intor.JPG

Når havørreden er væk, hvor forsvinder den så hen

intor.JPG

Som den mere erfarne Jæger er klar over er der ikke fyldt med havørreder ved kysten hele året rundt og specielt i de varme sommermåneder fra enden af Juni til omkring Septemper kan nogle områder virke som støvsuget for havørreder. Så hvor søger havørreden så hen og hvorfor forsvinder de.

Den korte forklaring er at Havørreden er et vekselvarme dyr hvor ved dens stofskifte styres af vandets temperatur. Den advancerede er at der om sommeren er mange faktore der spiller ind på om der generelt er flere fisk i et område end et andet så som salinitet, ilt, føde osv. bla. har forskere fra DTU-Aqua fundet ud af at havørreden hellere sulter sig selv end risikere for meget salinitet i vandet. Salinitet indholdet i vandet som er udtrykket for hvor meget salt der er i vandet er afgørende for om ørreden kan ilte kroppen igennem gællerne og derfor afgørende for om ørreden kan “trække vejret”. Forskerne fandt også ud af at Ørreder der er født i et område med generalt større salinitet indhold kan pr. definitation også klare højere salinitet i vandet end ørreder der er født i områder med lav salinitet indhold.

Da høvørreden er en vandre fisk hvor individer med sendere har vist at nogle havørreder søger op mod Grønland, Island og Svalbard i perioder og vender tilbage. Som et forum medlem beskrev det: er det så tid til 3 måneder på sofaen med konen, ahh

I princippet Ja hvis man vil have fangst garanti som i starten af Maj hvor kysterne som regel bugner af havørreder om natten så ja. Men det vil de færreste jo så det er bare at komme ud og lede efter dem. Men havørreden begynder at søge på dybere vand det meste af døgnet og nogle kommer slet ikke ind og helt andre tager som nævnt ud på en lille svømmetur på 1500 – 3000 km hver vej.

Den beste måde at øge sine chancer på er efter min erfaring som fluefisker at blive en smule mere kræsen omkring tidspunktet man jager på og så bruge tiden på at lede efter fiskene over større afstande. Først efter man har fundet flokke af havørreder der nær kysten for at spise kan man påbegynde sin ninja sniger taktik og begynde sin egentlige jagt. Men som UV-Jager er der en fin balance både at afdække et stort område ved at svømme og ikke skræmme fiskene foran sig væk.

Om sommeren er det især vigtigt at man skriver sig bag øret hvor og hvornår man støder på fisk og vejret et par døgn før og efter da det er tit er dette der afgør hvor de forskellige flokke af havørreder søger hen. Har man først fundet fisk et sted et par gange i træk kan man godt så småt begynde at kalde lokalitionen et Sommer hotspot. Et hotspot er for mig en lokalition hvor konditionerne er af en sådan art at der generelt vil søge flere fisk hen end andre steder i området. Disse findes tit i områder hvor temperaturren oftest kun svinger fra +5 celcius grader i de koldeste måneder til +16 grader i de varmeste og er en smule mere konstant omkring 8-13 grader det meste af året. Et hotspot det ene år kan være rent flop året efter så gode konstante sommer hotspots for havørreder tager flere sæsonner at finde.

De fleste UV-Jægere skifter over og begynder i stedet at prøve lykken med de lidt dybere vande og eller andre arter som multer, torsk og hummere. Ved hummerjagt gælder der lidt andre regler end ved almidelig harpun jagt så undersøg disse før man tager ud.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *