Havbassen fra Haderslev Fjord

Nu hvor de lange vinteraftener er over os og året er gået på held er det jo tid til at dvæle lidt ved højdepunkter fra sæssonen.

Personligt har jeg haft en super sæsson med ture til Nordjylland, Anholt, Samsø, Langeland, Storebælt, Sejrøbugten, Nordkysten m.fl Mange dyk og mange gode oplevelser – og en fryser der stadig holder lidt torsk og ørred ;). Én tur træder dog særligt ud fra de andre og det var en tur til Haderslev Fjord her i starten af oktober.

Jeg var i Haderslev i forbindelse med mit job og har som jeg har for vane når jeg kommer lidt omkring smidt noget gear bag i bilen. Så da mit job slutter ca. 22 prikker jeg et nøje studeret punkt på GPS’en og kører afsted ad små, snoede og bulder mørke landeveje på sydsiden af Haderslev fjord. Min destination er en lille lystbådhavn ved udmundingen af fjorden (den kan nemt findes på et sat-kort). Vinden er i syd, så selvom det blæser pænt og har gjort det i løbet af dagen, håber jeg på at netop sydsidens fralandsvind ville tillade en fornuftig sigt.

Ankommer ca. 22.30 og vandet ser roligt ud, så på med vanten og ud i det. Sigten er lort, specielt når jeg kommer lidt ud fra kysten. Hmmm. Tror at søndenvinden presser vand ind i fjorden der måske er medvirkende til det rørte vand, der kommer i hvert fald den her dyne af suppe-vand. Jeg svømmer langs kysten, mod vest ud mod udmundingen af fjorden. Spredt leopardbund, lavt vand og virkelig mudret. Ikke helt optimalt tærren, men heller ikke helt tosset. ca. 2-3 meters sigt. Efter ca. 15-20 min. har jeg ik set noget som helst og er lige ved at vende om og søge ind i fjorden, mod øst. Så kommer der først en sølv-pil farende tæt forbi mig og jeg tænler ‘ok, de er her…’ og kort efter har jeg en halvmeter på spydet og det begynder decideret af vrimle med ørred. Hidsige sataner der skyder til højre og venstre, farer forbi mig, rammer mig i siden og pisker rundt om mig fra alle kanter. Det er som om de står her i en meget stor stime. Mange af dem er under mål men ligeså mange er pænt over. Efter yderligere 10-15 min. i vrimlen begynder jeg at blive en anelse frustreret over, at jeg ikke kan nå at tage ordentligt sigte fordi de er så hurtige, så jeg holder harpunen ret frem for mig og sigter ud i suppen. Der er så mange ørreder, at på et eller andet tidspunkt må der jo passere én forbi lige der… der går ca. 25 sekunder, så glider der en ordentlig bamsefar ind foran, lige ind foran, stille og roligt stiller den sig bare lige i mit sigte. Jeg skal være ærlig og sige, at der nok lige går et par sekunder, hvor jeg mest bare måbende ser på det fantastisk smukke dyr før jeg simpelthen bare trykker.

Skuddet rammer heldigvis ok. Den sidder lige bagved gællen, men dog lidt under rygraden. Jeg ser bare fisken gå helt banjo og forsvinde ud i suppen, hurtigt fulgt op af et hårdt ryk i linen der flår harpunen ud af hånden på mig. Mig, stadig lidt måbende. Der går et par sekunder, og så kommer jeg efter den, haller harpunen tilbage (den sidder fast i min bøjeline) og bruger de efterfølgende godt 20 min. på at fat i krabaten, holde den, prøve at nå min kniv, hvorefter den slipper afsted igen, og så forfra… Til sidst får fat igen, og holder bare fast. Ro på, den bliver hurtigere træt end dig, bare hold fast, siger jeg til mig selv. Jeg får fat oppe under gællerne med den ene hånd, har et knæ ovenpå den og presser den mod en sten mens min anden hånd får fat i kniven, som endelig får den til at slappe af, sådan lidt mere permanent… Jeg et totalt viklet ind i bøjeline og harpun og der tager yderligere 20 min. at blive kampklar igen.

Resten af dykket er også helt fantastisk. Det vrimler fortsat med ørreder fra alle kanter og der ryger et par stykker på godt over halvmeteren yderligere på spyddet, men uanset deres fine størrelse, så ser de sgu lidt små ud hver gang jeg er tilbage ved stringeren på bøjen og sætter dem ved siden af krabatten. Så jeg holder inde og nyder bare vrimlen og et super dyk.

Tilbage ved bilen er det jo en skønt syn at få den op på land og rigtig kigge på den. 5 kg og 75 cm. Haderslev, det var sgu godkendt!

4 replies
 1. Torben Heimbürger
  Torben Heimbürger siger:

  Nice one Toby!!
  Troede Leoparden drillede fiskene op af vandet med kløerne? 🙂

  Det er altid sjovt at høre om andres oplevelser – gode som dårlige!

  Ses i vandet til foråret 🙂

  /Morfar

  Svar
 2. Mads Broe
  Mads Broe siger:

  Flot fisk, og rigtig go’ jagthistorie!
  Nåh ja, og så ved man jo det er en gevaldig oplevelse man vil huske, når man er forpustet og viklet ind i line, har prøvet det samme med en multe.:D

  Menøhh, jeg tror du har fået byttet om på øst og vest, ellers må det være mig der vender på hovedet…

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *