vlcsnap-2014-05-31-09h41m18s178.png

Hjælp* UV-Virusset har overtaget mit liv – Opdateret

vlcsnap-2014-05-31-09h41m18s178.png

Her er en lille kredit til hvad jeg anser, som måske verdens fedeste virus og nok en af de få hobby’er som man decideret bliver afhængig af. Hvilket jo også ses på den store tilgang af de mange nye udøvere her i Danmark. Hvornår blev jeg så udsat for UV-virusset.

Det skete faktisk bedst som jeg sad og så et program med Vildmanden fra tv2 fri, hvor han var ude at UV-Jage, de næste par måneder gik med grej indkøb og fiskegrejssalg. Så endelig efter hvad der føltes som en evighed fik jeg i starten af maj købt dragten som var det sidste jeg manglede for at komme på dagsdyk. @Peter alt kredit til dig for min første tur og de fede ture vi efterfølgende har haft og får, det vil blive savnet efter sommerferien!!!!!!!!!

Den første tur:
Torsdag formiddag d. 8 Maj klokken var 0905 ankom vi til pladsen for min første tur..
Solen skinnede, ingen vind, små krusninger og sigt på +4 meter, så mere perfekte forhold fåes næsten ikke for en helt ny snorkel jæger.  Med lidt første gang i felten besvær, fik jeg krøbet mig i dragten og ud hvor jeg kunne lægge mig ned fra knæstilling og tage de første indåndinger under vandet og puh hvor en oplevelse moder natur gav mig de næste par timer.

I flere dage efter kunne jeg mærke en særlig ro som jeg kun har oplevet i mine unge dage da jeg begyndte at interessere mig for dyb meditation og selv hypnose. Nogen vil måske syntes det lyder overdrevet men hvis der går 4-5 dage uden jeg er i vandet, så begynder jeg at blive rastløs og gå rundt om mig selv.

I aftes ved 23 tiden var tiden så kommet til jeg skulle prøve et nat dyk, trods god strøm og lidt dårlig sigt var det igen en oplevelse som ikke kan beskives .. så det vil jeg undlade at prøve. Men alt bliver mere intens og livet myldrer i en grad man ikke oplever i dagstimerne. Som på mit første dyk fik jeg igen bekræftet at man kan se/mærke om stedet er godt til f.eks. hø og der næsten altid er flade i grænsen imellem tang/sten til sandbund hvis der er nogle flade. 

Så hvis jeg ikke var smittet før så er jeg det dælme nu ..

Så nu er jeg i vandet 2-3 gange om ugen nogle ture er på 2-3 timer andre er små solo morgendukkerter på 20 minutter til en halvtime, men ens for alle dykkene er at jeg elsker hvert et minut i vandet, selv de ture hvor man knap kan se en meter frem for sig og man kan mærke det gynger godt i overfladen.

Sådan kommer du i gang
Hvor starter man så hvis man ikke har været i vandet før, et godt bud er lige her på hjemmesiden UV-Jægeren.dk

Men først skal man have fundet noget Grej man kan bruge til formålet, man kan i princippet bruge en surfer våddragt og snorkel sættet fra den sidste charter ferie. Det vil dog næppe være optimalt og man vil muligvis komme til at fryse efter ½ time til 45 minutter. Hvis man hverken har det ene eller det andet udstyr og ikke helt ved om nu UV-Jagt er noget for en anbefales det man første gang lejer et komplet UV-Jagt udstyr for ca. 300 kroner. 

Hvilket udstyr kan jeg så anbefale:
Da jeg hverken arbejder i en UV butik eller får udstyret gratis er det udstyr jeg kan anbefale kun det udstyr som jeg selv har købt og bruger.

I mit næste blog indlæg gennemgås plusser og minusser ved det udstyr jeg selv har fået erhvervet mig og hvordan jeg fandt frem til det.  

Men det jeg har købt herhjmme som bla. inkluderer dragt, maske snorkel og en masse småting er købt i Sportsbutikken.dk der ligger i Albertslund, da man her udviste stor forståelse for hvad jeg havde brug for i netop min situation. Ellers har jeg benyttet mig af en spansk butik der hedder Diveinn.com der har næsten alt.

Mit udstyr ligger i prisklassen 4000-5000 og er købt desideret til jagt brug hvis alt udstyr ønskes købt herhjemme løber det hurtigt op i 6500 og derover alt efter mærke.

Hvilke fejlkøb har jeg gjort mig indtil nu.. heldigvis meget få men et par stykker har der været.

 

Udstyrs listen:
1- Torpedo Bøjen – udstyret med et Hvidt og blåt Alpha Flag
uanset hvad man gør i vandet uden for badestranden så er bøjen det eneste signal til både eller andre på vandet om at der her er en person i vandet de skal passe på. Det er ikke et påpud eller en lov om at vi som UV-Jægere skal bruge flag men det anbefales på det kraftigste da det jo omvendt heller ikke er rart at ende med hovedet i skruen fra en båd.

2- Kniv
Når man dykker risikere man at blive filtret ind i fiskenet, bøjesnoren, tang osv. eller din dykker makker har brug for du skærer ham fri så man skal helst altid have mindst en kniv på i vandet og kniven bør tjekkes áftenen før hver tur. Bær altid kniv i vandet reglen bør dog bøjes en smule ved besøg i den offentlige svømmehal.

3- Dragten
Denne erhvervelse er den vigtigste og her kan man godt afskive minst 1500 magnetos. Man skal bare være en smule fræk og finde en god dragt på en udenlandsk side man ved de har i en Dansk butik og se om man kan pris presse en smule. Er man heldig kommer butikken med et tilbud man ikke kan afslå.. Mange får dog lavet en målsyet dragt hvis de ikke kan finde en dragt i standard mål. Husk handsker og sokker helst skal være på 5-7 mm og der er forskel på en Jagtdragt og dem man bruger til andre vandaktiviteter

  4- Finnerne
Der er ikke tale om rygfinner til at skræmme makkeren med eller om det finske folk men om svømmeføderne. Da vores hænder tit holder harpun og lygte eller andet udstyr er det en god idé at bruge lange finner. Min er faring er at man bør vælge bløde da man ellers risikerer unødvendige kramper og ømhed i starten de kan dog god blive for bløde. Selv havde jeg lagt ud med medium hårdhed og har nu skiftet til et par bløde men de er alt for bløde til mine store ben muskler :).

5- Harpunen
 Her kan man sagtens spare lidt penge på en begynder harpun til ca. 400 kroner men man kan sagtens købe harpuner til 5-6 tusind i de danske butikker så tag ud og kig i de forskellige butikker og divecenters hvis man vil spendere lidt mere. Selv købte jeg en billig harpun der var for lang og kortede den ned. Sammen med en ven herinde fik jeg hjælp til at gøre den mere sikker ved at fjerne finger høvlen.  Læs om wishbones og fingerhøvle .. kan varmt anbefale at lytte til DIY fyrene de anbefaler ofte udfra egne erfaringer og projekter

6- Stinger
Dette er den man kommer en evt. fisk på den er som regel fastgjort til bøjen.

7- Bly bæltet
Køb i butik eller køb brugt der er mange penge at spare her som et af de få steder.

8- Maske og snorkel
Masken skal prøves første gang i en butik så man er sikker på den passer og lukker tæt, snorklen skal bare vær en ganske almindelig dog skal den ikke genere de fine gummer.

9- Vægtvest/quick release west
I starten kan man godt begynde uden vest men senere finder man ud af at 10 til 11 kg bly på lænden giver dårlig balance.

10- Ankel Bly
Der er opdrift i dragten og sokkerne og achimedes lov om fortrængning af vand gør det svært at få de lange finner undervand så de fleste bruger et ½ til hel kg bly på hver ben. Husk kniven også vejer en smule..

Spottet
Dette er betgnelsen for pladsen man sammen med sin makkker vil dykke på og har ikke ikke noget med at man har opserveret sild i farvandet. Det findes som regel ved hjælp ag fif fra andre eller på kort som google maps man kan læse en masser om at finde det helt rigtige spot her på nettet.

Udover de nævnte redskaber til et dagsdyk i roligt vejr er der masser af andet som man kan tage med til omklædning mm. og ydligere ting man bør investere i som man bevæger sig ud på mere udfordrende ture som dykkercomputer, kompss, lygter, platforms bøje, mad og drikke osv. men i princippet er man klar hvis man har et spyd, en maske og et par svømme fødder.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *