mening. Jeg har tit blokeringer i timevis efter en flyvetur. Og jeg kunne mærke, at det var begyndt at blive en potentiel undskyldning.

      På mit seneste kursus var min meget dygtige instruktør også meget overrasket og ”indrømmede”, at jeg måske har snævre E-rør. Jeg havde efter sigende en god teknik (efter nogle dage), men mine EQ var stadig svær. Det er lidt farligt at tale om, netop fordi det ikke må blive en undskyldning. Så selv om vi blev enige om, at jeg ved lejlighed burde få det tjekket, blev vi endnu mere opsatte på arbejde videre på teknikken.

      Pointen er, at selv om – eller især – hvis du har lidt dårligere forudsætninger, så skal du netop tage det mere seriøst. Træne teknikken mere og lytte mere til hvad dine ører ”siger” til dig.

      (For en god ordens skyld skal det nævnes, at der er også nogle, der helt kan udligne ved bare at aktivere de muskler, som ligger op ad E-rørene. De skal ikke presse (meget) luft overhovedet og skal ikke klemme om næsen. Det kaldes hands-free EQ eller BTV, hvilket kommer fra fransk og kan oversættes til Frivillig Åbning af E-rørene. Men det er svært at lære og nogle siger, at de fleste ikke har de fysiologiske forudsætninger for at mestre det.
      Men det er stadig ikke lykkedes for mig. Hvis I kan det, så pris jer lykkelige :cheer: )

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16620

      David H
      Moderator

      Tag det roligt. Dyk aldrig dybere end din EQ tillader
      For dem af jer, der har problemer med jeres EQ er det super vigtigt, at I ikke presser ørene. Instruktører siger ofte, at man ikke må “ride trommehinden (ride the ear drum)” – forstået på den måde, at man ikke lige tager en meter mere selvom man ikke har udlignet.

      Det var jeg selv ofte skyldig i. Fisken var lige lidt længere nede, det gode billede ligeså. Resultatet var tit, at jeg fik en blokering (block), som jeg ikke efterfølgende kunne løsne (cleare). Efter et par lidt for sene EQer kunne jeg sjældent udligne under 5-7 meter og resten af dagen i vandet var mere eller mindre ødelagt.

      Reglen, der har virket for mig er at stoppe et dyk, hvis ørene ikke har fulgt med. Efter at jeg har gjort det, så kan jeg ofte cleare på de næste dyk og dagen er stadig smuk 🙂

      Som en kedelig advarsel hørte jeg over en to-ugers periode, mens jeg var på kursus, om to dykkere, der perforerede deres trommehinder ved at dykke dybere end de havde udlignet. En på min skole, en på en anden. Det er ikke instruktørernes skyld – men eleverne, som har været for ivrige.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16621

      David H
      Moderator

      Mere tid i vandet
      Det fantastiske for jer derhjemme er, at I kan dykke ofte.
      Jeg er overbevist om, at de knapt to uger i træk (med en hviledag) jeg dykkede gjorde, at mine E-rør, min tunge og mekanikken i min strube begyndte at vænne sig til, at de skulle arbejde en del mere uden at blive irriteret. Men det er jo en balance. De skal tilvænnes, men ikke stresses. Hviledage er gode, nærmest påkrævet, hvis man dykker dybt.

      Det handler også rigtig meget om at være afslappet i vandet. Hvis man er lidt nervøs, eller tænker for meget på, at nu kan man nok ikke udligne, ja så spænder man mere og så bliver det sværere.
      Desto mere tid/erfaring i vandet man har, desto mere afslappet bliver sindet og kroppen.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16622

      David H
      Moderator

      Bedre teknik – Frenzel vs. Valsalva
      Jeg bruger en teknik, der hedder Frenzel og som alle fridykkere, der skal bare en smule længere ned bør lære. Scrap that, rent faktisk burde vi alle lære den, da den er mere effektiv med et mindre energiforbrug end den klassiske Valsalva.

      Ved en Valsalva, som bl.a. bruges af de fleste flaskedykkere, udligner man ved at diaphragmamusklen i mellemgulvet presser luft fra lungerne igennem luftrøret og svælget op i mundhulen og ud igennem E-rørene.
      Det er en stor muskel at aktivere, især når man prøver at holde maven helt i ro under et potentielt langt breath-hold. Når man begynder at dykke dybere bliver det også sværere at “få adgang” til luften i lungerne, da de bliver presset meget sammen. På de dybe dyk kan man også risikere at skade de allerede heftigt sammenklemte lunger med så kraftig en muskel.

      Løsningen er at lære at bruge Frenzel-teknikken, eller at frenzle, som det så kært også hedder i verbumform.
      Ved en Frenzel lukker man af for luftrummet i lungerne ved at lukke strubelåget(epiglottis) og bruger istedet tungen som et stempel til at presse luften i mundhulen ud i E-rørene. [Rettelse: Det er stemmelæberne (glottis) længere nede i halsen, som man lukker – ikke epiglottis]
      Det foregår i praksis ved at man laver, hvad der kaldes et “t-lock”, hvor spidsen af tungen placeres lige bag fortænderne i overmunden – som når, man skal udtale et “t”.
      Derefter presser man bagenden af tungen op imod mundhuleloftet (altså opad). Du skal selvfølgelig stadig klemme om næsen.
      Hvis du gør det rigtigt, skal du kunne trykudligne uden at mellemgulvet bevæger sig overhovedet og uden, at der kommer lyde fra strubehovedet (som er et tegn på, at luft passerer).

      For at føle hvordan du lukker strubelåget [ikke strubelåget, men stemmelæberne] sker det, når du ånder ud fra mellemgulvet men lukker af ved svælget. Prøv at sig en lang a-lyd med et pres fra maven og så stop lyden/udåndningen ved hjælp af struben.
      Nogenlunde sådan her: Aaah, luk af, luk op, aaah, luk af, luk op, aaaah. Du skal ikke stoppe med at ånde ud fra mellemgulvet, men kun lukke strubelåget.

      Når jeg træner Frenzel på land ligger jeg tit en hånd på maven for at sikre mig, at jeg ikke spænder. Nogle gange bruger jeg en næseklemme, så kan jeg f.eks. sidder og poste her mens, jeg frenzler 😉

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16623

      David H
      Moderator

      Træn din Frenzel
      En Frenzel kan være mere eller mindre stærk og jeg kan mærke, at jeg har brug for at min er meget kraftig og at den flytter mest mulig volume. Nogle skal bare lave en lille, rar Frenzel og så klikker de deres ører så fint:-)

      Jeg begyndte at tænke over, at tungen er en muskel som så mange andre og at den burde kunne trænes til at blive mere smidig og mere stærk. Så hver dag (på kurset) frenzlede jeg i tide og utide. Flere hundrede gange om dagen. Mens vi så TV, mens vi sad i minibussen på vej ned til fridykkerskolen, på vej ud i båden til vores spots.

      Jeg begyndte også som en anden forvokset baby at stikke en finger i munden for at mærke præcis hvordan tungen bevægede sig og hvor kraftigt, jeg kunne trykke med den. Og så lavede jeg øvelser hvor jeg pressede ti gange op med tungen mod min finger. Holdt pause, trykkede igen. Osv. Eller bare holdt presset så længe jeg kunne. Simpelthen bare for at give den et workout.

      Jeg lavede også nogle smidighedsøvelser hvor jeg stak tungen så langt ud af munden jeg kunne. Helt ud og så ti gange helt ned. Ti gange helt op. Helt ud til hver side. Det er overraskende, hvor træt tungen er, hvor meget den føles som den muskel, den er.

      Jeg er 100% overbevist om, at min Frenzel er kraftigere nu.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16624

      David H
      Moderator

      Trykudlign ofte og tidligt
      Udover en stærkere og mere effektiv Frenzel så har det hjulpet mig utroligt meget at udligne meget ofte og tidligt.

      Jeg EQer første gang på overfladen, lige inden mit duck-dive, og derefter nærmest så ofte jeg kan. Jeg har ikke talt det, men nok omtrent en gang per meter. Så ved 10-15 meter, har jeg nok udlignet lige så mange gange.
      Når jeg gør det så ofte skal jeg bruge mindre kraft og risikoen for at et af E-rørene kollapser og jeg ikke kan åbne det igen er reduceret.

      Det skal trænes, da det trætter tungen. Men det kan man nemt gøre på land (se ovenstående).

      Husk, man kan nærmest ikke trykudligne for ofte, men man kan meget nemt udligne for lidt og for sent.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16625

      David H
      Moderator

      Udlign din maske
      Hvis du udligner ofte er det også nemt at udligne masken. Mens du har fingrene på næsen (jeg har dem der konstant indtil mindst 15m), så kan du bare lette en smule på tommel- eller pegefinger og lade en smule luft ind i masken. Hvis du gør det ofte skal du heller ikke presse så meget.

      Jeg øver mig stadig på det; det kræver lidt koordination. Men jeg ved det virker. De gange jeg glemte at udligne maske og gjorde det sent, kunne jeg som regel ikke udligne lige efter/lidt dybere.

      En underudlignet maske er også en medvirkende årsag til, at EQingen kan blive vanskeliggjort. Af samme grund er lavvolumemasker nærmest et must for folk med EQ-problemer.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16626

      David H
      Moderator

      Dyk langsomt!
      Hastigheden du dykker med har også meget at sige. Især den første håndfuld meter hvor trykket stiger forholdsvis hurtigere end længere nede, skal du passe på.

      Jeg duck-diver f.eks. ikke særligt kraftigt, da et godt effektivt duck-dive hurtigt har sendt dine ører tre meter ned. I stedet duck-diver jeg stille og ofte kun med et ben i vejret. Og som nævnt, så er min første udligning lige inden duck-divet. Så, strengt taget, er det vel et positivt tryk jeg putter på indersiden af øret.

      Jo langsommere du dykker, desto mere tid har du til at udligne og husk, du holder også pulsen nede og bruger mindre energi og ilt ved at dykke langsomt.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16629

      David H
      Moderator

      Slim…
      Så, nu bliver det klamt.
      Men det er gået op for mig, at jeg har voldsomt meget slim i mine bihuler og måske endda producerer mere så snart, jeg rammer vandet(?)

      En af de ting, der har hjulpet min trykudligning er derfor at pudse næse ofte under en dag i vandet. Især før de dybere dyk.
      Hvis jeg haft haft en EQ block kan jeg lige efter ofte tømme en alt for pæn sjat snot ud af næsen for at sige det lige ud. På dykket efter går det som regel bedre. (Især nu hvor jeg har disciplin nok til at abortere mine dyk i tide).

      Hvis du har en infektion, irritation, allergi e.l. så kan det også give abnormalt meget og trægt slim i bihulerne og gøre din EQ endnu mere besværlig.

      En af de bedste instruktører jeg kender lider af bihulerirritation ofte. Hvis ikke hun skyller bihulerne med en saltvandsopløsning hver dag, så kan hun nærmest ikke dykke og det er jo lidt irriterende, når hun går og nærmer sig de 60 meter;-).

      Hvis masser af slim er noget, som du tit kæmper med så kan det være du skal til at i gang med en næseskylleflaske (googl evt. “nasal irrigation”). Det renser dine bihuler for slim og er nok sundere end at tage “bihulelænsende” medicin, hvilket jeg dog nogle gange forfalder til morgenen inden en dag i vandet.

      Jeg skyller selv næse (og bihuler) hver morgen i de perioder, hvor jeg skal dykke. Men oftere ville nok ikke være en ulempe.
      Jeg kan anbefale den flaske som Nasopure laver, den slutter tæt og kan derfor tages med på din float. Det gjorde jeg på mit seneste kursus og skyllede gerne en gang eller to i løbet af en dag.
      I en snæver vending kan du også sniffe lidt havvand, men der er selvfølgelig en risiko for at du får noget kedeligt med op i dine bihuler… Så måske skal det ikke anbefales.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16632

      David H
      Moderator

      Hvor er jeg nu
      Status her en måneds tid efter mit seneste kursus er, at min EQ er nemmere og mere stabil end nogensinde før.

      Vi har en 15.6m tank lidt uden for Shanghai som jeg har været i to gange siden kurset. Den første gang var halvdelen af dagen ok, men jeg sluttede med en heftig block, der gjorde, at jeg ikke kunne dykke mere end 4m resten af dagen. You just never know :unsure:

      Men efter da, har jeg lavet masser af Frenzel på land og her i weekenden, selv med en smule snue, gik det fantastisk. Jeg var i super godt humør, foråret var endelig kommet til byen og jeg var i gode venners selskab. Og jeg havde ikke en eneste block de to dage, vi dykkede.

      Kun på mine FRC-dyk/empty lung dives, måtte jeg stoppe ved 11-12m (9-10m på førstedagen), men da FRC-dyk netop simulerer meget dybere dyk (jeg kan ikke helt huske omregningen) var det egentligt nogle helt fine dyk for mit niveau.

      Jeg kunne endda duck-dive mere aggressivt og selvom min EQ stadig ikke er en walk in the park, så er mine blokeringer meget mindre og jeg kunne åbne dem alle.

      Så det håb, som jeg for et par måneder siden var ved at miste er lyslevende igen. Jeg skal nok komme dybere :cheer:

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16634

      Henrik
      Deltager

      Når jeg undervandjager trykudligner jeg ved at vrikke med kæben. Herved har jeg hænderne fri til harpun og lygte. Det er noget der kan tage noget tid at lære, men jeg har da et lille fif til hvordan.
      Det handler, som så meget andet, om muskelkontrol. Da det ikke er en muskel man normalt bruger, skal man finde ud af hvordan man aktiverer den. For mig er det ved at lave “mormor gabet”. Det gør man ved at gabe med lukket mund. På samme måde som når man sidder hjemme ved mormor og keder sig, men ikke vil vise nogen at man gaber. Så holder man munden lukket og gaber.
      Når man gør dette kan man høre et klik/knirken i ørene, det er den lyd der kommer når man åbner røret op. Så kan man så småt begynde at gøre det imens man rykker lidt med kæben.
      Når man mestrer dette, skal man i vandet. Her er det vigtigt at man i starten dykke meget langsomt ned, da det ikke er lige så effektivt som de traditionel metoder hvor man holder sig for næsen. Stille og rolig kan man gøre det hurtigere og hurtigere. I dag dykker jeg til 10m med denne metode. Ligeledes er Frenzel blevet lettere for mig, da jeg kan åbne røret om uden at presse.

    • #16636

      David H
      Moderator

      Når jeg undervandjager trykudligner jeg ved at vrikke med kæben. Herved har jeg hænderne fri til harpun og lygte. Det er noget der kan tage noget tid at lære, men jeg har da et lille fif til hvordan.
      Det handler, som så meget andet, om muskelkontrol. Da det ikke er en muskel man normalt bruger, skal man finde ud af hvordan man aktiverer den. For mig er det ved at lave “mormor gabet”. Det gør man ved at gabe med lukket mund. På samme måde som når man sidder hjemme ved mormor og keder sig, men ikke vil vise nogen at man gaber. Så holder man munden lukket og gaber.
      Når man gør dette kan man høre et klik/knirken i ørene, det er den lyd der kommer når man åbner røret op. Så kan man så småt begynde at gøre det imens man rykker lidt med kæben.
      Når man mestrer dette, skal man i vandet. Her er det vigtigt at man i starten dykke meget langsomt ned, da det ikke er lige så effektivt som de traditionel metoder hvor man holder sig for næsen. Stille og rolig kan man gøre det hurtigere og hurtigere. I dag dykker jeg til 10m med denne metode. Ligeledes er Frenzel blevet lettere for mig, da jeg kan åbne røret om uden at presse.

      Tillykke :cheer:
      Jeg er slet ikke misundelig… :unsure:
      Jeg har selv trænet BTV i ugevis og kender mange der også har. Og også meget længere. Uden succes. Det skal dog ikke på nogen måde afskrække nogen. Jeg tager nok en runde igen på et tidspunkt, da der intet er jeg hellere ville lære.
      Pointen er, at mange ikke ved om de kan mestre det uden at træne det (ofte meget). Og det er ligeledes en rigtig god pointe, at i det mindste kan det hjælpe din Frenzel, hvis ikke din BTV lykkedes.

      Jeg vedhæfter et dokument, som måske kan hjælpe nogle på vej. Jeg har selv fået det for længe siden af en instruktør og det cirkulerer vidt omkring. Måske er der nogen, der har en endnu bedre version?

      Attachments:

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16640

      Victor
      Deltager

      Godt indlæg Diving Gecko!
      Det er sjovt at læse hvordan der er flere måder at gøre det på – som en der har ret let ved det sker det næsten naturligt. indtil dybder på cirka 5 meter kan jeg nøjes med at sætte tungen op bag fortænderne og lave en kraftig synkebevægelse.

      Jeg kommer til at huske tilbage på tiden hvor jeg tog dykkercertifikat. Der fik vi utallige gange prædiket, at når man først får ondt i ørene – ja, så er det for sent at trykudligne. Angiveligt fordi trykket så har lukket E-rørerne. Derfor skulle man gå lidt op og trykudligne før man kunne bevæge sig ned igen. Det er ikke altid anvendeligt i fridykker sammenhænge – men det kan understrege nødvendigheden af at udligne kontinuerligt på vej ned.

    • #16654

      Først vil jeg bare sige: Super godt emne. Jeg har ikke læst ALT, men der var en ting jeg hæftede mig ved, som jeg lige ville kommentere, inden jeg glemte hvad det var:

      (For en god ordens skyld skal det nævnes, at der er også nogle, der helt kan udligne ved bare at aktivere de muskler, som ligger op ad E-rørene. De skal ikke presse (meget) luft overhovedet og skal ikke klemme om næsen. Det kaldes hands-free EQ eller BTV, hvilket kommer fra fransk og kan oversættes til Frivillig Åbning af E-rørene. Men det er svært at lære og nogle siger, at de fleste ikke har de fysiologiske forudsætninger for at mestre det.
      Men det er stadig ikke lykkedes for mig. Hvis I kan det, så pris jer lykkelige :cheer: )

      Jeg kan trykudligne – selv på større dybder – uden at holde mig for næsen. Det kommer ret naturligt for mig – ved ikke om jeg bare har bredde eustakiske rør eller noget. Jeg har kun fridykket et par år nu, men jeg har fløjet lidt on/off siden jeg var 16 – først svævefly og siden små motorfly så jeg har brugt teknikken sådan…jævnligt.

      Jeg tror dog ikke det er så vanskeligt at lære som du tror. Jeg tænker det er lidt som at lære at rokke med ørene, eller vrikke med lilletåen… sådan nogle ting man ikke gør så tit, og derfor skal “lære” ens krop.
      Jeg ved ikke om det her “tip” er brugbart for alle….endsige nogen… men prøv, næste gang I gaber (som i: når man er søvnig) og læg mærke til hvilke muskler det er i bruger oppe ved ørene. Jeg ved ikke hvordan man skal forklare det andet end: Prøv at “fake” et ordentligt gab – bare gå agurk med åben mund og lyd og det hele. Det “knaser” (klistrer – ørevoks? I dunno…) altid lidt i mine ører når jeg trykudligner. Hvis jeg trækker vejret forsigt ud og ind, kan jeg mærke mine trommehinder følge med. Hvis det lykkes med førnævnte gabe-øvelse, så er step 2 at gøre det samme, bare med munden lukket.

      Jeg ved ikke om det gav mening – det her er lidt som at forklare folk, hvordan man holder balancen på cykel. 🙂

    • #16657

      David H
      Moderator

      Det giver rigtig god mening:-)
      Og godt at høre flest mulige trick. I har fuldstændig ret, det gælder om at identificere og linke de muskler vi ikke normalt kontrollerer med viljen til vores hjerne, så vi kan gøre det på kommando.

      Jeg kan sagtens klikke ørene, høre det strække og knase derinde. Men stadig ikke nok til, at jeg trykudligner. Måske er rørene ikke åbne nok eller længe nok?
      Det er helt vildt så meget jeg har fløjet de seneste par måneder via mit job. Desværre kun som passager 😉 , men jeg har øvet og øvet mine mormor- og alm. og ualmindelig gab i sammenlagt timevis.

      Men det er rigtigt, jeg skulle ikke have sagt, at det partout er svært. Det er bare svært for mig og så er jeg nok farvet af, at en hel masse instruktører bliver ved med at sige, at måske kun 1/3 af folk kan lære det (på den anden side, kan det jo ses som ret mange). Og nogle af dem som kan, kan det ret let, nærmest intuitivt, resten bruger ofte meget lang tid på det. Men det er vildt positivt og opløftende at høre, at det er lykkedes for jer.

      En lille anekdote fra en anden instruktørbekendt på Bali. Han havde en elev, som simpelthen bare ville lære at fridykke. Hun smed en masse energi og tid efter det men efter flere uger var hun stadig sjældent under 6-8m. Denne her instruktør er ret dygtig og især god til EQ-teknikker, så han var jo også superfrustreret.

      En dag skulle de lave rescues og en anden elev spiller blackoutet ved de 10m og instruktøren siger, uden meget håb om succes, til den EQ-plagede elev:
      “Your turn, rescue him”
      Pigen fes lige ned, lavede et perfekt rescue og da hun kom op, var instruktøren vildt forundret. Hun havde ikke rørt sin næse en eneste gang, men havde “bare” BTV’et. Hun kunne ikke Valsalva, kunne ikke Frenzel, men pludselig, ud af det blå, BTVede hun og har kunnet det lige siden. Til ret pæne dybder.

      Jeg har hørt lignende historier fra stort set alle instruktører, jeg har talt med om det. Interessant…

      Jeg har en hel bog om trykudligning skrevet af en dygtig italiensk fridykker med flere nationale titler, som holder workshops i netop avanceret EQ. Han har studeret det meget intenst og i hans bog er der f.eks. 20 sider alene om Frenzel-Mouthfill (en mere avanceret Frenzel som bruges dybere end den normale Frenzels rækkevidde). Men han har mindre end en side kun halvanden side om hands-free! Han skriver direkte, at han ikke tror på, at det kan tillæres medmindre man har de fysiologiske forudsætninger og få mennesker har efter hans overbevisning det.
      Men… jeg synes, at have set at han nu underviser i det! Så måske har han med stædighed lært sig selv det og fundet en måde at undervise i det på. Jeg vil prøve at skrive til ham og høre om, det er sandt.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16668

      Tom
      Deltager

      Hvis alle ovenstående råd endnu ikke er nok, kan det skyldes adenoide vegetationer/polypper eller blokerede sinus. Og man kan i sjældne tilfælde opereres for det.
      Tak til Gecko for fremragende gennemgang

    • #16672

      Anders
      Deltager

      Hvis alle ovenstående råd endnu ikke er nok, kan det skyldes adenoide vegetationer/polypper eller blokerede sinus. Og man kan i sjældne tilfælde opereres for det.
      Tak til Gecko for fremragende gennemgang

      Jeg har været I behandling for polypper fordi jeg nøs 24/7. Det gør jeg ikke mere, men det kunne måske tænkes at min næste er godt proppet?

      Må jeg hellere nævne I morgen når jeg skal ned til a dowter. 🙂

    • #16678

      Mads Broe
      Deltager

      Et simpelt tak er for fattigt her!

      Jeg har aldrig haft let ved at trykudligne, når jeg rammer ca. de 5 meter får jeg for meget ballade med ørerne, og går derfor ikke dybere. Til gengæld har jeg så fået trænet en masse jagt på lavere vand og lært at læse fisken og udnytte terrænet når det var til det, men det ville være rart at kunne komme lidt dybere, selvom der er gode fisk helt indtil man kan ligge på bunden og stadig trække vejret.
      Nu har jeg noget at arbejde med, og endda præsenteret i et let forståeligt sprog.

      Til alle jer der har bidraget, I er sgu for vilde, jeg bliver helt stolt at at være medlem af et forum som udviser så stor hjælpsomhed og kammeratskab, til trods for at mange af os aldrig har mødt hinanden.:)

    • #16679

      Jesper
      Deltager

      Jeg har lært at trykudligne vha. halsmusklerne. Jeg startede med at lukke munden, bide tænderne sammen og så prøve at presse luft ud af den lukkede mund. Det kan man ikke men musklerne i halsen arbejder. Det lyder måske underligt men det virker for mig og er ret let. Praktiseret i vandet gik der ikke mange ture før det virkede nemt.

    • #16707

      David H
      Moderator

      Jeg har lært at trykudligne vha. halsmusklerne. Jeg startede med at lukke munden, bide tænderne sammen og så prøve at presse luft ud af den lukkede mund. Det kan man ikke men musklerne i halsen arbejder. Det lyder måske underligt men det virker for mig og er ret let. Praktiseret i vandet gik der ikke mange ture før det virkede nemt.

      Holder du dig for næsen?
      Det er fedt, at du kan udligne uden problemer og så er det jo lidt ligegyldigt at diskutere, hvad der sker, men jeg er en nørd ;). Jeg overvejer, om du måske laver en lille K-lock Frenzel…

      Modsat den føromtalte T-lock, så laver tungen den bevægelse, som den gør når man starter med at lave en K-lyd. (Som i den engelske K-lyd. Den danske spidser tungen og trækker den bagud. Har lige testet :P)
      Den forreste del af tungen er flad og slap og det kan godt give indtrykket af, at den ikke er i brug, men når “musklerne i halsen arbejder”, som du beskriver det, bevæger bagenden af tungen sig opad. Og lige som med en T-lock Frenzel presser det luften ud i rørene.

      Hvis ikke du holder dig for næsen, så er jeg ikke helt sikker på, hvad der sker.
      Men jeg har dog dykket med en koreansk Haenyeo (de lever af at fridykke efter seafood), som udlignede hands-free uden, at det var en 100% ren BTV (frivillig åbning af rørene). Hun pressede en smule luft meget let ud mod trykket i masken og det var nok til, at åbne rørene.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #16709

      Jesper
      Deltager

      [quote=”JesperUV” post=14727]Jeg har lært at trykudligne vha. halsmusklerne. Jeg startede med at lukke munden, bide tænderne sammen og så prøve at presse luft ud af den lukkede mund. Det kan man ikke men musklerne i halsen arbejder. Det lyder måske underligt men det virker for mig og er ret let. Praktiseret i vandet gik der ikke mange ture før det virkede nemt.

      Holder du dig for næsen?
      Det er fedt, at du kan udligne uden problemer og så er det jo lidt ligegyldigt at diskutere, hvad der sker, men jeg er en nørd ;). Jeg overvejer, om du måske laver en lille K-lock Frenzel…

      Modsat den føromtalte T-lock, så laver tungen den bevægelse, som den gør når man starter med at lave en K-lyd. (Som i den engelske K-lyd. Den danske spidser tungen og trækker den bagud. Har lige testet :P)
      Den forreste del af tungen er flad og slap og det kan godt give indtrykket af, at den ikke er i brug, men når “musklerne i halsen arbejder”, som du beskriver det, bevæger bagenden af tungen sig opad. Og lige som med en T-lock Frenzel presser det luften ud i rørene.

      Hvis ikke du holder dig for næsen, så er jeg ikke helt sikker på, hvad der sker.
      Men jeg har dog dykket med en koreansk Haenyeo (de lever af at fridykke efter seafood), som udlignede hands-free uden, at det var en 100% ren BTV (frivillig åbning af rørene). Hun pressede en smule luft meget let ud mod trykket i masken og det var nok til, at åbne rørene.[/quote]

      Jeg holder mig ikke for næsen hverken over eller under vandet. Ved nærmere “undersøgelse” så tror jeg faktisk at jeg samtidig og lidt uden at tænke over det også laver bevægelsen med halsmusklerne som når man skal udtale K på engelsk. Det er sku svært at beskrive men det er sku lidt en blanding. Man skal nok prøve det af i vandet 🙂
      Jeg ved at når jeg hopper i vandet de første par gange i år, så skal jeg lige bruge lidt tid på at ramme evnen til det igen, så der er ingen grund til at blive frustreret hvis den ikke sidder i skabet med det samme.

    • #16712

      David H
      Moderator

      [quote=”Diving Gecko” post=14754][quote=”JesperUV” post=14727]Jeg har lært at trykudligne vha. halsmusklerne. Jeg startede med at lukke munden, bide tænderne sammen og så prøve at presse luft ud af den lukkede mund. Det kan man ikke men musklerne i halsen arbejder. Det lyder måske underligt men det virker for mig og er ret let. Praktiseret i vandet gik der ikke mange ture før det virkede nemt.

      Holder du dig for næsen?
      Det er fedt, at du kan udligne uden problemer og så er det jo lidt ligegyldigt at diskutere, hvad der sker, men jeg er en nørd ;). Jeg overvejer, om du måske laver en lille K-lock Frenzel…

      Modsat den føromtalte T-lock, så laver tungen den bevægelse, som den gør når man starter med at lave en K-lyd. (Som i den engelske K-lyd. Den danske spidser tungen og trækker den bagud. Har lige testet :P)
      Den forreste del af tungen er flad og slap og det kan godt give indtrykket af, at den ikke er i brug, men når “musklerne i halsen arbejder”, som du beskriver det, bevæger bagenden af tungen sig opad. Og lige som med en T-lock Frenzel presser det luften ud i rørene.

      Hvis ikke du holder dig for næsen, så er jeg ikke helt sikker på, hvad der sker.
      Men jeg har dog dykket med en koreansk Haenyeo (de lever af at fridykke efter seafood), som udlignede hands-free uden, at det var en 100% ren BTV (frivillig åbning af rørene). Hun pressede en smule luft meget let ud mod trykket i masken og det var nok til, at åbne rørene.[/quote]

      Jeg holder mig ikke for næsen hverken over eller under vandet. Ved nærmere “undersøgelse” så tror jeg faktisk at jeg samtidig og lidt uden at tænke over det også laver bevægelsen med halsmusklerne som når man skal udtale K på engelsk. Det er sku svært at beskrive men det er sku lidt en blanding. Man skal nok prøve det af i vandet 🙂
      Jeg ved at når jeg hopper i vandet de første par gange i år, så skal jeg lige bruge lidt tid på at ramme evnen til det igen, så der er ingen grund til at blive frustreret hvis den ikke sidder i skabet med det samme.[/quote]

      Super interessant at du ikke holder dig for næsen. Det er jo nærmest definitionen på hands-free 😉
      Hvis du kan gøre det uden maske på, så BTVer du jo nok (åbner rørene) og flytter ikke luft. Men det kan jo være, at det er et mix, hvor du, ligesom den koreanske havkvinde, presser en lille smule mod masken, men ikke har behov for at klemme om næsen.
      Lige meget hvad, så er det inspirerende og fascinerende. Fedt!

      Her er i øvrigt et par pix af Haenyeokvinden. Hun er speciel i og med, at hun er ung. Hun er nok en af kun 2-3 stykker i den alder. Langt de fleste er over 60. Mange i 70erne. Nogle i 80erne!

      (Please, ingen reposting eller sharing e.l. af billederne)

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #17711

      Top dollar tråd, Diving Gecko… mange tak
      Som sprit ny uv jæger, men long time fridykker entusiast, er der intet værre end ikke at kunne EQ ørerne. Har mange gange måtte give fortabt efter 5-6 meter, når jeg skulle ned og kigge på en dolkhale, octopus m.m i middelhavet, mens på ferie.
      Nu skal der øves teknik i Øresund 😆
      CB

    • #17736

      MA
      Deltager

      Hej alle,

      Nu har jeg selv haft problemer med venstre øre fordi jeg en gang har haft infektion. Når du har infektion er der risiko til at øret danner ar og forhindre luft at kunne komme ud og ind. Det kan ramme mange. Dog skal det siges at når jeg har dykket med nye jægere så er det normalt tydeligt at de udligner alt for sent. Det vil sige at de udligner trykket når de kan mærke det i øret, det er alt for sent. Der skal udlignes før, når du kan mærke det risikere du at røret er lukket og meget svært at få luft i og det kan normalt opleves som lidt sus og larm i øret når luft kommer ind, det kræver også meget energi. Jeg har fået en tip af en kroatisk uv jæger fra deres landshold som siger at der skal udlignes ca. hver 2 m på vej ned.
      Så det vil hjælpe mange som tror at de har problem med at udligne tryk.

      Hvis det ikke virker og i har problemer fra naturens side eller efter betændelser så er der hjælp der ude.
      Jeg har brugt Otovent med stort tilfredshed, hvor jeg brugte det til at træne mine muskler i hals og for at gøre kanal større og mere fleksibel.
      http://www.otovent.co.uk/ den kan fås på alle apoteker 🙂

      den anden ting som hjælper er mund/tunge træning eller at tygge tyg gummi hele tiden .

    • #19956

      David H
      Moderator

      Så er jeg tilbage på Filipinerne hvor jeg har en håndfuld dage til overs efter et job og er smuttet ned til Cebu til en god fridykkerskole, hvor jeg vil træne lidt.
      De følgende posts bliver nok lidt dagbogsagtige, men som sagt vil jeg også prøve at holde det praktisk.

      Som dem af jer, der har læst med på tråden ved, så har jeg aldrig haft nemt ved at trykudligne, så jeg søger konstant efter svar og hjælp og tænkte, at jeg kan dele nogle, af de ting, som hjælper mig.

      Nu skal det ikke lyde, som om jeg er superdisciplineret i denne her jagt – det sker mest i perioder og i de andre perioder er jeg knapt i vandet. Sidste gang jeg var her var for tre måneder siden. Siden da var jeg i vandet i en 15-16m tank i Kina, men de to seneste måneder har jeg ikke trænet overhovedet.

      Så, det var med ængstelse, at jeg hoppede i for tre dage siden, men det gik overraskende godt.
      Dag 1 (i forgårs) startede med nogle opvarmningsdyk på ca. 10, 15 og 20m og øgede så en smule ad gangen. For første gang nogle sinde blokerede jeg ikke. Lige indtil dagens sidste dyk, hvor jeg efter to dyk til 23 og 26m blokerede på 13m 🙁
      Men det var en fantastisk dag overordnet set 🙂

      Dagens reminder-råd kommer meget fint i forlængelse af GOFs forgående post, hvor han nævner en kroatisk landsholddykker, som giver en tommelfingerregel om at udligne hver anden meter. Jeg er sikker på det virker for ham, men med al respekt, så er jeg ret sikker på, at han er en af de fyre, som har relativt nemt ved at udligne. Alle dem som jeg har mødt, der bare har en smule besvær ved det får det nemmere jo oftere de udligner.
      Vi havde et opvarmningsdyk til ca. 19m, hvor min instruktør og jeg talte vores EQs. Jeg kom ret stolt op og havde talt 22 udligninger – altså lidt over en gang per meter. Hun havde ikke været lige så præcis med optællingen, men havde udlignet 30-34 gange på 19 meter 😉 Altså op imod 1,8 gange per meter.
      Jo oftere du udligner, desto nemmere bliver hver enkelt udligning og risikoen for at e-rørene kollapser minimeres. Men din Frenzel skal være god og præcis og dine tungemuskler trænede for at kunne gøre det med denne her frekvens.

      Det er også værd at minde om, at jeg udligner en gang på overfladen og laver et meget roligt duck-dive.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #19960

      David H
      Moderator

      Dag 2 (igår) var derimod ganske ringe.
      Her er dykkene:
      11, 15, 13.
      De røde dybder er alle dyk, hvor jeg blokerede fuldstændig. Så min EQ er stadig langtfra konstant og værre endu, jeg aner ikke om det er en god eller dårlig dag før jeg er i vandet. Men pointen her er, at selv efter syv aborterede dyk i træk formår jeg at lave to OK dyk.
      Jeg tog en pause og skyllede mit kranie godt og grundigt, fik alt snottet ud og prøvede at glemme de dårlige dyk og minde mig selv om, at min Frenzel ikke kommer af sig selv – jeg skal koncentrere mig under hele dykket.

      For at der ikke skal gå for meget dagbog i den, må vi hellere slutte med et par praktiske råd, som vi vist har glemt indtil videre:

      • Hvis du dykker, hvor klimaet er varmt, så pas på aircondition… Der er mange, som vågner op efter en nat i et aircon værelse fuldstændigt blokerede
        • For mange fridykkere er mælkeprodukter totalt no go. De øger efter signende slimproduktionen
        • Og så er der de klassiske med at undgå alkohol, koffein og for meget og for sen morgenmad – men det har nu ikke så meget med trykudligning at gøre.

          Det jeg vil huske fra i dag er, at selvom jeg har haft en stribe blokeringer, kan jeg med lidt mental og fysisk nulstilling godt klemme et par gode dyk ind. Tricket er ikke at stresse ørene. Hvis du er blokeret, så vend om! Eller gå lidt op, udlign og gå så ned igen.

          Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #19962

      David H
      Moderator

      Dag 3
      Efter den middelmådige dag i går forventede jeg ikke det store.
      Her er dykkene:
      16, 21.5, 26, 30.5, 29.5m… 🙂
      Overraskende nem og god dag. På nær det sidste dyk føltes de alle nemme og gode og jeg nåede pladen for enden af rebet. Vi startede ved. ca. 15, og gik så omtrent fem meter dybere for hvert dyk. Det sidste dyk hvor pladen var på 35m var i og for sig OK, men jeg fik en lille blok ved 28-29m og kunne ikke finde nok luft til at cleare, så jeg besluttede mig for at gå op.
      Selvom pladen er “lige dernede” og man så gerne vil ned og røre, så gør det ikke! Lyt til ørene, altid.

      Til slut var jeg ret tung i benene og begyndte at blive lidt træt overordnet set. Alligevel tog vi en session mere efter en lang frokostpause.
      Her var dykkene:
      20.5, 28.5m
      Det første dyk var OK, det var et opvarmningsdyk til pladen. Jeg vidste, at jeg ikke havde supermeget energi, så ideen var at lave et enkelt dyk til 20m og så sætte pladen på 33m på de to næste. Men på det første af de dybere forsøg blokkede jeg fuldstændigt på 7.5m. Jeg tog en god pause, rensede snottet ud og forsøgte igen. Ligesom det sidste dyk før frokost nåede jeg ikke pladen men det var stadig en hel fin dybde for mig. Igen var det bare en lille blok som jeg ikke kunne få løst op for.
      Jeg stoppede efter det dyk, da jeg kunne mærke, at jeg ikke havde meget energi tilbage og mine EQs var blevet en smule sloppy og sene. Og da jeg efter det sidste dyk end ikke kunne Frenzle på overfladen, var det tide at kalde båden over.

      Idag var jeg også ekstra grundig med at strække ud før vi dykkede. Min instruktør tager den del seriøst, så det er godt, at hun tvang mig igennem rutinen. Der er ikke så meget at sige, da det skal læres under instruktion. I bund og grund strækker man brystkassen under en fuld indånding og vi lavede også nogle mellemgulvsøvelser på tomme lunger. Man skal passe lidt på, så det er godt at have instruktør på indtil man finder ud af, hvordan det skal føles.

      Jeg er enig med GOF i at man også bør træne tunge og kæbe/halsmuskler. Det begyndte jeg på sidst jeg var her og genoptog det i går aftes og her til morgen. Man ser lidt tosset ud, når man med åben mund strækker tungen ud i alle mulige retninger… 😉
      Min tanke bag det er at tungen er en muskel og den muskel, der bestemmer hvor kraftig din Frenzel kan blive – så derfor kan det kun hjælpe at træne og strække den også.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #19963

      David H
      Moderator

      Her er i øvrigt et link til nogle pix jeg tog sidst jeg var her. Bare til dem som er lidt nysgerrige omkring setuppet hernede.
      Der er ikke så mange UW billeder, da jeg selv ville dykke mest muligt.
      Denne her gang har jeg slet ikke mit undervandskamera med.

      http://www.davidhogsholt.com/freediving-philippines

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #19967

      Det er muligt du er en “elendig” trykudligner :unsure: men du tager kanon gode billeder – KONGE B)

    • #19986

      David H
      Moderator

      Dag 04
      Mine dyk:
      21, 26, 30,5, 3, 8
      Dagen startede egentligt godt med opvarmingsdyk til 21, 26 og 30m. Ikke de store problemer. Jeg EQede med så høj frekvens, som jeg kunne. Hvilket stadig ikke er helt så ofte som da jeg var her for tre måneder siden.
      Efter de tre dyk, satte vi bundpladen på 35m og på mit første forsøg blokkede jeg fuldstændigt på 9 m. Jeg gik op igen, pudsede næse og forsøgte igen. Her nåede jeg 31m, 4m fra pladen, men det var ikke nemt.
      Dernæste dykkede de andre elever, hvilket gav mig en god pause, men det hjalp ikke. På de sidste tre forsøg kom jeg aldrig under 8m.
      Jeg var blevet træt og kunne mærke, at min Frenzel var lidt slap og lidt for langsom.

      Efter frokost og et godt hvil var der mulighed for en tur mere. Da jeg var fuldstændigt blokeret lige efter min første tur på dagen, havde jeg egentlig tænkt mig at blive på land men lige før den anden session kunne jeg overraskende EQ begge ører igen nogenlunde hurtigt og samtidigt, så tænkte, at en tur mere kunne være OK.
      Første dyk var en opvarming til 15m, som gik nogenlunde. Men jeg var stadig træt og på de næste tre dyk, blokkede jeg på 4, 3 & 3m 🙁
      15, 4, 3, 3

      Jeg tror, at det jeg har lært i dag, er at hvis jeg er træt i kroppen, bliver det sværere at EQ og hvis jeg først har blokket meget kraftigt og flere gange i træk, så hjælper en frokostpause ikke nok.
      I morgen vil jeg prøve noget nyt: Færre opvarmningsdyk.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #19992

      David H
      Moderator

      Dag 5
      De sidste par dage har været ret meget op og ned… hohoho :unsure:
      Jeg har indset, at træthed betyder meget for, hvor god min udligning er og jeg ved, at jeg kom hertil meget ude af form, så i dag prøvede jeg noget nyt: Få dyk for at spare mest mulig energi til de dybere dyk.
      Jeg startede med et opvarminingsdyk til 20.5m, som føltes godt. Dernæst et dyk til knapt 28m. Så satte vi for tredje dag i træk pladen på 35m og… for første gang lykkedes det :cheer:
      Det var et fint dyk med en lille blok på ca. 31m, som det lykkedes mig at cleare forholdsvis nemt.
      De 35m er nu min personlige rekord og et tal, jeg gerne ville have nået sidst, jeg var her, så jeg var meget glad i dag.

      Derefter dykkede jeg en enkelt gang for følge en af de andre elever op sluttede af med et dyk på tomme lunger for at komme i gang med den slags dyk og se om min Frenzel stadig funkede.

      Båden er akkurat taget ud på dagens anden session, men selvom jeg ikke er særligt træt er min nye metode at dykke færre dyk før de dybe forsøg. Desuden syntes jeg, at min PB fortjente både stegte ris OG pandekager, så er lidt oppustet 😛

      Mht. black out har vi jo talt meget om surface intervaller i andre tråde – og jeg vil lige nævne, at der jo er andre elever, så man skiftes til at dykke, hvilket gav mig ca. 5min afslapning after det foregående dyk og ca. 3-4 min breathe-up til mit næste forsøg. Selv hvis man er alene med en instruktør, så sørger de for, at du giver dig god tid imellem dykkene. Her på skolen dykker vi desuden med en lanyard fra håndled til rebet på dyk over 20m – en slags hundesnor, så hvis en dykker black outer, kan man altid hive ham/hende op ved at hive hele rebet op. Dykkeren vil så hænge i lanyarden under bundpladen.

      Det som jeg har lært i dag er, at med den form, jeg er i og med de EQudfordringer, jeg har, så skal jeg ikke udmatte mig selv. Færre dyk er lig med bedre dyk 🙂

      Her lidt billeder fra den smarte telefon. Vi prøver at leve lidt sundt og spise en lille og tidlig morgenmad.
      (Desværre ikke nogle undervands eller bådbilleder)

      Min aftensmad forleden (ikke noget der sker ofte…)

      Morgenmad fra i morges. To timer før vi ramte vandet.

      Luna, en kinesisk pige, øver Frenzel

      Dykkerskolens båd i baggrunden med elever, der forbereder sig på deres dynamic i forgrunden. Dynamic er distancesvømning under overfladen – også på breath-hold

      Endelig 😛

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #19994

      Mads Broe
      Deltager

      Stort tillykke herfra, flot gået.:)

    • #20014

      Christian Topp
      Deltager

      Også stort tillykke herfra, det er sku’ godt gået…

      Mvh. Topper

    • #20031

      David H
      Moderator

      Dag 06
      Det gik ret OK i dag.
      Jeg er blevet forstærket i min tro på, at jeg med min nuværende form skal dykke færre gange.
      Min Frenzel er også blevet meget bedre over de to seneste dage. Det passer meget godt med mine erfaringer fra den seneste tur for tre måneder siden.
      Så, pointerne fra i dag er:

      – Det tager mig en lille uge at få min Frenzel nogenlunde op at køre. Hvis andre er som mig og ikke dykker løbende, er det værd at tage med i overvejelserne, hvis der skal bookes fridykkerferie.
      – Hvis man går efter at forbedre sine dybde, så overvej få, gode dyk per dag.

      Jeg forbedrede min personlige rekord fra i går, så nu er jeg på 37m. Dykkene var:
      17, 21, 28, 37m.
      Mine 37m var mere “rene” – finnede ned og finnede op. Ingen delfinspark op denne gang.
      Jeg lod heller ikke hånden løbe langs rebet hele vejen ned, som jeg ellers normalt har gjort og vil anbefale alle med EQproblemer at gøre. Hvis hånden allerede er på rebet kan man ved bare at stramme grebet vende hele kroppen nærmest med det samme. Det gør, at du kan stoppe din nedstigning meget hurtigt hvis du blokerer.

      Jeg vil nok ikke “blogge” så meget mere herfra, da det er nogle andre nuancer og metoder, der er i spil nu.
      (Jeg er begyndt at lave Frenzel Mouthfill EQ og det vil jeg mene er bedst at lære under instruktion. Kort sagt går det dog ud på, at man fylder munden og kinderne med luft inden man når den dybde, hvor lungerne er så sammenpressede, at det er svært og risikofyldt at hive luft op til at EQ med. Men jeg kæmper lidt med ikke at synke luften igen eller endnu være, ubevidst at skifte til en valsalva efter mouthfill’en.)

      Istedet vil jeg slutte af med at nævne mine to mest praktiske “venner”:
      Mine Spheramaske og min næseskylningsflaske. Sphera’en er ultrafleksibel og presses så meget sammen, at den skal udlignes meget mindre end andre masker. Til dem med EQproblemer betyder det meget. Den er nok ikke så velegnet til jagt, da især det perifære synsfelt bliver lidt funky pga. de buede linser.
      Flasken bruges til at skylle næse med. Jeg skyller hver aften, hver morgen og tager en fyldt flaske med på bøjen og skyller en smule før hvert dybt dyk eller hvis jeg er blokeret.

      Her er mine nye PB. Ved ikke om jeg når så meget længere på denne her tur

      Her er jeg med min koreanske instruktør på et opvarmningsdyk i går. For at spare energi til de dybe dyk går jeg op fra mine opvarmingsdyk ved at hive mig stille og roligt op af rebet

      Jeg kan uden tøven anbefale alle at tage fridykningskurser og I er mere end velkomne til at spørge hvis der er mere kursusspecifikke spørgsmål.

      Og TAK for opbakningen!

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #20033

      Takker for et godt indlæg, det har været fornøjeligt at følge og selvfølgelig et stort tillykke med de 37 meter.

    • #20281

      David H
      Moderator

      En sidste og afsluttende post for denne gang, promise! :whistle:
      Jeg er egenligt ved at løbe tør for praktiske råd mht. selve trykudligningen, men da jeg har trukket tråden lidt over i en fridykkerkursusretning vil jeg efter de to seneste dage gentage mine to vigtigste pointer.

      Hvis du planlægger at tage et kursus og rejse til det (og du er udligningsudfordret) så sæt GOD TID af til det. Det tog mig ca. 5-6 dage før, alt begyndte at falde på plads. Og hvis du presser dig selv og laver et par EQbommerter tidligt kan det nemt betyde, at du ikke kan udligne ordentligt de næste par dage derefter. Jeg “mistede” f.eks. dagen i går på en bommert.

      Det er den anden pointe: Tag det stille og roligt, Giv dig god tid. Det er frustrerende, når det ikke funker, men det vil komme. Lad dig ikke stresse af dine egne mål eller andre elevers. Der er masser af folk, der kan ramme 15-20 meter på en enkelt dag eller to, men det nytter ikke, at måle sig med dem. Tro på, at det nok skal gå i orden og lad vær med at presse på. Det giver altid bagslag.

      Der er gode fridykkerskoler mange steder i verden nu. En stor del af dem er i Asien og det mest praktiske og billigste for mig er Filippinerne (og Thailand – men Filippinerne har bedre dybde). Her er både AIDA og SSIskoler og selvom jeg kun har været på en enkelt af dem, har jeg hørt gode ting om de to andre i nærheden. Som sagt svarer jeg gerne på spørgsmål:-)

      _______

      For dem som gider at læse detaljerne fra de seneste par dage kommer de her:
      På min 7. dag her satte jeg en en personlig rekord på 40.8m men næste dag dummede jeg mig.
      Jeg sov kun et par timer og kunne fra morgenen af mærke, at jeg var lettere blokeret og mit venstre øre EQede senere og mere besværligt end det højre.
      Vi lavede nogle FRC dyk (tomme lunger) til 10-15m som opvarmning til mit dybe dyk på fulde lunger. Men på det forsøg blokerede jeg fuldstændigt på mit venstre øre.

      Det var en anden slags blok end normalt. Jeg “under-udlignede” forstået på den måde, at jeg udlignede en smule løbende men lavede den fejl kun at “lytte” til mit gode, højre øre. Så mit venstre øre poppede aldrig ordentligt, men kun lige nok til at jeg ikke helt kunne mærke smerte. Da blokeringen endelig satte ind var den hurtig og meget voldsom og det gjorde super nas. Jeg greb rebet, hev mig hurtigt lidt op og clearede endeligt. Men det kunne godt have gået mere galt.

      Jeg var meget sur på mig selv efter den hændelse, da jeg allerede havde konstateret om morgenen, at mit venstre øre haltede efter og alligevel fattede jeg ikke, hvad der var ved at ske på det dybe forsøg. Forhåbentlig kan jeg i fremtiden genkende den fornemmelse og stoppe i tide.

      I dag, på min 9. og sidste dag var der stadig lidt problemer med mit venstre øre. Men jeg tror, at netop de mange dage i vandet og den konstante træning og “styrketræning” af Frenzelmusklerne og trommehinden har gjort, at jeg er mere tolerant overfor fejlEQs. Havde jeg fået den samme hårde blokering først på ugen, tror jeg mine dyk i dag havde være forfærdelige.
      Det var lidt en kamp, men jeg endte dog med at forbedre min PB med lidt under en meter:

      Attachments:

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #20292

      Michael Povlsen
      Deltager

      Fy for pokker, 41meter+ det er bare sejt! Grattis med den nye PR!

    • #20295

      Super flot PB David. Hvordan gik det med din mouthfill? Teoretisk burde du vel kunne nå ca. 40 på ren frenzel.
      Kender ikke Sphera masken, men den minder mig meget om Sommap flowmasken aka Vodka masken 🙂 Totalt uegnet til alt andet end dybdedyk da man ser dobbelt pga det buede synsfelt.

      Et generelt tip fra min side må nok være ikke at forcere trykudligningen. Ligesom at finnesparkene gerne skal være dovne og “lemmedasker”-agtige (uden dog at bøje i knæene), så oplever jeg ofte at når jeg udligner “blødt” og ofte, så går det langt bedre. Jeg udligner konstant på de første 15-18 meter og derefter går der længere og længere tid imellem da trykket jo også ændrer sig langsommere og langsommere jo dybere man kommer. Slap af i kroppen og halsområdet ved udligning.

      Et andet godt tip er at trykke hagen svagt mod brystet og tilte hovedet ind mod sin egen krop på ved nedad. Det hjælper udligningen lidt ved at de eustatiske rør ikke er vendt 180grader på hovedet, og den vinkel åbner faktisk også rørene lidt. Det allerværste man kan gøre er at kigge nedad imens man dykker, så blokerer man faktisk rørene til en vis grad.

    • #20297

      David H
      Moderator

      Fy for pokker, 41meter+ det er bare sejt! Grattis med den nye PR!

      Taaak!
      Som dem som har fulgt tråden fra start af ved, så var jeg meget frustreret og overvejede at kaste håndklædet i den famøse ring. Derfor er det specielt fedt, at det er lykkedes at få nogenlunde styr på det og jeg sidder nu med en tro på, at hvis jeg kan, så kan alle sku:-)

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #20299

      David H
      Moderator

      Super flot PB David. Hvordan gik det med din mouthfill? Teoretisk burde du vel kunne nå ca. 40 på ren frenzel.

      Min mouthfill sidder stadig ikke i skabet. Den er nem nok at tage (jeg tager den ved 20m) og jeg får en enkelt “gratis” EQ når jeg trækker hagen ned igen og derved komprimerer luftvejene i halsen og svælget. Men overgangen til Frenzel derfra er ikke helt nem. I starten var det gerne der, at jeg slugte lidt eller hele mundfulden. Så var der en fase, hvor jeg sank lidt efter de første par Frenzler. I dag holdt jeg den hele vejen ned indtil en meters penge fra pladen, men det var stadig ikke nemt. (Min Frenzel ned til mouthfilldybde er derimod blevet ret god).
      Jeg ved, at der er folk, der efter mouthfill’en først EQer ved at sænke hovedet igen, dernæst ved at lukke kæberne mod hinanden, derefter ved at trække kinderne sammen og til sidst ved at Frenzle. Jeg har slet ikke den kontrol over kinderne og min mouthfill er ikke så god, at jeg kan have lukkede læber, ballonkinder OG kæberne langt fra hinanden på en og samme gang. Så der er masser af plads til forbedring. Men det bliver på FRC hjemme i 15m-tanken i Kina.

      Som et kuriosum kan jeg nævne, at jeg nogle gange laver delfinlyde under min frenzel – et lille, kort piv og kun hvis jeg har svært ved at cleare. Jeg tror endelig, at jeg har identificeret årsagen.
      Jeg tror, at det sker når min Frenzel ikke er helt kraftig nok til et 100% pop og jeg så, utilsigtet, kommer til at give et lille Valsalvablæs. Men fordi jeg er i Frenzelmode så er min glottis lukket og pivet kommer når det lille ekstra Valsalvatryk åbner glottisen. Det er min teori lige nu i det mindste. Min instruktør siger, at det sker for hende en enkelt gang i mellem hvis hun er træt, ukoncentreret eller utilpas. Men så snart hun falder til ro igen bliver frenzlen ren og “uforurenet”. Roen falder som som regel over hende, så snart hun freefall’er.
      Jeg er ikke videre bekymret så længe, at jeg er parat til at afbryde dykket, hvis ikke jeg er gået i ren Frenzel før midten af 20erne. Vi skal ikke lege med Valsava når vi nærmer os vores residual volume (RV).

      Det med teorien kommer vist helt nørdeteknisk an på, ikke bare ens Frenzelteknik, men især hvor stor ens Residual Volumen er. Jeg ved ikke helt, hvor SSI har deres videnskabelige basis fra, men de siger, at den mindre øvede fridykkers RV ligger på 25% af den totale lungekapacitet og dem som har arbejdet mere med strækøvelser o.l. kan komme ned på 20%. Så den helt grove teori bør sige, at de første af slagsen kan frenzle ned til 30m og dem med lavere RV ned til 40m. Jeg mener ikke, at jeg mouthfill’ede sidst jeg var her og der kunne jeg lige akkurat knibe 33m ud af en normal frenzel.

      Et generelt tip fra min side må nok være ikke at forcere trykudligningen. Ligesom at finnesparkene gerne skal være dovne og “lemmedasker”-agtige (uden dog at bøje i knæene), så oplever jeg ofte at når jeg udligner “blødt” og ofte, så går det langt bedre. Jeg udligner konstant på de første 15-18 meter og derefter går der længere og længere tid imellem da trykket jo også ændrer sig langsommere og langsommere jo dybere man kommer. Slap af i kroppen og halsområdet ved udligning.

      Helt enig. Ro i kroppen, især overkroppen hjælper meget. Jeg er blevet bedre til den del af det. Især freefall’et fra ca. 15-35m er sweet;-). Bliver lidt mere besværligt efter da.
      Efter at min frenzel er blevet bedre behøver jeg heller ikke det tidligere nævnte “omvendte psykologitrick” med at stige ned hurtigere end ideelt for tvinge mig selv til at udligne kraftigere. Mit seneste 40m dyk var 18 sek langsommere end det første. Stadig en smule for hurtigt, men meget bedre og med mere energi og luft tilbage på trods af den længere dyktid.

      Et andet godt tip er at trykke hagen svagt mod brystet og tilte hovedet ind mod sin egen krop på ved nedad. Det hjælper udligningen lidt ved at de eustatiske rør ikke er vendt 180grader på hovedet, og den vinkel åbner faktisk også rørene lidt. Det allerværste man kan gøre er at kigge nedad imens man dykker, så blokerer man faktisk rørene til en vis grad.

      Igen fuldstændig enig. Hagen ind:-)
      Ikke helt ind, da det for mig lukker lidt til, men ret meget ind. Det kan ret nemt mærkes, hvor passagen er mest åben.
      Og så er det fedt at have opnået så meget ro i vandet, at jeg dykker med åbne øjne stort set hele vejen – det er et fedt view man får når hagen er trykket ind og man ser kammeraterne på overfladen blive mindre og mindre og solen danse på undersiden af bølgerne. Underligt nok giver det en særlig ro 🙂

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #20315

      David H
      Moderator

      Kender ikke Sphera masken, men den minder mig meget om Sommap flowmasken aka Vodka masken 🙂 Totalt uegnet til alt andet end dybdedyk da man ser dobbelt pga det buede synsfelt.

      Jeg kendte til gengæld ikke til Sommap’en, men nu har jeg lige læst lidt om den og de minder meget om hinanden. Sphera’ens plastikglas er kun buet ude i siderne, så det er kun det perifære syn, som bliver lidt vodkaagtigt. Men ligesom Sommap’en er den meget blød og fleksibel og skal ikke udlignes meget. Mange udligner den ned til 20m og så ikke sidenhen. Jeg må indrømme, at jeg glemte at udligne den på et af mine 40m og jeg kom op uden mask squeeze-skader. (Men måske udligner jeg den en smule, da jeg lækker luft ud igennem tårekanalen ved øjet… :pinch: )
      Ligesom Sommap’en skal man passe lidt på Sphera’en – den er lidt skrøbelig.

      Jeg er 100% enig med Morten V, der på sin hjemmeside anbefaler den højt til fridykning men ikke til jagt og fotografering.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #20521

      David H
      Moderator

      Tanker om næsespray
      Der er et enkelt emne, jeg har holdt mig lidt fra at skrive om, nemlig “dykkermedicin”. Nærmere betegnet de næsesprays og piller, som folk i stor stil bruger mod tilstoppede næse og bihuler, og som mange dykkere bruger, når de føler de har sværere ved at trykudligne.
      Jeg er ikke læge og har ingen lægefaglig baggrund og derfor tænkte jeg, at jeg ikke var den rette. Og selv hvis jeg var, skal man jo passe på med at bruge internettet som konsultationsværelse.

      Men af tre grunde gør jeg det alligevel. Den første er, at dette indlæg bliver mere en advarsel end en forsvarstale for det mest gængse medicinske trick. Den anden er, at vi her på forummet vist har et par helt rigtige læger, der forhåbentligt retter eller uddyber, hvis det behøves. Desuden er de medikamenter, jeg taler om, vist ikke videre skadelige selv ved overforbrug(?).

      Jeg kan ikke nægte, at de er yderst effektive – jeg har selv brugt dem og der er “hul igennem” nærmest med det samme – men de giver bagslag og man bliver værre stillet end før. Det er præcis derfor, man skal være meget påpasselig med at bruge dem til dykning.
      Alle de her medikamenter som Afrin, Zymelin, Otrivin og hvad de ellers hedder kommer med en såkaldt rebound effekt, altså et tilbageslag, efter ca. 3-5 dage. Her vil slimhinderne hæve igen og mere end da, du startede behandlingen. Det er bevist i medicinske studier.
      Jeg talte med en fridykkende øre-, næse- og halslæge i Filipperne om det og han ville aldrig selv anbefale at bruge dem mere end tre-fire dage (han frarådede i øvrigt også dem i pilleform som efter sigende har flere bivirkninger). Man kan ikke udskyde eller reducere tilbageslagseffekten ved at tage dem længere.

      Min pointe er, at hvis man er tilstoppet, så giver det mere mening at tage en dag eller to ude af vandet til det er ovre, da man nemt mister det samme eller mere pga. rebound effekten senere hen. Især hvis man er på en længere ferie hvor man vil dykke mest muligt eller er i en længere periode, hvor man vil dykke nærmest hver dag.
      Det eneste scenario, hvor jeg kan se, at de vil give mening er hvis man partout skal dykke i 2-4 dage men ikke behøver dykke dagene efter.

      (Så vidt jeg forstår, så er det aktive stof, som man skal kigge efter Oxymetazoline, Xylometazoline eller alt der er hydrochlorider)

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #20522

      David H
      Moderator

      Trykudligning af masken og lidt om lavvolumemasker
      I en anden tråd talte vi lidt om trykudligning og lavvolumemasker, så tænkte, at jeg lige så vel kunne copy-paste nogle af de pointer ind i denne her tråd (i en lettere redigeret form):

      Vi trykudligner masken for at undgå mask squeeze men også for at lette vores trykyúdligning.
      Hvis ikke man udligner masken opstår der et relativt vacuum, der kan forårsage skader såsom blodansamlinger i øjene, næseblod, sprængning af mindre blodkar i bihulerne. Men det kan vist også give irritation af slimhinderne, som kan føre til, at de hæver og producerer mere slim – som så igen kan føre til trykudligningsbesvær.

      Det relative vacuum kan også suge luft “ud af dit øre” og måske endda kollapse dine eustacianrør, hvis de alligvel var lige på vippen. Begge ting gør din trykudligning mere besværlig.

      Af alle de årsager er det en god ide at udligne din maske. Det er nemt nok, selvom jeg selv glemmer det nogle gange. Den nemmeste måde er at lette lidt på tommel- eller pegefingeren lige før, du alligevel skal trykudligne. De fleste gør det nok lige efter, men i teorien er det bedst at gøre det lige før, så vacummet ikke får indflydelse på din trykudligning.

      Den største fordel ved en lavvolumemaske er, at vi skal bruge mindre luft til at udligne masken – så vi ender med mere luft til vores dyk. Og det har rent faktisk også noget at gøre med trykudligning, men ikke så meget til den slags jagt/fridykning, der er mest brug for derhjemme. Men for de fridykkere, der dykker dybt, er det ikke så meget manglen på luft ifht. blackout, som er den begrænsende faktor men netop manglen på luft til at trykudligne med. Der er mange dybdemeter at hente på den konto. (Der er også derfor, at de helt dybe dyk forgår med fluid goggles og næseklemme.)

      En anden ting, der hjælper meget og som er blevet nævnt en del gange allerede er en lavvolumemaske, der er ultrafleksibel. Hvis masken komprimereres og trykkes let mod ansigtet, skal den udlignes endnu mindre. Problemet er, at de få masker som har den evne har buede plastikglas og synsfeltet er derfor lidt for funky til jagt.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #20544

      Henrik
      Deltager

      Træning, træning, træning.
      Jeg sidder pt på Malta, og det er nu lykkedes mig at dykke til knap 20m hands free. Når man først en gang er lykkedes med det, er hemmeligheder meget simpel. Svøm laaaangsomt ned. Jeg blev nød til at bremse lidt på mit free Fall, for at ørene skulle kunne følge med. Men det lykkedes. Dykket tog godt et minut.
      Min erfaring er, at når man mestrer denne teknik, bliver det generelt lettere at trykudligne, da man har nemt ved at hold det eustatiske rør åben hvad end man bruger Frenzel eller Valsalvas.
      Og så lige det med kosten. Dette er gjort på en stram diæt bestående af cornflakes, røræg, bacon og maltesiske pølser. Nogle af de andre i hytten fik godt nok lov til at smage pølserne igen da vi kom på havet, men jeg dykker fantastisk på det. Det er rigtig fridykkermad.

    • #20795

      David H
      Moderator

      Er lige kommet hjem til Shanghai efter et par dage i en 15-16m tank i en nærliggende by, hvor en instruktørven havde inviteret mig til at hjælpe lidt til på et begynderkursus.

      På det første dyk, lagde en af pigerne ud med at BTV/Hands Free ned til bunden i en sindsyg fart… 😛
      Det er første gang, jeg har set en kunne gøre det fra naturens hånd uden træning. Det var helt vildt så hurtigt hun kunne stige ned. Dernæst var det jo bare at bede hende slappe af og spare på energien.

      Jeg spurgte om hun altid havde kunne gøre det og hun havde ikke noget klart svar men, hun havde dog kunnet gøre det lige siden hun startede med scuba for et par år siden.
      Hun skulle hverken gabe eller flytte kæben på nogen måde men forklarede, at hun tænkte på en ud af to ting og nogle gange et mix – hun tænkte på at bøje trommehinden som et stykke papir eller tænkte direkte på at aktivere musklerne omkring e-tuben…! Crazy, de fleste af os har netop meget svært ved at knytte den hjerne-til-muskel-forbindelse men for hende var det supernemt.

      Hendes BTV var 80-90% succesfuld og vill nok komme endnu højere op, når hun begynder at dykke langsommere.

      Anyways, det var bare en lille anekdote. Jeg er kun en smule misundelig men det var også ret fedt at se det i virkeligheden.

      Jeg har vist nævnt tidligere, at forfatteren og fridykkeren Federico Mana, hvis EQbog jeg har haft anbefalet måske havde fundet en måde at undervise i BTV på. Jeg har mailet lidt med ham og han siger, at det er rigtigt og at han indtil videre er lykkedes med at få 50 fridykkere til at kunne det. Så måske er det værd at holde lidt øje med hans workshops. Desuden er han ved at udgive en opdateret version af EQbogen, der forhåbentlig kommer til at indeholde hans BTVtricks. Den skulle udkomme på sensommeren.

      Her er i øvrigt lidt pix fra weekenden:
      http://www.davidhogsholt.com/freediving-china2/

      En smagsprøve her:

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63336

      David H
      Moderator

      Mon Havfruer Bruger Frenzel?

      Glædelig Jul til jer alle. Jepper, det er Juleaften, men jeg sidder med en flok kinesiske fridykkervenner på Filipinerne, så springer højtiden over i år.

      Vi har talt lidt om frenzel og BTV (hands free) på et par andre tråde siden Morten relaunchede sitet, men tænkte at jeg ville genoplive denne her tråd, da der egentligt er en del god information at hente her. Og jeg har en lille historie fra den anden dag.

      Forleden var jeg i vandet på en fridykkerline for første gang i toethalvt år og en af mine meddykkere – en kinesisk havfrue – BTVede til 14m på hendes første dyk og et par meter dybere på de næste dyk. Hendes BTV PB er vist tæt på de 20m, men hendes mål er 25m.

      Tilbage til det med havfruen, for det var ikke bare en dårlig fridykkerfloskel – hun er vitterlig professionel havfrue i Kina til daglig. Fire shows om dagen igennem snart 10 år. I sensommeren besluttede hun sig for, at hun ville lære at BTVe. Det giver god mening, for jeg tror ikke de rigtige havfruer holder sig for næsen. Hun arbejdede på det dag ud og dag ind i akvariet og efter tre måneder begyndte det at klikke for hende, så hun er ikke en af dem, som bare kunne det fra naturens side. Det krævede fokus og masser af tid, men nu begynder det at virke. Fra hvad jeg kunne se, virkede det til 14-18m, hvorefter hun frenzlede. Sådan var ca. 2/3 af hendes dyk og på resten af dykkene, måtte hun af og til lave en frenzel eller to mellem BTVerne.

      Jeg ved ikke, om hun stadig er her, men hvis hun er vil jeg prøve at tale lidt mere i detaljer med hende om det hele.

       

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63363

      David H
      Moderator

      Forstoppelse i Juletiden – En Selvdiagnose

      Jeg har tidligere nævnt (foroven, for fem år siden i selvsamme tråd), at jeg mistænker, at jeg har snævre E-rør; at jeg synes, jeg skal presse ret meget for at udligne – så meget, at jeg kan blive helt træt i tungen af det. Desuden har jeg altid masser af reverse blocks når jeg flyver og når jeg stiger op fra et dyk og især på flyet skal jeg aktivt prøve at åbne mine rør for at udligne (under take off og indtil vi når max højden).
      Nu på min venindes fridykkerskole har de en gadget, der kan måle præcist hvor meget tryk, man bruger for at udligne (for at høre det lille “pop”). Forleden legede fem af os med den efter en middag. Jeg skulle bruge omtrent 70hPa, den der skulle bruge næstmest skulle presse med ca. 40hPa, de tre andre lå på omkring 20hPa, men der er folk, der skal bruge så lidt som 5hPa, blev jeg fortalt.

      Men hvad betyder det for min fridykning? Skal jeg bare give op og blive professional chokoladekagespiser? Måske. Men jeg var egentlig ikke så overrasket over de tal, som dimsen spyttede ud (igennem en APP på min telefon). De viser hvad jeg for år tilbage, selv mistænkte. Dog har jeg altid haft en lillebitte drøm om at ramme 60m (eller i det mindste 50m), men den er så lille, at efter at UVjagt er begyndt at betyde mere og mere, går jeg mere op i at arbejde på at få mere ro og tid i mine dyk til 20-25m. Og da min EQ de første par dage har været god nok til en håndful dyk til 30-35m, så gider jeg ikke stresse så meget over mine latterlige E-rør;-). Desuden var den person, som skulle bruge næstmest tryk (+40hPa) min gode instruktørvendinde, som er en +70m dykker.

      Her er et link til dimsen.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63381

      Jeg husker en fridykker konkurrence i 2008 hvor der også var en der havde et sådant analogt apparat med.

      Jeg husker at jeg popper på 20, men at min veninde Hanli Prinsloo poppede på 60, og netop lige havde dykket til 60m (i Gullmarfjorden, Lysekil – Sverige).

      Personlig kan jeg gå til 7-8m hands free (btv), men min rekord er på 20. Det kræver dog at jeg har dykket meget op til og slet ikke er forkølet.

       

      Morten Rosenvold Villadsen
      Undervandsitetet.dk
      Uvjaegeren.dk

    • #63475

      David H
      Moderator

      Jeg husker en fridykker konkurrence i 2008 hvor der også var en der havde et sådant analogt apparat med. Jeg husker at jeg popper på 20, men at min veninde Hanli Prinsloo poppede på 60, og netop lige havde dykket til 60m (i Gullmarfjorden, Lysekil – Sverige). Personlig kan jeg gå til 7-8m hands free (btv), men min rekord er på 20. Det kræver dog at jeg har dykket meget op til og slet ikke er forkølet.

       

      Hmm, det virker til, at forummet igen mister posts. På forsiden ligner det at, “cyylyy1″ har postet seneste i denne her tråd (nu vil det dog være mit navn, der står øverst), men jeg kan ikke se nogen post fra cyylyy1

      Jeg havde samme problem i Juletiden. Jeg tror, det er når jeg redigerer umiddelbart efter at have postet. Så, Morten kan der ikke skrues lidt ned for aggresiviteten i botfiltrene?

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63339

      David H
      Moderator

      Morten,

      Vi mangler stadig et indlæg fra her på tråden cyylyy1

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63485

      Tak for info – meget brugbart. Jeg prøver at få styr på det.

      Morten Rosenvold Villadsen
      Undervandsitetet.dk
      Uvjaegeren.dk

    • #63488

      Indlægget fra Cyllj var rent faktisk spam 🙂

      Morten Rosenvold Villadsen
      Undervandsitetet.dk
      Uvjaegeren.dk

    • #63564

      David H
      Moderator

      Den Bløde Gane (ikke en kro i provinsen…)

      Endnu nyt kapitel i denne lange saga – i fald nogen skulle være interesseret;)
      Til nye læsere;): Helt kort har jeg haft EQproblemer i årevis. Udover at jeg skal bruge et højere tryk end de fleste, så dukker et andet problem også op på de dybere dyk. Selv med mouthfill har jeg ikke har kunnet EQe efter en vis dybde. På trods af at jeg stadig har luft i munden, føles det som om, at jeg ikke har luft overhovedet til at EQe.

      Der er så vidt jeg ved kun to ting, der kan forårsage dette. Enten en tungeblokade, hvor tungen blokerer for at luften fra munden kan nå op i svælget og ud i E-rørene. Og så en lukket ‘soft palette’ (som vist kaldes for den ‘bløde gane’ på dansk), som også blokerer for at luften kan presses ud i rørene – på trods af, at der stadig er masser af luft i munden.

      Efter at have arbejdet på at slappe helt af i tungen mellem de dybe EQ uden, at problemet er gået helt væk hælder jeg nu mest til, at det er manglende soft palette-kontrol, der er årsagen. Jeg mistænkte det egentlig allerede for to år siden, men det er først nu, jeg har fundet tid til at træne lidt igen. Og da jeg også har yderst svært ved at “bestå” en vis ballontest, er jeg nu næsten helt sikker på, at jeg har fundet ind til kernen af problemet med min dybe EQ.


      Ballontesten – som egentlig er en øvelse netop til at få kontrol over den bløde gane – går i al sin enkelthed ud på at man på en fuld indånding sætter en oppustet ballon for munden og så lader luften fra ballonen sive ind i munden og ud gennem næsen. Stemmelæberne (glottis) skal være lukkede – der må ikke komme luft til eller fra lungerne overhovedet under øvelsen. Hvis ikke du kan få luften fra ballonen til at komme ud igennem næsen har du ikke kontrol over din bløde gane og den er i en blokerende position.

      Og netop den øvelse har jeg meget svært ved. Luften fra ballonen farer ind i munden og spiler kinderne ud men derfra sker der intet. Jeg har kun haft success enkelte gange med at åbne op og lade luften komme ud igennem næsen, men ideelt set skal jeg kunne gøre det på kommando hver gang. Og netop fordi, jeg ikke kan det – og jeg så godt som har udelukket en tungeblokade – tror jeg nu, at en blokerende soft palette er grunden til, at jeg selv med luft i kinderne ikke kan EQe på dybere dyk.


      Når det er sagt, så havde jeg dog en god dag i vandet i går med en ny PB på 47m (CWT). Ca. fem meter over min hidtil bedste. Det var en dejligt dyk, måske mit mest afslappede indtil videre – netop det med at slappe af er noget, der er blevet nævnt tidligere i tråden og noget, som jeg har arbejdet mere med på denne tur. Jeg har lavet nogle lange ‘warm up hangs’ på 15m og 3.45-4min og også lavet nogle simple ‘relaxation tables’ på land, som er nogle forholdsvis rare CO2 tabeller, hvor du kun holder til din første kontraktion. Og så har jeg lavet masser af FRC-dyk for at arbejde med min EQ og diagnosticere, hvor problemerne var.
      Jeg tror, mine ‘hangs’ og den lette CO2-træning har hjulpet mig til at få mine første kontraktioner senere, hvilket gør, at jeg slapper mere af på dykkene og også, at min EQ/mouthfill ikke bliver “forurenet” af en pludselig, stor kontraktion.

      Ah, jeg skal for en god ordens skyld huske at nævne, at jeg den seneste uges tid, har lavet de fleste af mine dyk med næseklemme. Vil dog ikke tilskrive næseklemmen hele æren for mine små forbedringer. Det er sandt, at en næseklemme gør, at du ikke skal udligne masken og at du har en bedre, mere afslappet freefallpositur – begge ting som hjælper din EQ. Men på den anden side falder du måske lidt hurtigere og det kan igen gøre EQen en smule sværere. Og jeg skulle også lige lære at åbne glottis på vej op fra et næseklemmedyk – noget som næsten er ligegyldigt ved et maskedyk.

      Mens vi er ved det med at udligne en maske, så er jeg stadig fuldstændig overbevist om, at folk med EQ-problemer skal have så fleksibel, lille og blød en maske som overhovedet muligt. Jeg har tidligere anbefalet en Sphera fra Aqualung, men de er desværre latterligt skrøbelige. Forleden mistede en buddy et glas i sin, da han ville rense spyttet ud af masken inden vores båd var helt stoppet. Vi sejlede overhovedet ikke hurtigt men vandtrykket rev alligevel et glas ud af masken… Det koreanske firma Double K, som laver nogle OK produkter (hold dig fra deres næseklemmer medmindre du kan få bekræftet, at de ikke længere smuldrer væk på ingen tid) har mere eller mindre klonet Spheramasken men gjort den en god del mere robust. Så selvom Double K har det med at være for dyre (aner dog ikke hvad masken koster) så må det nu være min nye anbefaling til de trykudligningshæmmede. Men ligesom den oprindelige Sphera, er det et dårligt valg til jagt p.g.a. de buede plastikglas.

      Lad os slutte med et billede af den originale Sphera til venstre og den “stærkt inspirerede” Double K-maske til højre:

       

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63569

      David H
      Moderator

      Tak for info – meget brugbart. Jeg prøver at få styr på det.

      Ja, så skete det igen…:(

      Jeg havde skrevet et langt indlæg om kontrol af soft palette og det var oppe i et stykke tid. Lige akkurat til at jeg prøvede at redigere i det for at lægge mine billede ind “in-line” i teksten. Men som du kan se fra den test, jeg akkurat har lavet ovenfor, så har dit forum ikke noget imod links til billeder – men det hader åbenbart, når man prøver at redigere.

      Vil du ikke være sød at prøve at fixe det? For som det er nu, dræber det lysten til at dele tanker og ord her når man ikke må prøve at gøre det så godt som muligt.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63572

      David H
      Moderator

      Jeg tror, Morten har været inde og hive mit mistede indlæg ud af gemmerne (Den Bløde Gane), se det kan nu ses et par posts foroven (og tak til Morten).

      I slutningen af det indlæg anbefaler jeg en forbedret Sphera-inspireret maske fra det koreanske firma Double K, som de kalder for Jaguar R. Men nu har jeg tjekket deres priser og de vil have USD 79 for den og det synes jeg ærligt talt er grådigt. Det er dobbelt så meget som en Sphera. Min var en gave, og jeg er da superglad for den, men ved ikke selv, om jeg ville have betalt så meget.

      På den anden side, så har jeg selv været igennem to Spheramasker netop fordi de ikke er særligt robuste. Mine venner som kører en af de største kinesiske fridykkerskoler fortæller mig, at de endnu ikke har set en Double K maske gå i stykker, så måske er de mere end dobbelt så svære at slå ihjel, men om det er to gange mere værd pengemæssigt må potentielle købere selv overveje.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63645

      David H
      Moderator

      Fisk (ikke EQ)!

      Mens Coronavirusen er på vej har jeg forlænget mit ophold på Filipinene. Fridykker stadig og det går langtsom bedre – mere om det senere. Forleden tog vi dog en pause fra linen, smed lidt mere vægt på bæltet, en anden maske på fjæset, en harpun i hånden og rullede motorcycklerne over på den anden side af øen. Selvom Filippinerne generelt er voldsomt overfisket og et svært sted at fange fisk havde jeg en god dag i vandet:

      Jeg fandt to groupere, hvilket er ret fantastisk da jeg aldrig har fanget en før i det her land. De er ikke voldsomt store, men stadig god spise. Her er den mindste i en dampet kinesisk ret:

      “Sjovt” nok er mine bundtider når jeg UVjager stadig meget korte. Jeg har virkelig arbejdet med min afslapning på linen og har masser af +40m dyk over 2 minutter og “warm up hangs” på 3-4 minutter, men jeg havde ikke et eneste 2 minutters UVjagtdyk forleden…

      Som en sidenote kan jeg nævne, at jeg har skudt min Pathos i poolen en del og dagen inden vores jagtdag skød jeg den 15-20 gange og har endeligt lært, hvordan den skal sigtes. Mit første skud på det første dyk på den større af de to groupere var et kebabskud – ind lige under det ene øje og ud ved halen. Det var et relativt langt skud og et jeg kun turde tage fordi, jeg netop har skudt på mål i poolen. Og fordi jeg havde tiltro til skuddet, tror jeg også, jeg var mere afslappet i min stand off med fisken, for grouperne på denne her ø smutter normalt ved den mindste smule tegn på fare.

       

       

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63646

      Godt at høre at du kan bruge tiden fornuftigt i Filippinerne mens der er virus.

      Jeg har tænkt en del på hvordan det mon gik da du er den eneste jeg kender bosat i Kina.

      Foregik din Uvjagt med sikkerhedsdykker?

      For mig gør det en stor forskel på hvor meget i ro jeg føler mig.

      Og så tror jeg at selve jagten (alene synet som jo under jagt er super aktivt) koster en del for knolden at fordøje. Jeg fridykker med lukkede øjne og bilder mig selv ind at det giver mig langt mere ro.

       

      Det lyder rimeligt overfisket på de kanter, men fedt det kunne lade sig gøre.

      Morten Rosenvold Villadsen
      Undervandsitetet.dk
      Uvjaegeren.dk

    • #63648

      David H
      Moderator

      Fiskekald

      Vi UVjagede igen igår og dykmæssigt er det nok en af mine bedste dage i vandet. Ikke så meget fangstmæssigt, men jeg havde meget mere ro i kroppen og formåede for første gang at fange en fisk ved at bruge et grouper call på aspetto… Jeg har prøvet det masser af gange før, men tror grunden til, at det ikke har virket er, at jeg ikke har været helt nede på bunden og ikke har været rolig og/eller gemt mig nok.

      Mere info og en kort video her: https://uvjaegeren.dk/Emne/lokkekald/#post-63649

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63706

      David H
      Moderator

      Flere BTV-heldige (og status på min egen fridykning)

      En kort BTV-update mere da det jo er en af mine fascinationer…

      I dag dukkede et taiwanesisk kærestepar op på fridykkerskolen. De er begge L2 (SSI) dykkere, så mellemadvancerede og de BTV’ede begge uden besvær til 15m, måske dybere. ([EDIT] Spurgte dem et par dage senere og de kan begge BTVe til 25m indtil videre.)

      De dykkede ved bøjen nærmest min, så jeg gjorde min buddy opmærksom på det, hvorefter han henkastet sagde, at han da også BTVer. Men da han dykker med næseklemme, havde jeg ikke lagt mærke til det.

      Da vi kom i land spurgte jeg dem alle tre om de havde tillært sig det, om de havde arbejdet hårdt på at få det til at funke, men næh nej, de kunne det bare fra naturens side. Vi jokede med at kæresteparret måtte have mødt hinanden på http://www.btvdating.com for “what are the odds…” (Shit, det domæne er ikke taget – måske skulle jeg købe det!).

      Mht. til mine egne EQ-trængsler så ligger mine PBere lige over de 50m nu, men så stopper min EQ også. For tiden tror jeg, at min soft palette blokerer når de første store kontraktioner kommer. Og jeg har ikke kunnet finde en metode til at åbne igen, når den først er klappet i. Så jeg tænker, at jeg skal arbejde på to ting: A). At slappe endnu mere af når de kommer og B). Lave nogle hardcore apneawalks så jeg måske kan få kontraktionerne til at komme lidt senere.

      Jeg er i meget bedre form i de her dage og kommer op fra mine 50m dyk ret frisk. Og da jeg ikke har noget imod kontraktionerne på vejen op, så føler jeg, der er overskud til at dykke 55-60m, hvis jeg kan få styr på EQen.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63734

      David H
      Moderator

      FIM-CTR-EQ

      Hva’beha’r…?

      Ja, det er nu bare min egen betegnelse for nogle dykøvelser, jeg har lavet de seneste par dage for at arbejde på min EQ til de mere dybe dyk – hvor jeg mistænker, at kontraktioner er grunden til, at jeg enten blokerer min bløde gane eller sluger min mouthfill.

      Men først et stort OBS! Jeg var ikke helt sikker på, at jeg ville dele denne her øvelse, da den skal laves under god supervision og ikke skal presses. Men jeg deler den fordi den har virket for min instruktørveninde som altid har battlet med tidlige kontraktioner og nu nærmer sig de 80m med solid EQ på trods af, at hun har kontraktioner langt det meste af vejen. Så hvis en af jer en dag står i en lignende blindgyde som mig eller hende og har et setup og en selvdisciplin hvor I kan lave øvelsen sikkert, så tænkte jeg, at det var OK at dele den.

      Med det sagt, så står FIM-CTR-EQ i mit “logsprog” for Free Immersion – Contraction – Equalization. Det går ud på, at man trækker sig ned af linen til 15m, hvor man laver et hang indtil kontraktionerne sætter ind for dernæst at fortsætte i freefall indtil 30-40m. Ideen er, at man på hele freefall’et har kontraktioner og kan arbejde med at trykudligne mens de pumper løs – uden at man bliver trættet af at dykke superdybt. Det handler altså ikke om at flytte tidspunktet for hvornår de starter men istedet om at vænne sig til følelsen af at have dem.

      Dykprofilen ser nogenlunde sådan her ud:

      Du behøver ikke gå langsomt ned til din hængedybde, men når jeg alligevel starter alle mine dyk langsomt, så kan jeg lige så godt bevare noget konsistens. Hvor mange kontraktioner, du vil vente på inden du begynder din endelige nedstigning er også op til dig. Jeg vil foreslå, at du starter med en enkelt og hvis det er for nemt, kan du gå op til 3-5. Men det er potentielt risikofyldt hvis du venter på for mange kontraktioner da du så kan få nogle meget store kontraktioner inden, du når bundpladen. Vi har en på skolen, der mener, hun squeezede på den konto.

      Mine egne tal og dybder giver ikke så meget mening at dele, men de er overraskende anstændige, men det tager jeg som udtryk for, at jeg er kommet i ret god form og ikke hader mine kontraktioner så meget som tidligere. Og så giver de gode tal mig en mental ro ifht. til de fremtidige udfordringer. Hvad der er vigtigere er, at jeg selv med kontraktioner hele vejen ned til 40m har kunnet holde min mouthfill og EQe. Håbet er, at de her øvelser giver mig mere ro på og en bedre EQ, når jeg igen begynder at dykke dybt om et par dage.

      More to come:)

       

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63921

      David H
      Moderator

      Finally!

      Coronavirussen er ved at nå til Panglao og vi står foran et udgangsforbud. Så i dag var det nok min sidste træningsdag i nogle uger eller måneder. Men i det mindste sluttede jeg af med at nå et mål, som jeg har haft i mange år, men har været ved at opgive masser af gange:

      Den korte historie er, at jeg siden jeg begyndte at fridykke nærmest altid har haft svært ved at trykudligne og at jeg nu har nået 60m og er næsten lykkelig. Den lange, detaljerede historie er at finde i alle mine mange indlæg herover:)

      På et tidspunkt sagde jeg vist, at jeg også ville være glad hvis jeg kunne dykke til 25m uden at blokere alt for ofte. Jeg har i de seneste tre måneder kun haft en dag med helt forfærdelige blokeringer og det var i forgårs – hvor jeg blokerede fire-fem gange på 3-4m men stadig formåede at snige et 49m dyk ind. Og hvor jeg senere på dagen havde 27 spearo dyk (de fleste til 17-22m) med nul blokeringer. Iøvrigt med min første fisk taget på +25m:)

      Det har taget årevis, og på denne tur ca. tre måneder, at komme hertil. Men som jeg har sagt før – hvis jeg, med mine problemer, kan nå hertil, så tror jeg alle kan. Med tid og nogle gange lidt hårdt arbejde.

      Pas godt på jer selv og hinanden i denne her tid.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63944

      Tillykke, det er mega flot! – og dybt!

      Trykudligningsproblemer.

      Jhar endnu ikke oplevet nogle der virkelig har arbejdet på deres trykudligning uden at den er blevet bedre.

      Morten Rosenvold Villadsen
      Undervandsitetet.dk
      Uvjaegeren.dk

    • #63945

      David H
      Moderator

      Tillykke, det er mega flot! – og dybt! Trykudligningsproblemer. Jhar endnu ikke oplevet nogle der virkelig har arbejdet på deres trykudligning uden at den er blevet bedre.

       

      Takker Morten, det har været noget af en tur over årene:)

      Vi har jo alle forskellige udfordringer og min har altid været EQ. Jeg kom op fra mit 61m dyk ret stærk og føler, at jeg har +65m i mig, men har ikke EQen til det endnu. Det betyder ikke så meget, jeg har nået et mål, jeg i perioder ikke troede, jeg kunne og vil måske mest fokusere på jagt igen;)

      Min veninde, som har shoppen, er en af Kinas første instruktører og hun har haft masser af elever gennem tiderne, men hun har selv haft EQproblemer og det tror, jeg er en af grundene til, at hun er så god en instruktør. Hun har forståelse for, at det nogle gange kan tage laaang tid og har samtidig masser af øvelser for at hjælpe på vej. Det har givet mig en ro og holdt de værste frustrationer for døren. Og når man er på Panglao render man også ind i en del superdybe, komkurrencedykkere, som man kan tappe lidt viden fra. Det kan også blive for meget af det gode, men vil dog dele en enkelt fin historie.

      Den dag jeg blokkede helt vildt, var det meget tydeligt for mig, at der var noget galt med min venstre e-tube. Jeg laver som regel hele min breathe-up med snorkel (liggende horisontalt i overfladen) da det giver mig den bedste afslapning og jeg kan regulere min vejrtrækning nemmere igennem snorkelen end uden. Men så kom jeg i tanke om, at Thibault (en 120m franskmand) havde fortalt min veninde og jeg, at hvis han føler, at hans e-rør er lidt blokerede, så laver han sit breathe op vertikalt da e-rørene så har en bedre “dræningsvinkel”. Samtidigt har jeg længe haft et lille pressure point trick til at løsne op i bihulerne og Thibault kendte et punkt mere. Så efter at have blokeret hele morgenen skiftede jeg til at sidde på en nuddel til mit breathe-up, lavede lidt ansigtsmassage og fik et 50m dyk ud af det.

      Så ja, masser af tid i vandet til at identificere og isolere problemerne og så tale med nogle gode folk (coaches, instruktører, dygtige venner) om hvordan de kan løses – og så tilbage i vandet igen – det tror jeg er opskriften.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • #63946

      Fedt at høre.

      Som Sebastian Næslund har skrevet:

      If you want to dive Deep, hang with Deep people.

      Det giver bare god mening.

      Og god timing med at Kina har fået styr på Covid19. Er det til at komme nogen vegne?

       

      Morten Rosenvold Villadsen
      Undervandsitetet.dk
      Uvjaegeren.dk

    • #64037

      denmyos
      Deltager

      Hej David

      Jeg har ikke læst hele din post men jeg kan genkende det du går igennem.

      Jeg skal bare kigge på vand så begynde min næse at snotte til. (har det forøvrigt på samme måde med chili, jeg skal bare se chili i fjernsynet,, så begynder jeg at svede. 🙁 )

      Jeg har altid følt at mit venstre E-rør er snævre end det højre.

      Og hvis jeg ikke får trykudlignet ordenligt fra overfladen, så er min max dybte 2m. (min pr. er forøvrigt kun 10m ) så intet i forhold til dine 60+..wow 🙂

      Jeg bruger frenzel og kan på sofaen trykudligne både BTV og ved brug af hånden så hårdt at jeg skal passe på mine trommehinder. Min frenzel er altid falde helt naturligt, har aldrig rigtigt brugt tid på at træne den. I vandet er det dog noget helt andet.!
      Det der hjælper mig i vandet er at have meget luft i munden når jeg lave frenzel.

      Det jeg er begyndt på, er at trykudligne første gang med snorkel i munden, i overfladen.

      Førhen gjort jeg det lige efter jeg havde taget snorklen ud af munden i overfladen.

      Det næste problem er at når jeg tager snorklen ud efter duckdive, så mister jeg den luft jeg havde i munden , så jeg er allerede på hælene når jeg skal trykudligne næste gang. (tip og tricks ønskes)

      En anden ting der hjælper mig, er at trykudligne ofte, meget ofte, men småt.

      På et 5m dyk vil jeg typisk trykudligne 10-15 gang, små kort og hurtige trykudligner.
      Det er sikkert ikke optimalt, og giver heller ikke ro i dykket, når man hele tiden skal tænke på at være meget på forkant med trykudligning.
      Og det er heller ikke fedt når man skal bruge så meget energi og kræfter på at trykudligne, og samtidig overvejer at lave en post der hedder “Støttegruppe for de holde vejret hæmmet” 🙂

    • #64040

      David H
      Moderator

      Hej David Jeg har ikke læst hele din post men jeg kan genkende det du går igennem. Jeg skal bare kigge på vand så begynde min næse at snotte til. (har det forøvrigt på samme måde med chili, jeg skal bare se chili i fjernsynet,, så begynder jeg at svede. 🙁 ) Jeg har altid følt at mit venstre E-rør er snævre end det højre. Og hvis jeg ikke får trykudlignet ordenligt fra overfladen, så er min max dybte 2m. (min pr. er forøvrigt kun 10m ) så intet i forhold til dine 60+..wow 🙂 Jeg bruger frenzel og kan på sofaen trykudligne både BTV og ved brug af hånden så hårdt at jeg skal passe på mine trommehinder. Min frenzel er altid falde helt naturligt, har aldrig rigtigt brugt tid på at træne den. I vandet er det dog noget helt andet.! Det der hjælper mig i vandet er at have meget luft i munden når jeg lave frenzel. Det jeg er begyndt på, er at trykudligne første gang med snorkel i munden, i overfladen. Førhen gjort jeg det lige efter jeg havde taget snorklen ud af munden i overfladen. Det næste problem er at når jeg tager snorklen ud efter duckdive, så mister jeg den luft jeg havde i munden , så jeg er allerede på hælene når jeg skal trykudligne næste gang. (tip og tricks ønskes) En anden ting der hjælper mig, er at trykudligne ofte, meget ofte, men småt. På et 5m dyk vil jeg typisk trykudligne 10-15 gang, små kort og hurtige trykudligner. Det er sikkert ikke optimalt, og giver heller ikke ro i dykket, når man hele tiden skal tænke på at være meget på forkant med trykudligning. Og det er heller ikke fedt når man skal bruge så meget energi og kræfter på at trykudligne, og samtidig overvejer at lave en post der hedder “Støttegruppe for de holde vejret hæmmet” 🙂

      Jeg synes, du har fat i rigtig mange af de samme ting, som har hjulpet mig.

      Det med luft i munden hjælper også mig. Jeg laver dog ikke en fuld mouthfill før 20m, da en for stor en af slagsen også gør EQen lidt sværere, men ja, lidt ekstra luft i munden hjælper også i starten af dykket. Og jeg EQer også på overfladen, men måske er din startsekvens lidt for hurtig? Jeg tænker, at du sagtens kan “ofre” tre sekunder af dit breathhold på at tage det endnu langsommere i starten af dykket. Det gør jeg selv på mine dybe dyk hvor jeg f.eks. på FIM (Free Immersion) stadig selv lægger min snorkel i bøjen lige inden dykket fremfor bare at lade min buddy samle den op af vandet. Så mon ikke du kan få dit lille mouthfill plus din første EQ til at funke selv hvis du tager snorkelen ud først? Som sagt er det vel kun et par sekunder langsommere. Så forsøg denne her rækkefølge: Final Breath -> Snorkel ud -> Lille EQ -> Dovent duck dive. Om du vil lave dit mouthfill på overfladen før din første EQ eller lidt senere kan du lege lidt med, men prøv at lave den halvt så stor, som du har gjort indtil videre. Ved godt, at du har taget snorklen ud på overfladen før, men jeg synes du skal prøve det igen, det med at tage snorklen ud på 2m lyder som om, det stresser din EQ.

      Som du kan se foreslår jeg også, at du virkelig laver et ultradovent duck dive, så du kan nå at EQ inden du er for dybt. Måske kun et enkelt ben i vejret.

      Du kan også prøve et lille trick som hjælper nogle, men ikke alle og det er at lave en N-lyd mens du “ånder ud” og holder for næsen. Jeg gør det på overfladen lige efter jeg har taget snorklen ud og lige før min overflade-EQ. N-lyden fylder luft i mine bihuler, næse og lidt i rørene (altså mest over soft paletten), så jeg føler, det er en god måde at starte EQen på. (For mig, hvis jeg istedet laver en M-lyd lader det til, at jeg mest fylder luftrummene under soft paletten, altså munden og svælget).

      MHT. de små, højfrekvente EQer, så er vi helt på samme bølgelængde. Jeg laver ca. 30 til 15m i de her dage. Efter 20m går jeg ned i frekvens og nogle gange skifter jeg til konstant EQ. Det vil sige, at du EQer konstant – holder rørene åbne – indtil du føler, du er løbet tør for luft til at EQ videre med og så slapper du helt af i tungen et sekund for at lade luften fra munden sprede sig igen og så EQer du igen konstant så lang tid du kan. Du kan evt. forsøge det fra overfladen af også.

      En anden ting, som hjælper mig til slappe af lige inden duck divet er en lille tilføjelse til min breathe up-rutine. Jeg tror, mange fridykkere tager tre store, fulde indåndinger lige inden dykket og det siges at være nok til at loade dig op på ilt uden at vaske farligt meget CO2 ud. Men det kan godt være lidt stressende med de tre store vejrtrækninger. Du kan godt komme til at spænde lidt i overkroppen og tænke for meget over selve det, at nu skal du have lavet de her indåndinger ordentligt og hvis det er tilfældet, så kan du nøjes med at lave 80-90% indåndinger. Det gør det hele meget nemmere. Eller gøre det som jeg gør nogle gange og det er – efter mine fulde indåndinger – at tage to helt langsomme, små, lettere dovne indåndinger og så tage den sidste store før dykket. Det lyder ikke af meget forskel, men under de der to små, dovne indåndinger kan jeg virkelig mærke en følelse af absolut fysisk og mental ro brede sig i kroppen og den sidste dybe indånding når ikke rigtigt, at “ødelægge” den ro. Jeg vil helst ikke blive en af dem, der bare prædiker at “ro” er løsningen på alle EQ-problemer, men jeg kan sige, at det helt sikkert hjælper på vej og gør teknikdelen lidt lettere.

      Det med snottet kender jeg også. Jeg går i overproduktion, så snart jeg rammer vandet og jeg har haft kæmpe hjælp af at bruge næseskylleflaske både på land og på bøjen og i nødstilfælde endda sniffet havvand. Nogle dage har jeg også “snydt” og brugt næsespray, men jeg har ikke brugt noget den seneste måneds tid overhovedet, hvilket er ret vildt. Jeg har stadig masser af snot og også haft dage, hvor jeg kan mærke, at jeg var en smule bihuleblokeret men stadig har jeg kunnet EQe OK. Jeg tror simpelthen, det er fordi, min EQ er blevet bedre overordnet, så der er lidt mere at gøre godt med – der er lidt mere safe margin. Måske er jeg generelt også mere rolig og har fået en større tro på, at det nok skal gå hvilket også hjælper. Det er noget som er kommet med alle de mange dage jeg har haft i vandet siden jul.

      Jeg glæder mig til, at du opretter din tråd for de Holde-Vejret-Hæmmede;). Så kan jeg blive en af de superirriterende som bare siger, det handler om mental og fysisk ro, haha. Jeg har dykket med rigtig mange nybegyndere og folk på mellemniveau gennem tiderne og det er meget sjældent, at jeg har set folk, som vitterlig løber tør for luft. Men jeg har set masser, der tror, de er ved det. Jeg er selv ren Jekyll og Hyde i denne her forbindelse. På en fridykkerline har jeg lavet +4min warm up hangs og nogle 40m dyk på mere end 3min men mine spearodyk ligger som regel på max 1.50 eller deromkring… Så jeg har stadig masser af jeg kan arbejde med på slap-af fronten.

      Shooter & Shooter - Fotograf & Spearo

    • Forum er sponseret af

      Viser 67 svartråde
      • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.